Recept Kulebiak - staropolský Veg Pra

Polská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Nevím, jestli je to možné, ale na labu jsem nenašla… Mám doma recepty dva, jeden staropolský, druhý ruský. Tohle je jeden z nich :-)

Postup

Nejprve připravíme těsto: Z droždí, trošky mléka, špetky cukru a špetky mouky uděláme kvásek. Ostatní suroviny smícháme, přidáme vzešlý kvásek a uhněteme hladké nelepivé lesklé těsto. Necháme v teple vykynout. Mezitím přichystáme náplň: Namočené houby uvaříme do měkka ve vodě, ve které se máčely, nasekáme na drobno. Zelí pokrájíme a uvaříme také do měkka. Cibuli nakrájíme na kostičky. Na oleji osmahneme cibulku, přidáme houby, zelí a chvíli smažíme. Odstavíme z ohně, přidáme vejce a koření. Náplň by měla být lehce pikantní. Formu nebo plech vymažeme tukem, těsto vyválíme na placku a doprostřed placky vložíme teplou náplň. Přeložíme, piroh po okrajích dobře uzavřeme a opatrně přeneseme do formy či na plech. Povrch těsta potřeme rozšlehaným bílkem, posypeme kmínem a vložíme do trouby, vyhřáté na 160°C. Upečený horký piroh nakrájíme na porce a podáváme (prý) k červenému baršči. K jakékoli jiné polévce je taky dobrý. I samotný. :-)

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla Pirohy

Nahlásit recept

  • 02.02.11 vloženo
  • 3455x zobrazeno

Čas přípravy

  • 90 min

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

Těsto:

  • 4 dl hladké mouky
  • 30 g droždí
  • 2 žloutky
  • 80 g másla
  • sůl
  • špetka muškátového oříšku
  • 100 ml teplého mléka

Náplň:

  • 3-4 hrsti sušených hub, předem namočených
  • 500 g kysaného zelí
  • 1 velká cibule
  • 2 vejce
  • sůl
  • pepř
  • kmín (vynechávám, protože ho neradi :-) )
  • 1 PL oleje
  • tuk na vymazání formy

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Kulebiak - staropolský

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Alis
2617 příspěvků 04.02.11 18:07

Tedy, babi, ty jsi neuvěřitelná… :-) Ne, nemám stejný recept - vlastně nevím, jestli je stejný. Čechovovu povídku jsem nečetla, takže o tomhle popisu nemám tušení. Jak ty to děláš??? Zahanbuješ mě :oops:

babi
6360 příspěvků 04.02.11 00:30

Alis, rusky recept mam take a zacala jsem jej kdysi i po castech psat. Napsala jsem ‚Blinciki‘, ale zbytek ‚Kolebjaka‘ jsem uz nenapsala :roll: Nejkrasnejsi popis pokrmu podava soudni stenograf v Cechove povidce ‚Sirena‘. Mas ten stejny stary recept?

Alis
2617 příspěvků 03.02.11 21:01

Babi, taky vlož, každý recept na kulebiak je fajn, já kouknu na ten, co se tváří, že je původen z Ruska :-)

Alis
2617 příspěvků 03.02.11 21:01

Wydro, těch vajíček v zelí se neboj, je to malé množství, jen to to zelí trochu spojí a uhladí tu kyselost. Ale pokud je vynecháš, určitě se nic nestane. :-)

Příspěvek upraven 03.02.11 v 21:02

Alis
2617 příspěvků 03.02.11 21:01

Zebulonko, tvůj recept mi připadá takový víc ruský, takový bohatýrský, určitě ho vlož, budu ráda. :-)

babi
6360 příspěvků 03.02.11 20:19

Alis, ancto jsem bydlela co by kamenem dohodil od hranic s Polskem, mam pomerne dost receptu, ktere jsem jiz dokonce slibila Wydricce. Recept na masovy Kubeliak je moc dobry…mozna ze i Ty si tam neco obkoukas, jako trebas mak misto kminu :palec:

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 02.02.11 22:43

Alis, to vypada dobre, moc dobre!Jiste s dovolenim vynecham vejce do zeli , prze kysane zeli s vejcem nepritahuje me chutove bunky. Do zelnacky bych ho taky nikdy nedala. Spis to pomazu zakysankou… no ja si poradim a brzo dam vedet.

zébulon
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 02.02.11 21:49

Alis, to mám radost z tohohle receptu, znam ho take, trochu jinak, s listovym testem, lososem a ryzi, jestli nebude vadit, casem ho pridam, urcite nebude duplicitni :-). Ale proc mam radost - vzdycky mi ta „moje“ verze pripadala malo polska, nejak moc nobl, nebo jak to rict. Tohle vypada moc pekne!

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Tiramisu z mascarpone

Nejlepší recepty

Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno
Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...
Pečená kachna s jablky a rozinkovou omáčkou Pečená kachna s jablky a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz