Recept Kulebiak - staropolský Veg Pra

Polská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Nevím, jestli je to možné, ale na labu jsem nenašla… Mám doma recepty dva, jeden staropolský, druhý ruský. Tohle je jeden z nich :-)

Postup

Nejprve připravíme těsto: Z droždí, trošky mléka, špetky cukru a špetky mouky uděláme kvásek. Ostatní suroviny smícháme, přidáme vzešlý kvásek a uhněteme hladké nelepivé lesklé těsto. Necháme v teple vykynout. Mezitím přichystáme náplň: Namočené houby uvaříme do měkka ve vodě, ve které se máčely, nasekáme na drobno. Zelí pokrájíme a uvaříme také do měkka. Cibuli nakrájíme na kostičky. Na oleji osmahneme cibulku, přidáme houby, zelí a chvíli smažíme. Odstavíme z ohně, přidáme vejce a koření. Náplň by měla být lehce pikantní. Formu nebo plech vymažeme tukem, těsto vyválíme na placku a doprostřed placky vložíme teplou náplň. Přeložíme, piroh po okrajích dobře uzavřeme a opatrně přeneseme do formy či na plech. Povrch těsta potřeme rozšlehaným bílkem, posypeme kmínem a vložíme do trouby, vyhřáté na 160°C. Upečený horký piroh nakrájíme na porce a podáváme (prý) k červenému baršči. K jakékoli jiné polévce je taky dobrý. I samotný. :-)

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla Pirohy

Nahlásit recept

  • 02.02.11 vloženo
  • 3516x zobrazeno

Čas přípravy

  • 90 min

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

Těsto:

  • 4 dl hladké mouky
  • 30 g droždí
  • 2 žloutky
  • 80 g másla
  • sůl
  • špetka muškátového oříšku
  • 100 ml teplého mléka

Náplň:

  • 3-4 hrsti sušených hub, předem namočených
  • 500 g kysaného zelí
  • 1 velká cibule
  • 2 vejce
  • sůl
  • pepř
  • kmín (vynechávám, protože ho neradi :-) )
  • 1 PL oleje
  • tuk na vymazání formy

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Kulebiak - staropolský

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Kulebiak - staropolský

Alis
2617 příspěvků 4.2.11 18:07

Tedy, babi, ty jsi neuvěřitelná… :-) Ne, nemám stejný recept - vlastně nevím, jestli je stejný. Čechovovu povídku jsem nečetla, takže o tomhle popisu nemám tušení. Jak ty to děláš??? Zahanbuješ mě :oops:

babi
6360 příspěvků 4.2.11 00:30

Alis, rusky recept mam take a zacala jsem jej kdysi i po castech psat. Napsala jsem ‚Blinciki‘, ale zbytek ‚Kolebjaka‘ jsem uz nenapsala :roll: Nejkrasnejsi popis pokrmu podava soudni stenograf v Cechove povidce ‚Sirena‘. Mas ten stejny stary recept?

Alis
2617 příspěvků 3.2.11 21:01

Babi, taky vlož, každý recept na kulebiak je fajn, já kouknu na ten, co se tváří, že je původen z Ruska :-)

Alis
2617 příspěvků 3.2.11 21:01

Wydro, těch vajíček v zelí se neboj, je to malé množství, jen to to zelí trochu spojí a uhladí tu kyselost. Ale pokud je vynecháš, určitě se nic nestane. :-)

Příspěvek upraven 03.02.11 v 21:02

Alis
2617 příspěvků 3.2.11 21:01

Zebulonko, tvůj recept mi připadá takový víc ruský, takový bohatýrský, určitě ho vlož, budu ráda. :-)

babi
6360 příspěvků 3.2.11 20:19

Alis, ancto jsem bydlela co by kamenem dohodil od hranic s Polskem, mam pomerne dost receptu, ktere jsem jiz dokonce slibila Wydricce. Recept na masovy Kubeliak je moc dobry…mozna ze i Ty si tam neco obkoukas, jako trebas mak misto kminu :palec:

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 2.2.11 22:43

Alis, to vypada dobre, moc dobre!Jiste s dovolenim vynecham vejce do zeli , prze kysane zeli s vejcem nepritahuje me chutove bunky. Do zelnacky bych ho taky nikdy nedala. Spis to pomazu zakysankou… no ja si poradim a brzo dam vedet.

zébulon
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 2.2.11 21:49

Alis, to mám radost z tohohle receptu, znam ho take, trochu jinak, s listovym testem, lososem a ryzi, jestli nebude vadit, casem ho pridam, urcite nebude duplicitni :-). Ale proc mam radost - vzdycky mi ta „moje“ verze pripadala malo polska, nejak moc nobl, nebo jak to rict. Tohle vypada moc pekne!

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Brambory zapečené s brynzou

Nejlepší recepty

Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň
Karbanátky Karbanátky
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla
Reveňový koláč Reveňový koláč

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz