Recept Kulajda z Českomoravské vysočiny

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Kulajda z Českomoravské vysočiny

Postup

Brambory rozkrájíme na kostičky a uvaříme v osolené vodě s houbami doměkka (*sušené houby před použitím opereme, namočíme je, aby změkly, a rozkrájíme nadrobno. Vodu z nich použijeme později.*) K měkkým bramborám přilijeme podle chuti a potřeby vodu ze sušených hub, smetanu se zakvedlanou moukou a povaříme. Nakonec přilijeme do polévky rozkvedlaná vejce a přidáme kopr. Čerpáno z České kuchařky (1983).

Recept je z kategorií: Polévky

Nahlásit recept

  • 02.09.04 vloženo
  • 25001x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 3 větší brambory
  • 3 čerstvé hříbky nebo hrstka sušených hub
  • 0,25 l kyselé smetany
  • 1 PL mouky
  • 2 čerstvá vejce
  • kopr
  • sůl.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Ačraj 8.10.12 14:25

Kulajda, dle tohoto receptu, navíc jsem přidala kmín, bobkový list, nové koření, houby čerstvé a kopr též. Sůl, ocet - dochutit.:-)
Vejce nekvedlám, těsně před koncem vaření vhodím celá.;-)
Asi 1 1/2 l vody..

Uvaření se již líbí 7 labužníkům

Diskuse k receptu Kulajda z Českomoravské vysočiny

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Kulajda z Českomoravské vysočiny

Mlsal
4 příspěvky 22.11.15 19:16

Kulajda je strašně zrádná, vždycky se jí přejím a pak je mi zle.

jau
457 příspěvků 28.6.15 06:10

@esmeralda Krkonošské kyselo má jako hlavní ingredienci chlebový kvas ;) Tohle je už z principu zcela jiná polévka. Ale jinak to mám stejně - taky jí dokážu sníst neuvěřitelné množství :oops:

esmeralda
4813 příspěvků 28.6.15 03:55

Opět inspirována. Už jsem ji dlouho nedělala. Dokážu jí sníst celý hrnec sama. Občas si ji pletu s Krkonošským kyselem. ;)

jau
457 příspěvků 27.6.15 19:50

@birkana Že zdravím tetu krajanku :mavam:

birkana
1687 příspěvků 27.6.15 09:40

Teta (od Pelhřimova) jí říkala „polívka kudlaná“ :kytka:.

jau
457 příspěvků 27.6.15 05:45

@dajkajedna : Vysočina je poměrně rozsáhlé území. Každá rodina tu má svůj recept, což platí pro všechny lidové recepty - neexistuje jen jedna jediná verze. Název zalitá jsem nikdy neslyšela. U nás se říká přidělávaná, přikudlanka a podobně :mavam:

dajkajedna
1 příspěvek 27.6.15 03:08

Nechci být štváč, ale na vysočině se kulajdě říkalo vždycky „zalitá“. A je velmi jednoduchá, jako všechno tam. Zvlášť se vaří brambory ve slupce (stejně se vaří pro prasátko velký kotel, tak se večeře „sveze“), totéž vejce na tvrdo. Do velkého hrnce se dá jen trocha osolené vody, houby, buď bobkový list, nové a celý pepř, nebo jen kmín. Po uvaření hub se přidá mléko a zavaří se. Kopr a ocet se dává až skončí var. Na talř si každý oloupe velkou bramboru podélně rozkrájenou na čtvrtky, stejně tak vejce, a zalije si základ vývarem s houbami.
Když se daří, může se vylepšit, co dům dá (třeba po zabíjačce, uzené a pod.), ale není to ono, nejlepší je „holá“ verze s posezením.

alena45
588 příspěvků 29.5.09 02:52
Re: Kulajda z Českomoravské vysočiny

Lada, veď to prepíš ako nový recept, nech si to dám do obľúbených.

lada44
2 příspěvky 28.5.09 21:30
Re: Kulajda z Českomoravské vysočiny

můj recept:brambory vařím s jednou větší cibulí 3 bobkové listy 5 kuliček nového koření,osolim, až jsou brambory měkké bobkový list ,nové koření a cibuli vyjmu, cibuli rozdělam a prostředek rozkkájím na kolečka a dám zpátky do polévky,vliju naložené houby i s lákem,rošlehám hl.mouku v podmáslí a smetanu používám jen na zjemnění ,vmíchám jedno rošlehané vejce a 3 vejce uvařené natvrdo rozkrojené na štvrtky, nakonec dám kopr ,ocet nepoužívám je dost kyselá od láku a podmáslí ,dochucuji vegetou ,mňam, lada44

Labužník vlcice02
22 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kulajda z Českomoravské vysočiny

Tato polévka je báječná. Já přidávám ještě do každého talíře 1 lžičku octa.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka
Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka
Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku
Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine Těstoviny s omáčkou z cuket...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz