Recept Kulajda s houbami

(Hodnoceno 2x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Kulajda s houbami

Postup

Oloupané brambory pokrájíme a dáme vařit do slané vody s kmínem a houbami. Dáváme-li sušené houby musíme je předem namočit. Když jsou měkké zahustíme polévku kysanou smetanou s moukou, okořeníme koprem a necháme povařit. Podle chuti povaříme a přikyselíme.

Recept je z kategorií: Polévky

Nahlásit recept

  • 160779x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 400 g brambor
  • sůl
  • kmín
  • kopr
  • 250 ml kysané smetany
  • 5 g mouky
  • čerstvé nebo sušené houby

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

bajoo 01.10.17 14:34

Jednoduché uvaření, vynikající chuť! Vařil jsem ji z čerstvých hub, tak jsem pro zvýraznění chuti přidal kostku houbového bujonu.

Odkaz na uvaření

danda 18.03.12 13:07

V hrnci na části másla a oleje udělám světlou jíšku z hladké mouky, zaleju vodou, rozšlehám a přidám houby a brambory, stejně jako pepino.
Jen místo kysané smetany dávám sladkou a do polévky zavářím celá ztracená vejce, na talíř přídám kousek čerstvého másla.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Diskuse k receptu Kulajda s houbami

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 18.03.12 13:48

Tahle Pepinova je nejlepsi, tam v jine je cibule a tu taky nedavam. A tak ma Pepino fotky dve ! :potlesk:

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 18.03.12 13:46

:potlesk: :-), já dala fotku schválně k Pepinovi, aby měl taky :-)
Poslední houby z mrazáku, zítra bude hovězí na houbách.

Proč jíšku až nakonec? S bramborama se krásně provaří od začátku.
Ano, tu tvoji smetanu jsem dala taky, ještě tu mám Tatru :-)

Vejce do ní máme rádi ztracená, taková, co se roztečou, když do něj klofneš :-), zavářím je přímo do polévky a modlím se abych jich vyndala stejný počet v neporušeném stavu, většinou dávám o dvě víc :-)

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 18.03.12 13:35
kulajda

dando jako ty, jen jisku az nakonec a hub hoooodne ! Přidavam zakysanou a gran cucinu :lol: Na talir davam jeste vejce na tvrdo. Tesim se na cerstve houby, to je vzdycky prvni, co varim, kdyz zacnou rust.
 http://i.imgur.com/20iNs.jpg

Alis
2617 příspěvků 09.10.09 02:10
Re: Jihočeská kulajda

Ale kdež, u nás roste všechno naráz a z nových je báááječná.
Sorry, Pepino, kulajda samozřejmě také :)

A.

gmp
1603 příspěvků 09.10.09 01:49
Re: Jihočeská kulajda

Ale dívko, to je nerozum.
„Vo novejch bramborách“ sou kedlubny už dávno pryč a druhý ještě nenarostly. Cerel je eště dávno škoda trhat, nati si můžeš vzít co chceš, cibule začíná žloutnout a česnek, depak. A bramboračka z novejch brambor - to se nikdá nevařilo, dycinky ze starejch - z podzimních. To je holej nerozum. Miloš

Alis
2617 příspěvků 09.10.09 00:07
Re: Jihočeská kulajda

„vo novejch bramborách“ je také nová karotka, celer a petržel, kedlubny, cibule i česnek, čerstvá zelená petrželka a když přes zimu zbudou sušené houby… pak není lepší a voňavější bramboračky než v tenhle čas, „vo novejch bramborách“ :-)

gmp
1603 příspěvků 08.10.09 14:44
Re: Jihočeská kulajda

„Vo novejch bramborách“ byla kulajda snad každý druhý den. Maminka vajíčko do ní dávala uvařené, pokrájené na měsíčky. Sestra ji vařívá do dneška, já jsem tady na Ostravě zparchantěl. Moje dcery taky, když byly u sestry na prázdninách a teta vařila kulajdu, tak zdrhaly do druhej chalupy a tam k všeobecnímu překvapení - kulajda. Holt to bylo „vo novejch bramborách“ Miloš

esmeralda
4813 příspěvků 08.10.09 08:44
Re: Jihočeská kulajda

Jako Leena používám vejce které do polévky rozklepnu ke konci vaření.

A jako DanaJ v jsem používala kopr naložený v octě.
Tento týden nám ale vyrostl nový kopr na zahrádce, použila jsem tedy čerstvý. Kromě vynikající chutě jsme si ještě mohli užít náramné vůně.

Kmín, jelikož nemám pěkný pocit když do něj kousnu, přidávám čerstvě nametý.

Ó, to byla dobrota!!

DanaJ
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jihočeská kulajda

A někdy dáváme i kroupky.

DanaJ
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jihočeská kulajda - vynikající záležitost

Já dávám smetanu nekysanou a houby mražené. Kopr mám naložený v octu, tak si tam pak každý u stolu dá kolik chce, takže do hrnce nedávám. Vajíčko taky nedává jako Pepino. Když už vejce, tak zase nedává houby a vejce uvařím natvrdo, rozmačknu do talíře a zaliji polévkou bez těch hub. Někdo vejce do polévky rozkvedlává. Jedla jsem tuto polévku i s vařenou kořenovou zeleninou a bez hub a s rokvedlaným vejcem.

Papaja
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Jihočeská kulajda

Tak tohle jsem předevčírem vařila a byla báječná. Jen kopr dávám ještě před smetanou. Pak na naběračku rozklepnu vejce a snažím se o „zastřené“…jak je zde řeč......S octem opatrně, polévka se dost odleží (pokud zbyde) :-)))
 P.

rastoba
492 příspěvků 25.01.09 03:43
Správná kulajda je s vejcem

Ano souhlasím s Leenou, správná kulajda má obsahovat vejce - pokud možno „zastřené“. Zrovna takovou jsem měla včera k obědu - mňam

Labužník Leena
1 příspěvek 25.01.09 03:43
Přídavek

Já ještě do kulajdy nakonec rozklepnu tak 3-4 vajíčka a velmi opatrně promíchám tak, aby se nepoškodil žloutek a zůstal pokud možno vcelku.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem
Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno
Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...
Štika na smetaně Štika na smetaně

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz