Recept Kulajda s houbami
Pepino Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup
Oloupané brambory pokrájíme a dáme vařit do slané vody s kmínem a houbami. Dáváme-li sušené houby musíme je předem namočit. Když jsou měkké zahustíme polévku kysanou smetanou s moukou, okořeníme koprem a necháme povařit. Podle chuti povaříme a přikyselíme.
Recept je z kategorií: Polévky
- 182539x zobrazeno
Počet porcí
- 4 porce
Ingredience
- 400 g brambor
- sůl
- kmín
- kopr
- 250 ml kysané smetany
- 5 g mouky
- čerstvé nebo sušené houby
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku23.5.19 23:13
Prostě kulajda. Je to chutné, z lesních hub by byla lepší, ale měl jsem jen žampiony. Rozmíchat mouku ve smetaně jsem si netroufl, tak jsem ji rozmíchal ve vodě a smetana šla zvlášť. 5g mouky je asi překlep, dal jsem 50. Nad jinými kulajdami ničím nevyniká, prostě kulajda.
Líbí se mi1.10.17 14:34
Jednoduché uvaření, vynikající chuť! Vařil jsem ji z čerstvých hub, tak jsem pro zvýraznění chuti přidal kostku houbového bujonu.
Líbí se mi18.3.12 13:07
V hrnci na části másla a oleje udělám světlou jíšku z hladké
mouky, zaleju vodou, rozšlehám a přidám houby a brambory, stejně jako
pepino.
Jen místo kysané smetany dávám sladkou a do polévky zavářím celá
ztracená vejce, na talíř přídám kousek čerstvého másla.
Diskuse k receptu Kulajda s houbami
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Kulajda s houbami
Tahle Pepinova je nejlepsi, tam v jine je cibule a tu taky nedavam. A tak ma Pepino fotky dve !
Poslední houby z mrazáku, zítra bude hovězí na houbách.
Proč jíšku až nakonec? S bramborama se krásně provaří od začátku.
Ano, tu tvoji smetanu jsem dala taky, ještě tu mám Tatru
Vejce do ní máme rádi ztracená, taková, co se roztečou, když do něj klofneš
, zavářím je přímo do polévky a
modlím se abych jich vyndala stejný počet v neporušeném stavu, většinou
dávám o dvě víc 
dando jako ty, jen jisku az nakonec a hub hoooodne ! Přidavam zakysanou a gran cucinu
Na talir davam jeste vejce na tvrdo.
Tesim se na cerstve houby, to je vzdycky prvni, co varim, kdyz zacnou rust.
http://i.imgur.com/20iNs.jpg
Ale kdež, u nás roste všechno naráz a z nových je báááječná.
Sorry, Pepino, kulajda samozřejmě také
A.
Ale dívko, to je nerozum.
„Vo novejch bramborách“ sou kedlubny už dávno pryč a druhý ještě nenarostly. Cerel je eště dávno škoda trhat, nati si můžeš vzít co chceš, cibule začíná žloutnout a česnek, depak. A bramboračka z novejch brambor - to se nikdá nevařilo, dycinky ze starejch - z podzimních. To je holej nerozum. Miloš
„vo novejch bramborách“ je také nová karotka, celer a petržel, kedlubny, cibule i česnek, čerstvá zelená petrželka a když přes zimu zbudou sušené houby… pak není lepší a voňavější bramboračky než v tenhle čas, „vo novejch bramborách“
„Vo novejch bramborách“ byla kulajda snad každý druhý den. Maminka vajíčko do ní dávala uvařené, pokrájené na měsíčky. Sestra ji vařívá do dneška, já jsem tady na Ostravě zparchantěl. Moje dcery taky, když byly u sestry na prázdninách a teta vařila kulajdu, tak zdrhaly do druhej chalupy a tam k všeobecnímu překvapení - kulajda. Holt to bylo „vo novejch bramborách“ Miloš
4812 příspěvků 8.10.09 08:44
Jako Leena používám vejce které do polévky rozklepnu ke konci vaření.
A jako DanaJ v jsem používala kopr naložený v octě.
Tento týden nám ale vyrostl nový kopr na zahrádce, použila jsem tedy čerstvý. Kromě vynikající chutě jsme si ještě mohli užít náramné vůně.
Kmín, jelikož nemám pěkný pocit když do něj kousnu, přidávám čerstvě nametý.
Ó, to byla dobrota!!
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
A někdy dáváme i kroupky.
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Já dávám smetanu nekysanou a houby mražené. Kopr mám naložený v octu, tak si tam pak každý u stolu dá kolik chce, takže do hrnce nedávám. Vajíčko taky nedává jako Pepino. Když už vejce, tak zase nedává houby a vejce uvařím natvrdo, rozmačknu do talíře a zaliji polévkou bez těch hub. Někdo vejce do polévky rozkvedlává. Jedla jsem tuto polévku i s vařenou kořenovou zeleninou a bez hub a s rokvedlaným vejcem.
Tak tohle jsem předevčírem vařila a byla báječná. Jen kopr dávám ještě před smetanou. Pak na naběračku rozklepnu vejce a snažím se o „zastřené“…jak je zde řeč......S octem opatrně, polévka se dost odleží (pokud zbyde)
P.
492 příspěvků 25.1.09 03:43
Ano souhlasím s Leenou, správná kulajda má obsahovat vejce - pokud možno „zastřené“. Zrovna takovou jsem měla včera k obědu - mňam
1 příspěvek 25.1.09 03:43
Já ještě do kulajdy nakonec rozklepnu tak 3-4 vajíčka a velmi opatrně promíchám tak, aby se nepoškodil žloutek a zůstal pokud možno vcelku.