Recept Kulajda od Elenky

(Hodnoceno 2x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Kulajda od Elenky

Postup

z másla a mouky uděláme v kastrolu světlou jíšku, rozšleháme a dobře povaříme 20 minut za stálého míchání. Dáme uvařit vejce na tvrdo. Do základu z jíšky pak přidáme brambory, sůl, kmín a za občasného zamíchání vaříme dále. Když brambory změknou (nejlepší jsou s ovařenými kraji), přilijeme smetanu (popř. rozkvedlanou s trochou moky navíc), provaříme. Pak přidáme jemně nasekaný kopr, ocet (1 a 1/2 lžičky) a už nevaříme. Na talíře vložíme oloupaná a nasekaná vejce, zalijeme polévkou a podáváme. Poznámka: dejte si těch 20 minut práce s rozvařením jíšky, stojí to za to. Polévka má lepší chuť. Různé přídavky, změny a předělávky jsou možné (hříbky, mrkvička, zastřená vejce atp.)

Recept je z kategorií: Krémové polévky

Nahlásit recept

  • 23.04.04 vloženo
  • 24036x zobrazeno

Ingredience

  • 300 g brambor loupaných a nakrájených na kostičky
  • 40 g másla
  • 40 g hl. mouky
  • 4 vejce
  • 1/2 l smetany
  • 1 l vody
  • kopr
  • kmín
  • ocet
  • sůl

Doporučená příloha

  • chléb

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

van.Thomas 04.11.16 09:49

Trochu se to ve mně tluče. Na jednu stranu musím uznat, že chuťově je to moc dobré. Na druhou stranu, co si budeme povídat, brambory s moukou rozvařenou ve vodě není žádná výživová ani kulinářská pecka. A půllitr smetany je už úplný nesmysl. Já to přikrášlil houbami, smetany stačí klidně jen půl kelímku. Je tu spousta místa pro další vylepšování kvalitními surovinami.

Odkaz na uvaření

daduuja 20.09.14 21:28

S přídavkem hub.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Diskuse k receptu Kulajda od Elenky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Eja
3850 příspěvků 05.12.14 11:19

@Sylvie taky vytahuji recept. Samozřejmě s houbami, sušené křemenáče, jako vložka zvlášť podušené lišky. Smetana kysaná, v hrníčku před vlitím do polévky důkladně rozmíchaná s trochou horké polévky. :potlesk:

Sylvie
2302 příspěvků 25.06.10 02:57
Re: Kulajda od Elenky

Připomínám tuto výbornou polévku. Dnes byla k obědu, zase jem přidala houby, čerstvý kopr, 2 litry se zblajlzy během chvilky… :-(

jolana
5065 příspěvků 09.10.08 01:13
Re: Kulajda od Elenky-sylvie

Citala…skveleee.. babca je super..;-))..Sylvie, zijem na vychode..o)) ;))

Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kulajda od Elenky, Jolííí

To si Jolanko ještě přečti naše Výšplechty, to je taky dílo. :-)
Jsem strašně ráda, že jsem někoho (Tebe) dokázala rozesmát. Jupíí, co si člověk může přát víc?
Jolanko, ještě, Ty žiješ na Slovensku?
 Sylvie

jolana
5065 příspěvků 08.10.08 21:28
Re: Kulajda od Elenky-Sylvie

dik..;))..toto..

http://muj.labuznik.com/…_denicku.php?…

..ma dnes rozosmialo od srdca a od ucha ku uchu.. u nas vravime na zjedenie o)) ;-))..a urcite taka bola kulajda..;-)) :))..krasny den..:)

anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kulajda od Elenky,Sylvie,

my si dávame ocot do takýchto polievok až do taniera - každý má rád iné množstvo. A je to vyriešené, teda u nás…
P.S.Už leštíš papiňáky?
 A.

Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kulajda od Elenky- Manano,

i já jsem Jihočech a dokonce zarytej- cha,cha! Mám proto stejný názor jako ty! ANO jedině s houbami, jinak ji ani nedělám. No a když je chuť v zimě, dám ty nasušené a namočené. Měj se prima! Terrinka

Manana
1515 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kulajda

Kulajda je jihočeská až šumavská polívka a proto je bez hub nepředstavitelná, ty tam jsou důležitějším základem než brambory. Samozřejmě vás nikdo nenutí je tam dávat, když vám nechutnají nebo je nejíte, ale bez hub to není kulajda, pak by se to mělo jmenovat jinak. Jsem Jihočech a Šumavák, tak na ní nemůžu nechat dopustit, ne?

Sylvie, Terrinka to má v malíčku, napřed ocet, převařit, a mléko nebo smetanu nakonec.

Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kulajda od Elenky

Terrinko, děkuji Ti za velmi rychlou odpověď. Mám zrovna udělaný základ a doufala jsem, že mi do oběda někdo hodnej odpoví. :-)
Rodina tuhle polévku miluje.
Měj se moc hezky
 Sylvie

Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kulajda od Elenky- Silvi,

já ti teda poradím podle sebe. Nejprve dávám ocet a šlehačku až nakonec. Někdy používám raději vymačkaný citron. Pěkný den a dobrou chuť! Jo, kulajdička, taky jí musím brzy udělat. Terrinka

Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kulajda od Elenky

Lidi, kulajda se mi už několikrát povedla, ale pořád nemám jasno, jak je to s tím přidáváním octa do mléčné polévky. Jestli se dává nejdřív ocet nebo a až potom smetana?
Děkuji
 Sylvie

penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kulajda od Elenky

A sylví (Míšo), dělala jsi ji v papiňáku????? :o))))))
P.S. Proč sis, prosím tě, dávala nick sylvie, když jsi Míša míšovitá … ;o)

A jinak, Eleeen, taky houby nedávám, protože je nikdo z mých dětí včetně mě nepapá. Papa.

Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kulajda od Elenky
Eleeen
1127 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kulajda od Elenky-Papaja

co člověk, to jiný názor. My je tam prostě nedáváme a když jsem ji jedla asi 3× v různých restauracích, tak tam taky houby neměli. Jistě, mohou tam být.

Papaja
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Kulajda od Elenky

Cokoliv se dá přidat, ale kulajda bez hub není kulajda… Tj. - houby bych napsala do základních surovin… :-)
P. :-)

Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kulajda od Elenky

Přidala jsem ještě sušené kozáky osikové neboli křemenáče a nemělo to chybu. Chystám do deníčku fotku.
Tu jíšku je opravdu dobré povařit těch 20 minut, udělala jsem to poprvé a je to fakt rozdíl (v chuti i konzistenci).
Hezký den všem labužníkům!!!

babickabohunka
19 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kulajda od Elenky

nikdy bych neřekla,že kulajda je krémová polévka,ale jsem alespoň chytřejší,já tvam dávám ještě houby ,myslela jsem, že to někdo dělá jinak, ale je to asi klasika

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Jarní pochoutka - chřest

Nejlepší recepty

Těstovinový salát s kuřecím masem Těstovinový salát s kuřecím...
Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...
Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi
Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz