Recept Krůtí prsíčka s křupavou krustou a nesmírně šťavnatým masem

Kanadská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Krůtí prsíčka s křupavou krustou a nesmírně šťavnatým masem

Postup

Potřít krůtí prsa částí soli, položit je kůží dolů do hluboké nereaktivní nádoby a posypat zbytkem soli. Zalít vodou tak, aby jenom pokrývala maso. Vložit do chladničky nejméně na 3 hodiny. Opláchnout maso pod tekoucí vodou a osušit ho na papírovém ubrousku. V malém kastrolku ohřát med, nebo sirup společně s máslem, až se máslo rozpustí. Zamíchat. Předehřát troubu na 180°C. Lehce vymastit pekáč a položit do něj prsa kůží nahoru. Potřít prsa směsí medu, nebo sirupu a péct je asi 30min. Potřít znovu prsa, péct dalších 30mi. a naposledy potřít prsa a péct 20-40min., do té doby, když teploměr zaznamená 70-73°C vnitřní teplotu a maso na dotek se zdá být pevné. Vyjmout pekáč z trouby, přendat maso na destičku a přikrýt ho čepicí z alobalu na 15min. Potom maso nakrájet a podávat teplé nebo i při pokojové teplotě. (maso se může i přikryté uschovat v chladniče po 2 dny). Připravit omáčku: Nalít do pekáče trochu vývaru a seškrábat dobrůtky ze dna pekáče. Slít je do malého kastrolku. Zašlehat dovnitř mouku, až se vše spojí na hladkou kaši. Postavit kastrolek na střední teplotu a zalít zbytkem vývaru (a sušeným tymiánem, jestli používáte). Přivést vše do varu a za stálého míchání vařit po 1min. Přidat čerstvý tymián a pepř. Podávat s nakrájenými prsíčky krůty. (omáčka se může uschovat až 2 dny v chladničce a potom sehřát před podává ním). TIP: Místo 500ml vývaru lze použít 2dl bílého suchého vína a zbytek vývaru. Když se drůbež naloží do solné lázně, je potom jeho maso nesmírně křehké a šťavnaté.

Recept je z kategorií: Krůta či krocan

Nahlásit recept

  • 14.01.05 vloženo
  • 15583x zobrazeno

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 1.5-2kg krůtích prsou i s kostí a kůží
  • 125ml soli
  • studená voda podle potřeby
  • 2 lžíce tekutého medu, nebo javorového sirupu
  • 2 lžíce másla
  • Omáčka:
  • 4 lžíce polohrubé mouky
  • 500ml kuřecího vývaru, nebo bujónu
  • 1 lžička na jemno posekaného tymiánu (nebo 1/4 lžičky sušeného)
  • 1/4 lžičky čerstvě pomletého pepře

Doporučená příloha

  • Malivoire Chardonnay, nebo Mission Hill Pinot Noir Bin 99 VQA.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Krůtí prsíčka s křupavou krustou a nesmírně šťavnatým masem

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
babi
6360 příspěvků 07.11.10 21:33

slivo, mezi mnou uverejnenymi recepty jsem uvedla hodne mych vlastnich pokladu a nekterych si nikdo ani nevsimnul. Je to take tim, ze kazdy mame tak trochu rozdilne chute. Osobne v podstate tihnu ke klasickym receptum s klasickym postupem (proto snad francouzska kuchyne je mi nejblizsi a hned po ni take Spanelska). Mam to stesti, ze svoji novou vlast sdilim s vice jak 200 jinymi narodnostmi a i kdyz ne vsechny kuchyne jsou mi blizke, prece jenom otviraji pohled do sveta. V pripade tohoto receptu je nescetne variaci, je vsak dobre se ridit vedomosti co s cim lze kombinovat a nepreplacat chute. Zajiste se zde casem rozkoukas a my dve se snad opet setkame 8-)
S pozdravem,
babi

sliva78
73 příspěvků 07.11.10 14:20

…jedním slovem: ÚCHVATNÉ! Jsem na tomto serveru nová a vyhledávám recepty, které se stanou v mé kuchyni stálicemi a tento se tam právě zařadil. Maso je neuvěřitelně šťavnaté, křehké a chuť je jemná a vyvážená. Nebudu váhat experimentovat a recept obměnit jako Eja. Pokud mohu požádat, ráda obdržím vyzkoušené recepty, které patří mezi Vaše poklady a stojí za vyzkoušení. Děkuji za inspiraci. Už plánuji, že pozvu na tuto gurmánskou specialitu mé nejbližší, nic mě totiž netěší víc, než když se dělají návštěvě z jídla boule za ušima… Ještě jednou děkuji!!!!! :potlesk:

Eja
3859 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Krůtí prsíčka s křupavou krustou a nesmírně šťavnatým masem.

Vytahuji opět na světlo tento skvělý recept. Základ - naložení masa do solného roztoku - je finta k nezaplacení. Pokud necháme maso přes noc ( nebo i přes dvě), nic se nestane. Matlací směs lze zvolit podle okamžitého nápadu a finální úpravu rovněž.
Vyzkoušené mám - mimo těch, co jsem už psala pod receptem:

  • olej + dijonská hořčice + hrubě mletý pepř, po upečení výpek odvařit trochu bílého vína, přidat kaprlata a trochu smetany, příloha šťouchané brambory
  • olej + rozmačkané brusinky + citronová šťáva + pepř, výpek odvařit trochou vývaru, příloha moje červené zelí a bramborové knedlíky
  • olej + med + citronová šťáva + pepř + česnek, výpek odvařit trochou vína a podusit v něm do al dente plátky mrkve, příloha vařené brambory.
Eja
3859 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Krůtí prsíčka s křupavou krustou a nesmírně šťavnatým masem.

Gaburiatko, dělám to od oka, dám maso do přiměřené nádoby, zaliji vodou a nasypu sůl - odhadem tak hrstičku. Neboj se, maso se nepřesolí.

gaburiatko
740 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Krůtí prsíčka s křupavou krustou a nesmírně šťavnatým masem.

Eji, este jedna otazka ohladom roztoku soli. Mas nejaky presnejsi pomer vody a soli, ktorym masko zalievas ? Alebo postupujes podla Babi 125ml soli + voda nad masko. Ja sa bojim, ze dam malu misku a roztok bude prilis slany a nasledne masko bude presolene. Prepac, ze sa tolko pytam, ale nechcem pokazit obed a presolene jedlo je pre mna hroza :)

Eja
3859 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Krůtí prsíčka s křupavou krustou a nesmírně šťavnatým masem.

Gaburiatko, peču vždy prsa bez kůže a kosti, menší množství, tak odhadem kolem 600 g, po vytažení ze slané vody ho ještě popatlám dle momentální inspirace - většinou střik sojovky, citronové šťávy, trocha medu, pepř, nechám odležet a pak peču. Raději na menší teplotu a déle, 160-170 st. přikryté tak hodinu, pak odkryté aby se udělala kůrka asi 20.-30 minut. Z Babina receptu používám hlavně ten fígl se slanou vodou, jinak jsem už vyzkoušela několik variant úpravy - viz moje příspěvky k receptu.
Teploměr nemám ani na okně natož v troubě :)

gaburiatko
740 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Krůtí prsíčka s křupavou krustou a nesmírně šťavnatým masem.

Eja, pouzivas aj ten teplomer pri peceni, pretoze ten zatial nevlastnim a masko by som chcela vyskusat. Dalsi problem je, ze mam prsia iba bez koze, myslis, ze by to bolo rovnako dobre ?
Vdaka za radu.

Eja
3859 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Krůtí prsíčka s křupavou krustou a nesmírně šťavnatým masem.

Janelito, maso opravdu není třeba solit. Med tady funguje podobně jako na kachně - udělá tu kůrčičku a sladké to rozhodně není. Mám v plánu o víkěndu zkusit zaexperimentovat s vepřovou pečení, zítra ji naložím a uvidíme…

Janelita
93 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Krůtí prsíčka s křupavou krustou a nesmírně šťavnatým masem.

Babi nebo Ejo, chci to zkusit, ale dnes naslano (příště třeba zkusím ten med). Předpokládám, že po té solní lázni už to nebude třeba solit. Je to tak?

Eja
3859 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Krůtí prsíčka s křupavou krustou a nesmírně šťavnatým masem.

Janelito, vyzkoušej, je to fakt moc dobré ( omáčku můžeš doladit dle své chuti a fantazie - moc dobrá je taky nezahuštěná s trochou sojovky a ev. chilli papričkou, nebo s trochu smetany a kapary) a masíčko je jak dort. S jiným masem jsem to nezkoušela, ale libové vepřové pečeni by to mohlo prokázat stejnou službu - jestli najdu odvahu to zkusit, tak podám zprávu o výsledku.

Janelita
93 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Krůtí prsíčka s křupavou krustou a nesmírně šťavnatým masem.

Tak tohle musím rozhodně zkusit! Funguje ten trik i na jiná masa?

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Krůtí prsíčka s křupavou krustou a nesmírně šťavnatým masem.

mufa, jsi zlato! Jsem ráda, že se i Tobě recept líbí a velice Ti děkuji za jeho vyzkoušení. Musím říct, když recept zaujal Eju, která je výborná kuchařka a labužnice, tak do něj něco musí být. Eji se také líbil další mnou uveřejněný recept o kterém zde mluví.

Přeji Ti příjemný zbytek neděle!

mufa1
3 příspěvky 25.01.09 03:43
Re: Krůtí prsíčka s křupavou krustou a nesmírně šťavnatým masem.

Babi patří Ti dík za výborný recept !!! Jak píše Eja, jsi poklad. Bylo to opravdu mňam, mňam.
Ejo, díky za doporučení!

Eja
3859 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Krůtí prsíčka s křupavou krustou a nesmírně šťavnatým masem.

Když jsem tak dnes v tom připomínání skvělých receptů, tak ještě tenhle. Dělám ho taky jako nedělní oběd dost často, měním finální podobu - omáčku ochucuji podle momentální nálady a obsahu lednice. Ale ten základ - neuvěřitelně křehké a měkké plátky krůtích prsou, to je fakt balada.

Eja
3859 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Krůtí prsíčka s křupavou krustou a nesmírně šťavnatým masem.

Rybko, pekla jsem přikryté, v tomto případě jsem nechtěla, aby mělo maso kůrku…nakrájené na tenké plátky a přelité tím sosem s brusinkami to vypadalo skvěle.

Rybka
54 příspěvků 27.04.10 08:19
Re: Krůtí prsíčka s křupavou krustou a nesmírně šťavnatým masem.

Ejo, chci zkusit tento recept s Tvoji brusinkovou variaci, tak jen pro upresneni, peces maso celou dobu odkryte?

Eja
3859 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Krůtí prsíčka s křupavou krustou a nesmírně šťavnatým masem.

Základ je naprosto geniální. kdo to ještě nezkusil, doporučuji. Dnes jsem dělala další variantu - krůtí prsa namočila přes noc, dnes posypala Ďábelskou směsí, upekla doměkka, opět nechala odležet v Alobalu, vypečenou šťávu zredukovala, přidala brusinky a dijonskou hořčici, nakonec nepatrně smetany, už nevařila. K tomu malé nové brambůrky obalené v sekané petrželce a zelené fazolky uvařené al dente prohozené s kouskem másla a sekanou bazalkou.....

Eja
3859 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Krůtí prsíčka s křupavou krustou a nesmírně šťavnatým masem.

Základ receptu - naložení masa ve slané vodě - je naprosto geniální. V sobotu jsem naložila, včera vyndala, osušila a na hodinku dala do marimády z oleje, sojovky, kari, medu, citronové šťávy, bílého pepře a střiku Tabasca.

Upekla za občasného potírání zbylou marinádou, maso zabalila do alobalu a nechala odpočinout, z vypečené šťávy dokončila omáčku zředěním trochou vína a zahuštěním, podávala na tenounké plátky s rýží, do které jsem vmíchala trochu parmezánu, ozdobila vařenými kapustičkami a posypala celé mraženou bazalkou. Úžasné. Zbytek masa na plátky jsem nechala v malém zbytečku omáčky a snědli jsem ho večer nastudeno. Mňam.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Krůtí prsíčka nebo rolky - Eji...

Děkuji Ti za upozornění na dva stejné recepty. Jeden je již přepsaný na jiný recept. Jsem moc ráda, že semnou souhlasíš o té solní lázni. Už se móóóc těším na Tvůj výplod fantazie, tedy Tvůj nový recept s obrázky!

Ahoj Ejinko ;o)

Eja
3859 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Krůtí prsíčka s křupavou krustou a nesmírně šťavnatým masem.

Trik s osolením a namáčením ve slané vodě DOPORUČUJI, omouvám se babi za své pochybnosti - fakt mi přišlo divné máčet maso ve vodě. Sice namáčení bylo jediné, co jsem z receptu ponechala, i rolky jsem dělala úplně jinak - posedla mne fantazie. Nicméně víkend se kulinářsky velmi vydařil - receptíky dodám, až dofotím film, i s obrázky.

Eja
3859 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Krůtí prsíčka s křupavou krustou a nesmírně šťavnatým masem.
Eja
3859 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Krůtí prsíčka s křupavou krustou a nesmírně šťavnatým masem.

"http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=9890 ":zde

Eja
3859 příspěvků 25.01.09 03:43
Babi,

bramborovo-jablečné rösti s vepřovými rolkami jsou od Tebe na Labu 2×, pokaždé pod jiným názvem. Brokolice se odkládá, ty rolky vypadají naprosto úžasně. " ":http://www.labuznik.com/recipe.php?…

Eja
3859 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Krůtí prsíčka s křupavou krustou a nesmírně šťavnatým masem.

Kombinace příloh je impozantní…Takže zítra k obědu si já dám rösti s gratinovanou brokolicí s čedarem, manželovi k rösti nějakou minutku, neb gratinovaná zelenina je podle něj prudce jedovatá, hehe…No a v neděli krůtičková prsíčka s ryží. Děkuji, měla jsem celý týden fofr a nějak jsem nestačila vymyslet menu na víkend…babi, jsi poklad. Mňam.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Eji...

zajisté si něco k těm krůtím prsům vymyslíš, ale u tohoto receptu je Rösti z dvojích brambor a Gratinovaný květák s brokolicí a Čedarem. Budu-li mít čas, Tak recepty napíšu ;o))) Nóóó, záměna vína nikdy není na škodu (ten TIP je můj hi hi)!

Eja
3859 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Krůtí prsíčka s křupavou krustou a nesmírně šťavnatým masem.

Babi, vzpomínám si, že jsi tady už kdysi tohle psala - že maso krásně zkřehne, přišlo mi to vždycky takové divné, že naložením do vody…ale vyzkouším to, bude to určitě pravda a zrovna krůtí prsa jsou taková tužší, já je právě proto moc nedělám. Stejně nevím co vařit v neděli, tak zítra večer naložím krůtí prsa a v neděli uvidíme. K tomu rýži, možná s něčím promíchat ..s hráškem…Záměna vína snad nebude vadit, hihi, veltlínek se dá skoro ke všemu.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...
Selská pivní polévka Selská pivní polévka
Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou
Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz