Recept Krůta jako jehněčí

(Hodnoceno 3x) 1irena Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Krůta jako jehněčí

Postup

Z másla, poloviny množství drceného česneku, soli a koření si uděláme pastu. Z masa stáhneme kůži (někde jsem četla, že se z ní dá udělat falešná držková polévka, tak si ji pro tento účel můžeme uschovat). Do masa nožem naděláme otvory, do kterých vpravíme pastu z másla a koření. Maso vložíme do vhodné nádoby (dávám dvě stehna poněkud „srolovaná“ těsně k sobě do kastrolu, kde nemají moc místa se „rozbalit“) a zalijeme horkým nálevem. Přikryjeme a dáme do chladu (ne do lednice, alespoň ne hned horké) den uležet (i na 2-3 dny). Před pečením maso z nálevu vyjmeme, vložíme na pekáč , kde jsme rozehřáli máslo, přidáme pokrájenou cibulí a zbylý česnek. Během pečení podléváme horkou vodou. Upečené maso vyjmeme, naporcujeme a přelijeme vypečenou propasírovanou nebo rozmixovanou štávou.

Recept je z kategorií: Krůta či krocan

Nahlásit recept

  • 27.03.05 vloženo
  • 13190x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1-2 dny na naklÄ‚

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • Krůtí HORNÍ stehno (t.j. tak 600-700 g)
  • 2 PL másla
  • 2 ČL majoránky
  • 1 ČL tymiánu
  • 1 ČL soli
  • velká palička česneku
  • máslo či olej na pečení
  • 2-3 cibule.
  • Na nálev:
  • 1 litr vody
  • 3 bobkové listy
  • 5-7 kuliček nového koření a pepře
  • 2 PL octa
  • 1 PL soli
  • Vše povařit.
  • Množství nálevu upravte podle množství nakládaného masa.

Doporučená příloha

  • bramborový knedlík, špenát

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 3.2.17 13:44

Tak dnes jsme se konečně dočkali…
Ukládám do oblíbených - rozhodně bude repete a jistě ne jen jednou :)
Dnes jsme měli s „brkaší“ a ještě zbylo na zítra ke knedlíkům a špenátu :)
Musím uznat, že ač jsem v mrazáku místo horních stehen našla už jen „běháky“ - tak jsem moc ráda, že jsem se rozhodla naložit je dle tohoto receptu :)

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi
Odkaz na uvaření

habana 24.3.13 16:14

SMAZÁNO

Odkaz na uvaření

habana 22.3.13 01:06

SMAZÁNO

Odkaz na uvaření

Alis 10.2.13 00:07

Tentokrát na žampiónech, protože očekávaná návštěva špenát nerada - rovnou odpovídám: rodina Géempů to nebyla :-)

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Krůta jako jehněčí

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Krůta jako jehněčí

daduuja
1149 příspěvků 3.2.17 21:22

Během pečení seškrabuji přípečky ze stěn pekáče. Dodají omáčce pěknou barvu i chuť.

Zuzka1973
2362 příspěvků 1.2.17 10:19
Tak naloženo :)

Naloženo, jen v mrazáku jako na potvoru zbylo z toho našeho obřího ptačiska už jen pár kousků z prsou, ořez a packy už jen „podvozky“ (jak jim říkával syn, když býval ještě maličký :) ).
Tak jsem jeden z „podvozků“ vzala, nařezala do něj šest kapes, vycpala máslovou pastou a zalila nálevem…
Voní to náramně i ve fázi naložení - dala jsem do komory, do chladu…
V pátek bude kousek s bramborovo-česnekovou kaší a v sobotu zbytek s bramborovým knedlíkem a špenátem :)
Packa se mi vešla jen do pekáče, jelikož není úplně ponořená - chodím poctivě každé cca dvě hodiny otáčet :D

Dovolila jsem si do nálevu přidat pár kuliček jalovce a snítku rozmarýnu, tím se určitě nic nepokazí :)

Voní to opravdu úžasně už teď, tak snad to bude i tak skvěle chutnat :)

Alis
2617 příspěvků 27.3.13 11:57

Di, jak Casino (alias klasik) říká: proč zkoušet nové, když funguje to postaru? :-)

Proto bych před očekávanou návštěvou neexperimentovala a vařila podle osvědčeného.
Citrón klidně, tím nic nezkazíš :-)
Příloha je zcela na tobě, karamelizovaná cibule, karotka, žampióny, houby, špenát, cokoli. :-)

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 26.3.13 22:44

Hlavně mi pak nenadávej :-) :mavam:
Vlastně místo špenátu bych zkaramelizovanou mladou karotku, nebo cibulky a bramborovocelerové pyré.

di
2452 příspěvků 26.3.13 22:01

Dando, dík za rady, zkusím to.

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 26.3.13 21:31

Di, ono se to zase tak moc neliší.
Já bych zkusila habanu, naložit do citronu s kořením, před pečením bych ze stehna udělala plát, trochu naklepala, okořenila, pokladla plátky špeku nebo anglické, plátky čerstvého másla, svázala jako roládu, osmahla na plotně a pekla podlité pod pekáčem. Krájela bych jako roládu na kolečka.
Vlastně podobně tak dělá Alis do teplého nálevu, já bych do studeného a máslo dala až před pečením, maso bych nechala před pečením aspoň dvě hodiny v pokojové teplotě.
A špenát k tomu :-)

di
2452 příspěvků 26.3.13 21:21

Dando, jenže na Velikonoce přijede po delším čase synek a budeme mít i nějaké hosty, tak bych si radši chtěla být jistá, proto jsem se ptala. No, podle všeho pro jistotu zůstanu u původní verze, možná vylepšené o tipy od Alis.

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 26.3.13 21:17

Di, já bych pro srovnání vyzkoušela habanovo verzi, člověk má zkusit všechno, i když třeba jen jednou :-)

di
2452 příspěvků 26.3.13 20:02

Dámy, poprosila bych vás všechny o stručné shrnutí - doporučujete tuto původní variantu (kterou mám už několikrát vyzkoušenou), nebo tu novou Habanovu? Zítra jdu pro maso, tak abych věděla, jak se při nakládání zařídit.

Alis
2617 příspěvků 23.3.13 13:38

Používám vykoštěné horní stehno bez kůže, dělám z něj co nevětší plát a ten potřu po celé ploše bylinovým máslem. Pečlivě zaroluji a utahuji. Vkládám do hodně teplého nálevu. Natolik teplého, že trocha másla se rozpustí do nálevu. V horkém nálevu ještě vypláchnu misku od másla.
Citrón udělá stejnou službu jako ocet, někdy kyselím citrónem.
Křehkost a šťavnatost byla zatím vždy zachována. Nejsem chemik, ale myslím, že by to mohlo být způsobeno 1/ tukem, 2/ kyselostí, 3/ solí 4/ odležením v nálevu.

svato
1425 příspěvků 25.7.12 15:51

Aj naša rodina má tento recept ako jeden z obľúbených

di
2452 příspěvků 22.4.11 22:58

Protože jsem skleróza, hledám svůj oblíbený recept a koukám, že i když jsem jej dělala několikrát, zatím jsem jej neokomentovala. Takže - je to moc dobré, budu to vařit v pondělí (se špenátem a br.knedlíkem) a už teď na to mám chuť. ;-)

Roomanka
205 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Krůta jako jehněčí

Dnes jsme měli k obědu. Nechala jsem v láku tři dny a podle Alis jsem ho horký použila na podlévání. Neměli horní stehna, spodní byly v akci za padesátku, tak jsem to prubla i tak. Výtečné, šťavnaté, voňavé. Díky a doporučuji!

Alis
2617 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Krůta jako jehněčí

Dělala jsem na velikonoční pondělí, bylo to moc dobré… Maso jsem ale polévala nikoli horkou vodou, ale horkým nálevem, ve kterém bylo naloženo. Bylo křehké a šťavnaté. K tomu jsem udělala velikonoční nádivku bez masa jako přílohu, bylo to opravdu výborné. Lehké a přesto krásně voňavě velikonoční :-)

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Krůta jako jehněčí

Kupuji maso ve velkém a ráda mám v pohotovosti polotovar „pro strýčka“. Před pečením nechám povolit, ale trocha nálevu při pečení nevadí.

1irena
595 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Krůta jako jehněčí - ivo

předpokládám, že to pak pečeš nerozmrazené. Nikdy mě to nenapadlo(zmrazit); možná je to ale dané kapacitou mého mrazáku:)

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Krůta jako jehněčí

To je moc velká dobrota ! A když mám masa hodně, dám ho i s nálevem do mrazáku.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Pečené kuřátko s brusinkovou omáčkou Pečené kuřátko s...
Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz