Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
kltko Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
prepis receptu z knihy Jedlá a nápoje našich predkov, autorka R. Stoličná. Autorka vychádza z receptov siahajúcich od novších prameňov cez recepty zozbierané v etnografických výskumoch až ku Prvej kuchárskej knihe v slovenskej reči od Jána Babilona z roku 1870. Recept je z Fačkova.
Na kocky pokrájané ošúpané zemiaky dáme variť do hrnca s vodou tak, aby voda 3x prevyšovala zemiaky. Medzitým uvaríme krúpy. Uvarené a posolené zemiaky potlačíme s vodou, v ktorej sa varili a pridáme uvarené krúpy. Zmes na miernom ohni dusíme. Na cibuli a masti opražíme uvarený, na menšie kúsky pokrájaný bôčik. Tento pridáme do zmesi zemiakov a krúp. Všetko dobre premiešame a podľa potreby dochutíme soľou, rascou, rozotretým cesnakom a majoránom. Masu vylejeme na vymastený plech, kde ju rozotrieme na hrúbku približne 1 cm a v rúre upečieme do ružova. Krúpna baba sa podáva so sladkým alebo kyslým mliekom, žinčicou, cmarom. V minulosti patrila k slávnostným jedlám, podávala sa napríklad na svadbách, krstinách a páračkách.
Recept je z kategorií: Bramborová jídla
sladké / kyslé mlieko, žinčica, cmar (podmáslí)
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
18.3.15 18:34
Dala jsem o něco méně vody, protože jsem měla opravdu strach, při
pohledu na to množství, že by to nemuselo dopadnout dobře, ale příště
už se bát nebudu, krásně ta voda zmizela
Je to dobrota, zapíjeli jsme dle doporučení: kyškou a opravdu to k sobě
krásně pasuje
Máme pokrmy tohoto typu rádi, takže určitě bude častěji.
Plech jsem nevymazávala, dala jsem pečící papír a jak je poznat z fotky, krásně stačilo sádlo z předsmažené cibulky a masa.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 1 labužníkoviOdebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Krúpna baba
5068 příspěvků 28.9.11 17:42
Kltko, pomer dodrzany , sice od oka ale skoro stopro..jedine co som nedodrzala je ta voda na zemiaky..som zaliala asi tak na prst nad povrch zemiakov..u nas doma babka davali na vrch prazenu cibulu pri podavani, dovnutra sa davala slanina, alebo bocik , skvarky (co bolo) a do zemiakov ked sa pucili sa crklo kusok smotany kyslej…tuto krupnu babu som presne podla receptu a je to smacne, bars smacne..vecej jak treba
..bol toho velky plech a teraz ani krupka
..dokonca aj ten okraj co sa kde tu prilepilo trooosku na plech sa ozdibal..a
s cmarom sa zapijalo ..a fotila som so zatisim aj bez ..aby taka lahoda bola aj
oku lahodna a vysli z toho vsetkeho tri fotky nic moc ..tak jednu si dovolim
pridat, co uz…
Vdaka za recept
PS: inac babka to robievali aj z dyne alebo tekvice..