Recept Krúpna baba Pra

(Hodnoceno 1x) Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Krúpna baba

Úvod

prepis receptu z knihy Jedlá a nápoje našich predkov, autorka R. Stoličná. Autorka vychádza z receptov siahajúcich od novších prameňov cez recepty zozbierané v etnografických výskumoch až ku Prvej kuchárskej knihe v slovenskej reči od Jána Babilona z roku 1870. Recept je z Fačkova.

Postup

Na kocky pokrájané ošúpané zemiaky dáme variť do hrnca s vodou tak, aby voda 3× prevyšovala zemiaky.
Medzitým uvaríme krúpy.
Uvarené a posolené zemiaky potlačíme s vodou, v ktorej sa varili a pridáme uvarené krúpy. Zmes na miernom ohni dusíme.
Na cibuli a masti opražíme uvarený, na menšie kúsky pokrájaný bôčik. Tento pridáme do zmesi zemiakov a krúp.
Všetko dobre premiešame a podľa potreby dochutíme soľou, rascou, rozotretým cesnakom a majoránom.
Masu vylejeme na vymastený plech, kde ju rozotrieme na hrúbku približne 1 cm a v rúre upečieme do ružova.

Krúpna baba sa podáva so sladkým alebo kyslým mliekom, žinčicou, cmarom. V minulosti patrila k slávnostným jedlám, podávala sa napríklad na svadbách, krstinách a páračkách.

Recept je z kategorií: Bramborová jídla


Reklama

Nahlásit recept

  • 13.01.10 vloženo
  • 20597x zobrazeno

Ingredience

  • 0,75 kg zemiaky
  • 0,2 kg jačmenné krúpy
  • 0,3 kg údený bôčik
  • cibuľa
  • soľ
  • majorán
  • rasca (kmín)
  • cesnak
  • masť
  • voda

Doporučená příloha

  • sladké / kyslé mlieko, žinčica, cmar (podmáslí)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 18.03.15 18:34

Dala jsem o něco méně vody, protože jsem měla opravdu strach, při pohledu na to množství, že by to nemuselo dopadnout dobře, ale příště už se bát nebudu, krásně ta voda zmizela :)

Je to dobrota, zapíjeli jsme dle doporučení: kyškou a opravdu to k sobě krásně pasuje :)

Máme pokrmy tohoto typu rádi, takže určitě bude častěji.

Plech jsem nevymazávala, dala jsem pečící papír a jak je poznat z fotky, krásně stačilo sádlo z předsmažené cibulky a masa.

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Krúpna baba

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
jolana
5065 příspěvků 28.09.11 17:42

Kltko, pomer dodrzany , sice od oka ale skoro stopro..jedine co som nedodrzala je ta voda na zemiaky..som zaliala asi tak na prst nad povrch zemiakov..u nas doma babka davali na vrch prazenu cibulu pri podavani, dovnutra sa davala slanina, alebo bocik , skvarky (co bolo) a do zemiakov ked sa pucili sa crklo kusok smotany kyslej…tuto krupnu babu som presne podla receptu a je to smacne, bars smacne..vecej jak treba :lol: ..bol toho velky plech a teraz ani krupka ..dokonca aj ten okraj co sa kde tu prilepilo trooosku na plech sa ozdibal..a s cmarom sa zapijalo ..a fotila som so zatisim aj bez ..aby taka lahoda bola aj oku lahodna a vysli z toho vsetkeho tri fotky nic moc ..tak jednu si dovolim pridat, co uz…
Vdaka za recept :)
PS: inac babka to robievali aj z dyne alebo tekvice..

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Velký steak z krkovice


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Hruškový koláč Hruškový koláč
Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek
Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Cuketové placky Cuketové placky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz