Recept Krupicová kaše s čokoládou

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Krupicová kaše s čokoládou

Postup

Mléko s 50 g másla a 50 g cukru dáme svařit, trochu osolíme a do vařícího mléka nasypeme krupici (pokud chcete předejít žmolkám, lze kaši připravit jako pudink, čili do části mléka nasypat krupici, a až mléko bude vřít, nabobtnalou krupici do něj vylít a dále vařit…pendina poznámka). Za stálého míchání vaříme asi 5 minut. Uvařenou kaši rozdělíme na talíře, polejeme rozpuštěným zbytkem másla, posypeme strouhanou čokoládou a podle libosti pocukrujeme.

Tip:
Místo čokolády můžeme kaši posypat skořicovým cukrem, mandlovou griliáží, Grankem nebo strouhaným perníkem.....­.popřípadě ozdobit horkou kaši lentilkami…vzniknou tak krásná barevná sluníčka.

Čerpáno z Cukrářských specialit (1971).

Recept je z kategorií: Ostatní recepty pro děti

Nahlásit recept

  • 25.06.04 vloženo
  • 27837x zobrazeno

Počet porcí

  • 5 porcí

Ingredience

  • 1,5 l mléka
  • 150 g krupice
  • 150 g másla
  • 150 g cukru
  • sůl.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 07.10.18 15:22

„Pohádka mládí“ - ale miluju ji celý život…
Pro muže klasiku (měli jsme k dopolední svačině, abxchom vydrželi do pozdnějšího oběda…) a pro sebe upravenou tak, aby splňovala určité nutriční parametry - byla výborná i tak a chuťově stejná, jako s mlékem… tu svoji jsem totiž dělala jen z vody a stačilo mi jen trošku kokosového cukru a skořice a máslo…
Dali jsme si ji s přemrazenými aroniemi (dozrálé a přemražené jsou velmi dobré, ani trpké, ani zbytečně přeslazené… )
Foto v komentáři.

Odkaz na uvaření

elis007 26.07.12 00:00

Podle potřeby (strávníků):
polotučné nebo plnotučné mléko
dětská krupička
granko na posypání (také můžete přidat ještě moučkový cukr)

Do hrnce dáme mléko. Přivedeme k varu a postupně sypeme do mléka krupičku, přitom mícháme. Krupičky nemusí být moc, protože nejlepší je, když je kaše skoro jako polévka. Nalijeme do hlubokých talířů a poseme grankem.

Odkaz na uvaření

wydra 23.05.11 17:55

Diskuse k receptu Krupicová kaše s čokoládou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Eja
3837 příspěvků 10.10.18 13:25

@Zuzka1973 dík za připomenutí, už jsem ji asi půl roku nedělala( foto)a brzo to napravím. Za mne nastrouhaná vysokoprocentní čokoláda a máslo…
Technologicky to moc neřeším, asi jako Zébulon - já tedy ještě bez másla a cukru - mlíko, krupička, plotna…

Zuzka1973
2272 příspěvků 07.10.18 15:23

„Pohádka mládí“ - ale miluju ji celý život…
Pro muže klasiku (měli jsme k dopolední svačině, abychom vydrželi do pozdnějšího oběda…) a pro sebe upravenou tak, aby splňovala určité nutriční parametry - byla výborná i tak a chuťově stejná, jako s mlékem… tu svoji jsem totiž dělala jen z vody a stačilo mi jen trošku kokosového cukru a skořice a máslo…
Dali jsme si ji s přemrazenými aroniemi (dozrálé a přemražené jsou velmi dobré, ani trpké, ani zbytečně přeslazené… )

di
2451 příspěvků 13.10.11 13:39

zébulon: dvojnásobný poměr obojího ;-) (tj. dva hrnky mléka plus čtyři lžíce krupičky), ona je dcéra prostě žravá, holt je na rozdíl odě mě vrcholová sportovkyně a má velký výdej.

gmp
1603 příspěvků 12.10.11 23:42

Polština má pro krupičnou kaši pojmenování „kasza manna“ - odtud zřejmě to ponoukání k hříšným myšlénkám. Už jen ta představa jak bloudím leta po poušti na najednou plesk a krupicová kaše, „jemně šupinatá, jemná jako jíní“…

Příspěvek upraven 12.10.11 v 23:47

Alis
2617 příspěvků 12.10.11 22:25

Casino, chápu, že každý správný Andersen ( a to vy jste) musí mít velikou fantazii, ale co se vám honilo hlavou nad šestým bodem desatera v souvislosti s krupicovou kaší… radši nechci vědět :-D

Wolfgu, sestřina kaše je možná koketování s šestým smrtelným, ale ta vaše, to už je na několika měsíční pokání a půst :D

Wolfg
583 příspěvků 12.10.11 22:03

Jakousi šedou břečku jsme dostávali v legiích. Myslím, že to byl popel s pilinami zavařený do vody z louže. Jasně, když se požadují bojové výkony, musí být i vyvážená, racionální a chutná strava. Kaše, co se nad ní zasnila Alis, bude zcela jiný level. Doplním svoji dietní verzi. Zahrabat hojné kostky čokolády, polít máslem, na to závěj práškového cukru, navrch kápnout lihový extrakt vanilky a osobní váhu mrsknout do separovaného odpadu :-)

casino
4482 příspěvků 12.10.11 22:01

Hihi, Alis, poslední věta :-)
Napřed jsem si říkal - povedená rodinka :-)
Pak mi doplo, že si pletu smrtelné s desaterem :mrgreen:

Alis
2617 příspěvků 12.10.11 21:39

Děkuji všem za návod, jak na umělé cucky. Pevně doufám a věřím, že to nebudu muset nikdy realizovat v praxi, ale člověk nikdy neví. :-)

Casino, kaše se chovala tak, jak píšete, možná byla ještě trošičku hustší. Dělávám kaši minimálně, jestli jednou do roka, nikdy si nepamatuji poměry. Proto jsem hledala tady. Ačkoli nepreferujeme kaši řídkou jako píše Glama, nemusí být tak hustá, aby se dala lžičkou „krájet“. Takže příště trochu víc zředím.

(Jestli jste po kuřeti na paprice zvládl kaši ze čtvrt litru, pak předpokládám, že jste si k večeři dal už jen tu omáčku :-D)

Dám k dobru postup na sametovou krupicovou kaši mé sestry:
Množství neuvádím, každý dle svého a dle požadované konzistence.

Krupici má sestra vždy namáčí dopředu, aspoň půl hodinky. Kaši nikdy nesladí (já taky ne), přidá špetku soli, přivede k varu. Vaří tak dlouho, dokud kaše nezhoustne. Pak přilije studené mléko, rozmíchá s kaší, znovu vaří do zhoustnutí. Tak do dělá několikrát. Pak upraví kaši podle požadované hustoty. Vlastně vaří kaši z koncentrovaného mléka. Kaše je hladká, sametová a jemná. Někdy přidá ještě oříšek másla, ale to už trochu pokouší šestý smrtelný hřích :-)

Příspěvek upraven 12.10.11 v 21:39

casino
4482 příspěvků 12.10.11 19:26

Někdy si říkám, že tak jako já jsem dlužný Labužníkovi, tak i Labužníka mi byl čert dlužen :twisted: :-)
Normálně bych pojedl TOTO, dal si kafe a šel si po svých…
Teď jsem si ale uvařil navíc, po obědě, ještě krupici!
Z půl litru mléka a pěti deka krupičky… Tak je psáno v každé druhé kuchařce, tak je psáno i na sáčku krupice co jsem ji použil a potažmo je tak psáno i v tomto receptu.
Alis, jak dlouho necháváte kaši bublat? Mně vařila trochu přes minutu a byla tak akorát, jak ji mám rád: řídká tak, že za vařečkou nezůstávala stopa a kaše se potom sama roztekla po talíři. Takto jsem naložil s polovinou kaše a slupl ji s nastrouhanou čokoládou.
Druhou půlku jsem nechal vychladnout, nakrájel na kostky a posvačil s rumovou omáčkou :mrgreen:

zébulon
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 11.10.11 21:03

Myslíte, di, dvojnásobný počet krupičky? Není to moc husté?

di
2451 příspěvků 11.10.11 21:01

zébulon: ono se to dřív psávalo v kuchařkách, tak možná proto? (a ještě tam mívali poměr 2 lžíce krupice na litr mléka). Kaši dělám (teda dnes už spíš - dcéra si dělá - já to nejím) obdobně jako Vy, jen v dvojnásobném množství (a bez cukru). Půlku sní hned, z druhé je po vychladnutí flameri. Žmolky se nám při tomto postupu nikdy nepodařilo vyrobit.

zébulon
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 11.10.11 20:53

Pro ty, kdo nemají rádi cucky, ani kaši příliš hustou, mám jednoduchý recept. Na jeden čtvrtlitrový hrnek studeného mléka dvě ne úplně vrchovaté lžíce krupičky. Prostě do kastrůlku odměřím hrnečkama mléko, odpočítám lžíce krupičky, přidám pár plátků studeného másla, pár lžiček cukru (na jeden hrnek jedna lžička cukru) a zahřívám a míchám, dokud se kaše nezačne vařit a míchám a míchám, dokud to nezhoustne. Výsledek je kaše ani příliš řídká, ani příliš hustá, bez cucků. Trvá to pár minut. Stejný postup s pudinkem. Žádný problém. Nechápu postup, kdy se krupička sype do vařícího mléka. Proč? Opravdu je tolik milovníků cucků?

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 11.10.11 19:48

Jago, to je přece úplně v pořádku :-) Tady vždycky bylo zvykem, že odpovídal první, který věděl.. :-)
A tak by to mělo být.
Tvůj recept na cucky je totožný s mým - prostě sypat krupičku do kaše :-D
Cuckům zdar!
:mrgreen:

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 11.10.11 13:53

Krupicovou kaši jsem jaksi neodhadla, už jsem ji nedělala roky letoucí. Určitě ale jsem měla vždycky raději hutnou, ne tu řídkou. Tahle byla poněkud tužší, ale Davidovi chutnala a já studenou radši než teplou, byla výborná. Příště zkusím řidší :-P

jaga13
399 příspěvků 11.10.11 13:23

Alis, spolehlivě cucky vyrobím vždycky, když mám pocit, že je kaše málo hustá (vařím zásadně od oka, prostě do horkého mléka přisypávám, až si myslím, že stačí)…pak se mi zdá, že nestačí, začnu přisypávat do již vařící kaše a ejhle, cucky jsou na světě :lol: zdar kaši a cuckům zvlášť
P.S. až teď jsem postřehla, že dotaz byl na glamu :oops:

Alis
2617 příspěvků 11.10.11 12:18

Protože dělám kaši tak jednou za rok, nikdy si nepamatuju poměry.
Včera jsem zkusila tuhle.
Výsledek: Glama má pravdu, je opravdu příliš hustá. Nejen, že neteče, jako ta její, ale není ani něžně nadýchaná.
Porce pro pět? U nás porce pro 8 až 10 jedlíků. 300 ml mléka s krupicí pro dítě si neumím představit. Jsme dospělí a tuhle porci bychom do sebe nenasoukali.

P.S. Jak se dělají umělé cucky?

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 24.05.11 07:29

Ta čokoláda mě v rámci jahod nenapadla , ale příště posadím jahody do čokolády ! :potlesk:
Už se těším na ty zářící, dětské oči nad talířem , na tu pusinku a ručičky od čokolády …
Užasné letní, venkovní jídlo :potlesk:

Anitta
521 příspěvků 23.05.11 21:00

Tak tu ja uz nejedla, ani nepamatuju… Tak jsem si vzala aspon kousek hořký čokolády, aspoň něco! :-D Krásně to vypadá :-D

jolana
5065 příspěvků 23.05.11 20:45

Navareno pretoze provokujete..:) ..aj ked male deti nemame ale mame deti..velke.:mrgre­en: ..najlepsiu krupicu varia turecke airolinky..na­mojvieru :)..daco ako krupicove flamere..daju vam kocku asi 1,5 cm vysoku, zhora je tenulinka rovnomerna vrstva skorice (naramne chutnej a zvlastne jemne vonavej)..a cele je to proste bajecne..nikdy sa mi to nepodarilo urobit tak ako to robia oni :(..a ako neznasam cestovanie tak s nimi by som asi kvoli tomu dezertu lietala pokial by davali :mrgreen:

Příspěvek upraven 23.05.11 v 20:56

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 23.05.11 19:12

Wydro..moc pěkné fotky. Hezky nazdobeno, to se Davídkovi muselo líbit :-)
Nicméně..na mě je ta kaše poněkud „tuhá“
Mám ráda kaši tekutou, ač hustou. Moje dcerky s kaší hrávaly takovou hru..nabíraly ji lžící prostředkem talíře, dělaly takovou cestičku a musely jíst rychle, aby se jim cestička nezaplavovala :-D a dokonce milovaly v kaši nejvíc cucky! Musela jsem je uměle vytvářet, čím víc, tím líp..! Cuckovatá krupicová kaše…s čokoládou, kakaem nebo Grankem a nebo se skořicí… mňam! :-P

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 23.05.11 17:55

A wydra ji vnouckovi (pred lety jeho otci) zdobi jahudkama ! :-) viz foto

gegina
358 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Krupicová kaše s čokoládou

jo, jo…dětičky ji milujou! Krájím na ni kolečka banánu, broskvičku, jablíčko nebo v létě jahůdky. A taky jak se píše v receptu - cukru pouze dle chuti. Už vím, co budou mít dnes ;-)

penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Krupicová kaše s čokoládou

Doporučuji jen těch 50 g cukru, které se do kaše přidávají zároveň s mlékem, jinak je kaše příšerně sladká … ;o))

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou
Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...
Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...
Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz