Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Eja Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Dáme si vařit kroupy. Houby zalijeme horkou vodou a necháme chvíli nabobtnat. Cibuli nakrájíme na čtvrtkroužky, zelí na proužky podobné velikosti. V kastrole na troše oleje proženeme cibuli, přidáme zelí, opepříme, okmínujeme, nepřikryté za občasného míchání resto/dusíme do ještě polokřupavé konsistence. Mezitím si na kousku másla podusíme houby. Měkké kroupy slijeme, vložíme do kastrolu se zelím, přidáme houby, utřený česnek, zamícháme. Necháme 5 minut přikryté - prolnout chutě. Podáváme masožravcům jako přílohu třeba k uzenému masu, pokud maso není nutné, tak jako hlavní jídlo, já jsem si zcela divně a intuitivně dala k tomu vychlazený jablečný kompot.
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
10.2.13 17:03
Krupek se nedostávalo, ale rýže bylo v domě až až…
Líbí se mi Uvaření se již líbí 2 labužníkůmOdebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Kroupy se zelím a houbami
@casino A co upravené foto… to by nemělo vadit… Hlavně to neberte jako vnucování, jen se pokouším poradit…
5068 příspěvků 12.2.13 11:17
..nemienim na teba sladce dychat (po koprovce sa ani neda) a pisat o ne/vydarenosti..mi ide o princip, takze s tebou nesuhlasim, jesito
kvoli jednemu komentu…to moze odradit kopec
inych lidi.. vcetne mna..
… som opravila fotak predsa!

…v tomto připadku ta fotečka je obzvláště nevydařená
ale dalo jsem ji sem i proto, abych
dokumentovalo, že jsem si uvaření jen navycucalo z prstu 

A na druhou stranu autor FOTEČKY jsem já, de facto MAKRONKY, a tak jsem si dovolilo s ní naložiti po svém
Příspěvek upraven 12.02.13 v 10:53
5068 příspěvků 12.2.13 10:25
Casino, nie..ak by mal autor receptu nieco proti foto a poziadal o zmazanie ma na to plne pravo ktore myslim ze kazdy respektuje ve vsej ucte.. ale takto prosim nie, ci uz sa dakomu paci alebo nie..ide o princip, takto je mozne ze za chvilu sa na celom Lab. neobjavi foto..
To foto je, velmi velmi kulantně řečeno, „odrazující“
Byla porušena mnohá doporučení Jak fotit jídla
Jeden špenátofób zde občas říká, že některá jídla by se raději neměla fotit…
Nemyslím, že je to zrovínka případ Krup se zelím,,, ale protože podle zásady, že dokumentované jídlo by mělo na fotečce dominovat, MAKRONKY celkem logicky natočily talíř ak, že Kroupy se zelím jsou vepředu! To, že jsem vybral nevhodný talíř,,, to že jsem jídlo popepřil „mušinci“ a to, že skořicová máčka má barvu skořicové omáčky je moje chiiiba!
Kaji se, a toho zmetka pro dokumentaci přesouvám sem pod komentář…zmetkem nemyslím tu trojkombinaci na talíři!
To ani náhodou!!!
Příspěvek upraven 12.02.13 v 10:13
…neboť VŠE JE V HLAVĚ

(hihi, asi sem dám ten recept na „Broskve s cibulí“, haha)
@Ačraj A já si zase myslím, že na „Labužníku“ už je lépe brát vše jen a jen s humorem…
Ale přesto nemám důvod to odsoudit, protože
jsem to neochutnala.
A zde jsem opravdu porušila svoje heslo: napřed zkusit a teprv pak kritizovat. Jinak samozřejmě pravdu máš… každý máme právo na svůj způsob vyjádření se k receptu, to jsme udělaly obě - ty i já, a že každá jinak… no, však tak je to přece běžné, proto mne nenapadlo ani na chvilku pochybovat o názoru kohokoli ze zúčastněných, každý máme ten svůj…
Ta fotka náhodou zaslouží metál za odvahu - já bych do toho nešla…
Pamatuju, jak jsem kdysi dělala „blééé“ nad brusinkamii či jiném ovoci ve spojení s masem… a dnes? Dnes to spojení doslova miluju
Zuzko, já se domnívám, že se můžeme vyjádřit k určitému pokrmu i záporně přesto, že jsem ho nevařila, ani nechutnala, když už foto je pro mne odrazující.
Příspěvek upraven 12.02.13 v 09:28
Casino, já s tím smířená jsem, já jen měla obavu jestli se smířil i tvůj žaludek, přeci jen je to kombinace u Labužníka nevídaná

Ale pravda, není to můj problém
@casino Díky za doplnění dojmů… Píšete:
Obvykle se na názory vyjadřující nechuť k tomu kterému jídlu obecně reaguje stylem: Napřed ochutnejte a potom kdákejte! Ode mě se takové invektivy nedočkáte, hihi
A proč ne?
Vždyť máte pravdu a já se
dodatečně omlouvám, že jsem si dovolila vtipkovat na účet sestavy na
talíři, aniž bych předem ochutnala… Jenže já nejsem tak statečná jako
vy
a vidím to pouze na próbu ejina receptu
jakožto samostatného pokrmu 
edit - ujela mi taková hrubice, že se červenám ještě teď… a dlouho ještě budu

Příspěvek upraven 11.02.13 v 20:11
(nééé, že některé jste a některé nejste dámy, tak nééé)



Obvykle se na názory vyjadřující nechuť k tomu kterému jídlu obecně reaguje stylem: Napřed ochutnejte a potom kdákejte! Ode mě se takové invektivy nedočkáte, hihi
Ano, ta kombinace jídel vypadá jako „stěnolez“, ale Eja recept za to nemůže!
Měl jsem skořicovou omáčku od předešlého dne, naložená glama prsa, a nepřekonatelnou chuť na „Kroupy se zelím a houbami“. To, že se krup nedostávalo je sice chyba, ale možná je to právě „muška“ na tváři dámy
Nevím, co lze očekávat od individua, které má rádo zemáky s tvrdým chlebem, nebo tvarůžky s marmeládou…
Tentokrát mě uchvátilo MASO, ZELÍ, SKOŘICE!!!
Smiřte se s tím
Příspěvek upraven 11.02.13 v 20:00
…a ***** jsem mu nedal jenom proto, že nevím jak chutná ambrosie



Myslím, že k běžnému obědu si vystačí jen tak samo!
Vám s „vychlazeným jablečným“, jiným třeba s plzeňským, nebo se znojemskými okurčičkami
Díky
…gggdysi se tu občas (obvykle od procházejících „labužníků“) ukázaly obraty „fuj“ „hnus“. Vždy to vyvolalo odezvu Labužníků asi ve smyslu: O JÍDLE SE NEŘÍKÁ ŽE JE FUJ!!!
, začínáte si libovat ve smajlíkovi
poblionovi…
ale snad pochopíte (možná budete
i potěšena), když na vaše komentáře s poblionem nebudu reagovat (pokud
tedy nebudete psát hovadiny větší než malé) 
Později sem jedna hvězda zavlekla výraz „kejda“. Ukázalo se, že chudina neznala význam toho slova…
Teď koukám
Je na vás, zda v tom budete pokračovat. V tomto směru jsem poněkud přecitlivělé
Masíčko a rajčátka jsou přímo k sežrání, komu čest, tomu čest
Říkává se: večeři přenech svému nepříteli… takže pokud to bylo určeno k večeři pro nevítanou návštěvu, v tom případě se mi to líbí


To by zabrat mělo…
Takže až se casino vyprázdní (níže píše, že je ještě plno), snad se o ty dojmy podělí…
5068 příspěvků 10.2.13 23:13
Acraj, ked uz si na casino tak brusis zub, tak by si mu to mala priat
miesto toho skaredeho smajliku.. 
Tak tomuhle se říká „labužnictví“, na mně je to příliš, promiň -
5068 příspěvků 10.2.13 20:47
Po téhle alpské kombinaci asi ne jen dojmů
, ale plné, to jo, to určitě jo 
Je to křoví k těm kroupám - skořicová majda a glaminy prsa bez obalu,,, ale nerado bych o tom mluvilo, jsem toho ještě plné! Tedy,,, jsem ještě plné dojmů
5068 příspěvků 10.2.13 19:18
Casino, ja tam vidim aj rezen aj tu skoricovu omacku?..ha?!
@Eja Také se chystám vyzkoušet to z hlávkového, aspoň bude zase změna, vypadá to, že příjemná
Aničko, finta je ještě trochu křupavé hlávkové zelí. To ze sudu bych si dala k tomu místo salátu

2904 příspěvků 10.2.13 08:48
Tak toto ma veľmi zaujalo…zelí mám v sude, hlávkové v špajzi (neviem, ktoré radšej), uvarené krúpy v mrazničke, sušené huby priamo z Čiech, dve osirelé pečené kuracie stehná od včera v chladničke… budem na teba myslieť.
551 příspěvků 9.2.13 21:19
Az na tu kapustu-zeli sa u nas toto jedlo vari na Vianoce…kapusta sa dava kysla sudova…plus domaca klobaska…vyborne je to s bandurnikmi mastenymi preprazenym maslom…bandurniky je vychodniarsky nazov pre lokše, patenty, pazdernaky atd.
Příspěvek upraven 10.02.13 v 09:40
@casino Však nikde ani slůvkem nenaznačuju, že by to být jedno a to samé…

Kroupy a noky… Reakce na Zuzka1973
…to je hnedle vedle
…to je hnedle vedle

Eja, škoda že tu recept nebyl o pár minut dříve,,, už mám zaděláno na zeláky. Škoda
Něco podobného dělávám, jen to zelí dávám ze soudku… a někdy místo krup domácí noky… Vždy to zmizí i bez toho doplnění masem