Recept Krkovička s černým pivem dle Hany Hegerové

(Hodnoceno 4x) Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Krkovička s černým pivem dle Hany Hegerové

Úvod

O Vánocích jsme byli s pejskem u mých rodičů, a tak jsem po dlouhých měsících opět přišel do kontaktu s televizí. Na První svátek vánoční jsme se zrovna přetahovali o provazový disk, když jsem koutkem oka zahlédl na televizní obrazovce paní Hanu Hegerovou, jak si povídá v pořadu Prima vařečka s panem Zounarem. Protože mám - snad jako většina mých známých - paní Hegerovou ve veliké oblibě, hned jsem zbystřil a nechal jsem Bondíka vyhrát ;-)
A musím říct, že se živočišná zpěvačka vyznamenala i v kuchyni. Její specialitu jsem od té doby vařil šestkrát a pokaždé se u mých hostů setkala s velikým ohlasem. Snad tedy zachutná i vám. Potřebovat budeme:

Postup

Předehřejeme troubu na 250°C. Krkovičku nenaklepeme, pouze posolíme a popepříme. Připravíme si celokovový kastrol o průměru cca 25 cm nebo malý pekáček přibližně stejného objemu. Na dno dáme kapičku oleje, rozetřeme péřkou a položíme vedle sebe dva pláty krkovičky. Na každý z plátů položíme 3 plátky slaniny, na ně vrstvu koleček cibule a na cibuli rozsypeme polovinu nakrájených plátečků česneku. Stejným způsobem navršíme i druhou vrstvu: další dva pláty krkovičky vedne sebe, na každý z nich 3 pláty slaniny, cibuli, česnek. Vše zalijeme černým pivem tak, aby nakonec hladina piva v kastrolu lícovala s nejvyššími kousíčky česneku. Pečlivě přikryjeme alobalem a vložíme do trouby. Pečeme cca hodinu a půl, posledních 5 minut odkryté. Z piva a masa se vytvoří lahodný sauce, jehož hladina ve výsledném díle by měla sahat zhruba do poloviny výšky samotného pečeného pokrmu. Poznámka k solení: Mnohý činorodý kuchař si možná řekne, že sůl se naředí množstvím černého piva, a proto se pokusí použít trochu více soli. Tak na to POZOR! Musíme si uvědomit, že téměř polovina piva se během pečení odpaří a že i slanina je slaná. Proto krkovičku osolíme právě tak, jak bychom ji solili, kdybychom ji chtěli třeba jen osmažit. Je to STRAŠNĚ DOBRÝ. --- Tento recept byl autorem smazán a byl obnoven z příspěvku v komentářích. Bylo by prostě škoda o něj přijít.

Recept je z kategorií: Krkovička

Nahlásit recept

  • 16.02.06 vloženo
  • 90815x zobrazeno

Čas přípravy

  • 70 min

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • kapičku oleje
  • 4 větší plátky krkovice
  • pepř
  • sůl
  • 12 tenkých plátků slaniny
  • 4 menší cibule nakrájené na kolečka
  • 6 stroužků česneku nakrájeného na plátky
  • 1 černé pivo
  • český chléb
  • Nezapomeňte koupit alobal.

Doporučená příloha

  • Chléb, nikoliv brambory!

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

mamina10 18.1.14 11:41

Vynikající. Děláme to v pekáčku ze žáruvzdorného skla. Na změknutí stačí slabá hodinka.

Odkaz na uvaření

Svenja 26.3.13 14:34

Taky jako Terie, knedlo, zelí, krkovička na pivou, ale na světlém černé nebylo, vynikající.

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi
Odkaz na uvaření

Terie 20.1.13 23:16

Knedlo-zelo-krkovička na pivu :wink:

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Odkaz na uvaření

gaburiatko 16.4.12 10:56

Varila som cez vikend a velmi nam s manzelom chutilo :)

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi
Odkaz na uvaření

Terie 10.4.12 13:56

Krkovička a potřebné přísady v lednici, darem jsme dostali 8 druhů piva na ochutnávku a bylo rozhodnuto, co bude k obědu. Nakonec padla volba na vícestupňové pivo Master. Maso je neuvěřitelně křehké a omáčka pivem jemně nahořklá. S rýží perfektní kombinace.

Navíc oceňuji snadnou přípravu (následovala jsem tipy Florentyny) - stačí maso posolit, popepřit, zasypat cibulí a česnekem, navrstvit slaninu a zalít pivem. Pod alobalem se zázraky dějí bez zásahů, jen na posledních 20 minut jsem alobal odstranila, aby se propekla slanina. Doporučuju!

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Diskuse k receptu Krkovička s černým pivem dle Hany Hegerové

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Krkovička s černým pivem dle Hany Hegerové

georgehradec
387 příspěvků 28.3.18 10:53
kRKOVIČKA s černým pivem

Dnes realizuju s mraženými hříbky a troubu nastavuju na 220° C. :D

Muchacho
361 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Krkovička s černým pivem dle Hany Hegerové

Také pouze naprostý souhlas. Byl jsem i kvůli tomu koupit naprosto čerstvý chléb. Vynikající !! Příště určitě doplním i žampiony i sýr. Dík a zdravím

georgehradec
387 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Krkovička s černým pivem dle Hany Hegerové

Včera jsem o5 recept relizoval, doplnil jsem závěr o strouhaný sýr a nemělo to chybu!!

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Krkovička s černým pivem dle Hany Hegerové

Připravovala jsem ji v týdnu a vzhledem ke skutečnosti, že na mě nezbylo, soudím, že je velmi dobrá. Jen mi zbylo poměrně dost šťávy (byla řídká), tak jsem ji druhý den použila do takového improvizovaného irského guláše. I tam byla vynikající! Jedno pivo na dva pokrmy…:-), super. Ale pochopitelně by bylo možné ji zahustit.
Kenny, přestože s Tebou nesdílím ani zálibu v „červené knihovně“ ani okouzlení hmotnými statky, Tvé recepty jsou zajímavé.
Bona

georgehradec
387 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Krkovička s černým pivem dle Hany Hegerové

Výborné! A doplnil jsem to o žampióny. Mohu doporučit.

Alis
2617 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Krkovička s černým pivem dle Hany Hegerové

V sobotu vyzkoušeno, musím recept moc pochválit!!! Bylo to dokonale měkkoučké, šťáva moc dobrá! A co je na tom nejlepší, dělalo se samo, bez kontrolování, bez podlévání, prostě to šoupnete do trouby a za hodinu a kousek dáváte na stůl! Ideální pro velkou rodinu, pro návštěvu apod. Rozhodně jsem nedělala naposledy!!!

Florentyna
439 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Krkovička s černým pivem dle Hany Hegerové

Všem, kteří hodlají vařit podle tohoto receptu, sděluji, že je to opravdu výborné. Sice jsem trochu pozměnila celé vyznění a plátky narovnala jen v jedné vrstvě, následované cibulí a česnekem a slaninou až nakonec, zalila světlým pivem a pekla při nižší teplotě a kratší dobu (220°C a 75 minut), než je uvedeno, ale maso bylo nádherně měkké a s výbornou chutí. U nás tedy recept rozhodně nezapadne a příště ho možná vyzkouším i s černým pivem, pokud na něj znovu v obchodě nezapomenu…

Florentyna
439 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Krkovička s černým pivem dle Hany Hegerové

Tak nevím, tomtome, zda by v takové chvíli pan Mercedi přiznal, že opisoval první kapitolu onoho pojednání od Roberta T. Kiyosakiho, nebo zda by naopak tvrdil, že tomu bylo naopak… Kdo ví, třeba tu máme dalšího Járu da Cimrmana, génia, který mnohé inspiroval k velkolepým činům, avšak sám zůstal poněkud opomenut :-)))

tomtom
1 příspěvek 25.1.09 03:43
Re: Krkovička s černým pivem dle Hany Hegerové

A s pani Hanou tez sarmantne rozjimate nad genialnim Mercediho principem v manzelstvi ?

Labužník kenny02
21 příspěvků 25.1.09 03:43
Ivo

Ani ne, spíš su tele a pěkně jsem se uťal ;-))))))

Ivo
1045 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Krkovička s černým pivem dle Hany Hegerové - Kenny...

…Ty matematiku jeden, že Ty mě zkoušíš?…:-)))))

Labužník kenny02
21 příspěvků 25.1.09 03:43
Odpověd pro Marmeladu

Myslím, že se určitě nezdají - vzhledem ke kvalitě obou osobností a synergickému efektu dvou spolupracujících jedinců by to bylo příliš mnoho dokonalosti na pouhé dva lidi ;-)
Ale kdyby se hypoteticky znali, jistě by se učili navzájem jeden od druhého. Dost možná by spolu trávívali pohodová kratochvíle plné moudrého nadhledu a šarmantního humoru u sklenic vysoce mercedesního vína za doprovodu šansonu z křehce praskající vinylové desky ;-)

Labužník kenny02
21 příspěvků 25.1.09 03:43
Ivo

Neudělalo ;-) K uvedení přibližných jednotek míry mě vedly následující dva zá:,–(ní důvody:

  1. V tomto receptu na poměru surovin velmi záleží, avšak ani sebeinteligentnější kuchař se nedovtípí, kolik čeho má být, protože z receptu nevyplývá jasná představa, jak má vypadat výsledek (narozdíl například od svíčkové).
  2. U tohoto receptu vím, kolik čeho dávám. U většiny svých jiných receptů však vařím od oka.
  3. Recept není můj, autorkou je konkrétní osobnost. Paní Hegerová poskytla recept s mírami a já ho jen předávám dál ;-)
Milka
236 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Krkovička s černým pivem dle Hany Hegerové

Sakriš, to musí být dobrá papačka. Už je v oblíbených.

Ivo
1045 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Krkovička s černým pivem dle Hany Hegerové - Kenny...

…neudělalo se Ti náhodou nevolno z toho, že jsi porušil své pravidlo „zá:,–(ně nikdy“ a přepustil jsi nám i jakési poměrové jednotky ingrediencí?

marmelada
1642 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Krkovička s černým pivem dle Hany Hegerové

Myslíš, že je rozdíl, když kastrol přikryju poklicí namísto alobalu?

Myslíš, že paní Hegerová zná pana Mercediho?
Pokud ano, kdo se od koho učil?

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Hermelín ve víně

Nejlepší recepty

Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře
Vaječný salát s pomeranči a řeřichou Vaječný salát s pomeranči a...
Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz