Recept Krkovička pro šest

Kanadská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Dlouha priprava lacineho masa, ktere se promeni v dobrotu…

Jako priloha je dobra ruzickova kapusta a orestovane brambory.

Postup

Predehrat troubu na 130°C.

V male misce smichat olej, salvej, cesnek a rajskou pastu. Do masa udelat male zarezy a olivovou smes do masa a zarezu dobre vetrit. Ochutit soli a peprem.

Na pracovni desku poskladat platky slaniny tak, aby se trochu prekryvaly a polozit na ne pripravenou krkovicku. Platky slaniny z kazde strany prelozit na maso. Pomoci kuchynskeho motouzku zajistit slaninu na mase.

Poradne rozehrat tezkou panev nebo kastrol, vlozit tam maso a za casteho otaceni ho osmazit. Nalit tam polovinu tekutiny, nechat ji probublat a prilit zbytek. Tesne prikryt alobalem, nebo poklici a vlozit do trouby. Pect asi 3 1/2 - 4 hodiny do mekka. Behem peceni, je-li zapotrebi, dolivat vyvar.

Recept je z kategorií: Krkovička

Nahlásit recept

  • 17.09.11 vloženo
  • 5881x zobrazeno

Čas přípravy

  • 4 hod

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 1 kg krkovice
  • 2 lzice olivoveho oleje
  • 2 strouzky cesneku
  • 2 lzicky posekane cerstve salveje (sage,) nebo trochu susene
  • 1 lzice rajske pasty
  • hruba sul a utluceny cerny pepr
  • 6 (+) platku slaniny (zalezi jak jsou siroke)
  • 250 ml kureciho vyvaru (vyvar muze byt napul s bilym suchym vinem)

Doporučená příloha

  • ruzickova kapusta, orestovane brambory

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Krkovička pro šest

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Wolfg
583 příspěvků 27.09.11 05:58

No právě, 20 cenťáků a v tom je potíž. Každý chlap vidí takový rozměr posvém. Taky si nejsem úplně jistej… jako malíček předškoláka? :-) Takže houby nešikovný! Dezorientovaný jsme a ještě si z nás utahujou

 
babi
6360 příspěvků 27.09.11 00:49

jolanko :lol: :potlesk:

 
babi
6360 příspěvků 27.09.11 00:47

glamo, to je preci znamo, ze zenske jsou vyrazne sikovnejsi a maji mnoho jinych kvalit potrebnych k preziti…netreba se soustredit na prkotiny, coz je v tomto pripade nejspis zustatek profese!

 
babi
6360 příspěvků 27.09.11 00:40

gmp, je mi dosti jasne o co Ti jde a kam miris, ale snazis se zbytecne!

 
jolana
5065 příspěvků 27.09.11 00:14

..neveris ..no a? :mrgreen: :-P .. a pozorovat ake su davne recepty a studovat terajsie ..dokonca po stranke stylizacnej.. na medailu to je..abo vymenovanie za uhlavneho cenzora :potlesk: ......a k tej slanine, skoda papieru, podlozit nozom a chytit, prelozit..a tu pracovnu dosku opracuj..na opracovanej sa pracuje lepsie a nelepi sa.. :roll:

Příspěvek upraven 27.09.11 v 00:28

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 26.09.11 23:32

Já v tom problém nevidím…
Kupuji slaninu, která má plátky třeba dvacet cm dlouhé…ty položím na desku, na to, doprostředka, krkovici..kilo zase tak velký kus není..a plátky na obou stranách přehnu nahoru přes krkovici. pak oběma rukama uchopím ze stran krkovici s přeloženými plátky a přitom si ty plátky na krkovici oběma rukama ze stran přidržím.. Slanina se na maso přilepí a pak je snadné převázat..
Buď jsou ženské výrazně šikovnější než chlapi a nebo prostě jen nemáme čas hledat problémy tam, kde nejsou :-)
Jj..to jsou ta léta dřiny a odříkání :-D ;-)
:mrgreen:

Příspěvek upraven 26.09.11 v 23:33

 
gmp
1603 příspěvků 26.09.11 23:23

Babi, to není neznalost, to jsou leta dřiny. Což mi jednoznačně říká, že na desku pokládat slaninu, kterou chci zabalit je „nerozum“. Dám si to na pečící papír a mám to krásně zabalené. Je dobré si po sobě sem tam recepis přečíst. Já vim, že mi napíšeš, žes to nesčetněkrát vařila, ale já Ti slovo nevěřim. Je mi líto. Recepis příliš čpí komputerovým překladačem. Je mi úplně jedno, jestli mě adminka odstřihne, ale Tebe usvědčují recepisy z let dávno minulých, kdy jsi měla vytříbenou češtinu a součaných, kdy v komentářích hovoříš česky a recepisy - …

 
babi
6360 příspěvků 26.09.11 22:11

gmp, Tobe hodne veci nedava smysl, vid :?: navic svoji neznalost vyuzivas k sarkasmu! Mne se v me kuchyni nic nelepi, ancto mam profesionalni povrchy vhodne k uprave pokrmu. Mas-li Ty potiz, doporucuji Ti pod slaninu dat plasticky film…

 
gmp
1603 příspěvků 21.09.11 07:06

„Na pracovni desku poskladat platky slaniny tak, aby se trochu prekryvaly a polozit na ne pripravenou krkovicku. Platky slaniny z kazde strany prelozit na maso.“ Nějak mi to nedává smysl. Kdo někdy tímto způsobem se pokusil zabalit cokoliv do plátků čehokoliv musí vědět, že marná snaha. Plátky se zcela bezhohledně přilepí k pracovní desce - leda, že by to byla specielně vyšlechtěná slanina s jednostanou přilnavostí. :roll:

 
babi
6360 příspěvků 20.09.11 00:28

dandi, Ty jsi nepreberna pokladnice vedomosti :-) Zajiste je zajimave znat, anebo alespon si precist historii i baje z mytoligie a povidky o bylinkach a dalsich ingredienci z kuchyne, nemluvic o jejich vyzivnych a lecivych hodnotach…Takova baba korenarka, ta mela opravdu hlubokou znalost 8-o

 
babi
6360 příspěvků 20.09.11 00:09

Saltimbocca a jine italske recepty, ruzne pastiky, francouzske recepty a moje zamilovane housticky http://www.labuznik.com/…house-rolls/ na to jsem si mezi bylinkami pestovala hodne salveje.

zebulinko, diky za pochvaleni a hlavne za http://www.youtube.com/watch?…

Příspěvek upraven 20.09.11 v 00:40

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.09.11 23:50

Babi, jasně 8-)

Šalvěj mám ráda, pomáhá k trávení tučných jídel, ale nesmí se přidat moc, málokdo ví, že nadměrná konzumace může vyvolat příznaky otravy.
Je výborná při přípravě uzenin, masových rosolů, k ochucení oleje, octu …
Její jméno pochází z latinského salvare = hojit, uzdravovat :-)
Historie říká, že pro Římany byla posvátnou bylinou, jejíž sklizeň provázely obřady - nůž na řezání nesměl být ze železa a sběrači museli mít čistý šat a umyté nohy. Věřilo se, že zlepšuje paměť, smysly a celkovou činnost mozku.
V 17. století ji Číňani měnili s holandskými mořeplavci - 3 bedny čaje a 1 lístek šalvěje :-)

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.09.11 23:36

Svevo, škoda, že v dějepisu se neučí i historie bylin :-), každá má dávný původ a kolikrát i zajímavé legendy.

Pelyněk pravý, podle legendy Parthemis absinthium.
Jsou po něm pojmenovány absint i vermut.
Přidával se do inkoustu, aby myši nesežraly staré písemnosti.
Možná to byla právě ta bylina - šťávy z Dianina kvítí - jejíž pomocí zrušil Oberon kletbu Titanie.
A v Anglii mají antiseptický ocet, kterým se prý natírali zloději a taky je pojmenován Čtyři zloději - 1 PL pelyňku,
1 PL rozmarýnu,
1 PL šalvěje,
1l octa :-)

A pak je ještě Pelyněk brotan, Artemisia abrotanum, původ rodového jména nejasný, snad je poctou Artemisii, sestře krále Mausola (353 př.n.l.), nebo podle Artemidy, bohyně lovu a cudnosti.
A bylinář Culpeper už v 17. století doporučoval plešatým mužům mazat lysinu směsí oleje a brotanu :-), zřejmě to moc nepomáhalo :-)

Je spousta zajímavostí, ale nechci se rozepisovat pod receptem, babi promine? :-)

 
babi
6360 příspěvků 19.09.11 23:25

dandi, zde z vicejazycneho slovniku sage-
důstojný (příd.jm.) g
sage - pelyněk (podst.jm.) g
sage - moudrý
sage - mudrc
sage - rozumář
sage - mudrlant
sage - šalvej
sage - mudřec (mudrc)
Sage - Sage (lat. jméno, ž.)
sage - šedozelená barva
Vedela jsem, ze to je salvej, vzdyt za tech deset let na Labu jsem ji urcite nekolikrat pouzila :-) Co jsem zahodila je ten webovy slovnik!
Co se tyce veproveho masa, to mate urcite chutnejsi nez u nas. Nase je sice libove, ale tim padem je to umeni jej uvarit tak, aby nebylo vysusene. On ten tuk jde odkrojit, ale clovek ho neprida…

Příspěvek upraven 19.09.11 v 23:27

 
babi
6360 příspěvků 19.09.11 23:07

jolanko, to jsem rada, ze se mnou souhlasis…uz jednou jsem zde nekde psala, ze mlade veprove se povazuje mimo jine take za „bile“ maso a to hlavne pri parovani druhu masa s vinem 8-o

 
zébulon 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.09.11 18:28

Are you going to Scarborough fair
parsley, sage, rosemary and thyme… :- )

Hezky recept!

 
sveva
751 příspěvků 19.09.11 18:06

Odkaz od Dandy je zajímavý, také jsem se pobavila.
Tak jsem se zarazila nad těmi bylinkami, vždy jsem je považovala za dvě odlišné. A rozdíl mezi nimi je jak v názvu tak vzhledem, chutí a vůní.
Pelyněk pravý - Artemisia absinthium - další upřesnění není potřeba ….
Pelyněk kozalec - Artemisia dracunculus, z franc. estragon
Sage (sedž) je anglický výraz pro šalvěj, má ale více významů. Zase nové slovíčko, díky Babi. Zatím slovu ‚salvia‘ angličané rozuměli.

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.09.11 09:37

Když jsem poprvé viděla pelyněk=sage, musela jsem se smát, protože se mi vybavilo http://www.cannasutra.cz/…age-5ks.html, to jen tak pro zajímavost :-)

Pelyněk=kozalec=es­tragon, ale sage v závorce asi bude opravdu šalvěj :-)

U nás bývá krkovička tak akorát, ale nikdy jsem ji neviděla, ani vzdáleně, jako kobe beef, řezníka, který takovou prodává, na rukou nosit :-)

 
jolana
5065 příspěvků 19.09.11 08:40

..aj u nas je krkovicka „sucha“ a aj ine..by nikto neveril..

 
babi
6360 příspěvků 19.09.11 01:29

casino, kdyz chci trochu tucnejsi maso, musim jit k reznikovi (obvykle Nemci, nebo Polakovi). Vzdyt ja vim, ze v Cesku veprove bylo naprosto neco jineho :-)

 
casino
4480 příspěvků 19.09.11 01:10

Jj, babi, relativně vzato, je relativní kde co…
Tak nevím, zda kanaďanům závidět či nikoliv :?:
Ta naše krkovice, tak výborná na gril, k pečení i ke smažení, je skoro „kobe beef“ z prasete :-) (jestli se to dovědí řezníci, tak se tady nedoplatíme) :wink:

 
babi
6360 příspěvků 18.09.11 23:49

Sylvie, priste se snat trefim…
avsak jak popisujes postup, je to jednodussi a zajiste take rychlejsi…a ty prilohy, uz abych si tu veceri dala :-) Zdravim!

 
babi
6360 příspěvků 18.09.11 23:44

casino, relativne vzato…
na obrazku je kanadska krkovice bez kosti.

 
Sylvie
2302 příspěvků 18.09.11 11:51

Babi,
Tvůj recept jsem nerealizovala přesně. Krkovici manžel totiž bez mého vědomí nakrájel na plátky (je zvyklý, že ji tak zapékám), vetřela jsem tedy směs do masa nakrájeného, položila na něho plátky anglické a na 130 stupňu zapékala.
Polovina rodiny si ji dala s bramborovým knedlíkem a zelím, druhá polovina s hranolkama.
Jelikož musím o víkendu vařit i pro babičku, knedlíky byly z prášku, hranolky mražené, babička si dala krkovici smaženou v trojobalu.
Jinak maso bylo vynikající i tak.

 
casino
4480 příspěvků 18.09.11 10:27

„Slanina prida trochu uzenou chut, ale hlavne trochu tuku k jinak pomerne libovemu masu, ktere se muci hodiny v troube…“
Nemyslím, že charakterizovat krkovici jako LIBOVÉ maso, je šťastné a moc na tom nemění ani slovo „poměrně“ :think:
No, na druhou stranu, jsou i libové škvarky, že? :-)

 
babi
6360 příspěvků 18.09.11 01:04

anko, dekuji Ti za pomoc…on mi totiz slovnik napovedel i ten pelynek, coz je vlastne severoamericky ker. Zdravim…

 
babi
6360 příspěvků 18.09.11 01:00

ivo, presne jak Ti vysvetlila anka, mrkla jsem se totiz do weboveho slovnik.cz abych mela jistotu a tam jsou oba dva preklady :roll:
PS: kdykoliv vidim Tvuj avatar tak vidim celou reklamu…

 
babi
6360 příspěvků 17.09.11 22:26

Sylvie, Vojtik zajiste zase povyrostl a na recepty uz nema cas 8-o
Tu salvej muzes zamenit za bylinku oblibenou ve Vasi rodine…ja, kdyz si nevim rady, tak do receptu vrazim rozmarynku moji zamilovanou. Slanina prida trochu uzenou chut, ale hlavne trochu tuku k jinak pomerne libovemu masu, ktere se muci hodiny v troube…Mam take recept na krkovici s kosti…
Zdravim a snad bude chutnat :-)

 
anka22
95 příspěvků 17.09.11 20:51

Ivo, sage, což má babi v závorce, je šalvěj. Takže se nejedná o pelyněk, to je překlep.

 
Sylvie
2302 příspěvků 17.09.11 09:16

Já to ošidím i o tu šalvěj.

 
iva 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 17.09.11 07:40

babi, v surovinách máš „pelynek“, což chápu jako pelyněk a v postupu pak šalvěj. Co tam tedy má být? Přiznám se, že s pelyňkem si tu krkovici nedovedu představit. :wink:

 
Sylvie
2302 příspěvků 17.09.11 06:58

Je 7 hodin, právě jsem vstala kvůli té krkovici. Rodina ještě chrní, jen Vojta mi sedí na klíně (teda je ho kus) a vyjmenovává světadíly. Babi, jsi hodná, všechny suroviny mám doma (jen slanina chybí). A pomalé pečení upřednostňuju.

Vidíte? Tak má vypadat rychlá odpověď. Styďte se! Bando.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Květáková polévka

Nejlepší recepty

Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra
Květáková polévka Květáková polévka
Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz