Recept Krkovička na hranolkách

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Krkovička na hranolkách

Postup

Na mělký pečící plech dáme do trouby vyhřáté na 300 stupňů péci nejlépe trochu odmražené hranolky rozprostřené do nízké vrstvy a pečeme tak dlouho, až jsou měké, ale nezačínají hnědnout. Meti tím si krkovičku bez kosti silně naklepeme na velmi tenké (tak 5 mm vysoké) plátky, které pomažeme trochou kečupu se sojovou omáčkou a okořeníme žlutým kořením a pepřem. Poté plech s hranolky vyndáme a přímo na hranolky v plechu rozprostřeme připravené plátky masa, plech znovu vložíme do trouby, ale přepnuté na gril. Grilujeme 2 minuty, poté plátky masa otočíme na druhou stranu a dle vlastní chuti, zase asi 2 minuty, dogrilujeme a hned podáváme.

Recept je z kategorií: Krkovička

Nahlásit recept

  • 02.02.08 vloženo
  • 32081x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 minut

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 4 plátky vepřové krkovičky bez kosti
  • zmrazené bramborové hranolky
  • 2 lžičky kečupu
  • 1 lžička sojové omáčky
  • univerzální žluté koření dlechuti
  • mletý pepř dle chuti

Doporučená příloha

  • zeleninový salát, specielní hotové omáčky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 17.05.13 15:13

Sice netuším, co je to „univerzální žluté koření“, ale vyřešila jsem to takto: …hranolky nekupuju, takže jsem vynechala tu „rozmrazovací“ část a rovnou jsem je lehounce osolila a posypala kořením (směs z: sušená cibule, sušený česnek, kurkuma, zázvor, chilli - kdysi jsem to opsala ze sáčku s názvem: „NASI GORENG“ a ta směs je super na brambory či rýži. Dávají tam ještě „směs bylin“, ale tu nespecifikovali, tak dělám směs jen z toho, co píši a je to moc dobrá směs).
Hned na pokrájené brambory jsem dala plátky krkovice, místo kečupu jsem použila rajčatový protlak, potože náš kečup došel a z kupovaného chuťově nijak odvázaná nejsem, jinak vše ostatní zachováno…
A jako „univrzální žluté koření jsem použila svoji doma dělanou Vegetu“ dle uživatele Hucman. Je skvělá, jen není tak žlutá, jako kupovaná :) Ale to, myslím, nevadí…
Hlavní je, že během chvilky byl na světě skvělý oběd…
Ještě dodám, že Hucmanova „Vegeta“ je založena na kořenové zelenině, takže krkovička měla příjemnou chuť po ní…
Pod vlivem jednoho z komentářů cítím povinnost připsat ještě fakt, že maso jsem nerozklepala na těch 5 mm, jak píše autor… neklepala jsem ho vůbec, jen lehce kotníky rukou. Tu paličku doporučuji vůbec nevyndavat z kredence, pokud z toho nechcete mít „lodní suchary“…
Pekla jsem pod vestavěným grilem v toubě, ale přesný čas nevím… bylo to docela rychlé, ale nikdy se neřídím doporučenými časy, protože každá trouba peče (i griluje) jinak dlouho, takže sázím na intuici a zkušenost s vlastní troubou…
Brambory i maso jsem měla hotové nastejno a brambory převzaly část šťávy z masa.
Nevím, jak by to dopadlo přesně dle autora, ale po mých drobných úpravách jsme byli spokojeni všichni…
Ještě jedna věc: pokud někdo použije koupenou Vegetu, asi bych už nesolila a použila jí méně, než já té domácí. Přeci jen rozdíl mezi tou domácí a kupovanou je dost veliký…

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Krkovička na hranolkách

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Zuzka1973
2326 příspěvků 19.05.13 09:46

@casino Víte, že ani nevím, jak je to s tou padesátkou? :think: Jen vím, že musím mít troubu předhřátou na těch 200 stupňů, jinak mi ta mrcha gril po přepnutí na něj nesepnne… :nevim: Když dám míň - nemaká, když víc - taky nemaká :D
Já na něm kontrolku nemám :think: Že maká, poznám jen když kouknu dovnitř, jestli je nažhavený. Ale taky někdy stávkuje… to jsou pak „trubky hore“ pořád nenažhavené… ;)
Je tedy fakt, že naše trouba si ráda dělá co chce :mrgreen:

casino
4488 příspěvků 18.05.13 21:45
K tomu grilovi

…a nezkoušela jste grilovat při 50°C :?: :)
Já mám možná v troubě grila-troubu, ale on buď pracuje na plné pecky a je celej rudej, nebo si válí šunky :mrgreen: (poznám to podle kontrolky, která zhasne když se mu nechce žhavit a musím termostatem přidat pár °C) No, ono mu trvá asi 2´než se nažhaví, ale pak už žhaví furt dokud nedosáhne teplota v troubě nastavené teploty (jedno zda 50° či 250°)
V praxi tedy dokáže ukázkově ožehnout ve studené troubě třeba i zmrzlinu, aniž by se tato rozpouštěla od ohřívané nádoby ve které ji ogrilovávám :) nebo na závěr „pozlatí“ bledou pečínku pečenou při 180°C :palec:

Příspěvek upraven 18.05.13 v 21:48

Zuzka1973
2326 příspěvků 18.05.13 19:21

@parles Já vím, jen jsem to chtěla trochu víc upřesnit, aby to v případě potřeby mohlo posloužit případným dalším kuchtíkům… Rovněž se přimlouvám za hranolky doma nakrájené, krájím jen nožem, lis na hranolky nemám a sama si mohu zvolit, jak silné hranolky potřebuju. :kytka:

@casino @birkana Ty stupně jsem vzala jako vtip… na troubě mám nejvíc 250 stupňů a vestavěný gril funguje ukázkově už při 200 stupích… Naplno ho zapínám jen velice zřídka a jen „na finále“…
Jak píši v uvaření - na stupně a čas udaných u receptů raději nekoukám… dávám na svoje zkušenosti s mojí troubou. Jen dvakrát jsem podlehla tomu, že jsem zkusila dodržet teplotu i čas… a dvakrát se mi to vymstilo… jednou loni u koláče s rebarborou od Zébulon, podruhé u nedávno u hruškového koláče…

birkana
1687 příspěvků 18.05.13 14:33

Také sis všiml těch stupňů Celsiových 8o Nechtěla jsem to komentovat, protože věřím ve zdravý lidský úsudek (možná jsem naivní). Na druhou stranu je pravda, že pořádek muší bejt :mavam:

S palicí jen na starého kance :idea:

casino
4488 příspěvků 18.05.13 14:10
Hihi, dyť si z nás P.T.J.H dělá prču...

… mít takovou troubu, tak v ní budu tavit olovo a dělat „cínové“ vojáčky :mrgreen: nebo si otevřu pizzerii :)
A kdo zkusil paličkovat krkovičku, tak asi skončí mlácením vlastní palicí o zeď :zed: :mrgreen:

parles
302 příspěvků 18.05.13 13:09

Zuzko 1973, z mé strany to nebyla kritika tvého uvaření, ale původního receptu. Souhlasím s tebou, že když se lecos obmění, tak se dá dojít k jedlému výsledku. A ty hranolky bych si nepředstavoval tak černě, jak mi podsouvá birkana, ale přece jen z čerstvých brambor jsou určitě lepší.

birkana
1687 příspěvků 18.05.13 10:19

Nebo toto? Běžela jsem s foťákem do sousedství, tuhle záležitost doma nemám. Ale bezesporu je to uvnitř sypké, žluté a jak píšou na obalu, také univerzální :cert:

kamilio
551 příspěvků 18.05.13 10:05
???univerzální žluté koření???

Tak jsem prolistoval moudré knihy co za žluté koření lze považovat? Ze směsí Chop suey, různá kari, kreolská směs, marengo a z jednodruhových anýz, kurkuma skořice a zázvor. A FČIL pane ing. arch. odkryjte karty a sdělte nám nevzdělancům, co jste tam vlastně nasypal. Podle mě to asi bude, jak správně říkají holky, obyčejná Vegeta, v lepším případě Kucharek nebo Podravka. :roll: :roll: :roll:

birkana
1687 příspěvků 18.05.13 09:56

Na nedopečených hranolkách :think: Autor přece píše, že hranolky předpeče až do změknutí, když ještě nejsou hnědé, pak je ještě krátce dopéká spolu s masem.

Já podobně narychlo upravuji předem grilované kuře. Hranolky dělám doma, takže nemrazím. Předpeču v troubě, pak přidám porce grilovaného kuřete (většinou zbylé porce po domácím grilování), pokladu tenkými plátky másla a nechám krátce opéct. Hranolky pak jsou akorát :lol:

Nebo snad řádně upečené hranolky = hnědé se spálenými konci až do černa. Proti gustu žádnej dišputát :idea:

Zuzka1973
2326 příspěvků 18.05.13 09:05

@parles Ta krkovice vůbec netřeba naklepat, jen jsem nakrájela slabší plátky… Ale to beru tak nějak automaticky…
Pravda je, že já osobně čtu u receptů hlavně ingredience, postup letmo a jen v případě, že logický postup nevyplívá z ingrediencí, teprve pak pročtu postup detailněji…
Až nyní jsem si přečetla, že jsem to maso měla rozbombardovat… to bychh pak ale na talíři měla ztvrdlou destičku, nebo asi tak něco…
Z fotek je snad jasně zřetelné, že paličku jsem ani nevyndala… maso (i na řízky) „klepu“ pouze kotníky rukou, vždy to stačí, a to i na gril - ať už venkovní nebo ten v troubě vestavěný, jako v tomto případě…

K těm hranolkám - ty byly z čerstvých brambor hotové stejně, jako to maso, vsákla se do nich šťáva z masa. S mrazenými zkušenost nemám, nekupuju je…

edit - cituji vás: „…a potřené tím vším…“
Vždyť toho byl na čtyři kusy masa ždibec… 3 malé kávové lžičky celkem na to vše… A ta domácí Vegeta je vesměs samá sušená zelenina… My z toho cítili převážně chuť sušené kořenové zeleniny…

Nezastávám se tím autora, jen chci dát najevo, že někdy stačí pozměnit pár detailů a výsledek je moc dobrý…

Příspěvek upraven 18.05.13 v 09:12

parles
302 příspěvků 18.05.13 01:07

Tak to je hodně odstrašující recept! Krkovička rozdrcená na 5 mm, položená na nedopečených hranolkách a potřená tím vším - no, autorovi asi vypověděla službu kuchařka a hlad ho dohnal k tomuto majstrštyku.

java
59 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Krkovička na hranolkách- bono

tak můj manžel,když si vařil tuhle polívku(vrchol jeho kuchařského umění),tak do ní přidal hlavně nudle,aby byla hustá a potom co našel v ledničce-cibuli,česnek,zbytek salámu a teď už ani nevím co…ale přiznám se že jsem mu jí ujídala.To jsme ale zabrousily od krkovičky úplně jinam.Hezký večer J.

bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Krkovička na hranolkách

Tak ta poslední věta není právě dobře zformulovaná…:-))

Javo, tu zmíněnou polívku si občas ráda dám i teď, jen ihned vyhodím ten pytlík s olejem (většinou je takový „ztuhlý“) a místo toho přídám hodně zelené cibulky, čerstvou petrželku a trochu sýra, nejlépe nivy… Mnozí již zvracejí…:-)))))

bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Krkovička na hranolkách-Zlatinko,

moc - nedočkavě - se těším.

Ještě (raději) něco k receptu :-) Asi to bude taková začátečnická rychlovka, kde výsledek ovlivní použité koření a kvalita masa… Možná bych maso grilovala o chloupek déle, dvě minuty po každé straně by mému grilu nestačilo k dohotovení masa. B.

zlata
1200 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Krkovička na hranolkách - java.

No co bylo nové…, tak i my jsme zkoušeli, ale kde ty loňské sněhy.....tehdá fascinovalo, že je to rychlé. Přeji hezký večer :-))

java
59 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Krkovička na hranolkách

copak Vitana,to by ještě šlo,ale když tu začaty čínské kudrnaté polévky,to byla „dobrota“.Pamatuju si jak jsme se s nima cpali a jak nám chutnaly.Čím pálivější tím lepší,brr

zlata
1200 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Krkovička na hranolkách - Boní,

když byly moje děti malé, tak to nikdo nezkoumal, ale podle mě máš naprostou pravdu a „tehdá byla jedna česká Vitana a o žlutém se tak leda mohlo snít“. (Jinak snad největší hrůza je za mnou, minulý týden jsem prospala zbytek víkendu a teď je to jen o chlup lepší. Pa a snad konečně…, ozvu se Ti. Zdraví Z.

esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Krkovička na hranolkách - Bona,

něco podobného se tady také prodává (dokonce tuším pod názvem Vegeta). Jenom bez toho glutamátu který tu sice tu zakázaný není ale je velice neoblíbený.
Přiznám se, že nejsem velký fanda těchto kořenících směsí. Dávám přednost si bylinky buď natrhat na zahrádce nebo na každé vaření umlet sama.
Přesto díky za vysvětlení.

bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Krkovička na hranolkách-Esme,

vzpomínáš na vegetu? To bývávalo něco na způsob Podravky.
Já tu zrovna ani jedno z toho nemám, ale mám Harmonii chuti od Maggi, což je velmi podobné.
Takže: „sůl, chuťové látky (glutamát sodný, inosirát sodný, ještě něco, co nemohu přečíst, je tam ohyb..), cukr, cibule, mrkev, bílé zelí, pórek, celerová nať, petrželová nať, kapusta, pastiňák, červená paprika, rajčata - to vše v sušeném stavu, pochopitelně), česnek, směs koření, barvivo - riboflavin. Může obsahovat stopy vajec, mléka a soli.“
Spousta kuchařů podobné „berličky“ jistě odsuzuje, ale mně nevadí. Když mě babička učila vařit polévky, tak vždycky na závěr řekla: „A trochu toho žlutýho…“
Když byly děti malé, vyhýbala jsem se tomu zdaleka, ale dnes - jak vidíš - mám to v kuchyni…:-)))
Snad jsem Ti pomohla. Bona

esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Krkovička na hranolkách - Sylvie,

bohužel nevím. Spíš mě zajímalo složení.
Tady se Podravka moc nenosí.

Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Krkovička na hranolkách - Esme

To bude koření typu Podravka, takové to hooodně zdravé, šak víš.
Nebo, ty brďo, kari, ale to není Uni.

esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Krkovička na hranolkách

Co je, prosím, univerzální žluté koření dlechuti?

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka
Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...
Kuřecí prsíčka v plátku šunky Kuřecí prsíčka v plátku šunky
Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...
Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz