Recept Krkonošské kyselo

(Hodnoceno 3x) penda Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Krkonošské kyselo

Postup

V osolené vodě uvaříme houby s kmínem. Kvásek rozmícháme v trošce vlažné vody, přilijeme k polévce a povaříme. Přidáme na tuku usmaženou, jemně pokrájenou cibuli, vejce uvařená natvrdo a pokrájená, nebo vejce ztracená dáme na talíře a zalijeme vřelou polévkou. S vařenými bramborami postačí jako samostatný oběd. Čerpáno ze sešitu Kuchařka pro nezaměstnané (1991).

Recept je z kategorií: Polévky

Nahlásit recept

  • 03.06.05 vloženo
  • 44623x zobrazeno

Ingredience

  • *Vaříme s ohledem na kvásek dvojnásobné množství*...
  • 3 l vody
  • sůl
  • hrst sušených hub
  • kmín
  • 60 g chlebového kvásku
  • 80 g másla nebo Hery
  • 2 cibule
  • 6 vajec
  • brambory.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

nebrnak 16.12.17 12:05

Skvělý recept. My v Podkrkonoší dáváme do vody jen ty houby (ne žampiony), kvásek, sůl. Po krátkém vaření přidám smažená vejce a vařené brambory. Odstavit, jíst.
Toto bylo jídlo pro chudý kraj a máslo bylo velice vzácné.

Odkaz na uvaření

van.Thomas 8.2.17 14:58

Je to překvapivě dobré. Jen bych to tak nějak čekal zahuštěné jíškou. Proto bych příště udělal kvásek moučný místo chlebového. Nebo aspoň do chlebového přidal i mouku. Dělal jsem z 1 litru vody, 100g žampionů a kvásku asi 80g.

Odkaz na uvaření

tlustá bába 23.2.14 23:12

Vajíčka přidávám umíchaná na másle, někdy přidávám ocet, někdy ne, záleží na kvásku…
Kyselo je základem spokojené domácnosti.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Krkonošské kyselo

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Krkonošské kyselo

Frantiska
927 příspěvků 10.2.17 11:23

Van. Thomas: Chlebový kvásek je přece z mouky :)

Příspěvek upraven 10.02.17 v 11:24

Muminnek
7 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Krkonošské kyselo

Kvásek si doma vedu, tak jsem se konečně odhodlala vyzkoušet i kyselo, aniž by měla alespoň tušení, jaké to může být. A bylo to moc dobré, zjišťuji, že ty jiné podobné polívky bez kvásku se vlastně jenom nějakým tím octem snaží napodobit tu pravou kváskovou chuť. Přemýšlím, jestli vůbec tak jednoduchý recept dávat do oblíbených - že bych příště nevěděla, co tam dát? :)
Zkusila jsem tu variantu do Bedly, ta kysaná smetana by tam být ani nemusela.
Konečně plně chápu význam hlášky „Kyselo je málo kyselý“ :) - i když kyselé jsem to měla tak akorát.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Krkonošské kyselo

Protože chlebový kvásek jen tak v obchodě neseženeme, našla jsem recept na jeho výrobu, ale nemám vyzkoušeno.

Chlebový kvásek: 0,2 l mléka,
20 g droždí,
sušené chlebové kůrky.

Z vlahého mléka, droždí a nastrouhaných chlebových kůrek připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vzejít. Do polévky vléváme přes cedník.

Protože vladka čerpala z Kuchařky pro nezaměstnané: ten kdo si může dovolit přidá do polévky na zjemnění 1 žloutek, cibuli osmaží na sádle, rovněž tak na sádle osmahneme 3 vajíčka a vše vmícháme do polévky společně s kysanou smetanou. Určitě vyzkouším.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem
Kuře na medu Kuře na medu
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz