Recept Krkonošské kyselo pro Jenofefu

danda Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Krkonošské kyselo pro Jenofefu

Postup

Tak to je to pravý krkonošský kyselo, přeji dobrou chuť.

Recept je z kategorií: Polévky

Nahlásit recept

  • 20.11.04 vloženo
  • 11982x zobrazeno

Čas přípravy

  • chvĂ­le

Ingredience

  • Kyselo je poliuka, kerá se jella na horách ráno i v polenne. A večír, dyž už by tím nepropad ani kocour, protože je to hustý jako kerč, se do toho zbrejchne drobet vody se solej, přidaj se bandory a kut.Poudaj, že se to tu vařilo vodjakživa. Vod nepaměti maj na horách na krumpešti kyselák, ze kterýho nihdá neubejvá. Večír se do něj daj škrablíky z díže vod zadělávání chleba, nebo ńáká užice čenný mouky, žbrejchne se do toho voda a do rána máte kyselák pelnej po vobroučku. Na polenne se do toho naleje žavý vody, drobet se vodloží na druhej den, zase se přisype domfouka, přileje vody a zase to naroste do rána pelný, a tak to de porád do kola. To je horácký kyselo a žánný iný !Ráno, v polenne i večír kyselo s chlebem anebo s bandorem, s vejčištětem, cibulej, polle toho, co je doma, a dyž nic nejni, tak jen kvásek do vosolený vody. Fajnoujejší kyselo bejvá na jaře. To haverlanti přibakujou z háje řibky, z louky kmín, přidá se ńáký vejciště, vylepší se cibulej a lojovejma škvarkama. Tuze dobrý jillo, jen dyby ho dycky bylo !

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

danda 5.2.12 21:04

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Krkonošské kyselo pro Jenofefu

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Krkonošské kyselo pro Jenofefu

anickav
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Krkonošské kyselo, Jenofefa,

tak sa nechám pozvať, do M.B. i Prahy chodím často!
A.

Jenofefa
1315 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Krkonošské kyselo pro Jenofefu - Anička

A vieš, že hej? :-))

anickav
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Krkonošské kyselo pro Jenofefu,Danda!

Jenofefe si už doniesla vzorku na ochutnanie?

Jenofefa
1315 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Krkonošské kyselo pro Jenofefu

Móóóc chutnalo :-)

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Krkonošské kyselo pro Jenofefu - aničko :-)

kvásek si kupuju v pekárně, ale v podstatě je to to samé, do Písku ti klidně sklenici přivezu :-), a budu si přát aby ti chutnalo jako Jenofefě.
Už se to blíží a těším se :-)

sivakova
490 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Krkonošské kyselo pro Jenofefu - anickav.

Aničko, podle všeho jsi žádnou chybu neudělala.Kyselo bývá velmi hustá polévka, která do druhého dne zhoustne až na kaši, kterou ředím mlékem.Do kysela dávám též míchaná vajíčka na cibulce, houby a vařené brambory. Je to velmi syté jídlo. Aničko, měj se hezky, do Bratislavy zdraví Libuše.

anickav
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Krkonošské kyselo, Danda,

dnes som sa odhodlala na tento pokrm. Keďže som nemala presnú predstavu, ako to má vyzerať, teda, čo sa kvásku týka - včera som zmiešala droždie, múku a vodu, dnes som to použila. Asi bolo veľa múky, lebo sa mi zdá konzistencia na polievku hustá. Ale chutila - so zemiakmi a praženicou. Vďaka Ti, Danda, za príjemnú zmenu v našom jedálničku a novú chuť.
/Tak-či tak by si mohla dniesť pre mňa malý vzorek do Písku na porovnanie…/
Pekný večer!
A.

anickav
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Krkonošské,Roomanka,

mňa morbídne napadli haranti ako príloha - priložená, prikladaná. Ale hneď som to zavrhla…ospravedlňujem sa, nie som kanibal.

Roomanka
205 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Krkonošské kyselo pro Jenofefu - překlep

Aničko, když byly v pubertě, často jsem přemýšlela o ježibabě, která aktivně přiloží mými dětičkami do pece! Máš pravdu, je to překlep jako víno! A můžou za to haverlanti haranti :-)

anickav
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Krkonošské kyselo, Roomanka!

Kam ich prikladáš? Harantov, haverlantov, deti?! Ja som svoje posielala do školy, dávala im jesť a sem-tam použila fyzické tresty. Ale nikam som ich neprikladala…
Krásny preklep!
A.

Roomanka
205 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Krkonošské kyselo pro Jenofefu, Dando,

Moc děkuju, dýchly na mě pohádky Marie Kubátové nebo J.Š. Kubína! Kvásek jsem kupovala v jedné pekárně v České Třebové, ale teď nevím, jak bych ho u nás sehnala… Zkusím ten z droždí, vody a chlebových kůrek. Už se těším, je to velká dobrota. Dávám do kysela míchaná vajíčka, ta jsou v něm nejlepší. Aničko, haverlanty bych přiložila asi jako děti - tedy haranty. :-)))) Ale jistá si nejsem…

anickav
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Krkonošské...Danda,

Ty si mi teda dala…K tomu potrebujem tlmočníka! Je to nárečie z Krkonôš? Asi nemám na krumpešti kyselák…Ani kerč a kut. A haverlant? Bandory asi mám.
Hele, holka, ako mám variť?
A.

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Krkonošské kyselo pro Jenofefu

safra .-)), tak snad tady

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Krkonošské kyselo pro Jenofefu - aničko :-)

< a href=http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=18674>kyselo a ještě jedno od Vladky, dobrou chuť :-))

Jenofefa
1315 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: KRKONOŠSKÉ KYSELO PRO JENOFÉFU

Děkuji mnohokrát, moc mne předpis potěšil. Už ho konečně budu muset uvařit. I když nevím, nevím, jestli recept dodržím doslova.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...
Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou
Tagliatelle s rukolou a sušenou šunkou Tagliatelle s rukolou a...
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...
Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz