Recept Krkonošské kyselo pro Jenofefu
danda
Česká kuchyně
Do oblíbených
Chci uvařit
Tisk
Postup
Tak to je to pravý krkonošský kyselo, přeji dobrou chuť.
Recept je z kategorií:
Polévky
Nahlásit recept
- 20.11.04 vloženo
- 11982x zobrazeno
Čas přípravy
Ingredience
- Kyselo je poliuka, kerá se jella na horách ráno i v polenne. A večír, dyž už by tím nepropad ani kocour, protože je to hustý jako kerč, se do toho zbrejchne drobet vody se solej, přidaj se bandory a kut.Poudaj, že se to tu vařilo vodjakživa. Vod nepaměti maj na horách na krumpešti kyselák, ze kterýho nihdá neubejvá. Večír se do něj daj škrablíky z díže vod zadělávání chleba, nebo ńáká užice čenný mouky, žbrejchne se do toho voda a do rána máte kyselák pelnej po vobroučku. Na polenne se do toho naleje žavý vody, drobet se vodloží na druhej den, zase se přisype domfouka, přileje vody a zase to naroste do rána pelný, a tak to de porád do kola. To je horácký kyselo a žánný iný !Ráno, v polenne i večír kyselo s chlebem anebo s bandorem, s vejčištětem, cibulej, polle toho, co je doma, a dyž nic nejni, tak jen kvásek do vosolený vody. Fajnoujejší kyselo bejvá na jaře. To haverlanti přibakujou z háje řibky, z louky kmín, přidá se ńáký vejciště, vylepší se cibulej a lojovejma škvarkama. Tuze dobrý jillo, jen dyby ho dycky bylo !
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Diskuse k receptu Krkonošské kyselo pro Jenofefu
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Krkonošské kyselo pro Jenofefu
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
tak sa nechám pozvať, do M.B. i Prahy chodím často!
A.
A vieš, že hej?
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
Jenofefe si už doniesla vzorku na ochutnanie?
Móóóc chutnalo
kvásek si kupuju v pekárně, ale v podstatě je to to samé, do Písku ti klidně sklenici přivezu
, a budu si přát aby ti chutnalo jako
Jenofefě.
Už se to blíží a těším se
490 příspěvků 25.1.09 03:43
Aničko, podle všeho jsi žádnou chybu neudělala.Kyselo bývá velmi hustá polévka, která do druhého dne zhoustne až na kaši, kterou ředím mlékem.Do kysela dávám též míchaná vajíčka na cibulce, houby a vařené brambory. Je to velmi syté jídlo. Aničko, měj se hezky, do Bratislavy zdraví Libuše.
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
dnes som sa odhodlala na tento pokrm. Keďže som nemala presnú predstavu, ako to má vyzerať, teda, čo sa kvásku týka - včera som zmiešala droždie, múku a vodu, dnes som to použila. Asi bolo veľa múky, lebo sa mi zdá konzistencia na polievku hustá. Ale chutila - so zemiakmi a praženicou. Vďaka Ti, Danda, za príjemnú zmenu v našom jedálničku a novú chuť.
/Tak-či tak by si mohla dniesť pre mňa malý vzorek do Písku na porovnanie…/
Pekný večer!
A.
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
mňa morbídne napadli haranti ako príloha - priložená, prikladaná. Ale hneď som to zavrhla…ospravedlňujem sa, nie som kanibal.
205 příspěvků 25.1.09 03:43
Aničko, když byly v pubertě, často jsem přemýšlela o ježibabě, která aktivně přiloží mými dětičkami do pece! Máš pravdu, je to překlep jako víno! A můžou za to haverlanti haranti
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
Kam ich prikladáš? Harantov, haverlantov, deti?! Ja som svoje posielala do školy, dávala im jesť a sem-tam použila fyzické tresty. Ale nikam som ich neprikladala…
Krásny preklep!
A.
205 příspěvků 25.1.09 03:43
Moc děkuju, dýchly na mě pohádky Marie Kubátové nebo J.Š. Kubína! Kvásek jsem kupovala v jedné pekárně v České Třebové, ale teď nevím, jak bych ho u nás sehnala… Zkusím ten z droždí, vody a chlebových kůrek. Už se těším, je to velká dobrota. Dávám do kysela míchaná vajíčka, ta jsou v něm nejlepší. Aničko, haverlanty bych přiložila asi jako děti - tedy haranty.
Ale jistá si nejsem…
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
Ty si mi teda dala…K tomu potrebujem tlmočníka! Je to nárečie z Krkonôš? Asi nemám na krumpešti kyselák…Ani kerč a kut. A haverlant? Bandory asi mám.
Hele, holka, ako mám variť?
A.
safra .-)), tak snad tady
< a href=http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=18674>kyselo a ještě jedno od Vladky, dobrou chuť
Děkuji mnohokrát, moc mne předpis potěšil. Už ho konečně budu muset uvařit. I když nevím, nevím, jestli recept dodržím doslova.