Recept Krkonošské kuře s bramborovými noky Pra

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Krkonošské kuře s bramborovými noky

Úvod

Toto, skoro až slavnostní, jídlo se může směle zařadit mezi skvosty české kuchyně jako je vepřo-knedlo-zelo nebo svíčková na smetaně. Není to sice žádná lahůdka pro vegetariány a také dietolog by zaplakal, ale kdo by odolal krásně vypečenému máslovému kuřátku plněném červeným zelím s uzeninou a k tomu po domácku vyrobené bramborové noky. Navíc tento recept určitě k plné spokojenosti zvládne i méně zkušený kuchař či kuchařinka.

Postup

Nejdřív dáme péci kuřátko:
Uzené maso nakrájejte na malé kousky (kostičky) a na troše oleje orestujte v kastrůlku asi 5 minut. Až uzené pustí šťávu, tak přidejte dobře okapané zelí, promíchejte a dalších 5 minut duste. Podle chuti opatrně osolte a nebo přidejte i trochu cukru, nemáte-li rádi zelí moc kyselé. Pak směs odstavte a nechte vychladnout.
Kuře vně i uvnitř nasolte a pak jej naplňte (pěkně to tam narvěte, co nejvíc) vychladlou směsí zelí a uzeného. Zbylou směs můžete napěchovat pod kůži – mezi stehny a hrudí nařízněte malý otvor a směs tudy prstem vtlačte pod kůži kuřete – kam se dá. Nakonec nezapomeňte uzavřít otvory (hlava a prdel) – třeba párátkem. Pokud jste zvolili jen stehna (a ne kuře vcelku), směs napěchujte pod kůži jednotlivých porcí – na vnější straně stehýnka lehce kůži nadzvedněte a směs tam napěchujte – nebojte, bude to držet, jen musíte být trochu opatrní, abyste kůži neodtrhli při plnění příliš. Poté kuře dejte do pekáče, poklaďte plátky másla (na jednotlivých porcích drží o něco lépe) – nešetřete jím. Nakonec to celé hustě posypte celým kmínem – opravdu dostatečně, tvoří spolu s máslem hlavní chuť pokrmu. Pečte v troubě jak jste zvyklí. Ideálně při teplotě 180°C dokud není kuře upečené, což je zhruba hodina nebo o něco víc. Ale raději to vyzkoušejte zapíchnutím párátka do stehna poblíž kloubu, a vytéká-li průhledná (ne krvavá) šťáva, je hotovo.

A teď ty noky:
Uvařené brambory necháme chvíli vychladnout, nemusí být ani úplně studené. Pak je dobře rozmačkáme a přidáme vejce, trochu soli a vmícháme hrubou mouku. Vypracujeme těsto bez hrudek – malé kousky brambor nejsou na škodu. Necháme ho chviličku odpočinout, to se nám akorát začne vařit voda v hrnci, ve které noky uvaříme. Lžící (dvěma to jde líp) tedy z těsta vykrajujeme menší noky a vaříme je v trochu osolené vodě asi 10–12 minut, podle velikosti noků – jakmile vyplavou, tak jim chybí tak 2–3 minuty a jsou fertig. Místo lžící vykrajovaných noků můžete klidně tvarovat malé knedlíčky, kuličky o průměru zhruba 4 centimetry – namočte si ale předtím ruce ve studené vodě, jde to pak o poznání lépe. Uvařené noky nechte na sítku okapat.

A teď už nezbývá, než jídlo naservírovat. Celé kuře nejdříve opatrně (nejlépe nůžkama na drůbež) rozpulte a pak každou půlku ještě rozdělte na další dvě porce. U samostatných stehýnek vám tato činnost odpadá a můžete rovnout servírovat. Jedna porce masa se zelím a vedle pár noků, které lehce pokapete vypečenou máslovou šťávou. Skvělý nedělní oběd, a až to vyzkoušíte, napište jak vám to chutnalo. Přeju vám dobrou chuť.

Recept je z kategorií: Kuřecí maso


Reklama

Nahlásit recept

  • 12.03.11 vloženo
  • 14271x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • Co budeme potřebovat
  • 1 celé velké kuře (nebo 6–8 stehen)
  • 250–300 g uzeného, např. krkovička nebo rolovaná plec
  • 1 sklenice červeného sterilizovaného zelí
  • 150 g másla
  • trocha oleje, sůl a kmín
  • Na bramborové noky
  • 750 g uvařených brambor
  • 250 g hrubé mouky
  • 1 vejce

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

2905 10.12.11 17:47

Gurmet, naplněno, upečeno, údy trochu přepečeny. Noky ušoulány z menšího množství, pro jistotu, chyba - musela přidělat, velmi dobré, jemné. Během pečení jsem poctivě mazala máslem, v závěru sosík slila do misky a vykoupala nočky. Máslo, kmín doladí zelí, moc nepustí, ale je ve šťávě znát. Pro nás nová pikantní chuť. Použito zelí bílé, červené bylo 2× za sebou. Pod uzené kousek slaniny, moc libové. Problém byl při porcování, kleště tupé, koušou :)
Překvapivě zajímavá, lahodná chuť, díky za nápad.

Diskuse k receptu Krkonošské kuře s bramborovými noky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
2905
753 příspěvků 10.12.11 17:47

Gurmet, naplněno, upečeno, údy trochu přepečeny. Noky ušoulány z menšího množství, pro jistotu, chyba - musela přidělat, velmi dobré, jemné. Během pečení jsem poctivě mazala máslem, v závěru sosík slila do misky a vykoupala nočky. Máslo, kmín doladí zelí, moc nepustí, ale je ve šťávě znát. Pro nás nová pikantní chuť. Použito zelí bílé, červené bylo 2× za sebou. Pod uzené kousek slaniny, moc libové. Problém byl při porcování, kleště tupé, koušou :)
Překvapivě zajímavá, lahodná chuť, díky za nápad.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Mandle s čokoládou Mandle s čokoládou
Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...
Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...
Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz