Recept Krkonošské kuře s bramborovými noky Pra

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Krkonošské kuře s bramborovými noky

Úvod

Toto, skoro až slavnostní, jídlo se může směle zařadit mezi skvosty české kuchyně jako je vepřo-knedlo-zelo nebo svíčková na smetaně. Není to sice žádná lahůdka pro vegetariány a také dietolog by zaplakal, ale kdo by odolal krásně vypečenému máslovému kuřátku plněném červeným zelím s uzeninou a k tomu po domácku vyrobené bramborové noky. Navíc tento recept určitě k plné spokojenosti zvládne i méně zkušený kuchař či kuchařinka.

Postup

Nejdřív dáme péci kuřátko:
Uzené maso nakrájejte na malé kousky (kostičky) a na troše oleje orestujte v kastrůlku asi 5 minut. Až uzené pustí šťávu, tak přidejte dobře okapané zelí, promíchejte a dalších 5 minut duste. Podle chuti opatrně osolte a nebo přidejte i trochu cukru, nemáte-li rádi zelí moc kyselé. Pak směs odstavte a nechte vychladnout.
Kuře vně i uvnitř nasolte a pak jej naplňte (pěkně to tam narvěte, co nejvíc) vychladlou směsí zelí a uzeného. Zbylou směs můžete napěchovat pod kůži – mezi stehny a hrudí nařízněte malý otvor a směs tudy prstem vtlačte pod kůži kuřete – kam se dá. Nakonec nezapomeňte uzavřít otvory (hlava a prdel) – třeba párátkem. Pokud jste zvolili jen stehna (a ne kuře vcelku), směs napěchujte pod kůži jednotlivých porcí – na vnější straně stehýnka lehce kůži nadzvedněte a směs tam napěchujte – nebojte, bude to držet, jen musíte být trochu opatrní, abyste kůži neodtrhli při plnění příliš. Poté kuře dejte do pekáče, poklaďte plátky másla (na jednotlivých porcích drží o něco lépe) – nešetřete jím. Nakonec to celé hustě posypte celým kmínem – opravdu dostatečně, tvoří spolu s máslem hlavní chuť pokrmu. Pečte v troubě jak jste zvyklí. Ideálně při teplotě 180°C dokud není kuře upečené, což je zhruba hodina nebo o něco víc. Ale raději to vyzkoušejte zapíchnutím párátka do stehna poblíž kloubu, a vytéká-li průhledná (ne krvavá) šťáva, je hotovo.

A teď ty noky:
Uvařené brambory necháme chvíli vychladnout, nemusí být ani úplně studené. Pak je dobře rozmačkáme a přidáme vejce, trochu soli a vmícháme hrubou mouku. Vypracujeme těsto bez hrudek – malé kousky brambor nejsou na škodu. Necháme ho chviličku odpočinout, to se nám akorát začne vařit voda v hrnci, ve které noky uvaříme. Lžící (dvěma to jde líp) tedy z těsta vykrajujeme menší noky a vaříme je v trochu osolené vodě asi 10–12 minut, podle velikosti noků – jakmile vyplavou, tak jim chybí tak 2–3 minuty a jsou fertig. Místo lžící vykrajovaných noků můžete klidně tvarovat malé knedlíčky, kuličky o průměru zhruba 4 centimetry – namočte si ale předtím ruce ve studené vodě, jde to pak o poznání lépe. Uvařené noky nechte na sítku okapat.

A teď už nezbývá, než jídlo naservírovat. Celé kuře nejdříve opatrně (nejlépe nůžkama na drůbež) rozpulte a pak každou půlku ještě rozdělte na další dvě porce. U samostatných stehýnek vám tato činnost odpadá a můžete rovnout servírovat. Jedna porce masa se zelím a vedle pár noků, které lehce pokapete vypečenou máslovou šťávou. Skvělý nedělní oběd, a až to vyzkoušíte, napište jak vám to chutnalo. Přeju vám dobrou chuť.

Recept je z kategorií: Kuřecí maso


Reklama

Nahlásit recept

  • 12.03.11 vloženo
  • 14167x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • Co budeme potřebovat
  • 1 celé velké kuře (nebo 6–8 stehen)
  • 250–300 g uzeného, např. krkovička nebo rolovaná plec
  • 1 sklenice červeného sterilizovaného zelí
  • 150 g másla
  • trocha oleje, sůl a kmín
  • Na bramborové noky
  • 750 g uvařených brambor
  • 250 g hrubé mouky
  • 1 vejce

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

2905 10.12.11 17:47

Gurmet, naplněno, upečeno, údy trochu přepečeny. Noky ušoulány z menšího množství, pro jistotu, chyba - musela přidělat, velmi dobré, jemné. Během pečení jsem poctivě mazala máslem, v závěru sosík slila do misky a vykoupala nočky. Máslo, kmín doladí zelí, moc nepustí, ale je ve šťávě znát. Pro nás nová pikantní chuť. Použito zelí bílé, červené bylo 2× za sebou. Pod uzené kousek slaniny, moc libové. Problém byl při porcování, kleště tupé, koušou :)
Překvapivě zajímavá, lahodná chuť, díky za nápad.

Diskuse k receptu Krkonošské kuře s bramborovými noky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
2905
753 příspěvků 10.12.11 17:47

Gurmet, naplněno, upečeno, údy trochu přepečeny. Noky ušoulány z menšího množství, pro jistotu, chyba - musela přidělat, velmi dobré, jemné. Během pečení jsem poctivě mazala máslem, v závěru sosík slila do misky a vykoupala nočky. Máslo, kmín doladí zelí, moc nepustí, ale je ve šťávě znát. Pro nás nová pikantní chuť. Použito zelí bílé, červené bylo 2× za sebou. Pod uzené kousek slaniny, moc libové. Problém byl při porcování, kleště tupé, koušou :)
Překvapivě zajímavá, lahodná chuť, díky za nápad.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Krůtí nudličky s feferonkami Krůtí nudličky s feferonkami
Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz