Recept Krkavica

Pupek Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Maso propícháme na několika místech vidlemi. Vložíme do láku s dusitanovou solicí směsí (vím, že je to hřích, ale pro jednou...), přidáme utřenou půlpalici česneku, pár kulí nového koření, bobkáč, cukr a na kolečka nakrájenou mrkev a cibuli. Necháme min. 3 dny v lednici louhovat a nezabýváme se maličkostmi, jestli se maso na pečínku solí před nebo až po upečení. Kdykoliv jdeme kolem lednice, maso vytáhneme a zmlátíme. Zlákované maso očistíme od balastu, posypeme zhusta kmínem, zapepříme, dáme do pekáče s hroudou sádla a vložíme do vyžhavené pece. Během pečení poléváme vývarem a výpekem. Jednou až dvakrát maso obrátíme – a poléváme a poléváme a poléváme. Když povrch pečínky začne chytat barvu, přidáme omyté papriky, rajčata, oloupané malé cibulky, druhou půlpalici česneku nasekanou najemno a celé hlavičky žampiónů – a poléváme a poléváme a poléváme. Podáváme na prkénku tence nakrájené s čerstvým chlebem, opečenou zeleninou, nastrouhaným křenem a hořčicí. Zelím ani vařením knedlíků se nezdržujeme. Druhý den vstaneme dřív než manželka a kousky chleba vytíráme zrosolovatěný mastný sosík. Zbytek masa si vložíme mezi dva pecny chleba a spokojeně odjedeme na služební cestu.

Recept je z kategorií: Krkovička

Nahlásit recept

  • 10.07.05 vloženo
  • 12734x zobrazeno

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • 3/4 kg libové vepřové krkovice s kostí
  • 1 PPL vepřového sádla
  • dusitanová solicí směs (rychlosůl, Praganda).
  • mletý pepř, pár kulí nového koření, list vavřínu, kmín
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • 1 lžička cukru
  • 1/4 l zeleninového vývaru
  • 1/2 kg rajčat
  • 1/4 kg paprik
  • 1/4 kg malých cibulek
  • 1/4 kg žampiónů nebo něčeho podobného
  • 1 palice česneku
  • voda.

Doporučená příloha

  • pivo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Krkavica

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Krkavica

Pupek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Krkavica

Dusitanová solicí směs (rychlosůl, praganda) se už dá dneska běžně koupit v drogeriích (většinou bývá někde u konzervačních látek, vinných kvasinek, potr. barviv a jiných svinstev). Jinak se dá sehnat u jakéhokoliv výrobce „uzenin“, a to celosvětově. Používá se totiž na docílení růžové barvy u masných výrobků, dřív se používal dusičnan, ale ten se musel nejprve během lákování přeměnit na dusitan, který to maso teprve dokázal vybarvit. Protože ale to nakládání trvalo poměrně dlouho, dneska do toho řezníci chodí prsama… Kdybys třeba dělala domácí šunku jenom se solí, byla by po tepelným opracování mrtvolně šedá.

marmelada
1642 příspěvků 11.7.05 16:08
Re: Krkavica

kdy = kde

marmelada
1642 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Krkavica

tak tedy dobrá, je to v oblíbených, kdy se kupuje ten dusitanovej jed?
A solíš to tedy ještě? /já tedy vím, že ty zá:,–(ně během toho, ale co kdyby/

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Rizoto s batáty

Nejlepší recepty

Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest
Pórková polévka s cizrnou Pórková polévka s cizrnou
Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...
Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine Těstoviny s omáčkou z cuket...
Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz