Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
casino Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Nevíme co s jablky…
…a protože každoročně celou zimu postupně jíme nahnilá jabka,
abychom posléze zkompostovali i ta, co byla po sklizni jako na výstavu a
v květnu vypadají jako „Babka Tutovka“, tak letos krájím a suším
ostošest…
Na Labužníkovi zatím pořád není kategorie JAK VYČISTIT LEDNIČKU
(spíž), zařazuji tedy „recept“ do KONZERVACE OVOCE (což konečně není
až tak MIMO MÍSU, že?
Sušené hrušky
Omytá, okapaná (osušená) jablka rozpůlíme, zbavíme stopek, okvětí (bubáků) a odjadřincujeme. Podle velikosti plody pokrájíme na čtvrtky, šestiny či osminky a stroužky uložíme (slupkou dolů) na rošty (plechy). Pokud nemáme sušárnu, lze sušit i v troubě (pootevřená dvířka), nejlépe v horkovzdušné. Zpočátku pár hodin při 70°C, posléze při 40°C. Poznámka: Jablka, zbavená jadřinců trubkovým vykrajovačem, lze krájet na kroužky které se pak suší. Je to sice estetické, ale jejich sušení na roštech je neekonomické. Hrušky neodjadřincovávám.
Recept je z kategorií: Konzervace ovoce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
23.10.13 14:24
Babičko a prababičky moje … letos jsem nasušila křížaly tak, jak jste je i vy sušívaly. V létě jsem také na slunci usušila vypeckované třešně (byl to experiment, mají konzistenci sušených švestek, jako náhrada sladkostí chutnají převelice)
Ta jablka jsem sušila stejně jako vy - nad kamny na sítu. Žiju v době
moderní, použila jsem odstřižek Perlinky
Sice už mnoho let nejste mezi námi, já ale na vás stále s vděčností vzpomínám!!!
Líbí se mi Uvaření se již líbí 3 labužníkům22.7.12 20:46
Nejen na podzim či v zimě nastává otázka, co s přebytky úrody…
Tato otázka se týká i jablíček letních a věřte, že křížaly z nich
jsou stejně dobré jako z těch pozdních…
Takže jsem dnes naplnila sušičku a během odpoledne bylo hotovo.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Křížaly - v troubě sušená jablka (hrušky)
1150 příspěvků 6.9.16 20:37
@casino
, první co mne napadlo při pohledu na ten skoro
dokonalý románský oblouk byl Gateway
Arch 
Ať slouží k plné spokojenosti!
A objednávky na křížaly se zapisují kde?
… jsem zapomněl, že tu mám tento „recept“

Přikládám pár obrázků zatím ještě nedokončené sušárničky, kterou jsem si postavil…
nedokončená, ale funguje
Příspěvek upraven 06.09.16 v 20:12
@casino Také suším o sto šest

Sice neloupané, ale sušené jablečné slupky (z jablek do moučníků) také moc rádi v podobě čaje…
Super je přidat kousek skořice, hřebíček, kousek hvězdičky badyánu…
…letos jabka loupu (před sušením, hihi)…

Oproti neloupaným je to pak jako nebe a gajdy
No a povařenými sušenými slupečkami řeším pitný režim
@Ačraj @birkana My jsme používali kaliko (až později bělejší molino) jako krycí textilii „ze spoda“ při výrobě nábytku (jsem čalounice). Drželo, dýchalo… Dnes tam cpou ten „hadropapír“, z toho už by pytlík na křížaly ušít nešel…
Kaliko se ve výrobě tak moc neztrácelo, zato když se přešlo na molino, to už bylo takové pěkné plátno… to se muselo i zamykat, bo z toho půl fabriky mělo prostěradla
@Ačraj, kaliko je řídká bavlněná tkanina podobná gáze. Z kalika se dělaly trojcípé šátky do lékárniček - máš-li nějakou autolékárničku staršího data (vyřazenou), tak ho tam najdeš. Určitě tuto tkaninu nahradíš řidším plátnem.
Já křížaly dávám ještě teplé do nahřátých lahví s twist víčkem. Jak to chladne, tak se víčko vcucne a je tak obsah chráněn před hmyzem či jinými nevítanými „návštěvníky“

Mám dotaz, zdali mi může casino více přiblížit ten kalikový pytlík, v mládí jsem o tom slýchávala, že by jen nějaký plátěný? Máme hodně nasušeno, tak by mně tato rada bodla. Předem děkuji!

No, nyní jsem si ve vyhledávači našla, tento druh látky, jen nevím, zdali je stále v prodeji, takže, abych nemazala, nechávám a vysvětlení už není asi třeba.
Příspěvek upraven 14.09.13 v 13:35
5068 příspěvků 13.1.13 22:05
.. hrusky je dobre pomazat..cukrovym sirupom=2 diely cukru ku 1 dielu vody, nechat vriet asi 5-7 minut, potom pridat 1/2 Kl citronovej stavy, prevriet este minutu dve a chladnym sirupom potriet a pak susit v rure..zachovaju farbu a chutia skvelo..aj susene banany na sikme kolieska, ananas a pod…
…a čas je sušit!


A kdo má troubu a market v dosahu tak usuší to, co s 50% slevou „sklidí“
A kdo není trouba, tak napeče, pro vánočním cukrovím přeslazené, skladníky a „sklidí“ za hubičku
Já do trouby „nacpu“ 6kg hrušek
Suším v troubě kdeco, a nemyslím, že by to bylo nějak extra drahé, pokud se v tak malém prostoru udržuje teplota kolem 40 stupňů, trouba zapne sotva na pár minut za hodinu. A ještě z ní fouká trochu tepla do místnosti, toho si všimne termostat v kuchyni a určitě pak míň topíme kotlem
Jdu na ty křížaly
bombastic.1,


) chlapi… U nás to byl také otec,
u tchánů tchán, a zrovna o víkendu mi nejmladší vnuk povídá:
…tatinek doma kláájí žížaly 
trochu jste mi zamotal hlavu s tím, že nevím co s penězi
Poté, co jsem tu ggdysi ggdesi napsal, že máme hlemýždí příbory, nám málem pochcípali psi! Byly tu tak zdrcující komentáře, že ty ubohé bytosti si ode mě ani chleba nevzaly. Tak si dávám bacha
Pak mi doplo, že myslíte to sušení v troubě… Ano, máte recht, je to patrně drahé (a prý bude hůř), ale…
Ale (teď i pro esmeralda) neměli jsme doma výkonnější prachový filtr, než křížaly sušené na SÍTĚ na radiátorech! Paní to konstatovala, když po úklidu byl vysavač poloprázdný; a já to poznal na chuti tých oných křížal
gmp,
též jsem poznamenán kamny…, měli jsme kachlová… Nepíšete, zda jste převzal po otci nástupnictví? Přijde mi zajímavé, že takovou práci dělali (a dělají
4813 příspěvků 23.11.11 23:07
Křížaly asi nebudou. Nejen že nemáme bílej sporák s kamnovcem, ale nemáme ani radiátor.
Na křížaly vzpomínám ale ráda. Maminka je sušila na zimu abychom nedostaly kurděje.
Milošku, vidím že ke škubánkům máš stejný vztah jako můj partner.
Já jsem je nikdy neochutnala a když jsem (na návštěvě v ČR) navrhla že poprosím jeho maminku aby nám je uvařila, můj návrh byl potlačen slovem „vopovašse“.
Jo křížaly, na to musí být kamna, opravdickej sporák. Bílej, s kamnovcem. Nad sporákem byla natažená šňůra, na tý se sušily utěrky a podobný hadříky. Pak tam byl na zdi přitlučenej takovej několikaramennej věšák a na tom visely pytlíky od mouky (5 kg v takovym bílym látkovym pytliku se prodávalo) s křížalama. Jabkový a hruškový. Svazek marjánky a všelikýho maminčina bejlí.
Otec, když se dělaly křížaly tak si je krájel vždycky sám. Pak si sed na štokrle před kamna a topil a hlídal křížaly. Takhle dokázal sedět celej den. Neřek ani slovo. Maximálně do ticha houk" „uhlí, dříví,“ nebo „vodu.“ A já musel mazat ven do kůlny pro dřevo, nebo ke studánce pro vodu. Hlavně hrušky, na těch si dával záležet. Nejlepší byly takový ty napůl, jak už se začaly scvrkávat, ale přitom ještě tekly. Kžížaly měly též temnou stránku, dělala se z nich pracharanda - a když pracharanda tak škubánky. Jak mi to nelezlo do krku.
Asi jsem zoufalec ale dělám napůl loupané a ze slupkami.Víte oni křížaly se jen nejí ale přidávají se i do různých receptů,bowlí,čajů a nápojů.Potřebujete jak ze slupkou tak bez slupky.Navíc slupka je dost ostrá po usušení a děti to nemají rádi.Navíc křížaly používáme jako dekoraci při vánocích atd.
K Vašemu receptu jen že píšete že lidé nevědí co s časem a Vy zase s penězi.Udělal jsem rám ze sítí. Křížaly osuším v sušičce nebo troubě aby se k sobě nelepily a dosušuji na sítě na radiátorech.Do týdne mám 5 třilitrových sklenic.
5068 příspěvků 14.11.11 15:30
..ano,ano…susene jablka zo vsetkeho najviac potrebuju ticho! ak by nemali ticho tak to na vas vykricia do sveta a mate na krku karnu komisiu..

Jj, proti gustu…
Cituji z KNV (upraveno):
Aby ovoce zvláčnělo, necháme je po usušení asi týden ležet na vzduchu v místnosti, kam se nepráší. Ovoce do sebe po usušení přijme 3 až 5% vody. Pak je uložíme v kalikových sáčcích nebo krabicích do komory, kde je chladno, sucho a ticho a kam nepřijde slunce.
Vykrajovač jadřinců:
Hodně důležité je uložení..
Já mám ráda, když jsou stále křupavé. Když navlhnou, tak zgumovatí..