Recept Křížaly - v troubě sušená jablka (hrušky)

(Hodnoceno 2x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Křížaly - v troubě sušená jablka (hrušky)

Úvod

Nevíme co s jablky…

…a protože každoročně celou zimu postupně jíme nahnilá jabka, abychom posléze zkompostovali i ta, co byla po sklizni jako na výstavu a v květnu vypadají jako „Babka Tutovka“, tak letos krájím a suším ostošest…
Na Labužníkovi zatím pořád není kategorie JAK VYČISTIT LEDNIČKU (spíž), zařazuji tedy „recept“ do KONZERVACE OVOCE (což konečně není až tak MIMO MÍSU, že? :-)
Sušené hrušky

Postup

Omytá, okapaná (osušená) jablka rozpůlíme, zbavíme stopek, okvětí (bubáků) a odjadřincujeme.
Podle velikosti plody pokrájíme na čtvrtky, šestiny či osminky a stroužky uložíme (slupkou dolů) na rošty (plechy).
Pokud nemáme sušárnu, lze sušit i v troubě (pootevřená dvířka), nejlépe v horkovzdušné. Zpočátku pár hodin při 70°C, posléze při 40°C.

Poznámka:
Jablka, zbavená jadřinců trubkovým vykrajovačem, lze krájet na kroužky které se pak suší. Je to sice estetické, ale jejich sušení na roštech je neekonomické.
Hrušky neodjadřincovávám.

Recept je z kategorií: Konzervace ovoce


Reklama

Nahlásit recept

  • 14.11.11 vloženo
  • 73951x zobrazeno

Ingredience

  • Jablka (hrušky)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

casino 06.09.16 20:10

Uvaření se již líbí 5 labužníkům
Odkaz na uvaření

birkana 23.10.13 14:24

Babičko a prababičky moje … letos jsem nasušila křížaly tak, jak jste je i vy sušívaly. V létě jsem také na slunci usušila vypeckované třešně (byl to experiment, mají konzistenci sušených švestek, jako náhrada sladkostí chutnají převelice)

Ta jablka jsem sušila stejně jako vy - nad kamny na sítu. Žiju v době moderní, použila jsem odstřižek Perlinky ;-)

Sice už mnoho let nejste mezi námi, já ale na vás stále s vděčností vzpomínám!!!

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

casino 12.01.13 22:12

.

Uvaření se již líbí 6 labužníkům
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 22.07.12 20:46

Nejen na podzim či v zimě nastává otázka, co s přebytky úrody… Tato otázka se týká i jablíček letních a věřte, že křížaly z nich jsou stejně dobré jako z těch pozdních…
Takže jsem dnes naplnila sušičku a během odpoledne bylo hotovo.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Křížaly - v troubě sušená jablka (hrušky)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
daduuja
1139 příspěvků 06.09.16 20:37

@casino :potlesk:, první co mne napadlo při pohledu na ten skoro :-) dokonalý románský oblouk byl Gateway Arch :-)

Ať slouží k plné spokojenosti!
A objednávky na křížaly se zapisují kde? :P

 
casino
4466 příspěvků 06.09.16 20:10
Dočista

… jsem zapomněl, že tu mám tento „recept“ :oops:
Přikládám pár obrázků zatím ještě nedokončené sušárničky, kterou jsem si postavil…
nedokončená, ale funguje :palec:

Příspěvek upraven 06.09.16 v 20:12

 
Zuzka1973
2143 příspěvků 03.11.15 10:49

@casino Také suším o sto šest :)
Sice neloupané, ale sušené jablečné slupky (z jablek do moučníků) také moc rádi v podobě čaje…
Super je přidat kousek skořice, hřebíček, kousek hvězdičky badyánu…
:mavam:

 
casino
4466 příspěvků 02.11.15 22:02

…letos jabka loupu (před sušením, hihi)…
Oproti neloupaným je to pak jako nebe a gajdy :palec:
No a povařenými sušenými slupečkami řeším pitný režim :)

 
Zuzka1973
2143 příspěvků 23.10.13 15:50

@Ačraj @birkana My jsme používali kaliko (až později bělejší molino) jako krycí textilii „ze spoda“ při výrobě nábytku (jsem čalounice). Drželo, dýchalo… Dnes tam cpou ten „hadropapír“, z toho už by pytlík na křížaly ušít nešel…
Kaliko se ve výrobě tak moc neztrácelo, zato když se přešlo na molino, to už bylo takové pěkné plátno… to se muselo i zamykat, bo z toho půl fabriky mělo prostěradla :D

 
birkana
1665 příspěvků 23.10.13 14:33

@Ačraj, kaliko je řídká bavlněná tkanina podobná gáze. Z kalika se dělaly trojcípé šátky do lékárniček - máš-li nějakou autolékárničku staršího data (vyřazenou), tak ho tam najdeš. Určitě tuto tkaninu nahradíš řidším plátnem.

Já křížaly dávám ještě teplé do nahřátých lahví s twist víčkem. Jak to chladne, tak se víčko vcucne a je tak obsah chráněn před hmyzem či jinými nevítanými „návštěvníky“ :mavam: :idea:

 
Ačraj
697 příspěvků 14.09.13 13:29

Mám dotaz, zdali mi může casino více přiblížit ten kalikový pytlík, v mládí jsem o tom slýchávala, že by jen nějaký plátěný? Máme hodně nasušeno, tak by mně tato rada bodla. Předem děkuji! :think:
No, nyní jsem si ve vyhledávači našla, tento druh látky, jen nevím, zdali je stále v prodeji, takže, abych nemazala, nechávám a vysvětlení už není asi třeba. ;)

Příspěvek upraven 14.09.13 v 13:35

 
jolana
5064 příspěvků 13.01.13 22:05

.. hrusky je dobre pomazat..cukrovym sirupom=2 diely cukru ku 1 dielu vody, nechat vriet asi 5-7 minut, potom pridat 1/2 Kl citronovej stavy, prevriet este minutu dve a chladnym sirupom potriet a pak susit v rure..zachovaju farbu a chutia skvelo..aj susene banany na sikme kolieska, ananas a pod…

 
casino
4466 příspěvků 27.12.12 16:44
Je čas hrušky sklízet...

…a čas je sušit!
A kdo má troubu a market v dosahu tak usuší to, co s 50% slevou „sklidí“ :mrgreen:
A kdo není trouba, tak napeče, pro vánočním cukrovím přeslazené, skladníky a „sklidí“ za hubičku :hug: :mrgreen:
Já do trouby „nacpu“ 6kg hrušek :)

 
Exupery
1 příspěvek 07.10.12 19:29

Suším v troubě kdeco, a nemyslím, že by to bylo nějak extra drahé, pokud se v tak malém prostoru udržuje teplota kolem 40 stupňů, trouba zapne sotva na pár minut za hodinu. A ještě z ní fouká trochu tepla do místnosti, toho si všimne termostat v kuchyni a určitě pak míň topíme kotlem :D
Jdu na ty křížaly

 
casino
4466 příspěvků 24.11.11 00:37

bombastic.1,
trochu jste mi zamotal hlavu s tím, že nevím co s penězi :think:
Poté, co jsem tu ggdysi ggdesi napsal, že máme hlemýždí příbory, nám málem pochcípali psi! Byly tu tak zdrcující komentáře, že ty ubohé bytosti si ode mě ani chleba nevzaly. Tak si dávám bacha 8-)
Pak mi doplo, že myslíte to sušení v troubě… Ano, máte recht, je to patrně drahé (a prý bude hůř), ale…
Ale (teď i pro esmeralda) neměli jsme doma výkonnější prachový filtr, než křížaly sušené na SÍTĚ na radiátorech! Paní to konstatovala, když po úklidu byl vysavač poloprázdný; a já to poznal na chuti tých oných křížal :wink:
gmp,
též jsem poznamenán kamny…, měli jsme kachlová… Nepíšete, zda jste převzal po otci nástupnictví? Přijde mi zajímavé, že takovou práci dělali (a dělají :-) ) chlapi… U nás to byl také otec, u tchánů tchán, a zrovna o víkendu mi nejmladší vnuk povídá: …tatinek doma kláájí žížaly :-D

 
esmeralda
4813 příspěvků 23.11.11 23:07

Křížaly asi nebudou. Nejen že nemáme bílej sporák s kamnovcem, ale nemáme ani radiátor.

Na křížaly vzpomínám ale ráda. Maminka je sušila na zimu abychom nedostaly kurděje.

Milošku, vidím že ke škubánkům máš stejný vztah jako můj partner.
Já jsem je nikdy neochutnala a když jsem (na návštěvě v ČR) navrhla že poprosím jeho maminku aby nám je uvařila, můj návrh byl potlačen slovem „vopovašse“. :twisted:

 
gmp
1603 příspěvků 23.11.11 21:46

Jo křížaly, na to musí být kamna, opravdickej sporák. Bílej, s kamnovcem. Nad sporákem byla natažená šňůra, na tý se sušily utěrky a podobný hadříky. Pak tam byl na zdi přitlučenej takovej několikaramennej věšák a na tom visely pytlíky od mouky (5 kg v takovym bílym látkovym pytliku se prodávalo) s křížalama. Jabkový a hruškový. Svazek marjánky a všelikýho maminčina bejlí.
Otec, když se dělaly křížaly tak si je krájel vždycky sám. Pak si sed na štokrle před kamna a topil a hlídal křížaly. Takhle dokázal sedět celej den. Neřek ani slovo. Maximálně do ticha houk" „uhlí, dříví,“ nebo „vodu.“ A já musel mazat ven do kůlny pro dřevo, nebo ke studánce pro vodu. Hlavně hrušky, na těch si dával záležet. Nejlepší byly takový ty napůl, jak už se začaly scvrkávat, ale přitom ještě tekly. Kžížaly měly též temnou stránku, dělala se z nich pracharanda - a když pracharanda tak škubánky. Jak mi to nelezlo do krku.

 
bombastic.1
13 příspěvků 22.11.11 07:14

Asi jsem zoufalec ale dělám napůl loupané a ze slupkami.Víte oni křížaly se jen nejí ale přidávají se i do různých receptů,bowlí,čajů a nápojů.Potřebujete jak ze slupkou tak bez slupky.Navíc slupka je dost ostrá po usušení a děti to nemají rádi.Navíc křížaly používáme jako dekoraci při vánocích atd.
K Vašemu receptu jen že píšete že lidé nevědí co s časem a Vy zase s penězi.Udělal jsem rám ze sítí. Křížaly osuším v sušičce nebo troubě aby se k sobě nelepily a dosušuji na sítě na radiátorech.Do týdne mám 5 třilitrových sklenic.

 
jolana
5064 příspěvků 14.11.11 15:30

..ano,ano…susene jablka zo vsetkeho najviac potrebuju ticho! ak by nemali ticho tak to na vas vykricia do sveta a mate na krku karnu komisiu.. :mrgreen: :-P

 
casino
4466 příspěvků 14.11.11 14:25

Jj, proti gustu… :-)
Cituji z KNV (upraveno):
Aby ovoce zvláčnělo, necháme je po usušení asi týden ležet na vzduchu v místnosti, kam se nepráší. Ovoce do sebe po usušení přijme 3 až 5% vody. Pak je uložíme v kalikových sáčcích nebo krabicích do komory, kde je chladno, sucho a ticho a kam nepřijde slunce.

Vykrajovač jadřinců:

 
glama  14.11.11 13:40

Hodně důležité je uložení..
Já mám ráda, když jsou stále křupavé. Když navlhnou, tak zgumovatí..

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Sluneční skvrny s broskvemi


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka
Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...
Novoroční čočka s houbami Novoroční čočka s houbami
Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Kuře na medu Kuře na medu

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz