Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Labužník Tulinka02 Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Z mouky, másla, soli a studené vody vypracujeme vláčné těsto a uložíme do chladu odpočinout. Do kastrolu dáme asi 2 lžíce vody, vsypeme cukr a když začne voda vařit, přidáme třešně. Zamícháme, vhodíme máslo, vanilkový cukr a přilijeme Solamyl, rozmíchaný v malé trošce vody. Hustota by měla být jako trochu řidší pudink. Odstavíme a vmícháme pár kapek mandlového aroma a rum. Těsto rozdělíme na dva nestejně velké díly. Větší díl rozválíme a přeneseme do vymazané a vysypané koláčové formy. Okraje těsta mají trochu přesahovat. Na základ vylijeme třešňovou náplň. Ze zbylého dílu těsta vyválíme kolo a položíme na náplň. Okraje obou těst spojíme a ozdobně vytvarujeme do záhybů. Vezmeme formičku ve tvaru listu a opatrně vykrájíme uprostřed koláče otvory. Vykrojené listy naaranžujeme jako ozdobu na koláč, můžeme přidat i jiné tvary ze zbytku těsta. Koláč potřeme mlékem a posypeme jemným krystalovým cukrem. Pečeme asi 30-40 minut při 180 st. dozlatova. Doporučuji krájet až po zchladnutí, až náplň pěkně ztuhne. Dnes vyzkoušeno s malými úpravami podle Knihovničky receptů: Ovocné koláče a buchty
Recept je z kategorií: Koláče
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
28.6.16 13:18
Výborný. Myslím si, že by byl rozleželý druhý den ještě lepší, ale
bohužel nevydržel
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Křišťálový třešňový koláč
353 příspěvků 30.5.09 01:22
Rok utekl jako voda a zase nám dozrály třešně. A zase přišel čas na tenhle moc dobrý koláček, tak jsem pořídila foto
).
tak to dopadlo jako vždy - vzniklo něco jiného
))
Nechtělo se mi dělat křehké těsto, tak jsem použila „Rychlobábovku pro akční ženy“ (rp.č.13484). Polozmrzlé třešně jsem vypeckovala, puštěnou šťávu se Solamylem přivedla k varu a přimíchala třešně. Do pekáče jsem rozetřela část těsta, na to vlila třešňovou náplň a zalila zbytkem těsta. Takže je to něco mezi bublaninou a koláčem s náplní. Ale moc dobré. Třešně totiž mohu v jakékoliv podobě
144 příspěvků 25.1.09 03:43
Tulinko, diky.
353 příspěvků 25.1.09 03:43
tak tohle vypadá móc dobře. Akorát, že nemám třešně na stromě, ale při dnešní inventuře v mrazáku jsem jich objevila celý pytel. Nevím odkud jsou a jak dlouho je tam máme, tak mne napadá, že by je špačkové nosili od vás k nám?
353 příspěvků 25.1.09 03:43
Mysko, myslím, že tuhle náplň do listového těsta můžeš použít, bude to určitě dobré, ale bude to mít celkově úplně jinou chuť
). Tohle těsto v receptu ale není tak
zdlouhavé, jestli vyšetříš chviličku času, tak určitě zkus i tuto
verzi, je to opravdu moc dobré. Tak ať vám chutná v obou variantách
.
144 příspěvků 25.1.09 03:43
myslis, ze by se dalo pouzit kupovane listove testo? Priznavam, ze cas je muj nepritel.
353 příspěvků 25.1.09 03:43
Jsem ráda, že chutnalo, u nás taky zmizelo rychlostí blesku
). Hezký zbytek večera.
Budu stručný. Upečeno, téměř snědeno a výborné. Jen třešní jsem dal míň, nechtělo se mi je vypeckovávat.
353 příspěvků 25.1.09 03:43
koláč jsem pekla v kulaté koláčové formě z keramiky o průměru 30 cm a těsta bylo akorát
.
25 příspěvků 25.1.09 03:43
Tulinko, na jak velkou formu je tento předpis? Děkuji za odpověď.
353 příspěvků 25.1.09 03:43
ten cukr ani nekřupe, spíš se s tím mlékem tak jako spojí a trochu zkaramelizuje, je to moc dobré, spíš měkoučké. My máme právě taky už plný strom zralých třešní a ty rychle díky špačkům mizí, tak teď peču s třešněmi, abychom si jich užili co nejvíc. Včera jsem dělala kynuté koláčky vevnitř s tvarohem a navrchu s třešněmi, s drobenkou s kokosem a skořicí, dneska tento koláč a teď mě láká džem z třešní a růží od pampelišky, tak doufám, že než se do něj zítra dám, že mi na stromě ještě nějaké třešně zbydou
).
1227 příspěvků 25.1.09 03:43
Tulinko, třešně už nám začínají zrát, tak vyzkouším. Snad nám je do té doby špačci všechny nezežerou:-). Ten cukr potom křupe?
Myslím, že to u nás bude muset chutnat bez lístečků:-)
Příjemný večer.