Recept Krevní salám

honzi Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Krevní salám

Postup

Tento salám je velmi oblíbený v severních Čechách, kde se v některých rodinách připravuje místo jelítek. Na přípravu tohoto výrobku použijeme vepřový bůček, vepřovou plec, vepřové srdce a jazyk, syrové hřbetní sádlo, syrová vepřová játra, vepřové kůžičky a vepřovou krev. Syrové hřbetní sádlo sejmeme z poraženého vepře a necháme rozložené dobře vychladnout. Potom sádlo nakrájíme na 4mm kostky. Takto nakrájené syrové hřbetní sádlo vložíme do většího hustého cedníku, jehož spodní část potopíme do nádoby s vodou teplou asi 90C. Za stálého míchání sádlo spaříme během 5 minut tak, aby se jednotlivé kostičky od sebe oddělily. Pak je rozložíme, aby vychladly. Vepřový bok, vepřovou plec, srdce, jazyk a kůžičky opereme a vložíme do nádoby s vřelou vodou. Vaříme je tak, aby zůstaly spíše tužší. Po uvaření suroviny vyjmeme z polévky a rovněž je rozložíme k vychladnutí. Po vychladnutí nakrájíme suroviny na 5mm kostičky, mimo vepřové kůžičky, které dvakrát umeleme na strojku na maso. Na strojku na maso umeleme rovněž syrová vepřová játra. Do větší nádoby vložíme mleté vepřové kůže, mletá játra a syrovou vepřovou krev, dobře vše promícháme s kořením a solí, načež přidáme všechny nakrájené suroviny. Vše opatrně promícháme tak, aby se kostičky mícháním nerozmačkaly. Takto upravenou náplní plníme rovná vepřová tlustá střeva a vážeme kusy ve váze asi 500 g. Naplněné a zavázané výrobky vaříme při teplotě 80C asi 1 až 1,5 hodiny. Pak přezkoušíme, zda jsou provařené, a to tak, že nejsilnější salám propíchneme čistou špejlí. Špejle po vytažení nesmí být krvavě zbarvena a otvorem nesmí vytékat zbarvená šťáva. Po přezkoušení dostatečného provaření krve vyjmeme výrobky z vody, zchladíme je ve studené vodě a rozvěsíme, aby úplně vychladly. Po řádném vychladnutí můžeme salámy zaudit studeným kouřem po dobu 4 až 6 hodin. Jsou pak trvanlivější a chutnější.

Recept je z kategorií: Zabijačkové speciality

Nahlásit recept

  • 17.12.05 vloženo
  • 6042x zobrazeno

Ingredience

  • Poměr surovin:
  • 25 % syrového hřbetního sádla
  • 30 % vepřového boku
  • 10 % vepřové plece
  • 5 % srdce a jazyku
  • 12 % vepřových kůžiček
  • 12 % vepřové krve
  • 6 % syrových vepřových jater.
  • Koření na 10 kg krevního salámu:
  • 10g tymiánu
  • 10g mletého pepře
  • 5g mletého kmínu
  • 3g majoránky
  • 15g třeného česneku
  • 150 g soli.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Krevní salám

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Masarykovo cukroví

Nejlepší recepty

Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra
Hruškový koláč Hruškový koláč
Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz