Recept Křepelky po staročesku

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Oškubaná vykuchaná křepelka se osolí a zašpejlí. Prsíčka křepelky se obloží plátkem slaniny , zabalí do vinných listů a ováže nití. Dá se péci na máslo a často se podlévá vodou a trochou hovězí polévky. Mezitím přebraná spařená rýže se nasype do kastrolu, osolí, přidá se máslo,cibule propíchaná hřebíčky, zalije hovězí polévkou, přiklopí a zvolna se dusí. Nejlépe v troubě. Hotová pak se promíchá se strouhaným parmezánem. Někdy ho dávám i víc. Upečená křepelka ( po odstranění vinných listů) se na talíři obloží rýží a polije přecezenou šťávou. Pozn. Obvykle si zavařuji pěkné české vinné listy do mírně osolené vody. Stočené po několika kusech do roliček a sterilované ( na př. jak okurky)

Recept je z kategorií: Jiný kur

Nahlásit recept

  • 02.01.07 vloženo
  • 20300x zobrazeno

Čas přípravy

  • cca 1 hod.

Ingredience

  • Křepelka, 3 vinné listy, plátek slaniny, 5 dkg másla trochu hovězí polévky. Rýže, hovězí polévka, 2 dkg parmezánu, 1/2 cibule, 2 hřebíčky, sůl.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

van.Thomas 21.11.11 17:26

Křepelčí maso je skutečně lahůdka. Vinné listy jsem úspěšně nahradil kapustou.

Diskuse k receptu Křepelky po staročesku

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
van.Thomas
192 příspěvků 21.11.11 17:26

Křepelčí maso je skutečně lahůdka. Vinné listy jsem úspěšně nahradil kapustou.

Labužník Milan04
546 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Křepelky po staročesku - jolano, jíme jen to, co je z živé př

já jsem jedl holoubátka poměrně dost často jako dítě a adolescent,. neboť holuby choval strýc; když zemřel, byl konec. No; a cítit se spatně, když jím holoubátka - chápu to! Ale což takhle cítit se špatně když jím kuřecí? Nebo když sklidím pšenici a sním zrní (ať již přímo nebo ve formě mouky) - vždyť zabiji tolik budoucích potenciálních pšeničných klasů!!! POZOR - to, co píši, není jízlivost, to v žádném případě (uvědomil jsem si, že by to tak mohlo vypadat)! Prostě mě jenom tak napadlo, že ať jsme predátoři nebo vegetariáni, stále ještě musíme jíst jenom to, co je z živé přírody… Ještě jsme se nenaučili vyrábět plnohodnotné jídlo z přírody neživé…

jolana
5066 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Křepelky po staročesku

Krepelky kupujem, a holubatka som varila len raz(nechci vediet ako som sa citila), ale davno sa holubatka u nas na vychode chovali a pripravovali…na blizkom vychode sa chovaju doteraz. V egypte najviac a je to takpovediac tam bezna strava…
Plnim aj listy slezu, ale malokedy, lebo ich zjem skor ako sa stihnu naplnit. Chutne su aj plnene listy mangoldu-ten zasa je malokedy dostat…
http://recepty.labuznik.com/recipe.php?…
No a kedze si ma navnadil, tak dnes vecer urobim iracku dolmu a zajtra ju len uvarim-to su plnene hroznove listy, cibula, paradajky, male baby cuketky, male baklazany a cervena mrkev (tu nemam )…plnena cibula je uzasna lahodka…:))
Ked sa dostanem ku fazulovym skusim- vsetko zelene mam ohromne rada..:)) …chyba tu Muchacho, ho zdravim vela prevela keby nakukol a posielam trosku tepleho slunicka tam kde je-ved ono si ho najde ;-)…prijemny vonavy den MI_LANE..:))

Labužník Milan04
546 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Křepelky po staročesku - jolano - děkuji; a lze i jiné listy.

děkuji za upozornění, recept vypadá pěkně a i diskuse zajímavá. Já používám variabilně i listy jitrocelové, fazolové, pampeliškové… atd… - zejména ty fazolové (z mladých rostlin!) jsou chuťově zajímavé (někdy z nich i dělám i ´ obyčejný klasický hlávkový salát´, podobně z jitrocelových listů, ten je také vynikající). Jinak mi připadá škoda listy z pokrmu odstraňovat; je fakt, že vzhled není suprový, ale lze vzhled poněkud vylepšit pokud před vařením listy propláchneme v solené a ooctované vodě. Podobně u zavařovaných, dělával jsem to ve dvou variantách;
1/ téměř stejně jako Muchacho:
Vinné listy (pěkné) stočené po několika kusech do roliček vložíme do mírně osolené vody s malou dávkou octa (zachová barvu). Sterilujeme (podobně jako okurky). Můžeme je pak používat v kuchyni na pokrmy s vinným listem i mimo sezónu. Lze tak sterilovat i další listy - jitrocelové, fazolové, pampeliškové… atd…
2/ opatrně naskládat do igelitového sáčku a nechat na mrazáku.
Musím říci, že obě varianty jsou možné; vzhledově je varianta 2 po použití poněkud horší, chuťově ale nikoli… á propos: a kde se dnes seženou křepelky? A kde holoubátka (jako dítě jsem je jedl poměrně často)?

jolana
5066 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Křepelky po staročesku-MI_LANE

dalsia variacia na hroznove listy..:))) hezkej den..:)

jolana
5066 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Křepelky po staročesku

Ani.. Marianne ja vam velmi velmi dakujem a zelam pekny a stastny den…:)

Labužník marianne02
297 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Křepelky po staročesku

Jolanko, taky mi tady hodně chybíš (stejně jako babi)!!!

K receptu - plněné vinné listy, to je opravdová delikatesa! (což teprve křepelky plněné plněnými vinnými listy - super nápad), přiznám se ale, že jsem zatím měla jen bezmasou variantu (plněné rýží), letos se chystáme vyzkoušet plněné vinné listy přesně podle návodu od Jolanky v příspěvku z 8.1.2007 (obě varianty). Zdravím všechny, přeji hezký den. M. :-)

anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Křepelky...JOLANKA,

vitaj zas medzi nami, chýbala si tu viacerým!

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Křepelky po staročesku - Jol :-)

díky, ještě tento týden zkusím a snad i ukážu v deníčku :-), měj se hezky :-)

jolana
5066 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Křepelky po staročesku-Dandi

…listy maju byt vlacne a kysle. Nema byt suchy ako pergamen. Velky asi ako dlan. Mozu sa plnit aj cerstve listy, len ich treba oparit trochu vriacou vodou a nechat okapat alebo trosku obvarit a plnit. Su fantasticke a ked si clovek zvykne a najde ten primerany postup (k tomu dobru muziku) tak ide to plnenie listov velmi rychlo. :)

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Křepelky po staročesku - Jolano :-)

musím honem využít tvého času s námi :-)), a zeptat se - je teď dobrý čas na trhání a nakládání listů révy ? Dík :-))

jolana
5066 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Křepelky po staročesku-Muchacho

Aj ja zdravim…aby sa ti darilo a nech reva rastie ako z vody a robi ti radost a krasne krasne vsetucke dni v roku. Vdaka za zelanie pekneho leta ( taku radost som mala)… z tvojich ust do neba panbozkovi do uska mohol by sa nado mnou biednou zlutovat o) ;-)

Muchacho
361 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Křepelky po staročesku-jolana

Listy révy začínají se rýsovat na uskladnění, zatím jsou bez jakékoli chemie, hrozny ve stadiu „broku“ Vyzkouším je dát do sklenice s uzávěrem i zmrazit. Vypadá to velice nadějně. To je skoro bohužel vše. Broskev ani jedna, nektarinek asi deset kusů.
Za:,–(il jsem modrou révu-muškát.
Jolanko zdravím, a přeji hezké léto .

jolana
5066 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Křepelky po staročesku-Muchacho...

…naposledy musim pochvalit …tie krepelky su vyborne. Naplnila som ich plnenymi vinnymi listami ( vybrala som z hrnca take polouvarene a sup s nima do bruska a kusok paradajkya limetky medzi ne ) - lahoda priam bozska a ta vona.
Bez ryze s domacim chlebikom vypecenym. Zdravim a vdaka. :)
Ak mas mrazak skus si hroznove listy zamrazit ako ja. Omyjem, osusim poriadne, poukladam jeden na druhy, stlacim, zabalim do folie a basta. Potom uz nemusis ani obvarat ani odsolovat. Nechat volne rozmrznut a plnit. Pa

Muchacho
361 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Křepelky po staročesku

jolano děkuji.

jolana
5066 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Křepelky po staročesku- Muchacho...

… krepelky som opiekla a potom dala do misy z jenskeho skla a do rury , obcas preliala stavkou. Sice slaninka nie je domaca , ale aj tak to boli ( uz je finist ) vonavunke, makunke a listy im dali nielen vonu ale aj chut … Vdaka za skvely recept.

jolana
5066 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Křepelky po staročesku

Zrovna dnes si idem pre krepelky Muchacho. Vinne listy plnim. Plnka: ryza dobre oprana a sparena, mlete telacie maso, lyzica parad. pretlaku, sol, kurkum, 2-3 lyzice oleja, nove korenie , premiesat. Alebo ( tuto milujem, robim ju skoro stale, zvacsa sa robi v poste pred velkou nocou ) petrzlen zeleny a koriander zeleny- vela - nasekat na drobnunko s cibulou, pridat prelisovany cesnak, paradajky na malinke kusocky,lyzicu paradajkoveho pretlaku + kurkum, nove korenie , sol, olej. Plnime : rozprestries hroznovy list stopkou ku tebe ( odstipnes stopku ), na list do stredu das plnku akoby si isiel krutit cigaretu, bocne okraje prehnes, potom dolny cez bocne a potom smerom od seba dokrutis. Ukladas do kastrola, ktoreho dno vymazes olejom a rozlozis zopar listov na ktore narezem zopar patadajok a ukladam plnene listy koldokola tesne vedla seba vrstvu po vrstve. Medzi vrstvy mozes nakrajat este raz paradajky alebo ( ja nedavam - rozlozit jahnacie rebra ). Vrch prikryjes zopar listami pokvapkas olejom( aj olivovy mozno ) a zalejes vodou. Varis ako ryzu. Listy pritazim tanierom a varim pod poklickou. Ked zacnu vriet znizim teplotu na pol a po chvili znizim tak, aby sa varili uplne pomalinky az do odparenia vody ( ako ryza ).Tesne pred dovatrenim polejes stavou z citrona. Nechas uvarene chvilu v priktrytom hrnci aby dosli a ak chces mozes ich prevratit ako tortu na velky tac. Najchutnejsie sa jedia cisto rukami , jeden za druhym s arabskym chlebom - kto chce si ich nabera kuskom chleba. Robim ich rada a vela ( naozaj vela ) a tak tak stacia - je to jedlo - ktore sa papa a papa a papa… a este kusok,ten bol lahodny a ten este lahodnejsi ( ako droga ).Greci plnia bud koprom ale matou. Aj madari davno plnili vinne listy. Dobru chut.

Muchacho
361 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Křepelky po staročesku

Jolano, prosím prozraď mi v kterých jídlech ještě používáš vinné listy.
Děkuji M.

jolana
5066 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Křepelky po staročesku- Muchacho..

…samozrejme ze to ide z hociakej vinnej revy. Len z cierneho hrozna su listy jemnejsie a viac kyslejsie ci hroznovejsie, proste ich chut je lahodnejsia. Nemali by byt drevnate ale na omak jemne a hebke - ja ich jednoducho ochutnam a basta. To znaci, ze ich nezberame neskoro.

Muchacho
361 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Křepelky po staročesku

jolano dík vyzkouším. ze zelené či bílé révy nelze ?

jolana
5066 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Křepelky po staročesku

Muchacho, nezkazia sa, vyskusane a odskusane…su cerstvucke. Nechcem rozvadzat temu, ale po prve, to mas uskladnene akoze vakuovo a po druhe vinne listy ak su zdrave ( nepostrekovane a nenapadnute sa chrania dajme tomu biochemicky same .) Nemusis mat strach. Tmave hrozno - vinna reva a listy su pouzivane ako liek v alternativnej medicine vnutorne proti vaznym chorobam a takisto vytazky z nich vo farmacii a medicine ako ju pozname …

Muchacho
361 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Křepelky po staročesku

Díky za připomínky. Jolano, já bych měl strach že révové-vinné listy se bez sterilisace zkazí. Nějaká plíseň atd. Vždyť tu máme plísně z celého světa a s některými si nikdo neví rady.

jolana
5066 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Křepelky po staročesku-Muchacho,

nemusis listy zavarat v slanej vode. Jednoducho ich stocene do rolicek ukladas do sklenenej patentovej flase ( su dostat od pollitrovych az po velikanske- tie stym sklenenym vekom a velikym tesnenim ) tesnotesne vedla seba po vrstvach, vrch prelozis zopar rozlozenymi listami. Zatvoris, ulozis do komory a mas cerstvucke cerstve- vydrzia dlho predlho aj dva roky.Alebo do mrazaku.Vdaka za lakavy recept.

jolana
5066 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Křepelky po staročesku

Muchacho…ja hroznove listy mam( zamrazene v mrazaku a tie najlepsie z cierneho hrozna ), krepelku kupim a v najblizsej dobe ukuchtim…vyzera to lakavo…

Muchacho
361 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Křepelky po staročesku

Děkuji za uznání, jenže po upečení křepelek vinné listy vůbec nevypadají hezky, jsou jaksi dost poškozené , vysušené a pod. raději jsem je vždy vyhodil.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Křepelky po staročesku - Muchacho,

gratuluji Ti ke Tvému prvnímu receptu a navíc velice pěknému. Ty vinné listy bych možná neodstraňovala, můžou docela pěkně vypadat na talíři. Ingredience píši (a většina Labužníků taktéž) pod sebe, pro lepší přehled. Doufám, že těch receptů od Tebe bude víc ;o)

S pozdravem,

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Marinovaná kuřecí křídla

Nejlepší recepty

Slané zapékané hrušky se slaninou a parmazánem Slané zapékané hrušky se...
Štika na smetaně Štika na smetaně
Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)
Mrkvový salát Mrkvový salát
Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz