Recept Křenová pochutina i lék

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

1. Nastrouhaný křen dáme do kastrůlku ,smícháme s medem, přidáme nasekanou cibuli a vodu. Všechno zahřejeme, necháme přejít varem a pak necháme vychladnout.
Užíváme denně 5×1 malou lžičku. POZOR-není vhodné pro diabetiky!

2. Můžeme dát směs do plátýnka jako placku a dáváme na hrudník při potížích s plícemi, kašle (hlavně dráždivého, bez vykašlávání), nachlazení, bronchitidě, zápalu plic ap., používáme spolu s užíváním lžičkou. Kdo chce, můžeme po převaření a vystydnutí na hrudník do směsi přidat i něco tvarohu a oleje, vše promícháme.

Na Silvestra či na Nový rok si můžeme udělat Ovar: ve velkém hrnci vaříme vše, co z „pašíka“ lze sehnat-např.: páteřní kost, žebra, nožičky, část hlavy, jazyk, rypáček, uši ap. Maso dočistíme, zvláště pak kůži a k vaření přidáme: cibuli, kuličky nového koření, kuličky pepře a pár stroužků česneku a vaříme téměř 2 hodiny, v tlakovém hrnci je to podstatně dřív. Po uvaření scedíme (z vývaru můžeme udělat polévku), maso si dáme na větší mísu a obíráme. K tomu si dáme křen, buď samotný, nebo jablečný, někdo raději hořčici. Ovšem křen je prostě křen! Nejlepší a nejzdravější!

Ve středověku se používal nejen kořen, ale i listy křenu, jak v bylinkářství, tak i v kuchyni v celé Evropě.
V 18. století byl křen v Anglii uznán jako lék!

Křen obsahuje- glycidy, vitamin C, silnou silici charakteristické vůně s obsahem glykosidu sinigrinu, po jehož štěpení se uvolňuje hořčičný olej.
Podporuje trávení, působí mírně projímavě, usnadňuje vykašlávání, je silným prostředkem k posílení krevního oběhu, účinné antiseptikum, proti infekcím dýchací soustavy a pomáhá i při revmatických bolestech.

Křen se NESMÍ používat při kožních alergiích, lidé s citlivou pokožkou, žaludečních vředech, při snížené funkci štítné žlázy, nebo užíváme-li hormon thyroxin.

Recept je z kategorií: Léčivé recepty


Reklama

Nahlásit recept

  • 27.12.08 vloženo
  • 5095x zobrazeno

Čas přípravy

  • 40 minut

Ingredience

  • 1.
  • 2- 3 PL čerstvého nastrouhaného křenu
  • 2- 3 PL cibule
  • 8- 10 PL kvalitního tmavého medu
  • 8- 10 PL vody
  • 2.
  • tvaroh
  • olej
  • vše ostatní co nahoře

Doporučená příloha

  • raději bez nemocí, tak raději jen s ovarem, klobáskami a chlebem,pivko

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Křenová pochutina i lék

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Pomerančová zmrzlina


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s houbami...
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou
Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka
Mrkvový salát Mrkvový salát

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz