Recept Křenová pochutina i lék

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

1. Nastrouhaný křen dáme do kastrůlku ,smícháme s medem, přidáme nasekanou cibuli a vodu. Všechno zahřejeme, necháme přejít varem a pak necháme vychladnout.
Užíváme denně 5×1 malou lžičku. POZOR-není vhodné pro diabetiky!

2. Můžeme dát směs do plátýnka jako placku a dáváme na hrudník při potížích s plícemi, kašle (hlavně dráždivého, bez vykašlávání), nachlazení, bronchitidě, zápalu plic ap., používáme spolu s užíváním lžičkou. Kdo chce, můžeme po převaření a vystydnutí na hrudník do směsi přidat i něco tvarohu a oleje, vše promícháme.

Na Silvestra či na Nový rok si můžeme udělat Ovar: ve velkém hrnci vaříme vše, co z „pašíka“ lze sehnat-např.: páteřní kost, žebra, nožičky, část hlavy, jazyk, rypáček, uši ap. Maso dočistíme, zvláště pak kůži a k vaření přidáme: cibuli, kuličky nového koření, kuličky pepře a pár stroužků česneku a vaříme téměř 2 hodiny, v tlakovém hrnci je to podstatně dřív. Po uvaření scedíme (z vývaru můžeme udělat polévku), maso si dáme na větší mísu a obíráme. K tomu si dáme křen, buď samotný, nebo jablečný, někdo raději hořčici. Ovšem křen je prostě křen! Nejlepší a nejzdravější!

Ve středověku se používal nejen kořen, ale i listy křenu, jak v bylinkářství, tak i v kuchyni v celé Evropě.
V 18. století byl křen v Anglii uznán jako lék!

Křen obsahuje- glycidy, vitamin C, silnou silici charakteristické vůně s obsahem glykosidu sinigrinu, po jehož štěpení se uvolňuje hořčičný olej.
Podporuje trávení, působí mírně projímavě, usnadňuje vykašlávání, je silným prostředkem k posílení krevního oběhu, účinné antiseptikum, proti infekcím dýchací soustavy a pomáhá i při revmatických bolestech.

Křen se NESMÍ používat při kožních alergiích, lidé s citlivou pokožkou, žaludečních vředech, při snížené funkci štítné žlázy, nebo užíváme-li hormon thyroxin.

Recept je z kategorií: Léčivé recepty

Nahlásit recept

  • 27.12.08 vloženo
  • 5130x zobrazeno

Čas přípravy

  • 40 minut

Ingredience

  • 1.
  • 2- 3 PL čerstvého nastrouhaného křenu
  • 2- 3 PL cibule
  • 8- 10 PL kvalitního tmavého medu
  • 8- 10 PL vody
  • 2.
  • tvaroh
  • olej
  • vše ostatní co nahoře

Doporučená příloha

  • raději bez nemocí, tak raději jen s ovarem, klobáskami a chlebem,pivko

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Křenová pochutina i lék

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Šamorínský rožeň

Nejlepší recepty

Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...
Pikantní těstoviny s dýní Pikantní těstoviny s dýní
Pórková polévka s cizrnou Pórková polévka s cizrnou
Bazalkové máslo Bazalkové máslo
Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz