Recept Křenová omáčka s uzeným masem

(Hodnoceno 1x) marmelada Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Křenová omáčka s uzeným masem

Postup

Uzené maso vložíme do studené vody a dáme vařit. Po deseti minutách varu slijeme a znovu zalijeme vodou (nejlépe vařící) a maso uvaříme do měkka. Maso vyjmeme, nakrájíme na plátky a uložíme do tepla. Vývar z uzeného masa naředíme trochu vodou a přivedeme k varu a odstavíme z plotny. Smetanu smícháme s hladkou moukou, přidáme špetku soli, rozkverláme a za stálého míchání vlijeme do vývaru. Vsypeme strouhaný křen a promícháme. Vložíme máslo. (není nutné - jen pro zjemnění omáčky) Znovu vrátíme na plotýnku a uvedeme do varu a zvolna provařujeme asi čtvrt hodiny. Mícháme. Můžeme přisolit, ale vývar bývá dost slaný. Křen můžeme ještě přidat - dle chuti. Plátky uzeného masa na talíři přelijeme omáčkou a podáváme s jemným kynutým knedlíkem.

Recept je z kategorií: Omáčky

Nahlásit recept

  • 09.12.05 vloženo
  • 181472x zobrazeno

Ingredience

  • 500 g uzeného masa nejlépe krkovice, kýta nebo jazyk
  • 250 ml smetany
  • sůl
  • asi lžíce hladká mouky
  • strouhaný křen
  • plátek másla.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Ačraj 1.11.12 20:50

Křenová omáčka, tak jak ji vařím já.
Udělám si světlou máslovou jíšku, rozředím, rozšlehám s uzeným vývarem (možno jen mléko) provařím a přidám smetanu, dochutit solí dle potřeby, já dávám ještě špetku cukru, nakonec čerstvě nastrouhaný křen z naší zahrádky. :-))

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Křenová omáčka s uzeným masem

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Křenová omáčka s uzeným masem

Alis
2617 příspěvků 9.11.11 22:46

Já vím, Dando, ani ve snu by mě nenapadlo, že bys koupila ten polystyrén (proč to popisují „houskový“, když tam houska není?). A o tvém pověstném zdroji už jsem slyšela :-)

No jo,no… moc daleko jsme se od listopadu nedostali. Pořád potřebujeme svého automechanika, řezníka, doktora… jen k tomu přibyla ještě potřeba svého vlastního pc doktora :lol:

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 9.11.11 22:28

Alis :-), já je chodím kupovat do bufetu patřícímu hospodě, sami si je vaří, poctivé kynuté houskové, bramborové klasiku, šišky, plněné uzeným, úplně nejskvělejší bramborové placky s pražskou slaninou, dělají bramboráky obyč anebo plněné, obalují řízky, vepřové, kuřecí, rolády, holanďany, obalený květák … takové předlistopadové klasické polotovary :-), chodím tam ráda, protože, když já vařím knedlík, tak musím vyndat hospodský kastrol :-)
Jinak ta vatová bílá hmota v pytlíku s nápisem Houskový knedlík, tak to ne, to nebrat :-)

A pro uzené maso do Kněžmosta na náměstí, kde si řezník sám nakládá, sám udí, tak postaru :-)

Alis
2617 příspěvků 9.11.11 22:06

Nevím, kde kupujete uzené maso, u kterého by stálo za to diskutovat o tom, jestli radši vařit nebo péct. V posledních letech jsou všechna uzená masa v mém širokém okolí uzené tak horkým kouřem, že je zároveň uvařené. Dokonce moji potomci nevěří, že bývaly doby, kdy se muselo uzené maso vařit. Jediné jemně uzené a syrové maso jsem viděla naposledy v Glóbusu (a to bylo na pohled tak lákavé, že kdybych koupila,„sežrala“ bych ho syrové) :-D

A kupované knedlíky? Jsou ještě místa na světě, kde není ostuda je koupit. Danda určitě takové místo zná, jinak by je určitě nekoupila :-)

Mimochodem - dnes mi vyprávěl bývalý manžel, že v Praze 7, kousek od Strossmayerova nám. směrem k lázním a králi železnic otevřeli obchod s domácími knedlíky. Má dobré zkušenosti s houskovými, s plněnými bramborovými a ovocnými. Vzhledem k tomu, že chutnají i jeho mamince (ta má chuťové senzory přístrojů pro analýzu potavin), nemám důvod mu nevěřit :-)

babi
6360 příspěvků 6.11.11 20:23

:-) kdyz varim krenovou omacku tak tuto http://www.labuznik.com/recipe.php?…

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 5.11.11 20:43

Varila bych pouze jazyk . Jine uzene zasadne a jenom pecu. Je nadherne vonave a neni „vyplajchovane“ ve vode! V pekaci vzdycky zustane sos, ktery lze naredit. Jisku zaleju tim naredenym sosem a nastrouham kren. kvedlat mouku do vody!? :roll: Jedine osmazenou alespon na kousku masla (omastku) , ale ne syrovou !
No. Tak na uvedenou omacku bych se fakt netesila. A pritom staci tak malo !
A kupovane knedliky??? Kdyz uz se s tim varim, tak me knednliky nezabijou. Teda ty kupovane by me a tu vybornou omacku, zabily, to jo :-P

dag
546 příspěvků 5.11.11 16:17

Já bych nedávala uzené maso do studené vody

gpx
1 příspěvek 5.11.11 13:23

Podle receptu mi vyšla voda s křenem. Lžíce mouky na 2litry vody bude nejspíš málo…

marmelada
1642 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Křenová omáčka s uzeným masem - Lidusz

Já ho vařím asi ve dvou litrech, ale záleží to na tom, kolik potřebuješ omáčky. Samozřejmě se dá doředit vařící vodou. To víš, vařím po těch letech spoustu receptů odhadem. Takže odhadem asi 2 l vody. Výsledně to vychází cca 2,5 l omáčky (přibyde ještě smetana a mouka).

Lidusz
6 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Křenová omáčka s uzeným masem, marmelado

chci se jen zeptat, v jakém množství vody mám uzené vařit. Díky

Tasma
415 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Křenová omáčka s uzeným masem

Křenku u nás taky moc milujeme a já ji znám odmalička právě v kombinaci s uzeným masem a posypanou mandlemi.

Labužník jandule02
1095 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Křenová omáčka s uzeným masem

U nás se křenová omáčka dělávala už za babičky. Jenže ne s uzeným, ale s vařeným hovězím a z hovězího vývaru. V „uzené“ verzi dělávám s jazykem.

DanaJ
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Křenová omáčka s uzeným masem - marmelada
:-)
DanaJ
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Křenová omáčka s uzeným masem

Nevěděla jsem co s uzeným masem a chtěla jsem něco jiného než vařené uzené a bramborovou kaši. Tento recept mě velice překvapil, protože mě nenapadlo udělat křenovku k uzenému. Uspěla jsem na jedničku. Marmelada, moc díky.

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Křenová omáčka s uzeným masem

Marmeládko, došlo na ni a byla výborná, jenom knedlík jsem koupila, já lenoch :-)

Labužník milda02
50 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Křenová omáčka s uzeným masem

to mi připomíná u nás doma oblíbený „česnek“. Je to podobný postup, z uvařeného uzeného masa zavařím omáčku jíškou nebo moukou a utřeným česnekem, správně má být obarveno šafránem, já dávám trochu kurkumy a dál jíme nejlépe s vdolkem (nebo jiné pečivo, bageta dpod.). Zejména oblíbené jídlo mého manžela.

marmelada
1642 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Křenová omáčka s uzeným masem

Díky Katko, jsem ráda, že chutnala.

Labužník Katka_H02
302 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Křenová omáčka s uzeným masem

Marmeládo, vyzkoušeno ! A móóóóóć dobré. Dělala jsem dvojnásobnou dávku. Dala asi půlku velkého křenu. Sneslo by to i víc, ale dcera by to už asi nejedla. Dík za prima recept.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Křenová omáčka s uzeným masem

v té záplavě receptů jsi utekla. Dík za inspiraci.

esmeralda
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Křenová omáčka s uzeným masem - Marmeládo,

tak na tuhle omáčku se opravdu těším. :-))))

marmelada
1642 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Křenová omáčka s uzeným masem

Máš pravdu Dani, mě inspiraci dala Bedla s tím uzeným jazykem. Chtěla jsem udělat odkaz na křenovou omáčku a zjistila jsem, že „ta moje“ tady není.

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Křenová omáčka s uzeným masem

Někdy chce trošinku přisladit, aspoň naše chuť je taková. Jinak jsi mi dala opět inspiraci. o:))

janaa
16 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Křenová omáčka s uzeným masem

Závidím Ti tu rychlost…jsi velmi soutěživý typ …cením si tě… bedla je …

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Slané zapékané hrušky se slaninou a parmazánem Slané zapékané hrušky se...
Pikantní těstoviny s dýní Pikantní těstoviny s dýní
Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek
Chilli con carne Chilli con carne

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz