Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
marmelada Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Uzené maso vložíme do studené vody a dáme vařit. Po deseti minutách varu slijeme a znovu zalijeme vodou (nejlépe vařící) a maso uvaříme do měkka. Maso vyjmeme, nakrájíme na plátky a uložíme do tepla. Vývar z uzeného masa naředíme trochu vodou a přivedeme k varu a odstavíme z plotny. Smetanu smícháme s hladkou moukou, přidáme špetku soli, rozkverláme a za stálého míchání vlijeme do vývaru. Vsypeme strouhaný křen a promícháme. Vložíme máslo. (není nutné - jen pro zjemnění omáčky) Znovu vrátíme na plotýnku a uvedeme do varu a zvolna provařujeme asi čtvrt hodiny. Mícháme. Můžeme přisolit, ale vývar bývá dost slaný. Křen můžeme ještě přidat - dle chuti. Plátky uzeného masa na talíři přelijeme omáčkou a podáváme s jemným kynutým knedlíkem.
Recept je z kategorií: Omáčky
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
1.11.12 20:50
Křenová omáčka, tak jak ji vařím já.
Udělám si světlou máslovou jíšku, rozředím, rozšlehám s uzeným
vývarem (možno jen mléko) provařím a přidám smetanu, dochutit solí dle
potřeby, já dávám ještě špetku cukru, nakonec čerstvě nastrouhaný
křen z naší zahrádky.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Křenová omáčka s uzeným masem
Já vím, Dando, ani ve snu by mě nenapadlo, že bys koupila ten polystyrén (proč to popisují „houskový“, když tam houska není?). A o tvém pověstném zdroji už jsem slyšela
No jo,no… moc daleko jsme se od listopadu nedostali. Pořád potřebujeme svého automechanika, řezníka, doktora… jen k tomu přibyla ještě potřeba svého vlastního pc doktora
Alis
, já je chodím kupovat do bufetu
patřícímu hospodě, sami si je vaří, poctivé kynuté houskové,
bramborové klasiku, šišky, plněné uzeným, úplně nejskvělejší
bramborové placky s pražskou slaninou, dělají bramboráky obyč anebo
plněné, obalují řízky, vepřové, kuřecí, rolády, holanďany, obalený
květák … takové předlistopadové klasické polotovary
, chodím tam ráda, protože, když já vařím
knedlík, tak musím vyndat hospodský kastrol 

Jinak ta vatová bílá hmota v pytlíku s nápisem Houskový knedlík, tak to ne, to nebrat
A pro uzené maso do Kněžmosta na náměstí, kde si řezník sám nakládá, sám udí, tak postaru
Nevím, kde kupujete uzené maso, u kterého by stálo za to diskutovat o tom, jestli radši vařit nebo péct. V posledních letech jsou všechna uzená masa v mém širokém okolí uzené tak horkým kouřem, že je zároveň uvařené. Dokonce moji potomci nevěří, že bývaly doby, kdy se muselo uzené maso vařit. Jediné jemně uzené a syrové maso jsem viděla naposledy v Glóbusu (a to bylo na pohled tak lákavé, že kdybych koupila,„sežrala“ bych ho syrové)
A kupované knedlíky? Jsou ještě místa na světě, kde není ostuda je koupit. Danda určitě takové místo zná, jinak by je určitě nekoupila
Mimochodem - dnes mi vyprávěl bývalý manžel, že v Praze 7, kousek od Strossmayerova nám. směrem k lázním a králi železnic otevřeli obchod s domácími knedlíky. Má dobré zkušenosti s houskovými, s plněnými bramborovými a ovocnými. Vzhledem k tomu, že chutnají i jeho mamince (ta má chuťové senzory přístrojů pro analýzu potavin), nemám důvod mu nevěřit
Varila bych pouze jazyk . Jine uzene zasadne a jenom pecu. Je nadherne vonave a neni „vyplajchovane“ ve vode! V pekaci vzdycky zustane sos, ktery lze naredit. Jisku zaleju tim naredenym sosem a nastrouham kren. kvedlat mouku do vody!?
Jedine osmazenou alespon na kousku
masla (omastku) , ale ne syrovou !
No. Tak na uvedenou omacku bych se fakt netesila. A pritom staci tak malo !
A kupovane knedliky??? Kdyz uz se s tim varim, tak me knednliky nezabijou. Teda ty kupovane by me a tu vybornou omacku, zabily, to jo
Já bych nedávala uzené maso do studené vody
1 příspěvek 5.11.11 13:23
Podle receptu mi vyšla voda s křenem. Lžíce mouky na 2litry vody bude nejspíš málo…
1642 příspěvků 25.1.09 03:43
Já ho vařím asi ve dvou litrech, ale záleží to na tom, kolik potřebuješ omáčky. Samozřejmě se dá doředit vařící vodou. To víš, vařím po těch letech spoustu receptů odhadem. Takže odhadem asi 2 l vody. Výsledně to vychází cca 2,5 l omáčky (přibyde ještě smetana a mouka).
6 příspěvků 25.1.09 03:43
chci se jen zeptat, v jakém množství vody mám uzené vařit. Díky
415 příspěvků 25.1.09 03:43
Křenku u nás taky moc milujeme a já ji znám odmalička právě v kombinaci s uzeným masem a posypanou mandlemi.
U nás se křenová omáčka dělávala už za babičky. Jenže ne s uzeným, ale s vařeným hovězím a z hovězího vývaru. V „uzené“ verzi dělávám s jazykem.
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Nevěděla jsem co s uzeným masem a chtěla jsem něco jiného než vařené uzené a bramborovou kaši. Tento recept mě velice překvapil, protože mě nenapadlo udělat křenovku k uzenému. Uspěla jsem na jedničku. Marmelada, moc díky.
Marmeládko, došlo na ni a byla výborná, jenom knedlík jsem koupila, já lenoch
50 příspěvků 25.1.09 03:43
to mi připomíná u nás doma oblíbený „česnek“. Je to podobný postup, z uvařeného uzeného masa zavařím omáčku jíškou nebo moukou a utřeným česnekem, správně má být obarveno šafránem, já dávám trochu kurkumy a dál jíme nejlépe s vdolkem (nebo jiné pečivo, bageta dpod.). Zejména oblíbené jídlo mého manžela.
1642 příspěvků 25.1.09 03:43
Díky Katko, jsem ráda, že chutnala.
302 příspěvků 25.1.09 03:43
Marmeládo, vyzkoušeno ! A móóóóóć dobré. Dělala jsem dvojnásobnou dávku. Dala asi půlku velkého křenu. Sneslo by to i víc, ale dcera by to už asi nejedla. Dík za prima recept.
v té záplavě receptů jsi utekla. Dík za inspiraci.
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
tak na tuhle omáčku se opravdu těším.
1642 příspěvků 25.1.09 03:43
Máš pravdu Dani, mě inspiraci dala Bedla s tím uzeným jazykem. Chtěla jsem udělat odkaz na křenovou omáčku a zjistila jsem, že „ta moje“ tady není.
Někdy chce trošinku přisladit, aspoň naše chuť je taková. Jinak jsi mi dala opět inspiraci. o:))
16 příspěvků 25.1.09 03:43
Závidím Ti tu rychlost…jsi velmi soutěživý typ …cením si tě… bedla je …