Recept Křenová omáčka bez smetany Dia Veg Pra

M.Suskova Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod

Tuto omáčku mám od své babičky a mám ji velice ráda.Po pravdě řečeno ty se smetanou nemám ráda.Hledala jsem ve zdejších receptech ale bez smetany jsem nenašla žádnou.V receptu neuvádím množství, protože jsem to nikdy nevážila a neměřila.Prostě množství podle počtu strávníků.

Postup

Z tuku (olej, sádlo vepřové, husí nebo kachní) a hladké mouky udělám velmi světlou jíšku, zaleji studeným silným vývarem (může být i z kostky ale z masa, drobů nebo kostí je lepší), chvíli provařím, přidám strouhaný křen, sundám ze sporáku a osolím podle chuti.Nepřidávám ani cukr ani ocet ani žádné jiné koření (to už bylo přidané při vaření vývaru a to celý pepř a celé nové koření). Tuto omáčku mám nejraději s drůbežími droby ze kterých mám uvařený vývar (krky, žaludky, srdíčka, ale i jiné vařené maso,třeba hovězí), no a tmavý chleba.

Recept je z kategorií: Omáčky k masům

Nahlásit recept

  • 02.10.13 vloženo
  • 9148x zobrazeno

Čas přípravy

  • velmi krátká

Ingredience

  • čerstvý jemně strouhaný křen
  • silný hovězí nebo drůbeží vývar
  • tuk na jíšku
  • hladká mouka na jíšku
  • sůl

Doporučená příloha

  • čerstvý chleba

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Křenová omáčka bez smetany

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Křenová omáčka bez smetany

M.Suskova
206 příspěvků 3.10.13 15:12

U nás se tato omáčka dělala hlavně od jara do podzimu, kdy se křen vykopal na zahradě. No a kachní sádlo se dávalo jedině tehdy když se k omáčce vařily kachní droby. A to byl krk, žaludek, srdce, slezina, slinivka, křídla, nohy a hlava. V létě o posvícení se sešla celá velká rodina a pak bylo jídlo o mnoha chodech a mezi tím i křenová omáčka. Jinak na všechno vaření i na chleba se používalo vepřové sádlo, máslo se kupovalo výjimečně.

casino
4497 příspěvků 2.10.13 23:39
Asi jedeme na stejné vlně...

… zrovna dnes jsem vařil vaši houbovku :)
Omáčky často vařím bez smetanovo-šlehačkového vylepšení… U stolu pak, jen tak mimochodem prohodím, že to chtělo víc šlehačky, ale že pak by nebylo co dát do kávičky…, a mačaft jen jen pochrochtává… :) :P :mrgreen:

K receptu:
Pro „silný hovězí nebo drůbeží vývar“ mám lepší využití (bujon), než v něm vařit mouku ;) :) :mrgreen:… a pro „nebo kachní“ mám také lepší využití: (na smažení kapra :palec:
Zrovna dnes jsem ale zásadu že do omáček jen máslo, sádlo, olej (ne EVOO!!!) porušil v domění, že houby tu „kačacinu“ přerazí…
Bohužel, nestalo se tak…, nepřerazily!!! ;) ;) ;)

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Chilli con carne Chilli con carne
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra
Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz