Recept Křenová omáčka bez smetany Dia Veg Pra

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Tuto omáčku mám od své babičky a mám ji velice ráda.Po pravdě řečeno ty se smetanou nemám ráda.Hledala jsem ve zdejších receptech ale bez smetany jsem nenašla žádnou.V receptu neuvádím množství, protože jsem to nikdy nevážila a neměřila.Prostě množství podle počtu strávníků.

Postup

Z tuku (olej, sádlo vepřové, husí nebo kachní) a hladké mouky udělám velmi světlou jíšku, zaleji studeným silným vývarem (může být i z kostky ale z masa, drobů nebo kostí je lepší), chvíli provařím, přidám strouhaný křen, sundám ze sporáku a osolím podle chuti.Nepřidávám ani cukr ani ocet ani žádné jiné koření (to už bylo přidané při vaření vývaru a to celý pepř a celé nové koření).

Tuto omáčku mám nejraději s drůbežími droby ze kterých mám uvařený vývar (krky, žaludky, srdíčka, ale i jiné vařené maso,třeba hovězí), no a tmavý chleba.

Recept je z kategorií: Omáčky k masům

Nahlásit recept

  • 02.10.13 vloženo
  • 5746x zobrazeno

Čas přípravy

  • velmi krátká

Ingredience

  • čerstvý jemně strouhaný křen
  • silný hovězí nebo drůbeží vývar
  • tuk na jíšku
  • hladká mouka na jíšku
  • sůl

Doporučená příloha

  • čerstvý chleba

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Křenová omáčka bez smetany

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
M.Suskova
206 příspěvků 03.10.13 15:12

U nás se tato omáčka dělala hlavně od jara do podzimu, kdy se křen vykopal na zahradě. No a kachní sádlo se dávalo jedině tehdy když se k omáčce vařily kachní droby. A to byl krk, žaludek, srdce, slezina, slinivka, křídla, nohy a hlava. V létě o posvícení se sešla celá velká rodina a pak bylo jídlo o mnoha chodech a mezi tím i křenová omáčka. Jinak na všechno vaření i na chleba se používalo vepřové sádlo, máslo se kupovalo výjimečně.

 
casino
4480 příspěvků 02.10.13 23:39
Asi jedeme na stejné vlně...

… zrovna dnes jsem vařil vaši houbovku :)
Omáčky často vařím bez smetanovo-šlehačkového vylepšení… U stolu pak, jen tak mimochodem prohodím, že to chtělo víc šlehačky, ale že pak by nebylo co dát do kávičky…, a mačaft jen jen pochrochtává… :) :P :mrgreen:

K receptu:
Pro „silný hovězí nebo drůbeží vývar“ mám lepší využití (bujon), než v něm vařit mouku ;) :) :mrgreen:… a pro „nebo kachní“ mám také lepší využití: (na smažení kapra :palec:
Zrovna dnes jsem ale zásadu že do omáček jen máslo, sádlo, olej (ne EVOO!!!) porušil v domění, že houby tu „kačacinu“ přerazí…
Bohužel, nestalo se tak…, nepřerazily!!! ;) ;) ;)

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Květáková polévka

Nejlepší recepty

Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...
Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou
Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Tagliatelle s rukolou a sušenou šunkou Tagliatelle s rukolou a...
Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz