Recept Křenová omáčka bez smetany Dia Veg Pra

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Tuto omáčku mám od své babičky a mám ji velice ráda.Po pravdě řečeno ty se smetanou nemám ráda.Hledala jsem ve zdejších receptech ale bez smetany jsem nenašla žádnou.V receptu neuvádím množství, protože jsem to nikdy nevážila a neměřila.Prostě množství podle počtu strávníků.

Postup

Z tuku (olej, sádlo vepřové, husí nebo kachní) a hladké mouky udělám velmi světlou jíšku, zaleji studeným silným vývarem (může být i z kostky ale z masa, drobů nebo kostí je lepší), chvíli provařím, přidám strouhaný křen, sundám ze sporáku a osolím podle chuti.Nepřidávám ani cukr ani ocet ani žádné jiné koření (to už bylo přidané při vaření vývaru a to celý pepř a celé nové koření).

Tuto omáčku mám nejraději s drůbežími droby ze kterých mám uvařený vývar (krky, žaludky, srdíčka, ale i jiné vařené maso,třeba hovězí), no a tmavý chleba.

Recept je z kategorií: Omáčky k masům


Reklama

Nahlásit recept

  • 02.10.13 vloženo
  • 5369x zobrazeno

Čas přípravy

  • velmi krátká

Ingredience

  • čerstvý jemně strouhaný křen
  • silný hovězí nebo drůbeží vývar
  • tuk na jíšku
  • hladká mouka na jíšku
  • sůl

Doporučená příloha

  • čerstvý chleba

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Křenová omáčka bez smetany

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
M.Suskova
206 příspěvků 03.10.13 15:12

U nás se tato omáčka dělala hlavně od jara do podzimu, kdy se křen vykopal na zahradě. No a kachní sádlo se dávalo jedině tehdy když se k omáčce vařily kachní droby. A to byl krk, žaludek, srdce, slezina, slinivka, křídla, nohy a hlava. V létě o posvícení se sešla celá velká rodina a pak bylo jídlo o mnoha chodech a mezi tím i křenová omáčka. Jinak na všechno vaření i na chleba se používalo vepřové sádlo, máslo se kupovalo výjimečně.

 
casino
4463 příspěvků 02.10.13 23:39
Asi jedeme na stejné vlně...

… zrovna dnes jsem vařil vaši houbovku :)
Omáčky často vařím bez smetanovo-šlehačkového vylepšení… U stolu pak, jen tak mimochodem prohodím, že to chtělo víc šlehačky, ale že pak by nebylo co dát do kávičky…, a mačaft jen jen pochrochtává… :) :P :mrgreen:

K receptu:
Pro „silný hovězí nebo drůbeží vývar“ mám lepší využití (bujon), než v něm vařit mouku ;) :) :mrgreen:… a pro „nebo kachní“ mám také lepší využití: (na smažení kapra :palec:
Zrovna dnes jsem ale zásadu že do omáček jen máslo, sádlo, olej (ne EVOO!!!) porušil v domění, že houby tu „kačacinu“ přerazí…
Bohužel, nestalo se tak…, nepřerazily!!! ;) ;) ;)

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Houbová smaženice Houbová smaženice
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...
Mrkvový salát Mrkvový salát
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Pikantní těstoviny s dýní Pikantní těstoviny s dýní

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz