Recept Krémová hrášková polévka s domácími krutony Dia Pro Děti Veg Linie

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Krémová hrášková polévka s domácími krutony

Úvod

Hrášková polévka je nenáročná a snad nejrychlejší polévka na přípravu, kterou znám. Příprava a vaření potrvá dohromady 20 min. Ve spojení s mátou a citronem je ultra osvěžující a přitom zasytí. Na jaro je proto výbornou volbou pro milovníky polévek. Když do ní přidáme pár krutonů, bude naprosto vynikající. Krutony si můžeme udělat i doma z čerstvého nebo staršího pečiva. Alespoň se starší pečivo nevyhodí a skvěle doplní naší hráškovou nebo jinou polévku.

Postup

1. V tomhle kroku vám ukážu, jak dělám čerstvé a křupavé krutony z celozrných toustů. Pokud chcete znát jen postup na hráškovou polévku, můžete přeskočit a pokračovat druhým krokem. Vezmeme si plátky toustů nebo jiného pečiva a nakrájíme si je na kostičky. Opečeme je pár minut na pánvi se lžící olivového oleje nebo na másle a můžeme při opékání přidat trochu čerstvého tymiánu nebo čerstvé bazalky pro výraznější vůni. Opečené kostičky si vyložíme na plech a vložíme do předehřáté trouby na 160°C na 5-10 min, aby se kompletně vysušily, zkřupavěly a zezlátly. Hotové krutony necháme vychladnout. 2. V hrnci se lžící olivového oleje si osmahneme jemně nakrájenou cibuli a utřený česnek. Ve varné konvici si uvaříme vodu. Do hrnce nasypeme mražený nebo čerstvý hrášek a zprudka orestujeme. Hrášek zalijeme 2 hrnky horkého zeleninového vývaru nebo vařící vody. Nastrouháme špetku citronové kůry, nasekáme najemno hladkolistou petržel a přidáme do hrnce. Povaříme při vyšší teplotě hráškovou polévku přibližně 7-10 min, dokud hrášek nezměkne a nevypaří se část vývaru. Tyčovým mixérem polévku rozmixujeme najemno. 3. Dochutíme lžící nasekané máty, 3 lžicemi citronové šťávy, solí a pepřem dle chutě a zjemníme 2 lžícemi olivového oleje. Polévku znovu rozmixujeme do krémové konzistence, zprudka povaříme na minutu a vypneme sporák. Hotovou hráškovou polévku podáváme s domácími krutony.

Recept je z kategorií: Polévky

Nahlásit recept

  • 20.05.19 vloženo
  • 423x zobrazeno

Čas přípravy

  • 20 min

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • 400 g čerstvého nebo mraženého hrášku
  • 1/2 ks cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 hrnky zeleninového vývaru nebo vody
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • špetka nastrouhané citronové kůry
  • 1 lžíce nasekané hladkolisté petržele
  • 1 lžíce nasekané máty
  • pepř
  • sůl dle chutě
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 plátky celozrných toustů nebo jiného pečiva na domácí krutony

Doporučená příloha

  • krutony

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

monikachayblog 20.5.19 14:51

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Krémová hrášková polévka s domácími krutony

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Brambory zapečené s brynzou

Nejlepší recepty

Kuře na medu Kuře na medu
Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou
Vepřové s vejci a brambory Vepřové s vejci a brambory
Mandle s čokoládou Mandle s čokoládou
Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz