Recept Krémová hrášková polévka s domácími krutony Dia Pro Děti Veg Linie

monikachayblog Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Krémová hrášková polévka s domácími krutony

Úvod

Hrášková polévka je nenáročná a snad nejrychlejší polévka na přípravu, kterou znám. Příprava a vaření potrvá dohromady 20 min. Ve spojení s mátou a citronem je ultra osvěžující a přitom zasytí. Na jaro je proto výbornou volbou pro milovníky polévek. Když do ní přidáme pár krutonů, bude naprosto vynikající. Krutony si můžeme udělat i doma z čerstvého nebo staršího pečiva. Alespoň se starší pečivo nevyhodí a skvěle doplní naší hráškovou nebo jinou polévku.

Postup

1. V tomhle kroku vám ukážu, jak dělám čerstvé a křupavé krutony z celozrných toustů. Pokud chcete znát jen postup na hráškovou polévku, můžete přeskočit a pokračovat druhým krokem. Vezmeme si plátky toustů nebo jiného pečiva a nakrájíme si je na kostičky. Opečeme je pár minut na pánvi se lžící olivového oleje nebo na másle a můžeme při opékání přidat trochu čerstvého tymiánu nebo čerstvé bazalky pro výraznější vůni. Opečené kostičky si vyložíme na plech a vložíme do předehřáté trouby na 160°C na 5-10 min, aby se kompletně vysušily, zkřupavěly a zezlátly. Hotové krutony necháme vychladnout. 2. V hrnci se lžící olivového oleje si osmahneme jemně nakrájenou cibuli a utřený česnek. Ve varné konvici si uvaříme vodu. Do hrnce nasypeme mražený nebo čerstvý hrášek a zprudka orestujeme. Hrášek zalijeme 2 hrnky horkého zeleninového vývaru nebo vařící vody. Nastrouháme špetku citronové kůry, nasekáme najemno hladkolistou petržel a přidáme do hrnce. Povaříme při vyšší teplotě hráškovou polévku přibližně 7-10 min, dokud hrášek nezměkne a nevypaří se část vývaru. Tyčovým mixérem polévku rozmixujeme najemno. 3. Dochutíme lžící nasekané máty, 3 lžicemi citronové šťávy, solí a pepřem dle chutě a zjemníme 2 lžícemi olivového oleje. Polévku znovu rozmixujeme do krémové konzistence, zprudka povaříme na minutu a vypneme sporák. Hotovou hráškovou polévku podáváme s domácími krutony.

Recept je z kategorií: Polévky

Nahlásit recept

  • 20.05.19 vloženo
  • 1247x zobrazeno

Čas přípravy

  • 20 min

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • 400 g čerstvého nebo mraženého hrášku
  • 1/2 ks cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 hrnky zeleninového vývaru nebo vody
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • špetka nastrouhané citronové kůry
  • 1 lžíce nasekané hladkolisté petržele
  • 1 lžíce nasekané máty
  • pepř
  • sůl dle chutě
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 plátky celozrných toustů nebo jiného pečiva na domácí krutony

Doporučená příloha

  • krutony

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

monikachayblog 20.5.19 14:51

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Krémová hrášková polévka s domácími krutony

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Nejlepší recepty

Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra
Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz