Recept Křehké těsto v sekacím robotu pro Mrtvolu

esmeralda Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod

Na Labužníku je nepřeberné množství receptů na moučníky či sušenky z lineckého těsta. Způsob jak při přípravě těsta potupovat ale není buď uveden, nebo je těsto připraveno většinou klasickým způsobem na vále.
Pro hodně lidí je hnětení těsta léčebná terapie, pro mě ne.
Výroba tohoto těsta je navíc velice rychlá.

Postup

Mouku a sůl vložíme do sekacího robotu a zapneme na 10 vteřin aby se mouka provzdušnila. Tento krok nahradí prosévání. Přidáme máslo, zapneme a mísíme tak dlouho až směs vypadá jako jemná strouhanka. Za chodu přidáváme vodu, dokud v robotu těsto neutvoří velkou kouli. Tu vyndáme, rozdělíme na dvě polovice, zabalíme do fólie nebo vložíme do mikrotenového sáčku a necháme 15 minut odpočinout v lednici. Poznámka: místo vody můžeme přidat studené celé vejce.

Recept je z kategorií: Moučníky

Nahlásit recept

  • 26.07.09 vloženo
  • 10778x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2 minuty

Ingredience

  • 2 hrnky (po 250 ml) hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 125 gr studeného másla nakrájeného na kostky cca 2 cm
  • 2-4 lžíce ledové vody

Doporučená příloha

  • Těsto má mnoho použití. U nás je nejoblíbenější jablkový koláč (Apple pie).

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Křehké těsto v sekacím robotu pro Mrtvolu

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Křehké těsto v sekacím robotu pro Mrtvolu

daduuja
1149 příspěvků 31.3.18 19:08

Taky mi pomohl sekací robot :-)

esmeralda
4813 příspěvků 26.3.11 00:34

Casino, dík. To je co jsem chtěla vědět. 3 týdny. Snad se mi to podaří do té doby spotřebovat. Když ne, ptáci budou mít radost. Těm na nějakém tom týdnu nezáleží.

Babi, ač se v (australské) angličtině používá hodně francouzských výrazů, těsta jsou většinou anglicky. Tato konkrétně je Shortccust.
Ty píšeš: Těsto na pies. Máš pravdu. Toto těsto je vhodné na pies. Jak slané tak sladké. Naše pies se liší od např. anglických nebo novozélandských.
Pečou se tu a prodávají (tradiční a velice oblíbené takeaway) jako jedna porce. Mají v průměru cca 12 centimetrů. Spodní část je z shortcrust a „víko“ z puff neboli listového těsta.
Pies doma ale nedělám. Je tu tolik firem, že nemám šanci konkurovat.

Zébulon, dík za odborný výklad. Pečení bohužel není moje silná stránka a do těchto neprozkoumaných končin se pouštím jen velice málo a s největší opatrností. Přesto si o tom ráda přečtu a něco se naučím.

Díky vám všem za příspěvky a názory. Název je změněn…doufám že ke spokojenosti všech.

zébulon
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.3.11 22:51

Dobry vecer vsem. Nebudu se tu pokouset o vedecky rozbor na urovni procent a presnych pomeru, jen male obecne shrnuti - tohle testo je opravdu z rodu krehkych. Francouzi tomuhle testu rikaji pate brisée, protoze malicko listkuje.
Pokud pridame zloutek (ne cele vejce, testo je potom tvrdsi, ne neprijemne,
ale pokud si vyzkousite rozdil, poznate to) (a take cim vic zloutku, tim jemnejsi konzistence, ale take nutnost pracovat s testem rychle), jedna se o pate sablée, piskove, po rozlomeni se drobi na „pisek“.
Do pate sablée, toho se zloutkem, se pridava i trocha cukru a pouziva se vyhradne pro moucniky, s ovocem a kremem. Rozdil je v tom, ze pate brisée (bez zloutku) prejima vlhkost naplne a pate sabléé (se zloutkem) nikoliv. V obou pripadech je treba zpracovat testo rychle a pouzit studene maslo. Pate sablée musi vzdy odpocivat aspon hodinu v chladu, pate brisée se da pouzit ihned. Nebojte se testo zpracovat rukou, je to rychle a mate kontrolu nad „sympaticnosti“ hmoty.
Linecke testo je podle mne typicke sablee, se zloutky a pouzitelne na sladke zalezitosti.

casino
4496 příspěvků 25.3.11 22:32

Ano, babi tu píše o těstech, která jsou „s vysokym % tuku oproti mouky“, což není případ tohoto receptu. To prostřední je vlastně klasické, u nás zvané Linecké těsto :-)
Já se tu vyjadřoval k receptu, jak jej sem napsala esmeralda…
Myslím, že jádro pudla nejlépe vystihla Medjo 28.07.09 14:52 :palec:

babi
6360 příspěvků 25.3.11 20:22

esme, existuje testo Pâte brisée, muze byt se zloutkem a bez nej. Potom - Pâte brisée sucrée (sladke) a Pâte sablée - vsechny recepty jsou na Labu. Americane a rekla bych Australane testu take rikaji testo na pies, nebo take short (crust) pastry. Nekdy se pouziva sadlo, nebo shortening, namisto masla nebo margarinu, aby se docililo lehci listkovaci testo. Je to testo s vysokym % tuku oproti mouky. Ledove vody se pridava podle vlhkosti vzduchu. Nekdy se do testa nesladkeho prece jenom pridava stejne mnozstvi cukru jako soli. Nemyslim si, ze tomuto testu se rika krehke… Take testa pripravuji v robote se sekacimi nozi, nekdy vsak rucne :-D

casino
4496 příspěvků 25.3.11 08:28

ad 1.
3 týdny (v chladu)
ad 2.
Křehké těsto

esmeralda
4813 příspěvků 25.3.11 02:38

Casino, napsals to hezky, ale stále ještě nemám odpověď.

Otázka č. 1: Jak dlouho tyto upečené mističky vydrží? Samozřejmě jsem tím myslela bez zmrazení.

Otázka č. 2: Na co mám toto těsto přejmenovat? Ráda tak učiním.

casino
4496 příspěvků 25.3.11 00:49

esmeralda,
nikdo Vám nepíše…
Upečené Linecké vydrží v mrazáku měsíce…
Mám odzkoušeno, že se to dá jíst i po roce…, ale nikoho bych tím nehostil :wink: Máme mrazák jenom na pečivo a ovoce, ale stejně, ať je to baleno sebelépe, po určité době to chytne „mrazákový šmak“ :twisted: Sám to sním, ale jak říkám, nikoho bych tím nehostil.
Normálně bych napsal: Toto není Linecké těsto…
Ale protože nade mnou visí Damoklův meč vyloučení z Labužníka :-(
esmeralda, toto není Linecké těsto z ingrediencí, jak jsme u nás zvyklí (absence cukru a žloutků, resp. vajec). Pěkně o tom píše Medjo níže. Také bych se přimlouval za změnu názvu :-)

EDITACE:
Doplněno slůvko „visí“

Příspěvek upraven 25.03.11 v 08:25

esmeralda
4813 příspěvků 23.3.11 22:44

A teď otázka pro zkušenější než jsem já (a to jste asi všichni):

V hlubinách ponornmého mrazáku jsem našla hroudu tohoto těsta (věk neurčitý ((toho těsta))).
Rozhodla jsem se udělat Mističky s mandlemi a džemem podle Jamie Oliver.
Jamie koupil mističky z těsta už upečené, ale já jsem se rozhodla upotřebit zbytky.

A moje otázka zní: Jak dlouho tyto upečené mističky vydrží? Nebo bych je měla zase zmrazit a vytáhnout před upotřebením?
Nevím…poraďte prosím.

esmeralda
4813 příspěvků 2.11.09 16:37
Re: Linecké těsto v sekacím robotu pro Mrtvolu

Tady se tomu těstu říká Shortcrust pastry. Stejný název jsem kdysi slyšela i od anglické kuchařky Delia Smith, takže předpokládám že se tento název používá i v UK.

Říše těst je velice rozsáhlá a já si v ní připadám jako mraveneček.
Na moje pečení stačí toto, lískové a snad občas kynuté na buchty nebo chleba. Dorty vyrábím skoro bez vyjímky nepečené…Malakov, Tiramisu a
Medvídkový .

Do českého těstového názvosloví si vůbec nedovolím vkročit, neboť jsem v ČR neuměla ani uvařit vodu na kafe.

casino
4496 příspěvků 2.11.09 04:02
Re: Linecké těsto v sekacím robotu pro Mrtvolu

Proklikal jsem se ODSUD :o)))
Tady bych se držel angličtiny; esmeradla, jak by toto těsto pojmenovali místní? Shortbread, nebo Short Pastry? (nebo docela jinak?:)
V ČR je pro sladké těsto zažitý název LINECKÉ. Pro nesladké (tedy i slané) se běžně používá výraz KŘEHKÉ TĚSTO. Přitom obě těsta patří do kategorie PEVNÁ TĚSTA (linecké, vaflové, kokosové, křehké (má více cukru než linecké!!!), slané). To jsou paradoxy :o)
A máslové těsto? To je název (možná už zastaralý) pro listové těsto :o)

mrtvola
1394 příspěvků 28.7.09 18:20
Re: Linecké těsto v sekacím robotu pro Mrtvolu
:-D
esmeralda
4813 příspěvků 28.7.09 18:06
Re: Linecké těsto v sekacím robotu pro Mrtvolu
mrtvola
1394 příspěvků 28.7.09 17:08
Re: Linecké těsto v sekacím robotu pro Mrtvolu

Ať se to těsto jmenuje jakkoliv, funguje bezvadně.
Měla jsem možná trochu problém ho zpracovat, což bylo nejspíš tím, že objem nádoby mám jen 1500ml, ale s pomocí funkce trubo se zadařilo, i když příště asi pro zjednodušení připravím z poloviny dávky. Pro informaci: s pomocí sekacího mixeru Braun, 600W turbo.
První díl těsta jsem měla v lednici cca 18 hodin, pracovalo se s ním výborně, snadno se vyválelo s minimem podsypání a koláč s pórkem a čedarem chutnal skvěle.
Druhý díl, jsem dnes strčila do mrazničky, mám s tímhle způsobem uchovávání těsta dobrou zkušenost.
Takže ještě jednou díky, Esme, a můžu doporučit. Je to snadné a rychlé.

Medjo
145 příspěvků 28.7.09 14:52
Re: Linecké těsto v sekacím robotu pro Mrtvolu

Esmeraldo, jestli jsem to správně pochopila z dotyčné učebnice, základem křehkého máslového těsta je právě hladká mouka, máslo a vejce nebo tekutina v minimálním množství na spojení těsta. Existuje varianta slaná (tzn. bez cukru) a sladká (tzn. s cukrem). Jednotlivé poddruhy se liší poměrem mouky a tuku, čili podle poměru uvedného v Tvém receptu se jedná o „jednoduché křehké těsto“. Linecké těsto má o cca 100% větší množství tuku.

Já na názvu nebazíruju, protože podle mě je rozhodující, pod čím to dotyční lidé budou hledat a uznávám, že „jednoduché křehké těsto“ je velice nicneříkající:) Akorát že u nás je pod názvem „linecké těsto“ známa sladká varianta, ze které se dělá vánoční cukroví a taková ta lepená kolečka:(

A pro ty, kterým to nepůjde v mixéru, stačí doopravdy vidlička a pak vlastní ruka:)

esmeralda
4813 příspěvků 28.7.09 07:35
Re: Linecké těsto v sekacím robotu pro Mrtvolu

Díky všem za reakce.

Medjo, tohle těsto není slané, je spíše neutrální. Používám ho jak na sladké koláče, tak i na quiche a podobné.
Jak jsem zmínila v těstech se moc nevyznám. Klidně nápis změním, ale nevím na co.
Také zmiňuješ margarín.
V tomto receptu definitivně jedině máslo. Margarín totiž není nikdy dost tuhý a neudělá konsistenci strouhanky.

Roomanka, v mixéru to asi nepůjde. Ten je míněný spíše na tekuté věci.
Ani ponorný se mi nezdá moc vhodný. Asi by to lítalo všude.

Lydia, je mi líto že se to nepovedlo. Ono asi záleží na typu přístroje.
Jen pro informaci: mám Kenwood 750W. A obsah nádoby je dva litry.
To je myslím minimální velikost na uvedené množství.

Mrtvolo, doufám že uspěješ. Robot používám stále. Ani ho neschovávám do skříně, mám ho permanentně na kuchyňsém baru. Zjistila jsem totiž co není na očích, nepoužívá se.
Tady pro tebe přidávám etudu pro sekací robot než přijde návštěva .

lydia
1227 příspěvků 27.7.09 22:16
Re: Linecké těsto v sekacím robotu pro Mrtvolu

Esme, mám moulinex moulinette se 2 díly. Dnes, protože se mi přihlásila návštěva, jsem chtěla těsto tímto způsobem udělat, ale nešlo to. Asi je slabý. Mám sice ještě jeden silný ponorný mixér, s kterým můžu šlehat sníh a sekat, s tím jsem nezkoušela, protože bych asi musela uklízet a spěchala jsem. Ale vyzkouším, až bude víc času. Škoda, je to určitě dobrý nápad. Těsto dělám taky tak, jenom přidám 80 g cukru na sladké a místo vody 1 vejce.

mrtvola
1394 příspěvků 27.7.09 02:49
Re: Linecké těsto v sekacím robotu pro Mrtvolu - Esme, děkuju!

Sekací robot mám asi tři nebo čtyři měsíce a teprve objevuju všechny jeho půvaby. Tenhle recept je skvělý svou „blbovzdorností“. Teď hned jdu zadělat těsto a teprve zítra budu přemýšlet, co z něj spáchám. Díky moc.

Roomanka
205 příspěvků 26.7.09 20:55
Re: Linecké těsto v mixéru?

Prosím pěkně, nešlo by to v mixéru? Já sekací robot nemám. Jen klasický mixér a ponorák.

Medjo
145 příspěvků 26.7.09 14:10
Re: Linecké těsto v sekacím robotu pro Mrtvolu

Takže kategorie „křehké máslové těsto“ neboli „máslové těsto“ se dělí na „jednoduché křehké těsto“, „linecké křehké těsto“ a „vaflové křehké těsto“.
Používá se hladká pšeničná mouka, vejce, máslo nebo margarín, moučkový cukr, mléko nebo smetana, kypřící prášek.
Jednoduché těsto má menší obsah tuku a vajec (200 g mouky, 80 g másla), linecké křehké má větší obsah tuku, používá se na bublaniny, bábovky, řezy, koláče, záviny a čajové pečivo (250 g mouky, 140 g másla).
Ve vaflovém křehkém těstě je část mouky nahražena strouhanými ořechy či mandlemi (1 díl mouky, 1 díl ořechů, 1/2 dílu cukru, 1/2 dílu tuku). Připravujeme z něj drobné čajové pečivo. (Z učebnice pro SOU, hotelovky …)

Takže se omlouvám a správný název je „linecké křehké těsto“, francouzsky „pâte brisée salée“.

Klasický postup je smíchat prosité sypké pří:,–(y, přidat tuk a vytvořit drobenku, (já používám vidličku), pak přidat vejce nebo tekutinu a vypracovat těsto. Fígl je, že se do něj nesmí rukama, pak se trhá.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 26.7.09 13:30
Re: Linecké těsto v sekacím robotu pro Mrtvolu

Esme musím s Tebou souhlasit, je to jeden z nejlepších pracovních postupů, který používáme v naší rodině od dob co existují roboty. Sice ne v sekacím robotu, ale v klasické zadělávací míse s plastovým nožem a ovládáme pulsorem.
Na vánoční pečení mám zadělaná těsta v jakémkoliv množství za jeden večer.

Medjo
145 příspěvků 26.7.09 13:23
Re: Linecké těsto v sekacím robotu pro Mrtvolu

Esmeraldo, zapojím sekci francouzského jazyka a zjistím název. Linecké těsto je velice podobné, ale přidává se do něj cukr. Takže toto může být „slané linecké těsto“, „máslové těsto“ a nevím jak jinak, ale rozhodně to není linecké těsto. Vím, že někde jsem zahlídla i „vykládací těsto“.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine Těstoviny s omáčkou z cuket...
Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra
Bramborový guláš s kabanosem Bramborový guláš s kabanosem
Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz