Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
lydia Rakouská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Výborné rohlíčky, které nesmí v rakouském Burgenlandu na žádné slavnosti chybět.
Prosátou mouku smícháme s prosátým práškovým cukrem, přidáme na kousky nakrájené máslo a rozdrobené kvasnice. Uděláme důlek do kterého dáme 3 žloutky a sůl a vypracujeme hladké těsto, které rozdělíme na 4 díly. Těsto nemusí kynout. Troubu rozehřejeme na 180°C. Z bílků a prosátého práškového cukru ušleháme tuhý sníh. Postupně rozválíme každý díl těsta na obdélník asi 4 mm silný, potřeme čtvrtinou tuhého sněhu a posypeme čtvrtinou mletých ořechů. Každý díl zamotáme jako roládu a kulatou formičkou nebo skleničkou, kterou namáčíme do mouky vykrajujeme půlměsíčky - rohlíčky ( tak, jako bychom krájeli roládu na řezy) a pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme asi 15 minut do zlatova. Ještě teplé posypeme práškovým cukrem. Místo čerstvých kvasnic se dá použít 1 balíček sušených. Přeji dobrou chuť a radostné vánoce.
káva, čaj a dobrá pohoda
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
10.2.14 20:09
Výsledek je chuťově výborný, těsto se mi trochu drobilo a lámalo (zapomněla jsem přidat smetanu), rohlíčky jsem vykrajovala kulatou plechovou formičkou a přenášela na plech podebrané kovovou špachtlí (nevzala jsem ji manželovi z „vercajku“, ale mám jednu zařazenou mezi svým kuchyňským nářadím). Drobné vady zakryla závěj moučkového cukru.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 5 labužníkůmOdebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Křehké rohlíčky z kvasnicového těsta
2904 příspěvků 22.12.13 08:59
Aj moja babička bola Maďarka - preto ten starý „svadobný recept“ od nej. A kde teraz bývam, je zopár dedín, kde je väčšina obyvateľov chorvátskej národnosti. Kedysi utekali pred Turkami a usadili sa tu. A u nás hovoria pôvodní obyvatelia hlavne nemecky, po vojne ich veľa násilne vysťahovali. Toto územie je ale stále ešte také „multi“
Ja som s týmto pečivom dlho bojovala (v recepte po babičke nebol úplný postup), robila som kvások, cesto mi potom kynulo pod rukami, ale už to mám vychytané.
Príjemné sviatky!
1227 příspěvků 19.12.13 17:02
Casino, děkuji za vyzkoušení a obrázky. Ještě by se měly rohlíčky hned po upečení posypat práškovým cukrem. Čas jsem upravila na 15 minut. Já se obyčejně, když začnu péct, zapomenu podívat na hodiny. Dívala jsem se na různé recepty, někdo nechal těsto kynout za studena, někdo za tepla. Já jsem dostala recept bez kynutí. Myslím si, že by nevadilo, kdyby se těsto nechalo jakýmkoliv způsobem vykynout. Proto jsem také napsala…z kvasnicového těsta… ne z kynutého. Ale dopíšu
Také jsem recept dala do kategorie PRA, já jsem ty rohlíčky ve svém okolí, a nejenom já, dlouho neznala, jsou více známé v Burgenlandu. Pečou se tam taky na svatby. Burgenland hraničí se Slovenskem a Maďarskem, žije tam i chorvátská menšina, tak jsou recepty bezmezné.
a moc zdravím. Tak když jsem neobjevila
Ameriku, tak jsem alespoň oživila recept 
Di, Aničko děkuji
2904 příspěvků 16.12.13 19:04
Poznám a robím. Teda trochu inak - do snehu zamiešam orechy alebo aj kokosovú múčku a potom natriem cesto. A pretože nie som veľmi zručná, roládu krájam niťou - ako knedlík a kolieska cca 1 cm hrubé dávam reznou plochou na peč. papier. Výsledkom sú pekné kotúče. Recept mám po starej mame, kedysi sa toto v našich končinách vraj pieklo s obľubou na svadby.
Zdravím
1. plát potřel sněhem a sypal ořechy. 2. plát potřel směsí sněhu s ořechy – toto mi vyhovuje víc.
Těsto rozvaloval ve folii a po naplnění roloval pomocí folie.
Roládka by měla mít průměr skoro jako vykrajovátko, nebo trošku menší. Pokud to neutrefíte, lze ji trochu rozplácnout, pečením se to srovná…
180°C, 15-20´OK. Spíše než barvou korpusu (bude to dlouho vypadat nedopečené) se řídit barvou spodku korpusu – když začne hnědnout tak finíto. 1. plech 20´ zespodu už byly korpusy moc upečené a bylo to trošku cítit; 2. plech 15´OK
P. S.

Spíš dřív než později se někdo zeptá, kdy těsto kyne… Možná do rcp dopsat, že těsto se zpracovává bez kynutí
(přidal do těsta pomerančové kůry… taky to bylo OK
2452 příspěvků 15.12.13 16:18
Doma děláváme něco trochu podobného a říkáme tomu ořechové šnečky, recept kdysi, před nějakými 35 lety odněkud donesla máti; těsto je z 20 dkg hladké mouky, 20 dkg másla, 2 žloutků, 2 dkg kvasnic a 2 lžic vlahého mléka (mimochodem, hrozně lepí a celkem obtížně se zpracovává, musí být dost vychlazené), náplň je ze 14 dkg mletých vlašských ořechů, 14 dkg moučkového cukru a sněhu ze 2 bílků, jinak je postup podobný, jen zamotané roládky se po předchozím vychlazení krájí rovnou na plátky a pak pečou (asi podle Vašeho vzoru zkusím přidat trochu mouky, snad se s tím bude pracovat líp). Správně by se měly ještě horké obalovat v moučkovém cukru, ale my to neděláme, manžel nemá žádné takové cukroví rád (proto taky nedělám vanilkové rohlíčky nebo pracny, nechutná mu to, tak by to byla škoda práce).
Jinak, Lydie, všechny Vaše nově přidané recepty vypadají moc lákavě a určitě některý vyzkouším.
5068 příspěvků 15.12.13 13:40
Jj..ja vim, preto ked som dnes precitala tak som vyhladala pokial neprides pretoze ich poznam, to take starodavne pecivo.. niekde ich volaju Podkovy, niekde aj madarske rohlicky..
1227 příspěvků 15.12.13 13:19
Casino, Burgenländer Kipferl, někde se jim říká Ungarische Kipferl - přidala jsem k receptu návod, který jsem si vypůjčila z internetu. Bude mě těšit, když upečete a přidáte svůj postup, potom link smažu
. Ty Vaše Šišmáky neznám. Na tyto rohlíčky
jsem si dlouho netroufala, ale v loni jsem si koupila na vánočním trhu od
jedné paní z Burgenlandu jednu ochutnávku i s návodem, tak jsem hned
vyzkoušela. Existuje ještě jedna varianta, jak rohlíčky odkrajovat. A to
z celého plátu. Zamotat vždy kousek jako roládu a potom ukrajovat. Ale
výše popsaná varianta prý je jednodušší. Vyzkoušela jsem obě, preferuji
tu z celého plátu. Ale asi proto, že jsem je tímto způsobem dělala jako
první.
Jezdím teď dost často do Brna a přinesla jsem ochutnávku, tak jsem byla požádaná, abych vložila recepty.
Jolano, Lydia není 24 hodin u počítače
. Ten druhý link neodpovídá obrázkem tomuto
receptu, spíš trochu mate. Ten první link sice odpovídá, ale rohlíčky
nemají být tak spálené
.
Takto mají rohlíčky vypadat : http://www.thea.at/…owthread.php?…
5068 příspěvků 15.12.13 10:49
Pokial pride Lydie tak trebars takto..
Burgenländer Kipferl…alebo tu..
http://selbstgebacken.at/…land-kipferl
a tu..
http://www.gutekueche.at/…kipferl.html
Trochu to připomíná ŠIŠMÁKY ale vrstvy budou asi horizontálně…

lydia, prosím, ako sa to volá tam u nich? Bych si našel obrázky, ať jsem v obraze než to začnu půlměsíčkovat
Díky