Recept Královské stoleté řezy

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Vypracujeme bílé těsto a necháme asi 2 hod. odpočinout. Připravíme černé těsto - ušleháme cukr se žloutky a kakaem, vmícháme mleté oříšky a sníh ze 6 bílků. Bílé těsto rozdělíme na na dva díly. Jeden díl rozválíme a upečeme na obráceném plechu. Druný díl rozválíme na hlubší plech, těsto vymačkáme až ke kraji plechu a na ně nalejeme těsto černé. Upečeme v mírně vyhřáté troubě a necháme vystydnout. Pak potřeme krémem a přiklopíme první bílou plackou a pocukrujeme. Placka je velmi křehká, špatně se přenáší - dá se nakrájet na jednotlivé porce a přenést na krém po kouscích - pak se podle toho dobře krájí. Celé se pak pocukruje. Krém - Uvaříme vanilkový puding a necháme ho vychladnout do pokojové teploty. Utřeme máslo s cukrem a žloutkem a po lžičkách vmícháme puding. Je to vynikajicí moučník, mám ho z Vlasty, snad jen je trochu pracný, ale výsledek stojí za to. Kdo nemá rád krémy může použít našlehanou šlehačku - alespoň 400 ml.

Recept je z kategorií: Dezerty

Nahlásit recept

  • 05.08.02 vloženo
  • 14464x zobrazeno

Ingredience

  • Bílé těsto
  • 360 g polohrubé mouky
  • 360 g másla
  • 3 lžíce vody
  • Černé těsto
  • 200 g moučkového cukru
  • 6 vajec
  • 50 g kakaa
  • 70 g mletých oříšků
  • Krém
  • 250 g másla
  • 200 g cukru
  • 1/4 l mléka
  • 1 pudingový prášek vanilkový
  • 1 žloutek

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Královské stoleté řezy

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
marbuc
1 příspěvek 25.01.09 03:43
Re: Královské stoleté řezy

Řezy jsou opravdu špičkové !
Zkoušela jsem i jiný recept na bílé těsto (400 g hladké mouky, 200 g másla, 1 žloutek, špetka prášku do pečiva, špetka soli), ale není to ono.
Máslové těsto je úžasně dobré, ale je mnohem křehčí a opravdu „nepřenositelné“.
Ale i vyvalování horní placky, aby vypadala pěkně je horor - alespoň pro mě :). A tak MĚ napadl „zlepšovák“. Při sestavování moučníku jsem ji (halabala rozválenou a upečenou) na krém rozdrobila a prosypala nahrubo pomletými a opraženými oříšky. Konečný výsledek vypadal dost dobře. Krém jsem z nouze zaimprovizovala: zkaramelizované Salko (uvařené a zapomenuté od Velikonoc) a 1/4 l šlehačky spolu zahřát, vychladit a vyšlehat. Postupně na pomalé otáčky zašlehat vychladlý bešamel (1/4 l mléka a 40g hl. mouky). Ve výsledku ? Móóóc dobré.
Když jsem chtěla „svůj lepšovák darovat kuchařskému světu“, tak jsem zjistila, že jsem objevila objevené ;-) Zuza tady byla dřív! Ale je to opravdu stopro:)

rastoba
492 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Královské stoleté řezy

Tento recept jsem si opsala někdy v minulosti z nějakého ženského časopisu, je vynikající. Ta vrchní placka se opravdu nedá přenést vcelku a pak krájet. Mám vyzkoušeno vrchní placku po upečení rozdrobít na větší drobky (cca 1×1 cm ) a na krém hustě nasypat ve vyšší vrstvě a pak hodně pocukrovat. Na dortovou formu dávám 1/2 dávky bílého, tedy tukového těsta, černé celou dávku. Řezy nechávám uležet do druhého dne a pak teprve krájím. Krém ale dělám z polotovaru od Dr. Oetkera bez přidání másla. Příprava je rychlejší a krém je lehčí.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Domácí svíčková omáčka

Nejlepší recepty

Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...
Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...
Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem
Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz