Recept Královské stoleté řezy

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Vypracujeme bílé těsto a necháme asi 2 hod. odpočinout. Připravíme černé těsto - ušleháme cukr se žloutky a kakaem, vmícháme mleté oříšky a sníh ze 6 bílků. Bílé těsto rozdělíme na na dva díly. Jeden díl rozválíme a upečeme na obráceném plechu. Druný díl rozválíme na hlubší plech, těsto vymačkáme až ke kraji plechu a na ně nalejeme těsto černé. Upečeme v mírně vyhřáté troubě a necháme vystydnout. Pak potřeme krémem a přiklopíme první bílou plackou a pocukrujeme. Placka je velmi křehká, špatně se přenáší - dá se nakrájet na jednotlivé porce a přenést na krém po kouscích - pak se podle toho dobře krájí. Celé se pak pocukruje. Krém - Uvaříme vanilkový puding a necháme ho vychladnout do pokojové teploty. Utřeme máslo s cukrem a žloutkem a po lžičkách vmícháme puding. Je to vynikajicí moučník, mám ho z Vlasty, snad jen je trochu pracný, ale výsledek stojí za to. Kdo nemá rád krémy může použít našlehanou šlehačku - alespoň 400 ml.

Recept je z kategorií: Dezerty

Nahlásit recept

  • 05.08.02 vloženo
  • 14933x zobrazeno

Ingredience

  • Bílé těsto
  • 360 g polohrubé mouky
  • 360 g másla
  • 3 lžíce vody
  • Černé těsto
  • 200 g moučkového cukru
  • 6 vajec
  • 50 g kakaa
  • 70 g mletých oříšků
  • Krém
  • 250 g másla
  • 200 g cukru
  • 1/4 l mléka
  • 1 pudingový prášek vanilkový
  • 1 žloutek

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Královské stoleté řezy

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Královské stoleté řezy

marbuc
1 příspěvek 25.1.09 03:43
Re: Královské stoleté řezy

Řezy jsou opravdu špičkové !
Zkoušela jsem i jiný recept na bílé těsto (400 g hladké mouky, 200 g másla, 1 žloutek, špetka prášku do pečiva, špetka soli), ale není to ono.
Máslové těsto je úžasně dobré, ale je mnohem křehčí a opravdu „nepřenositelné“.
Ale i vyvalování horní placky, aby vypadala pěkně je horor - alespoň pro mě :). A tak MĚ napadl „zlepšovák“. Při sestavování moučníku jsem ji (halabala rozválenou a upečenou) na krém rozdrobila a prosypala nahrubo pomletými a opraženými oříšky. Konečný výsledek vypadal dost dobře. Krém jsem z nouze zaimprovizovala: zkaramelizované Salko (uvařené a zapomenuté od Velikonoc) a 1/4 l šlehačky spolu zahřát, vychladit a vyšlehat. Postupně na pomalé otáčky zašlehat vychladlý bešamel (1/4 l mléka a 40g hl. mouky). Ve výsledku ? Móóóc dobré.
Když jsem chtěla „svůj lepšovák darovat kuchařskému světu“, tak jsem zjistila, že jsem objevila objevené ;-) Zuza tady byla dřív! Ale je to opravdu stopro:)

rastoba
492 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Královské stoleté řezy

Tento recept jsem si opsala někdy v minulosti z nějakého ženského časopisu, je vynikající. Ta vrchní placka se opravdu nedá přenést vcelku a pak krájet. Mám vyzkoušeno vrchní placku po upečení rozdrobít na větší drobky (cca 1×1 cm ) a na krém hustě nasypat ve vyšší vrstvě a pak hodně pocukrovat. Na dortovou formu dávám 1/2 dávky bílého, tedy tukového těsta, černé celou dávku. Řezy nechávám uležet do druhého dne a pak teprve krájím. Krém ale dělám z polotovaru od Dr. Oetkera bez přidání másla. Příprava je rychlejší a krém je lehčí.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...
Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem
Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...
Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz