Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Pupek Polská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Slanečkové filety rychle omyjeme, necháme odkapat, nakrájíme na vidličková sousta, vložíme do mísy, přidáme bobek a nové koření, jemně nakrájenou zeleninu, kopr a zalijeme houbičkami i s nálevem. Promíchneme a dáme do chladu. Tři dny a tři noci neotevřeme ledničku a myslíme na něco úplně nepodstatného. Když to na nás příjde, napěchujeme si bandasku naloženými rybami, do druhé bandasky si nalijeme chlodnik, do baťohu si dáme rybářské náčiní a láhev zubrowky – a vyrazíme k Baltu. Nahodíme pruty, střídavě usrkáváme ze všech tří nádob současně, sem tam si přikousneme těsta na ryby, ředkvičky, vyplivneme smalt z bandasky, necháváme si líce ovívat mořskou brízou, tváříme se dostatečně tvrdě a jiskrným okem pozorujeme, ešivá náhodou se na obzoru neobjeví Bludný Holanďan. A když si pro nás večer příjde manželka s válečkem na nudle k místnímu Kačáku, tak se sbalíme – a jdeme domů. Zdroj: G. Kozlowski, Królewiec, Polsko
Recept je z kategorií: Mořské
chlodnik, zubrowka, 1/2 kg ředkviček
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Královečtí sledi
2904 příspěvků 21.1.10 21:13
…:D
Když jsem to viděl poprvní, také jsem byl s ochutnáváním opatrný. Nevím proč, ale bratři Poláci jsou na houbičky v octě nějak geneticky narichtensie, oder?
Chce to vyzkoušet a buď to půjde dovnitř nebo někam jinam. Já jsem si to docela oblíbil.
To je to stejné, jako když jsem byl poprvní v Holandsku a viděl jsem na každém rohu Holanďany v dřevácích naboso, jak si u stánku pouštějí herinky vcelku přímo do krku jako pelikáni. A ještě si u toho drze drachtají. Se mně fakt zvedalo víko.
No a když jsem tam byl potřetí, tak co myslíš? Stál jsem u stánku jako pelikán, pouštěl si matjesy po dvou rovnou do plic a drachtal jsem ze všech nejvíc!
1227 příspěvků 21.1.10 20:15
Tak Pupku, s houbami jsem sledě ještě nejedla. V Rakousku se pořádá na popeleční středu tzv. Heringsschmaus.. Když budu mít odvahu - vyzkouším.
A povídej si dál, s námi i s jídlem
Som velmi rad, ze sa paci. Reku, v tomto pripade je to neni preklep. To je len take moje jazykove maznanie. Ja som natolko sibnuty, ze sa s jedlom aj rozpravam, vies?
117 příspěvků 21.1.10 19:32
Páči sa mi preklep: nový list a bobkové koření
Chlodnik
Ruská studená polévka
hlávková, na jemnůčko nakrajena,
chlodnik je tradiční polská studená polífka z hovězího nebo telecího masa, matně tuším, že tady už nějaký recept je (já jsem to nikdy nevařil, ale mnohokrát jedl).
2904 příspěvků 20.1.10 23:56
Ďakujem.
A.