Recept Králík po kutnohorsku Pra

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Králík po kutnohorsku

Úvod

Králík, který chutná i těm, kteří ho jinak nemají rádi.
Je to náš tradiční recept, který přinesla babička (ročník 1905) ze svého rodiště - Kutné Hory. Takže hodně starý a nesčetněkrát ověřený.

Postup

Porce králíka osolíme a opepříme drceným pepřem.
Cibuli, sterilované okurky a slaninu pokrájíme na kostky cca. 0,5-1 cm a v pekáči smícháme. Mělo by od každého být zhruba stejné množství, tedy jedna třetina směsi. Ta váha slaniny v rozpisu je odhad, počet cibulí také. Omlouvám se kuchařům s akademickým přístupem :)
Do směsi v pekáči zahrabeme maso, podlejeme lákem z okurek (slabší jedinci pouze vodou) a zvolna pečeme zakryté ve vyhřáté troubě. Na závěr zvýšíme teplotu a dopečeme odkryté.

Recept je z kategorií: Králík


Reklama

Nahlásit recept

  • 08.04.15 vloženo
  • 5353x zobrazeno

Čas přípravy

  • 15 minut + pečení

Ingredience

  • 1 králík (porce), lze nahradit kuřetem (bez kůže)
  • 2 velké cibule
  • sterilované okurky - 1 sklenice
  • cca. 30 dkg. libové uzené slaniny nebo prorostlého uzeného (vcelku)

Doporučená příloha

  • Vařený brambor, rýže, možná i knedlík by šel

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

daduuja 15.04.15 09:48

Byla jen kuřecí stehna, ale i tak výborné.

Uvaření se již líbí 7 labužníkům

Diskuse k receptu Králík po kutnohorsku

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
di
2451 příspěvků 15.04.15 19:45

Dík za vysvětlení, ale asi to nakonec přece jen nezkusím, skrz ty okurky.
Já teď zrovna dokončuju momentální inspiraci - na dno kastrolu vymazaného máslem mírně předvařené a pak oloupané brambory, pokrájené na větší kousky, osolené a posypané provensálským kořením. Na to kuřecí porce - osolené, opepřené a opět posypané provensálským kořením, pak opečené na směsli olol a másla. Vše podlito cca 3 deci suchého bílého, ve kterém jsem rozmíchala dvě lžíce rajského protlaku. Pak jsem do hrnce ještě přidala vodou odvařený výpek z těch kuřecích porcí a pekla ve středně vyhřáté troubě. Nejdřív zakryté, pak odkryté, prý je to dobré a mám si zapsat recept, bylo mi řečeno. Já vím, žádná hitparáda, žádná haute cuisine, jen momentální inspirace v půlce týdne. Ale lepší než být hladem, že jo.

 
daduuja
1139 příspěvků 15.04.15 19:22

@di Když nemáš ráda teplé okurky, tak je asi zbytečné popisovat chuť :-) Chutná to jako teplé okurky se slaninou a kuřecím stehnem :-)

Dělala jsem tři porce z kuřecích stehen stažených z kůže. Osolila a opepřila jsem je, nakrájela dvě střední cibule, sladkokyselé okurky z Lidlu, asi pět kusů a přiměřeně (25dkg) anglické slaniny, přidala jsem bobkový list, 3 kuličky červeného jalovce a 3 nového koření.
Pekla jsem asi 45 minut na 180°C. Okurky nebyly rozblemcané, všechno vonělo po kuřeti a slanině, bylo to přiměřeně slané se sladkokyselým podtónem. Nakonec jsem do omáčky přidala 2 lžičky studeného másla, nezahušťovala. Lahodný pokrm podle jednoduchého receptu s minimem surovin, takové já nejraději :-) :mavam:

 
di
2451 příspěvků 15.04.15 18:49

Jenom skromný dotaz - není to s těmi okurkami (a v takovém množství) kyselé? Přiznávám se, že bych si na tenhle recept netroufla (teplé kyselé okurky v jakémkoli jídle mi nechutnají, ani do ptáčků je nedávám). Když tak to nějak prosím popište víc, tu chuť. Obrázek ale vypadá lákavě, to jo.

 
daduuja
1139 příspěvků 15.04.15 18:23

@karel09 Příště bude králík, bude to ještě lepší :-) :mavam:

 
karel09
20 příspěvků 15.04.15 16:45

Děkuji daduuja za obrázek :potlesk:

 
karel09
20 příspěvků 08.04.15 19:38

Dej jich tam třetinu a nic nezkazíš :andel:

 
Eja
3811 příspěvků 08.04.15 18:46

:mrgreen: já Ti dám akademický přístup :cert: :)
když tam dám okurek moc nebo málo, tak Ti, vlastně si, zkazím recept :mavam:

 
karel09
20 příspěvků 08.04.15 16:21

Díky za připomínku - klasická omniovka (0,73 nebo kolik to je).
Máš dobrý odhad ;), doplním do receptu - mělo by toho být všeho zhruba stejně (cibule:slani­na:okurky = 1:1:1)

Příspěvek upraven 08.04.15 v 16:27

 
Eja
3811 příspěvků 08.04.15 16:16

To vypadá velmi dobře :mavam:
Jen to množství okurek :think: JAK VELKÉ sklenice? V nasekaném stavu bych dala asi stejně velkou hromádku jako uzené slaniny, ale můžu se mýlit. Pro výslednou chuť je asi množství okurek dost podstatné.

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Sluneční skvrny s broskvemi


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...
Chilli con carne Chilli con carne
Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz