Recept Králík po kutnohorsku Pra

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Králík po kutnohorsku

Úvod

Králík, který chutná i těm, kteří ho jinak nemají rádi.
Je to náš tradiční recept, který přinesla babička (ročník 1905) ze svého rodiště - Kutné Hory. Takže hodně starý a nesčetněkrát ověřený.

Postup

Porce králíka osolíme a opepříme drceným pepřem.
Cibuli, sterilované okurky a slaninu pokrájíme na kostky cca. 0,5-1 cm a v pekáči smícháme. Mělo by od každého být zhruba stejné množství, tedy jedna třetina směsi. Ta váha slaniny v rozpisu je odhad, počet cibulí také. Omlouvám se kuchařům s akademickým přístupem :)
Do směsi v pekáči zahrabeme maso, podlejeme lákem z okurek (slabší jedinci pouze vodou) a zvolna pečeme zakryté ve vyhřáté troubě. Na závěr zvýšíme teplotu a dopečeme odkryté.

Recept je z kategorií: Králík

Nahlásit recept

  • 08.04.15 vloženo
  • 6108x zobrazeno

Čas přípravy

  • 15 minut + pečení

Ingredience

  • 1 králík (porce), lze nahradit kuřetem (bez kůže)
  • 2 velké cibule
  • sterilované okurky - 1 sklenice
  • cca. 30 dkg. libové uzené slaniny nebo prorostlého uzeného (vcelku)

Doporučená příloha

  • Vařený brambor, rýže, možná i knedlík by šel

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

daduuja 15.04.15 09:48

Byla jen kuřecí stehna, ale i tak výborné.

Uvaření se již líbí 7 labužníkům

Diskuse k receptu Králík po kutnohorsku

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
di
2451 příspěvků 15.04.15 19:45

Dík za vysvětlení, ale asi to nakonec přece jen nezkusím, skrz ty okurky.
Já teď zrovna dokončuju momentální inspiraci - na dno kastrolu vymazaného máslem mírně předvařené a pak oloupané brambory, pokrájené na větší kousky, osolené a posypané provensálským kořením. Na to kuřecí porce - osolené, opepřené a opět posypané provensálským kořením, pak opečené na směsli olol a másla. Vše podlito cca 3 deci suchého bílého, ve kterém jsem rozmíchala dvě lžíce rajského protlaku. Pak jsem do hrnce ještě přidala vodou odvařený výpek z těch kuřecích porcí a pekla ve středně vyhřáté troubě. Nejdřív zakryté, pak odkryté, prý je to dobré a mám si zapsat recept, bylo mi řečeno. Já vím, žádná hitparáda, žádná haute cuisine, jen momentální inspirace v půlce týdne. Ale lepší než být hladem, že jo.

daduuja
1143 příspěvků 15.04.15 19:22

@di Když nemáš ráda teplé okurky, tak je asi zbytečné popisovat chuť :-) Chutná to jako teplé okurky se slaninou a kuřecím stehnem :-)

Dělala jsem tři porce z kuřecích stehen stažených z kůže. Osolila a opepřila jsem je, nakrájela dvě střední cibule, sladkokyselé okurky z Lidlu, asi pět kusů a přiměřeně (25dkg) anglické slaniny, přidala jsem bobkový list, 3 kuličky červeného jalovce a 3 nového koření.
Pekla jsem asi 45 minut na 180°C. Okurky nebyly rozblemcané, všechno vonělo po kuřeti a slanině, bylo to přiměřeně slané se sladkokyselým podtónem. Nakonec jsem do omáčky přidala 2 lžičky studeného másla, nezahušťovala. Lahodný pokrm podle jednoduchého receptu s minimem surovin, takové já nejraději :-) :mavam:

di
2451 příspěvků 15.04.15 18:49

Jenom skromný dotaz - není to s těmi okurkami (a v takovém množství) kyselé? Přiznávám se, že bych si na tenhle recept netroufla (teplé kyselé okurky v jakémkoli jídle mi nechutnají, ani do ptáčků je nedávám). Když tak to nějak prosím popište víc, tu chuť. Obrázek ale vypadá lákavě, to jo.

daduuja
1143 příspěvků 15.04.15 18:23

@karel09 Příště bude králík, bude to ještě lepší :-) :mavam:

karel09
20 příspěvků 15.04.15 16:45

Děkuji daduuja za obrázek :potlesk:

karel09
20 příspěvků 08.04.15 19:38

Dej jich tam třetinu a nic nezkazíš :andel:

Eja
3837 příspěvků 08.04.15 18:46

:mrgreen: já Ti dám akademický přístup :cert: :)
když tam dám okurek moc nebo málo, tak Ti, vlastně si, zkazím recept :mavam:

karel09
20 příspěvků 08.04.15 16:21

Díky za připomínku - klasická omniovka (0,73 nebo kolik to je).
Máš dobrý odhad ;), doplním do receptu - mělo by toho být všeho zhruba stejně (cibule:slani­na:okurky = 1:1:1)

Příspěvek upraven 08.04.15 v 16:27

Eja
3837 příspěvků 08.04.15 16:16

To vypadá velmi dobře :mavam:
Jen to množství okurek :think: JAK VELKÉ sklenice? V nasekaném stavu bych dala asi stejně velkou hromádku jako uzené slaniny, ale můžu se mýlit. Pro výslednou chuť je asi množství okurek dost podstatné.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Bazalkové máslo Bazalkové máslo
Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz