Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
danda Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Nejlepší je sehnat si mladého králíka z domácího chovu, který má
krátké maso. Je to lahůdka
Králíka prošpikujeme slaninou, osolíme, pokmínujeme a potřeme hořčicí.
Vložíme ho do pekáčku s uzeným bokem, přidáme koření a nasekaný česnek, podlijeme vodou a přiklopené pečeme asi 1,5 hodiny na 200°C. Zhruba posledních 20-30 minut dopékáme odkryté.
Ze šťávy sebereme tuk, zaprášíme moukou, orestujeme, seškrabáváme opečánky a necháme chvilku provařit. Sebraný tuk vrátíme zpátky a servírujeme.
Recept je z kategorií: Hlavní jídlo Králík Maso
špenát a bramborový knedlík
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
3.8.14 14:20
Děkuji, mám zařazeno do oblíbených receptů a manžel se už teď
těší na opakování
27.12.13 18:40
Když jsem byla dítě, králíka jsme doma moc nejedli, proto jsem ho ani nevařila. Ale můj manžel stále básnil o králíkovi, kterého mu dělávala babička a tak jsem ho jednoho dne zkusila upéct právě podle Vašeho receptu. Od té doby jsem ho dělala už mnohokrát a pokaždé s obrovským úspěchem u manžela, protože je vážně vynikající.
Líbí se mi7.8.13 18:12
výborný recept, moc jsme si pochutnali
děkuji za další pochoutku do naší
kuchyně.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Králík pečený na česneku
69 příspěvků 29.6.17 14:09
Ono je to opravdu o troubě. Mám „troubovařič“ (trouba a nahoře dvě plotýnky), jsem s ním zcela spokojen. Když ten první odešel do věčných lovišť (budiž mu vysoká pec chladnou), koupily mi dcery k vánocům další a eyhle - na jakékoliv pečení musím nastavit o cca 30 stupňů více! Takže vše je pouze o zkušenostech s konkrétním zařízením.
5068 příspěvků 28.6.17 15:16
.. rura je truba a truby to je daco tak arogantne neakceptujuce nase poziadavky a tuzby co ako sa o nu clovek stara, pucuje aby sa leskla,, nevdacnice to su, robia si len to co chcu…mala som davno trubu kde som piekla aj kurca dve a pol hodiny a uz mam 18 rokov ruru co staci hodinka a daco, ako ponorka! dobre izolovana, nikde v nej netaha cez skulinky, neunika teplo…pri peceni mucnikov pri nej vyslovene sedim a striehnem ako na zlodeja..maavam
@anthemis Na naporcovaného králíka by 1,5 hodiny mělo stačit. Pokud Danda napíše, že 1,5 hodiny na 200 st tak to má určitě vyzkoušené.
Já osobně bych pekla určitě na nižší teplotu, peču skoro všechno tak na 170 doměkka a pak na chviličku na konec odkryté přidám, pokud chci získat lepší barvu. ( Nebo fakt pomalé pečení na 150…)
Ono to s těmi časy pečení je fakt jen hrubě orientační - závisí na troubě, na kvalitě a stáří masa…občas i na směru větru, rosném bodu a tak…

Moje zkušenost - stejný typ masa, stejná úprava, stejná trouba - a čas docílení měkkosti se liší o půl hodiny i víc…
To jsem Ti asi moc nepomohla…
…dodržím délku pečení, a přesto králík není hotový, je poměeně tuhý a nejde od kosti? To samé se dá často říct i o kuřeti, doba pečení je mnohem delší, než se v receptech uvádí, a to při dodržení postupu. Díky za případné odpovědi
.
Když jsem byla dítě, králíka jsme doma moc nejedli, proto jsem ho ani nevařila. Ale můj manžel stále básnil o králíkovi, kterého mu dělávala babička a tak jsem ho jednoho dne zkusila upéct právě podle Vašeho receptu. Od té doby jsem ho dělala už mnohokrát a pokaždé s obrovským úspěchem u manžela, protože je vážně vynikající.
Příspěvek upraven 27.12.13 v 18:43
1 příspěvek 26.2.09 19:11
Ahoooj, no je to pecka, lahodné papání, která snad každý ocení.
546 příspěvků 25.1.09 03:43
v neděli jsem tento recept udělal z nutrie; trochu méně pepře, místo plnotučné hořčice kremžská, podléval jsem vínem, nikoli vodou; jinak SKVĚLÉ i pro mé hosty (takže vlastně králíky z dovozu nepotřebujeme, že?)…
veterináři, kteří mne navštěvují velice pravidelně, varují před králíky z dovozu, nejlepší je asi uplatit vesnický zdroj, prověřený!! a pak si už jen slastně vychutnávat …:-)
Kamarád pěstoval i nutrie, bohužel chov předloni zlikvidoval, takže já se zase nedostanu k tomuto masíčku - můžeme udělat směnný obchod
546 příspěvků 25.1.09 03:43
Beru bez výhrad!!! Jen ten králík je trochu problém - k ´sehnání v obchodě´, myslím. Analogické jídlo jsme dělali s nutrií; před některými strávníky (s politováním - jako muž - musím konstatovat, že to byli převážně muži) jsme však nutrii vydávali za králíka. Oni pak říkali, že tak chutného králíka ještě nejedli. Jo, život činí podivnosti…
Eliško, jsem ráda, že tento recept v Tvém podání vyvolal v manželovi tak silné emoce
))
30 příspěvků 25.1.09 03:43
Velmi dobré,
dělala jsem včera, můj muž si pochvaloval lahodnost chutí, stal se téměř básníkem a nakonec se rozhovořil o době, kdy jme byli zamilovaní.