Recept Králík pečený na česneku

(Hodnoceno 3x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Králík pečený na česneku

Úvod

Nejlepší je sehnat si mladého králíka z domácího chovu, který má krátké maso. Je to lahůdka :-)

Postup

Králíka prošpikujeme slaninou, osolíme, pokmínujeme a potřeme hořčicí.

Vložíme ho do pekáčku s uzeným bokem, přidáme koření a nasekaný česnek, podlijeme vodou a přiklopené pečeme asi 1,5 hodiny na 200°C. Zhruba posledních 20-30 minut dopékáme odkryté.

Ze šťávy sebereme tuk, zaprášíme moukou, orestujeme, seškrabáváme opečánky a necháme chvilku provařit. Sebraný tuk vrátíme zpátky a servírujeme.

Recept je z kategorií: Hlavní jídlo Králík Maso


Reklama

Nahlásit recept

Ověřený recept
  • 01.12.05 vloženo
  • 141440x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2 hod

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 1 králík (bez hlavy)
  • 0,5 kg uzeného bůčku
  • 20 dkg slaniny
  • sůl
  • kmín
  • 10 celých pepřů
  • 2 nová koření
  • 1 bobkový list
  • 10 stroužků česneku
  • lžíce plnotučné hořčice
  • špetka tymiánu
  • voda

Doporučená příloha

  • špenát a bramborový knedlík

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Kateřina Bártová 03.08.14 14:20

Děkuji, mám zařazeno do oblíbených receptů a manžel se už teď těší na opakování :)

Odkaz na uvaření

Mimmina 27.12.13 18:40

Když jsem byla dítě, králíka jsme doma moc nejedli, proto jsem ho ani nevařila. Ale můj manžel stále básnil o králíkovi, kterého mu dělávala babička a tak jsem ho jednoho dne zkusila upéct právě podle Vašeho receptu. Od té doby jsem ho dělala už mnohokrát a pokaždé s obrovským úspěchem u manžela, protože je vážně vynikající.

Odkaz na uvaření

capucino33 07.08.13 18:12

výborný recept, moc jsme si pochutnali :) :) děkuji za další pochoutku do naší kuchyně.

Diskuse k receptu Králík pečený na česneku

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
ivan14
63 příspěvků 29.06.17 14:09

Ono je to opravdu o troubě. Mám „troubovařič“ (trouba a nahoře dvě plotýnky), jsem s ním zcela spokojen. Když ten první odešel do věčných lovišť (budiž mu vysoká pec chladnou), koupily mi dcery k vánocům další a eyhle - na jakékoliv pečení musím nastavit o cca 30 stupňů více! Takže vše je pouze o zkušenostech s konkrétním zařízením.

 
jolana
5060 příspěvků 28.06.17 15:16

.. rura je truba a truby to je daco tak arogantne neakceptujuce nase poziadavky a tuzby co ako sa o nu clovek stara, pucuje aby sa leskla,, nevdacnice to su, robia si len to co chcu…mala som davno trubu kde som piekla aj kurca dve a pol hodiny a uz mam 18 rokov ruru co staci hodinka a daco, ako ponorka! dobre izolovana, nikde v nej netaha cez skulinky, neunika teplo…pri peceni mucnikov pri nej vyslovene sedim a striehnem ako na zlodeja..maavam

 
Eja
3748 příspěvků 28.06.17 15:01

@anthemis Na naporcovaného králíka by 1,5 hodiny mělo stačit. Pokud Danda napíše, že 1,5 hodiny na 200 st tak to má určitě vyzkoušené.
Já osobně bych pekla určitě na nižší teplotu, peču skoro všechno tak na 170 doměkka a pak na chviličku na konec odkryté přidám, pokud chci získat lepší barvu. ( Nebo fakt pomalé pečení na 150…)

Ono to s těmi časy pečení je fakt jen hrubě orientační - závisí na troubě, na kvalitě a stáří masa…občas i na směru větru, rosném bodu a tak… :mrgreen:
Moje zkušenost - stejný typ masa, stejná úprava, stejná trouba - a čas docílení měkkosti se liší o půl hodiny i víc…
To jsem Ti asi moc nepomohla… :mavam:

 
anthemis
32 příspěvků 27.06.17 21:13
Čím to je, že...

…dodržím délku pečení, a přesto králík není hotový, je poměeně tuhý a nejde od kosti? To samé se dá často říct i o kuřeti, doba pečení je mnohem delší, než se v receptech uvádí, a to při dodržení postupu. Díky za případné odpovědi ;).

 
Mimmina
1 příspěvek 27.12.13 18:40

Když jsem byla dítě, králíka jsme doma moc nejedli, proto jsem ho ani nevařila. Ale můj manžel stále básnil o králíkovi, kterého mu dělávala babička a tak jsem ho jednoho dne zkusila upéct právě podle Vašeho receptu. Od té doby jsem ho dělala už mnohokrát a pokaždé s obrovským úspěchem u manžela, protože je vážně vynikající.

Příspěvek upraven 27.12.13 v 18:43

 
rezidencedworak
1 příspěvek 26.02.09 19:11
Re: Králík pečený na česneku

Ahoooj, no je to pecka, lahodné papání, která snad každý ocení.

 
Labužník Milan04
546 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Králík pečený na česneku - Dando

v neděli jsem tento recept udělal z nutrie; trochu méně pepře, místo plnotučné hořčice kremžská, podléval jsem vínem, nikoli vodou; jinak SKVĚLÉ i pro mé hosty (takže vlastně králíky z dovozu nepotřebujeme, že?)…

 
danda  25.01.09 03:43
Re: Králík pečený na česneku - MI_LANE :-)

veterináři, kteří mne navštěvují velice pravidelně, varují před králíky z dovozu, nejlepší je asi uplatit vesnický zdroj, prověřený!! a pak si už jen slastně vychutnávat …:-)
Kamarád pěstoval i nutrie, bohužel chov předloni zlikvidoval, takže já se zase nedostanu k tomuto masíčku - můžeme udělat směnný obchod :-))

 
Labužník Milan04
546 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Králík pečený na česneku

Beru bez výhrad!!! Jen ten králík je trochu problém - k ´sehnání v obchodě´, myslím. Analogické jídlo jsme dělali s nutrií; před některými strávníky (s politováním - jako muž - musím konstatovat, že to byli převážně muži) jsme však nutrii vydávali za králíka. Oni pak říkali, že tak chutného králíka ještě nejedli. Jo, život činí podivnosti…

 
danda  25.01.09 03:43
Re: Králík pečený na česneku

Eliško, jsem ráda, že tento recept v Tvém podání vyvolal v manželovi tak silné emoce :o))

 
ELIŠKA
30 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Králík pečený na česneku

Velmi dobré,
dělala jsem včera, můj muž si pochvaloval lahodnost chutí, stal se téměř básníkem a nakonec se rozhovořil o době, kdy jme byli zamilovaní.

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Přílohová kukuřice


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...
Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka
Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...
Ořechový koláč Ořechový koláč
Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz