Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
JanP Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Davno - nedavno, nebolo maso take samozrejme hlavne v chudobnejsich - rozumej menej solventnych rodinach. Byvalo casto iba v nedelu (ak bolo). Nuz sa robilo, co kto vedel. Pamatam si, ze na dedinach byval casto nedelny obed z kralika upraveneho nasledovne.
Vnutornosti z kralika (plucka, srce, ladvinky a pecienka) sa nechali cca 1/2 hod povarit spolu so slaninkou. Potom sa vsetko nasekalo na drobno a zmiesalo sa s pokrajanym rozkom, korenim, solou, posekanou petrzlenovou vnatou a pripadne s cesnakom. Ak bolo suche, prililo sa vyvaru. To bola plnka. Kralik sa naplnil a zasil. Uz predtym sa postavil na sporak hrniec s vodou a zeleninou akoby na masovu polievku. Do uz skoro vriacej vody so zeleninou sa naplneny kralik ponoril. Pamatam si, ze niektore gazdine hovorili, ze polievka je kalna a kralika plnili az po obvareni. Ale ako to robili neviem. Po cca 1/2 az 1 hodine sa kralik vybral na plech a dal sa zapiect do rury (truby). K polievke sa urobili slize / rezance - nudle. Ku kralikovi vacsinou zemiaky. Po vojne bola ryza vzacna. Knedla, ako sa pamatam, sa robila iba k masu uvarenemu v polievke a k tomu bola rajcinova omacka, ktoru som neviem preco ako decko nenavidel. Tak sa dala nasytit aj viacpocetna rodina.
Recept je z kategorií: Králík
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Králík na starosvětský způsob
Jago, JeneP, velmi dobře vám rozumím. Mé dětství a dospívání bylo ve znamení pečeného králíka s knedlíkem a zelím, a to pravidelně co 14 dní. Až tchýně mi ozřejmila, jaké jiné dobroty se z králíka dají vyrobit. K tomu se váže i k obveselení často vyprávěná historka, jak mne obelstila při první návštěvě v rodině.
A opravdu jsem už nikdy králíka neupekla ani
jinde pečeného nejedla.
Příspěvek upraven 13.04.11 v 19:25
JeneP, mám stejnou vzpomínku na ranné dětsví…pravidelně, každou sobotu, jsme mívali k obědu vařené hovězí či slepičí maso s omáčkou tu cibulovou, tu česnekovou, ondyno rajskou a kynutým knedlíkem…nenáviděla jsem tyhle sobotní obědy, musela jsem sníst, co mi naložili, rajskou dodnes nejím…ale Tvůj recept se mi líbí, vyzkouším
i když asi z kuřete