Recept Králík na starosvětský způsob Pra

Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Davno - nedavno, nebolo maso take samozrejme hlavne v chudobnejsich - rozumej menej solventnych rodinach. Byvalo casto iba v nedelu (ak bolo). Nuz sa robilo, co kto vedel. Pamatam si, ze na dedinach byval casto nedelny obed z kralika upraveneho nasledovne.

Postup

Vnutornosti z kralika (plucka, srce, ladvinky a pecienka) sa nechali cca 1/2 hod povarit spolu so slaninkou. Potom sa vsetko nasekalo na drobno a zmiesalo sa s pokrajanym rozkom, korenim, solou, posekanou petrzlenovou vnatou a pripadne s cesnakom. Ak bolo suche, prililo sa vyvaru. To bola plnka.

Kralik sa naplnil a zasil. Uz predtym sa postavil na sporak hrniec s vodou a zeleninou akoby na masovu polievku. Do uz skoro vriacej vody so zeleninou sa naplneny kralik ponoril. Pamatam si, ze niektore gazdine hovorili, ze polievka je kalna a kralika plnili az po obvareni. Ale ako to robili neviem.

Po cca 1/2 az 1 hodine sa kralik vybral na plech a dal sa zapiect do rury (truby).
K polievke sa urobili slize / rezance - nudle.

Ku kralikovi vacsinou zemiaky. Po vojne bola ryza vzacna. Knedla, ako sa pamatam, sa robila iba k masu uvarenemu v polievke a k tomu bola rajcinova omacka, ktoru som neviem preco ako decko nenavidel. Tak sa dala nasytit aj viacpocetna rodina.

Recept je z kategorií: Králík

Nahlásit recept

  • 13.04.11 vloženo
  • 4836x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2 hod

Ingredience

  • kralik
  • vnutornosti z kralika
  • kusok udenej slaninky
  • sol
  • korenie mlete, cierne
  • petrzlenova vnat
  • strucik cesnaku
  • vajce
  • suche rozky alebo chlieb
  • vyvar
  • viac si nepamatam

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Králík na starosvětský způsob

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 13.04.11 19:23

Jago, JeneP, velmi dobře vám rozumím. Mé dětství a dospívání bylo ve znamení pečeného králíka s knedlíkem a zelím, a to pravidelně co 14 dní. Až tchýně mi ozřejmila, jaké jiné dobroty se z králíka dají vyrobit. K tomu se váže i k obveselení často vyprávěná historka, jak mne obelstila při první návštěvě v rodině. :lol: A opravdu jsem už nikdy králíka neupekla ani jinde pečeného nejedla.

Příspěvek upraven 13.04.11 v 19:25

jaga13
399 příspěvků 13.04.11 19:06

JeneP, mám stejnou vzpomínku na ranné dětsví…pravidelně, každou sobotu, jsme mívali k obědu vařené hovězí či slepičí maso s omáčkou tu cibulovou, tu česnekovou, ondyno rajskou a kynutým knedlíkem…nená­viděla jsem tyhle sobotní obědy, musela jsem sníst, co mi naložili, rajskou dodnes nejím…ale Tvůj recept se mi líbí, vyzkouším :-) i když asi z kuřete

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...
Jahodový pohár Jahodový pohár
Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz