Recept Králík na starosvětský způsob Pra

Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Davno - nedavno, nebolo maso take samozrejme hlavne v chudobnejsich - rozumej menej solventnych rodinach. Byvalo casto iba v nedelu (ak bolo). Nuz sa robilo, co kto vedel. Pamatam si, ze na dedinach byval casto nedelny obed z kralika upraveneho nasledovne.

Postup

Vnutornosti z kralika (plucka, srce, ladvinky a pecienka) sa nechali cca 1/2 hod povarit spolu so slaninkou. Potom sa vsetko nasekalo na drobno a zmiesalo sa s pokrajanym rozkom, korenim, solou, posekanou petrzlenovou vnatou a pripadne s cesnakom. Ak bolo suche, prililo sa vyvaru. To bola plnka.

Kralik sa naplnil a zasil. Uz predtym sa postavil na sporak hrniec s vodou a zeleninou akoby na masovu polievku. Do uz skoro vriacej vody so zeleninou sa naplneny kralik ponoril. Pamatam si, ze niektore gazdine hovorili, ze polievka je kalna a kralika plnili az po obvareni. Ale ako to robili neviem.

Po cca 1/2 az 1 hodine sa kralik vybral na plech a dal sa zapiect do rury (truby).
K polievke sa urobili slize / rezance - nudle.

Ku kralikovi vacsinou zemiaky. Po vojne bola ryza vzacna. Knedla, ako sa pamatam, sa robila iba k masu uvarenemu v polievke a k tomu bola rajcinova omacka, ktoru som neviem preco ako decko nenavidel. Tak sa dala nasytit aj viacpocetna rodina.

Recept je z kategorií: Králík


Reklama

Nahlásit recept

  • 13.04.11 vloženo
  • 4568x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2 hod

Ingredience

  • kralik
  • vnutornosti z kralika
  • kusok udenej slaninky
  • sol
  • korenie mlete, cierne
  • petrzlenova vnat
  • strucik cesnaku
  • vajce
  • suche rozky alebo chlieb
  • vyvar
  • viac si nepamatam

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Králík na starosvětský způsob

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
iva  13.04.11 19:23

Jago, JeneP, velmi dobře vám rozumím. Mé dětství a dospívání bylo ve znamení pečeného králíka s knedlíkem a zelím, a to pravidelně co 14 dní. Až tchýně mi ozřejmila, jaké jiné dobroty se z králíka dají vyrobit. K tomu se váže i k obveselení často vyprávěná historka, jak mne obelstila při první návštěvě v rodině. :lol: A opravdu jsem už nikdy králíka neupekla ani jinde pečeného nejedla.

Příspěvek upraven 13.04.11 v 19:25

 
jaga13
399 příspěvků 13.04.11 19:06

JeneP, mám stejnou vzpomínku na ranné dětsví…pravidelně, každou sobotu, jsme mívali k obědu vařené hovězí či slepičí maso s omáčkou tu cibulovou, tu česnekovou, ondyno rajskou a kynutým knedlíkem…nená­viděla jsem tyhle sobotní obědy, musela jsem sníst, co mi naložili, rajskou dodnes nejím…ale Tvůj recept se mi líbí, vyzkouším :-) i když asi z kuřete

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Štika na smetaně Štika na smetaně
Cibulačka Cibulačka
Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka
Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz