Recept Králík na okurkách Pra

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Pečený králík na kyselých okurkách

Postup

Okurky, cibuli a salám nakrájíme na kostky a dáme na pekáč. Přidáme sádlo. Na to položíme osolené a opepřené porce králíka, přiklopíme a dáme péct do trouby, až je maso měkké.
Takto připravený králík není suchý, maso je šťavnaté. Nejlepší přílohou je bramborový knedlík.

Recept je z kategorií: Králík


Reklama

Nahlásit recept

  • 27.12.15 vloženo
  • 1238x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1,5 hodiny

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • Králík - naporcovaný
  • Dvě - tři lžíce vepřového sádla
  • Sklenice zavařených kyselých okurek (0,7 l)
  • Dvě větší cibule
  • 20 - 30 dkg gothaje
  • Sůl, mletý pepř

Doporučená příloha

  • Bramborový knedlík

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Králík na okurkách

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Zuzka1973
2192 příspěvků 10.01.16 19:51

@Sobis Tak to je strejda hodně blízko od nás :) My jsme kousek od Blovic :) (Ve Ždírci bydlela kamarádka, než se přestěhovala do Blovic) :)
Písecký gothaj je vážně ještě jeden z mála, který má tu správnou konzistenci, chuť i vůni - když ho nakrájím a oškvařím, jde s ním i hrachovka posypat, ale ostatní firmy buď přehánějí s kořením či solí nebo moc pomelou špek a je konečná…
Ale ono je to to samé u špekáčků, i když tam také u nás vedou písecké :)
:mavam:

 
Sobis
13 příspěvků 10.01.16 19:19

Známý řezník tvrdí, že recepruru na Gothaj nejde ošidit. Je fakt, že se dnes dá koupit i něco, co má s Gothajem společné jen název. My většinou kupujeme Písecký nebo od soukromníka.
Nakrájený na tenko s octem a měkkým chlebem - mňam -, běžně jsme ho doma dávali do bramborového salátu, obalovali to v trojobalu a smažili (myslím, že se tomu říká studenský řízek)…
Králíků máme habakůk, dnes byl na smetaně :think:
Strejda je ze Ždírce :palec:

 
Eja
3820 příspěvků 09.01.16 14:32

Dámy, začínám mít z té Prahy komplexy, když vás tak poslouchám :mavam:…jsme před lety zaváhali a nešli ven.

 
Zuzka1973
2192 příspěvků 09.01.16 14:23

@daduuja V Čečovicích bydlel kamarád (pak byt prodal) a bydlí tam bývalý muž mé sestřenice :D
Ten svět je malej…
Nezapomenu na mejdany, které jsme u toho kamaráda pořádali - on je také hodně přes dobrou baštu a jeho žena je také výborná kuchařinka :mavam:

 
daduuja
1139 příspěvků 09.01.16 14:19

@Sobis Já zas mám sestřenici a bratrance v Čečovicích :-)

Stejně bych ale nedala gothaj, nemám ho teplý ráda, odvždycky jen s cibulí a octem nebo suchou houskou :-)

 
Zuzka1973
2192 příspěvků 09.01.16 14:18

@Eja Přesně… ač se u nás uzeniny (tedy konkrétně salámy) moc nejedí, gothaj býval výjimkou… byl super s cibulí a octem, byl vynikající obalený k bramborové kaši, do bramborových i jiných salátů atd., atd.
Ale dnes… :?
Do salátu (když už to někdy musí být) dám raději šunku a z uzenin kupujeme už jen fermentované salámy a klobásy, šunku, občas anglickou slaninu, ale jinak už raději nic…
Výjimkou bývá občas v létě nějaký kvalitní špekáček (také je to fuška takový sehnat) a občas ten gothaj, ale jen když se mi povede sehnat ten správný…
Ale s tím píseckým si na tento recept klidně troufnu - na ten je zatím spolehnutí :mavam:

 
Eja
3820 příspěvků 09.01.16 13:36

@Zuzka1973
jj, kdysi před lety jsme si občas s manželem dali tlustý plátek gothaje s cibulí a octem jako mlsku. Teď? :poblion:

 
Zuzka1973
2192 příspěvků 09.01.16 13:25

Až bude zase králík vhodný na porážku, určitě tohle vyzkoušíme :mavam:

 
Zuzka1973
2192 příspěvků 09.01.16 13:24

@Eja Syn dělá v jednom masokombinátu, nemohu jmenovat… ale rovnou nám řekl, že od nich nedoporučuje už ani gotaj, ač je přímo u zdroje, uzeniny si kupuje u konkurence :D
Když mi prozradil, jak se věci ve výrobě mají, kulila jsem oči 8o :D

Až budeš na cestě od Plzně na Nepomuk - tak přibližně v půli cesty mezi těmi dvěma městy pozor, ať mě nezajedeš :kytka:

 
Eja
3820 příspěvků 09.01.16 12:22

@Zuzka1973 už tam jedu :mavam:

 
Zuzka1973
2192 příspěvků 09.01.16 11:58

Bydlím kousek od Nepomuku :D
A dá se u nás koupit poměrně dobrý Písecký gothaj nebo z nedalekých jatek - jejich výroba… :mavam:

 
Eja
3820 příspěvků 09.01.16 11:33

@Sobis s tou uzenou slaninou se mi recept líbí výrazně lépe, ale Tvoje vysvětlení má logiku, jen ten gothaj má poslední roky asi trochu jinou kvalitu :cert: ale pokud se mi podaří sehnat nějaký kvalitní, tak to vyzkouším a přidám foto :mavam:

 
Sobis
13 příspěvků 09.01.16 10:32

Recept máme od strejdy z oblasti Nepomuku (netuším, jestli někdo z jejich rodiny nepocházel z Kutnohorska :nevim: ).
Gothaj je „vlažný“ salám, není tak suchý jako uzené - králíka není třeba podlévat, cibule s okurkou a salámem se rozpeče, je mírně nakyslá, šťavnatá.

 
daduuja
1139 příspěvků 27.12.15 19:43

S uzenou slaninou je to dobré - http://www.labuznik.cz/…kutnohorsku/ :-)

Příspěvek upraven 27.12.15 v 19:44

 
parles
302 příspěvků 27.12.15 18:50

Proč je tam ten salám?

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...
Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...
Cuketové placky Cuketové placky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz