Recept Králík na okurkách Pra

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Pečený králík na kyselých okurkách

Postup

Okurky, cibuli a salám nakrájíme na kostky a dáme na pekáč. Přidáme sádlo. Na to položíme osolené a opepřené porce králíka, přiklopíme a dáme péct do trouby, až je maso měkké.
Takto připravený králík není suchý, maso je šťavnaté. Nejlepší přílohou je bramborový knedlík.

Recept je z kategorií: Králík

Nahlásit recept

  • 27.12.15 vloženo
  • 1283x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1,5 hodiny

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • Králík - naporcovaný
  • Dvě - tři lžíce vepřového sádla
  • Sklenice zavařených kyselých okurek (0,7 l)
  • Dvě větší cibule
  • 20 - 30 dkg gothaje
  • Sůl, mletý pepř

Doporučená příloha

  • Bramborový knedlík

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Králík na okurkách

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Zuzka1973
2236 příspěvků 10.01.16 19:51

@Sobis Tak to je strejda hodně blízko od nás :) My jsme kousek od Blovic :) (Ve Ždírci bydlela kamarádka, než se přestěhovala do Blovic) :)
Písecký gothaj je vážně ještě jeden z mála, který má tu správnou konzistenci, chuť i vůni - když ho nakrájím a oškvařím, jde s ním i hrachovka posypat, ale ostatní firmy buď přehánějí s kořením či solí nebo moc pomelou špek a je konečná…
Ale ono je to to samé u špekáčků, i když tam také u nás vedou písecké :)
:mavam:

 
Sobis
13 příspěvků 10.01.16 19:19

Známý řezník tvrdí, že recepruru na Gothaj nejde ošidit. Je fakt, že se dnes dá koupit i něco, co má s Gothajem společné jen název. My většinou kupujeme Písecký nebo od soukromníka.
Nakrájený na tenko s octem a měkkým chlebem - mňam -, běžně jsme ho doma dávali do bramborového salátu, obalovali to v trojobalu a smažili (myslím, že se tomu říká studenský řízek)…
Králíků máme habakůk, dnes byl na smetaně :think:
Strejda je ze Ždírce :palec:

 
Eja
3831 příspěvků 09.01.16 14:32

Dámy, začínám mít z té Prahy komplexy, když vás tak poslouchám :mavam:…jsme před lety zaváhali a nešli ven.

 
Zuzka1973
2236 příspěvků 09.01.16 14:23

@daduuja V Čečovicích bydlel kamarád (pak byt prodal) a bydlí tam bývalý muž mé sestřenice :D
Ten svět je malej…
Nezapomenu na mejdany, které jsme u toho kamaráda pořádali - on je také hodně přes dobrou baštu a jeho žena je také výborná kuchařinka :mavam:

 
daduuja
1140 příspěvků 09.01.16 14:19

@Sobis Já zas mám sestřenici a bratrance v Čečovicích :-)

Stejně bych ale nedala gothaj, nemám ho teplý ráda, odvždycky jen s cibulí a octem nebo suchou houskou :-)

 
Zuzka1973
2236 příspěvků 09.01.16 14:18

@Eja Přesně… ač se u nás uzeniny (tedy konkrétně salámy) moc nejedí, gothaj býval výjimkou… byl super s cibulí a octem, byl vynikající obalený k bramborové kaši, do bramborových i jiných salátů atd., atd.
Ale dnes… :?
Do salátu (když už to někdy musí být) dám raději šunku a z uzenin kupujeme už jen fermentované salámy a klobásy, šunku, občas anglickou slaninu, ale jinak už raději nic…
Výjimkou bývá občas v létě nějaký kvalitní špekáček (také je to fuška takový sehnat) a občas ten gothaj, ale jen když se mi povede sehnat ten správný…
Ale s tím píseckým si na tento recept klidně troufnu - na ten je zatím spolehnutí :mavam:

 
Eja
3831 příspěvků 09.01.16 13:36

@Zuzka1973
jj, kdysi před lety jsme si občas s manželem dali tlustý plátek gothaje s cibulí a octem jako mlsku. Teď? :poblion:

 
Zuzka1973
2236 příspěvků 09.01.16 13:25

Až bude zase králík vhodný na porážku, určitě tohle vyzkoušíme :mavam:

 
Zuzka1973
2236 příspěvků 09.01.16 13:24

@Eja Syn dělá v jednom masokombinátu, nemohu jmenovat… ale rovnou nám řekl, že od nich nedoporučuje už ani gotaj, ač je přímo u zdroje, uzeniny si kupuje u konkurence :D
Když mi prozradil, jak se věci ve výrobě mají, kulila jsem oči 8o :D

Až budeš na cestě od Plzně na Nepomuk - tak přibližně v půli cesty mezi těmi dvěma městy pozor, ať mě nezajedeš :kytka:

 
Eja
3831 příspěvků 09.01.16 12:22

@Zuzka1973 už tam jedu :mavam:

 
Zuzka1973
2236 příspěvků 09.01.16 11:58

Bydlím kousek od Nepomuku :D
A dá se u nás koupit poměrně dobrý Písecký gothaj nebo z nedalekých jatek - jejich výroba… :mavam:

 
Eja
3831 příspěvků 09.01.16 11:33

@Sobis s tou uzenou slaninou se mi recept líbí výrazně lépe, ale Tvoje vysvětlení má logiku, jen ten gothaj má poslední roky asi trochu jinou kvalitu :cert: ale pokud se mi podaří sehnat nějaký kvalitní, tak to vyzkouším a přidám foto :mavam:

 
Sobis
13 příspěvků 09.01.16 10:32

Recept máme od strejdy z oblasti Nepomuku (netuším, jestli někdo z jejich rodiny nepocházel z Kutnohorska :nevim: ).
Gothaj je „vlažný“ salám, není tak suchý jako uzené - králíka není třeba podlévat, cibule s okurkou a salámem se rozpeče, je mírně nakyslá, šťavnatá.

 
daduuja
1140 příspěvků 27.12.15 19:43

S uzenou slaninou je to dobré - http://www.labuznik.cz/…kutnohorsku/ :-)

Příspěvek upraven 27.12.15 v 19:44

 
parles
302 příspěvků 27.12.15 18:50

Proč je tam ten salám?

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Šamorínský rožeň

Nejlepší recepty

Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...
Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...
Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest
Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz