Recept Králík na okurkách Pra
Sobis Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Úvod
Pečený králík na kyselých okurkách
Postup
Okurky, cibuli a salám nakrájíme na kostky a dáme na pekáč. Přidáme sádlo. Na to položíme osolené a opepřené porce králíka, přiklopíme a dáme péct do trouby, až je maso měkké. Takto připravený králík není suchý, maso je šťavnaté. Nejlepší přílohou je bramborový knedlík.
Recept je z kategorií: Králík
- 27.12.15 vloženo
- 2398x zobrazeno
Čas přípravy
- 1,5 hodiny
Počet porcí
- 4 porce
Ingredience
- Králík - naporcovaný
- Dvě - tři lžíce vepřového sádla
- Sklenice zavařených kyselých okurek (0,7 l)
- Dvě větší cibule
- 20 - 30 dkg gothaje
- Sůl, mletý pepř
Doporučená příloha
Bramborový knedlík
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Králík na okurkách
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Králík na okurkách
@Sobis Tak to je strejda hodně blízko od nás
My jsme kousek od Blovic
(Ve Ždírci bydlela kamarádka, než se
přestěhovala do Blovic) 


Písecký gothaj je vážně ještě jeden z mála, který má tu správnou konzistenci, chuť i vůni - když ho nakrájím a oškvařím, jde s ním i hrachovka posypat, ale ostatní firmy buď přehánějí s kořením či solí nebo moc pomelou špek a je konečná…
Ale ono je to to samé u špekáčků, i když tam také u nás vedou písecké
15 příspěvků 10.1.16 19:19
Známý řezník tvrdí, že recepruru na Gothaj nejde ošidit. Je fakt, že se dnes dá koupit i něco, co má s Gothajem společné jen název. My většinou kupujeme Písecký nebo od soukromníka.

Nakrájený na tenko s octem a měkkým chlebem - mňam -, běžně jsme ho doma dávali do bramborového salátu, obalovali to v trojobalu a smažili (myslím, že se tomu říká studenský řízek)…
Králíků máme habakůk, dnes byl na smetaně
Strejda je ze Ždírce
Dámy, začínám mít z té Prahy komplexy, když vás tak poslouchám
…jsme před lety zaváhali a nešli ven.
@daduuja V Čečovicích bydlel kamarád (pak byt prodal) a bydlí tam bývalý muž mé sestřenice

Ten svět je malej…
Nezapomenu na mejdany, které jsme u toho kamaráda pořádali - on je také hodně přes dobrou baštu a jeho žena je také výborná kuchařinka
1151 příspěvků 9.1.16 14:19
@Sobis Já zas mám sestřenici a bratrance v Čečovicích
Stejně bych ale nedala gothaj, nemám ho teplý ráda, odvždycky jen s cibulí a octem nebo suchou houskou
@Eja Přesně… ač se u nás uzeniny (tedy konkrétně salámy) moc nejedí, gothaj býval výjimkou… byl super s cibulí a octem, byl vynikající obalený k bramborové kaši, do bramborových i jiných salátů atd., atd.

Ale dnes…
Do salátu (když už to někdy musí být) dám raději šunku a z uzenin kupujeme už jen fermentované salámy a klobásy, šunku, občas anglickou slaninu, ale jinak už raději nic…
Výjimkou bývá občas v létě nějaký kvalitní špekáček (také je to fuška takový sehnat) a občas ten gothaj, ale jen když se mi povede sehnat ten správný…
Ale s tím píseckým si na tento recept klidně troufnu - na ten je zatím spolehnutí
@Zuzka1973
jj, kdysi před lety jsme si občas s manželem dali tlustý plátek gothaje s cibulí a octem jako mlsku. Teď?
Až bude zase králík vhodný na porážku, určitě tohle vyzkoušíme
@Eja Syn dělá v jednom masokombinátu, nemohu jmenovat… ale rovnou nám řekl, že od nich nedoporučuje už ani gotaj, ač je přímo u zdroje, uzeniny si kupuje u konkurence

Když mi prozradil, jak se věci ve výrobě mají, kulila jsem oči
Až budeš na cestě od Plzně na Nepomuk - tak přibližně v půli cesty mezi těmi dvěma městy pozor, ať mě nezajedeš
@Zuzka1973 už tam jedu
Bydlím kousek od Nepomuku

A dá se u nás koupit poměrně dobrý Písecký gothaj nebo z nedalekých jatek - jejich výroba…
@Sobis s tou uzenou slaninou se mi recept líbí výrazně lépe, ale Tvoje vysvětlení má logiku, jen ten gothaj má poslední roky asi trochu jinou kvalitu
ale pokud se mi podaří sehnat nějaký
kvalitní, tak to vyzkouším a přidám foto 
15 příspěvků 9.1.16 10:32
Recept máme od strejdy z oblasti Nepomuku (netuším, jestli někdo z jejich rodiny nepocházel z Kutnohorska
).
Gothaj je „vlažný“ salám, není tak suchý jako uzené - králíka není třeba podlévat, cibule s okurkou a salámem se rozpeče, je mírně nakyslá, šťavnatá.
1151 příspěvků 27.12.15 19:43
S uzenou slaninou je to dobré - http://www.labuznik.cz/…kutnohorsku/
Příspěvek upraven 27.12.15 v 19:44
Proč je tam ten salám?