Recept Králík na cibuli se slaninou

(Hodnoceno 3x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Králík na cibuli se slaninou

Úvod

Recept je po mé babičce, takto se králík u nás připravuje už několik generací.

Postup

Králíka naporcujeme na kousky, osolíme a naskládáme do vymazaného pekáčku. Plátky anglické slaniny nakrájíme na proužky a posypeme maso v pekáčku. Přihodíme rovnoměrně kuličky pepře. Cibuli oloupeme, rozpůlíme, půlky rozkrojíme a všechnu cibuli nařežeme na čvrkolečka. Poté všechnu cibuli navršíme na králíka, ještě jemně osolíme a zalijeme asi 1,5-2 dl vody. Pekáč přiklopíme a vložíme do rozehřáté trouby. Pečeme při 220 st., zpočátku asi 30-40 minut zakryté. Po této době zkontrolujeme, je-li třeba, lehce podlijeme a už odkryté necháme dopéct. Celková doba pečení závisí na stáří králíka. Z pečené cibule se utvoří báječná příloha, která nahrazuje zelí.

Recept je z kategorií: Králík

Nahlásit recept

  • 19.04.09 vloženo
  • 103276x zobrazeno

Ingredience

  • 1 pěkný králík, nejlépe domácí
  • sůl
  • nejméně 3/4 kg cibule (čím víc, tím lépe)
  • 100 g plátků anglické slaniny
  • asi 10 kuliček celého pepře
  • tuk na vymazání
  • asi 2 dl vody

Doporučená příloha

  • bramborový knedlík, pivečko :o)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Eljada 22.10.16 12:34

Opravdu vynikající!!! Všem nám móóóc chutnalo, určitě jsem nedělala naposledy. Moc děkuji za super recept. Jarka

Odkaz na uvaření

viktorka11 06.11.15 17:10

Vynikající! Cibuli jsem dala impod a slaniny asi kousek vic a nakrájeno na kostky. Pomaleno v PH 6h na low a fakt dokonalé :)

Odkaz na uvaření

DanaJ 03.02.14 19:49

Výbornej, díky, budu vařit. Všichni si ho pochvalovali. Mě z něj bylo zle od žaludku, nejsem zvyklá tolik na slaninu. ..aktuálně nepiju, tak jsem si nedala pivo.;-)

Odkaz na uvaření

linda04 13.05.12 14:13

Výborný, dokonalý králíček.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Odkaz na uvaření

Jari 17.01.11 12:06

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Králík na cibuli se slaninou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
esmeralda
4813 příspěvků 18.01.14 01:20

Je až s podivem, že v zemi(Oz), kde se králíci od roku 1859 katastrofálně přemnožili, se prodává králík za cca čtyřnásobek ceny kuřete.

Tento recept ale vypadá tak lákavě, že ho snad vyzkouším…když ne s králíkem, tak aspoň s kuřetem.

karel09
20 příspěvků 17.01.14 10:32

Děláme ho takhle už desítky let. Je to po pra pra pra babičce z Kutné Hory, takže tomu říkáme ‚Králík po Kutnohorsku‘. Jen slaninu kupujeme vcelku a krájíme na kostky (na obrázku to tak myslím je). Od začátku přidáváme ještě kyselé okurky (na stejné kostky, jako slanina).
Občas tak spácháme i kuře.

maryy
2 příspěvky 24.08.13 19:41

Výborný recept, trochu jsem se zpočátku bála množství cibule, ale zbytečně :lol:

linda04
1 příspěvek 13.05.12 14:11

Moc moc děkuji za výborný recept :potlesk: . Dnes jsme ho měli k obědu a všichni jsme si moc pochutnali. :)

Labužník rený02
19 příspěvků 22.04.09 21:24
Re: Králík na cibuli

Tak tuto dobrotu si „objednávám“ když jedu k rodičům na nedělní oběd. Jen to připravujeme s malou a pracnější obměnou - cibuli na kostičky (klidně větší) napřed na tuku orestujeme a na ní potom naskládáme porce králíka, pečeme celou dobu přikryté. Cibulka udělá takový krásně tmavý a chuťově výrazný výpek.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 20.04.09 04:51
Re: Králík na cibuli

Zřejmě to máme zabudované v genech. Viděla jsem to u sousedky Heleny, její dcera nepozřela králíka, slepici, kuře. A i kdyby jen trošek, co tu píši, umlela a dala do sekané … stejně to poznala a byl šlus. A takových anomálií jsem za život viděla více, proto se nedivím jaké skladby jídel si lidé z rozličných koutů světa dokáží narovnat na talíř … když jim to chutná…

Labužník Tulinka02
353 příspěvků 20.04.09 03:47
Re: Králík na cibuli

Bedli, já jsem tohohle králíka jako malá neměla ráda, až ve starším věku jsem mu přišla na chuť, přesně jak píšeš Ty. Moje mladší dcera a malý syn ho mají rádi odmalička, obě starší děti králíka nejedí vůbec, nevím, čím to je.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.04.09 21:05
Re: Králík na cibuli - Tulinko ...

zajíce cibuláka dělávala moje maminka, ale králíkem jsme my děti také nepohrdly… samozřejmě až v dospělejším věku. Té cibule tam bylo tolik, že ani maso nebylo vidět.
Zajíce už vidím jen na poli, ale králíky kupujeme domácí … to je úplně jiná chuť.

Labužník Tulinka02
353 příspěvků 19.04.09 20:34
Re: Králík na cibuli

Bohužel, manžel odjel i s foťákem, až se vrátí, přidám foto, jen té cibule po obědě už moc nezbylo, o tu se vždycky strhne největší boj :o).

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Tiramisu z mascarpone

Nejlepší recepty

Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...
Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...
Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...
Tatranské kuře Tatranské kuře
Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz