Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
tlustá bába Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Pro děti jídlo laskavé, pro dospělce, kteří potřebují trochu
odlehčit, více než vhodné.
Jméno dostal králík od holčiček až při přípravě, žádného kamaráda
jsme si nesnědli.
Nejprve (nejlépe den předem) si připravíme bylinkové máslo. Máslo se špetkou soli utřeme a zlehka přimícháme drobně posekané bylinky. Hmotu v ploché misce, nebo v alobalu uložíme do chladničky a necháme ztuhnout. Králíka očistíme a vydatně „prošpikujeme“ klínky ztuhlého másla (co nám ulpí na prstech otíráme do králíčka), hřbet králíka až ke kosti prokrojíme, aby se nekroutil, porce zlehka osolíme, vložíme do pekáčku a přilijeme kuřecí vývar. Nejprve přikryté dusíme (asi ¾ hod.), pak odklopíme a dopečeme do zlatova (při pečení poléváme vypečenou šťávou). Zatímco se králík peče, oškrábeme si brambory (které dáme v příhodný okamžik vařit) a očistíme zeleninu. Na pánvi rozpustíme 2 lžíce másla, přihodíme na kolečka nakrájenou mrkev a naťovou cibulku a na kostky nakrájené kedlubny a krátce osmahneme. Přilijeme kuřecí vývar a dusíme. Po chvíli přidáme vyloupaný hrášek. Dusíme jen krátce, aby byla zelenina lehce křupavá. Přisolíme jen, pokud nebyl vývar slaný. Upečeného králíka vyjmeme z trouby, výpek zjemníme zbytkem bylinkového másla a podáváme.
nové brambory
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Králík Jarda Zelenina
Rozhodně! Každý králík česnek přímo zbožňuje!

Zbytek bylinkového másla jsem si dnes mázla na rozpečený rohlík a byla jsem z toho velmi přívětivá. Jen co ty lístečky trochu poporostou, půjdou do másla! Musím ovšem podotknout, že mám máslo po přímé trase rovnou od krávy. Neuvěřitelný rozdíl.
Skvělé, přidala jsem do másla ždibec utřeného česneku, králičí stehna si ho vyžádala