Recept Králičí bochánky se švestkami
tlustá bába Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod
Vlastně je to králičí sekaná, kterou lze konzumovat bez přílohy. Ale ty švestky!
Postup
Králičí předky vložíme do vroucí vody, přidáme sůl, jednu malou šalotku, malý stroužek česneku, několik zrnek pepře a několik jehliček rozmarýnu a uvaříme - stejně, jako bychom připravovali drůbeží polévku. Část vývaru použijeme na bochánky, ze zbytku pomocí zeleniny a knedlíčků z králičích jater vytvoříme polévku (kdo má rád). Žemle nakrájíme a zalijeme je králičím vývarem. Uvařené králičí předky obereme a umeleme společně s namočenými žemlemi a šalotkami. Je-li směs suchá, přidáme vývar. Do mletého masa vmícháme vejce, šalvěj, bílý pepř, sůl a dětskou krupičku s práškem do pečiva. Dle potřeby přidáme trochu krupičky nebo strouhanky. Z masy vytvoříme mokrýma rukama bochánky, které na pečícím papíru upečeme. Během pečení je jednou nebo dvakrát potřeme rozpuštěným máslem. Zatímco se pečou bochánky, vypeckujeme a rozpůlíme švestky, které vložíme na rozpálené máslo, po chvíli přidáme na proužky nakrájenou šalotku, posypeme hrubým cukrem, přidáme lístky šalvěje a karamelizujeme. Karamel uvolníme 1 lžící králičího vývaru a v okamžiku, kdy se vývar odpařil, přilijeme koňak, který zapálíme a malou chvíli se kocháme plamínky (kdo nechce riskovat požár, nezapaluje). Bochánky jsou dobré i studené.
Recept je z kategorií: Králík
- 15.09.13 vloženo
- 3811x zobrazeno
Čas přípravy
- 2 hodiny s vařením masa
Počet porcí
- 8 porcí
Ingredience
- Bochánky:
- 80 dkg vařeného králičího masa (4 obrané předky)
- vývar z králíka
- 2 - 3 žemle
- 1 – 2 vejce dle velikosti
- 3 malé šalotky
- 1 malinký stroužek česneku (není nutný)
- 1 pol. lžíce čerstvé jemně pokrájené čerstvé šalvěje
- sůl
- na špičku nože bílého pepře
- ¾ lžičky prášku do pečiva
- ½ dl dětské krupičky
- 1 hrst strouhanky (je-li nutno)
- rozpuštěné máslo na potření bochánků
- Švestková parádička:
- švestky
- 1 - 2 pol. lžíce třtinového/hnědého řepného cukru
- 1 pol. lžíce másla
- několik lístků šalvěje
- 2 šalotky
- šplouch koňaku
- plátek dokřupava osmažené slaniny je nepovinný
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku12.10.19 19:02
Příliš mě to nenadchlo. Králík je dost nevýrazný a jednodruhové karbanátky jsou trochu mdlé. Více něž pečená mi vyhovovala verze smažená na oleji. Pracnost neodpovídá výsledku.
Líbí se miDiskuse k receptu Králičí bochánky se švestkami
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Králičí bochánky se švestkami