Recept Krakonošův mazanec

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Z mléka, rozdrobeného droždí, cukru a polohrubé mouky připravíme kvásek, který necháme vykynout. V prohřáté mouce rozmícháme sůl, cukr, nastrouhanou citrónovou kůru, žloutky a rozpuštěné vlažné máslo. Přimícháme kvásek, vlažné mléko a vypracujeme těsto. Nakonec přidáme drobně sekané mandle *(trochu jich odložíme)* a rozinky. Těsto zamícháme a necháme na teplém místě, přikryté utěrkou, kynout. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, vyválíme kulatý bochník, dáme na vymazaný plech a necháme znovu vykynout. Potom nahoře nožem nakrojíme asi 2 cm hluboko kříž, mazanec potřeme žloutkem, posypeme hrubým cukrem, zbytkem odložených sekaných mandlí a ve vyhřáté troubě upečeme. *Poznámka:* Kdysi se do mazancového těsta přidával sladký tvaroh, aby byl lepší "kypřejší" a aby "dýl vydržel".

Recept je z kategorií: Moučníky

Nahlásit recept

  • 02.03.07 vloženo
  • 4365x zobrazeno

Ingredience

  • 400 g polohrubé mouky
  • trochu soli
  • 80 g moučkového cukru
  • citrónová kůra
  • 3 žloutky
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 50 g loupaných mandlí
  • 80 g rozinek
  • 100 ml mléka;
  • *Na kvásek:*
  • 200 ml mléka
  • 30 g droždí
  • 1 PL cukru
  • 60 g polohrubé mouky.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Krakonošův mazanec

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Smažená cibulová kolečka

Nejlepší recepty

Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek
Koláč s jahodami Koláč s jahodami
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně
Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Staročeské kotlety Staročeské kotlety

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz