Recept Krab tobolář s majonézou

Řecká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Krab tobolář s majonézou

Postup

Kraba pečlivě očistíme kartáčkem pod tekoucí vodou.

Do hrnce dáme vařit vodu spolu s kořením - kombinace je jen a pouze na vás, já mám ráda buď bobkový list + nové koření + pepř, nebo středomořskou směs rozmarýn + tymián + oregano. Zcela jistě se dají použít i jiná koření, např. bazalka, estragon, snad i zázvor…jde hlavně o to, aby nálev příjemně voněl a chutnal.

V misce smícháme majonézu se lžící citronové šťávy, pepřem, solí a lžící bílého vína. (pro lehčí verzi můžeme polovinu majonézy nahradit netučným jogurtem, nebude to ovšem už tak úplně ono)

Až začne nálev vřít, vložíme do něj celého kraba a zalijeme deci bílého vína. Podle velikosti toboláře vaříme přibližně 20 minut. Kraba vyjmeme z lázně a ochladíme pod proudem studené vody.

Na talíři ozdobíme citronem či zeleným salátem. Dobrou chuť!

Jak na kraba:

Budete potřebovat kleště, ostrý nůž a háčky (vyhoví i užší háček na háčkování, nebo napichovátko na jednohubky). Odlomte klepeta a nohy (pokud je tobolář dostatečně velký, i v nohou se nachází dost chutného masa). Pomocí háčku postupně ze všech „dutin“, tedy jednotlivých částí klepet a nohou vytahejte bíle zbarvené chutné maso. Pokud se někam nemůžete dostat, nebo maso drží moc pevně, jednoduše část rozdrťte kleštěmi - pozor ale, abyste pak odstanili všechny „střepy“ z rozbitého skeletu, jsou tvrdé a velmi ostré! Do těla kraba se nejlépe dostanete odlomením „břišní stěny“ - pomozte si ostrým nožem. Měl by vám zbýt prázdný krunýř a na odlomené břišní části přirostlý „vnitřek“. Žluté nebo nahnědlé vnitřnosti jíst nebudeme, po jejich odstranění se ale dostaneme k velké zásobě masa v „komůrkách“ uvnitř, nebojte se a háčkem je pečlivě jednu po druhé vyškrabejte. Na talíři by Vám měla zůstat slušná hromádka masa. Výborně chutná pokapané citronem v kombinaci s jemnou majonézou a bílým chlebem, můžete jej samozřejmě servírovat na jednohubky, obložené mísy, cokoli vás napadne. Pokud se vám podaří skeletové části příliš neponičit, je možné maso smíchané s majonézou naskládat zpátky do klepet a očištěného krunýře a připravit tak atraktivní pohoštění pro návštěvu. Pozor, pečlivé vybírání a dolování masa trvá dlouho, ale má to své kouzlo, s krabem rozhodně nespěchejte, ale užijte si pomalý a „líný“ večer s příchutí moře…

Poznámka:

Toboláře je nejlepší kupovat živé, ovšem vyhledem k tomu, že nemáme moře…znáte to. Pak doporučuji koupit kraba na dovolené na tržišti, vložit ho do plastové krabičky, zalít vodou, aby byl celý ponořen a prostě dát do mrazáku. Vodní lázeň, která se promění v ledový obal je nezbytná proto, aby krab v mrazáku nevyschl. Takhle si ho krásně můžete uchovat víc než půl roku.

Recept je z kategorií: Mořští živočichové


Reklama

Nahlásit recept

  • 29.12.10 vloženo
  • 12511x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 min

Ingredience

  • Velký krab tobolář nebo jiný druh - (krab, který má v syrovém stavu 1 kg vydá na večeři pro dva průměrné strávníky)
  • Koření podle chuti (bobkový list, nové koření, tymián, oregano...)
  • Majonéza (cca. dvě lžíce)
  • Citron
  • 1,5 dcl bílého vína
  • Pepř
  • Sůl
  • Salát na ozdobu

Doporučená příloha

  • Bílý chléb, bageta

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Krab tobolář s majonézou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Bento
794 příspěvků 29.12.10 13:14

Aha, tak uz viem.
Moj krab bol tzv. blatovy ( mud crab )„Scylla serrata“. :palec:

 
Dana Scully
32 příspěvků 29.12.10 12:49

Dekuji za fotku, vecer doplnim fotodokumentaci z vlastniho vareni. Jinak stejne pripravuji i „kraba modreho“ (callinectes sapidus), ktery je na primorskych trzistich velmi levny a maso ma taktez chutne.

 
zébulon 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 29.12.10 12:30

Cancer pagurus, anglicky asi edible crab, francouzsky je to tourteau. Tenhle recept je klasika!

 
Bento
794 příspěvků 29.12.10 12:11

Ja som nedavno robil kraba „obra“ co mal zuby… a mal vyse 1kg. Tobolar ako sa to vola po anglicky alebo latinsky? :roll:

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Vatovec (pýchavka obrovská) v trojobalu Vatovec (pýchavka obrovská)...
Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Jahodový pohár Jahodový pohár
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz