Recept Krab tobolář s majonézou

Řecká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Krab tobolář s majonézou

Postup

Kraba pečlivě očistíme kartáčkem pod tekoucí vodou.

Do hrnce dáme vařit vodu spolu s kořením - kombinace je jen a pouze na vás, já mám ráda buď bobkový list + nové koření + pepř, nebo středomořskou směs rozmarýn + tymián + oregano. Zcela jistě se dají použít i jiná koření, např. bazalka, estragon, snad i zázvor…jde hlavně o to, aby nálev příjemně voněl a chutnal.

V misce smícháme majonézu se lžící citronové šťávy, pepřem, solí a lžící bílého vína. (pro lehčí verzi můžeme polovinu majonézy nahradit netučným jogurtem, nebude to ovšem už tak úplně ono)

Až začne nálev vřít, vložíme do něj celého kraba a zalijeme deci bílého vína. Podle velikosti toboláře vaříme přibližně 20 minut. Kraba vyjmeme z lázně a ochladíme pod proudem studené vody.

Na talíři ozdobíme citronem či zeleným salátem. Dobrou chuť!

Jak na kraba:

Budete potřebovat kleště, ostrý nůž a háčky (vyhoví i užší háček na háčkování, nebo napichovátko na jednohubky). Odlomte klepeta a nohy (pokud je tobolář dostatečně velký, i v nohou se nachází dost chutného masa). Pomocí háčku postupně ze všech „dutin“, tedy jednotlivých částí klepet a nohou vytahejte bíle zbarvené chutné maso. Pokud se někam nemůžete dostat, nebo maso drží moc pevně, jednoduše část rozdrťte kleštěmi - pozor ale, abyste pak odstanili všechny „střepy“ z rozbitého skeletu, jsou tvrdé a velmi ostré! Do těla kraba se nejlépe dostanete odlomením „břišní stěny“ - pomozte si ostrým nožem. Měl by vám zbýt prázdný krunýř a na odlomené břišní části přirostlý „vnitřek“. Žluté nebo nahnědlé vnitřnosti jíst nebudeme, po jejich odstranění se ale dostaneme k velké zásobě masa v „komůrkách“ uvnitř, nebojte se a háčkem je pečlivě jednu po druhé vyškrabejte. Na talíři by Vám měla zůstat slušná hromádka masa. Výborně chutná pokapané citronem v kombinaci s jemnou majonézou a bílým chlebem, můžete jej samozřejmě servírovat na jednohubky, obložené mísy, cokoli vás napadne. Pokud se vám podaří skeletové části příliš neponičit, je možné maso smíchané s majonézou naskládat zpátky do klepet a očištěného krunýře a připravit tak atraktivní pohoštění pro návštěvu. Pozor, pečlivé vybírání a dolování masa trvá dlouho, ale má to své kouzlo, s krabem rozhodně nespěchejte, ale užijte si pomalý a „líný“ večer s příchutí moře…

Poznámka:

Toboláře je nejlepší kupovat živé, ovšem vyhledem k tomu, že nemáme moře…znáte to. Pak doporučuji koupit kraba na dovolené na tržišti, vložit ho do plastové krabičky, zalít vodou, aby byl celý ponořen a prostě dát do mrazáku. Vodní lázeň, která se promění v ledový obal je nezbytná proto, aby krab v mrazáku nevyschl. Takhle si ho krásně můžete uchovat víc než půl roku.

Recept je z kategorií: Mořští živočichové


Reklama

Nahlásit recept

  • 29.12.10 vloženo
  • 11989x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 min

Ingredience

  • Velký krab tobolář nebo jiný druh - (krab, který má v syrovém stavu 1 kg vydá na večeři pro dva průměrné strávníky)
  • Koření podle chuti (bobkový list, nové koření, tymián, oregano...)
  • Majonéza (cca. dvě lžíce)
  • Citron
  • 1,5 dcl bílého vína
  • Pepř
  • Sůl
  • Salát na ozdobu

Doporučená příloha

  • Bílý chléb, bageta

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Krab tobolář s majonézou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Bento
794 příspěvků 29.12.10 13:14

Aha, tak uz viem.
Moj krab bol tzv. blatovy ( mud crab )„Scylla serrata“. :palec:

 
Dana Scully
32 příspěvků 29.12.10 12:49

Dekuji za fotku, vecer doplnim fotodokumentaci z vlastniho vareni. Jinak stejne pripravuji i „kraba modreho“ (callinectes sapidus), ktery je na primorskych trzistich velmi levny a maso ma taktez chutne.

 
zébulon  29.12.10 12:30

Cancer pagurus, anglicky asi edible crab, francouzsky je to tourteau. Tenhle recept je klasika!

 
Bento
794 příspěvků 29.12.10 12:11

Ja som nedavno robil kraba „obra“ co mal zuby… a mal vyse 1kg. Tobolar ako sa to vola po anglicky alebo latinsky? :roll:

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Houbová smaženice Houbová smaženice
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...
Mrkvový salát Mrkvový salát
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Pikantní těstoviny s dýní Pikantní těstoviny s dýní

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz