Recept Kouřový kuřecí steak z pánve

Izraelská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Kouřový kuřecí steak z pánve

Úvod

Recept jsem našla na krásném blogu Aishy - http://www.pazitka.cz/…eak-z-panve/

Jednoduše připravené kuřecí s netradiční přílohou, s minimem koření a přitom úžasnou chutí.
Nemohu odolat se nepodělit s kulinářským zážitkem.

Postup

Pokud podléháte vůni grilovaného masa stejně vášnivě jako já, dnešní recept by se vám mohl hodit. Kouřový odér, kterým maso nasákne, zavání přinejmenším obžérstvím. U takového druhu masa se ráda zapomínám a spořádám ho nekřesťanské množství. Takže, povolit opasky a směle do toho!

Potřeba je opravdu minimum surovin. Postačí jeden rozžhavený dřevěný uhlík, který dodá masu ten správný šmrnc a kus pořádné flákoty.

Maso naporcujeme, potřeme olejem, harissou a vložíme na pár hodin do chladu rozležet. Na steaky používám řepkový olej určený na smažení, který má vysoký bod rozkladu. To znamená, že se ani při vysokých teplotách nepřepaluje a hravě pojme prudký žár ze suché pánve.
V tomto případě ochucuji maso pouze harissou. V kombinaci s kouřem vytvoří příjemné aroma, které není třeba dále vylepšovat, zde platí pravidlo - v jednoduchosti je krása.

Pokud nejste příznivci kuřecího masa, lze nahradit masem hovězím, telecím, jehněčím, krůtím..vegetariáni klidně použijí zeleninu.

Minimálně hodinu před tepelnou úpravou vyndáme maso z lednice a necháme dosáhnout pokojové teploty. Kvalitní pánev se silným dnem rozpálíme na sucho a všechny steaky v ní zprudka a z obou stran opečeme. Při otočení steaky jemně posolíme. Pokud děláte větší množství masa, hotové steaky v mezičase zabalte do alobalu a nechte dáchnout.

Z kousku alobalu vytvoříme malou mističku, do které nalijeme olej. Vložíme do pánve, kolem poskládáme hotové steaky. Do oleje vložíme rozžhavený uhlík a pánev rychle přiklopíme. Tím docílíme silného kouřového efektu. Zavřené necháme asi 5 minut udit, dokud uhlík nevyhasne. Během této doby pánev neotvírejte, zavalily by vás mraky dýmu. Když uhlík vyhasne, kouř se rozptýlí.

Černá čočku s bulgurem

Na olivovém oleji osmažíme drobně pokrájenou cibuli (do hodně tmava, téměř do spálení). Přisypeme čočku a chvilku restujeme. Zalijeme vývarem, případně dosolíme a vaříme téměř do měkka.

Bulgur osolíme a zalijeme vroucí vodou (v poměru 1:1). Necháme vstřebat veškerou tekutinu.

Hotový bulgur přisypeme k čočce a krátce povaříme. Podle potřeby přidáváme masový vývar. Konečná konzistence by neměla být příliš suchá, ale pěkně šťavnatá.

Dovolila jsem si zkopírovat popis vaření, protože se mi líbí, jak je napsaný :-)

Moje uvaření se malinko lišilo:
Do harissy (české výroby)jsem přidala lžíci Sambalu hot.
Prsa jsem opekla na pánvi podle receptu a pak je dodělala v troubě 30 minut na 90°C.
Dno hrnce jsem vyložila alobalem, ale doutnání dřevěného uhlíku se mi neosvědčilo, nakonec jsem zatopila venku v krbu , dřevěné uhlí rozpálila doběla a nasypala do starého hrnce, na mřížku poskládala prsa a přikryla starou poklicí. Za 5 minut bylo hotovo.

Černou čočku Belugu jsem namočila na dvě hodiny a vařila asi 30 minut, přisypala namočený bulgur, po 20 minutách jsem mohla nosit na stůl :-)
Pánové zelené sypání nemají v oblibě, ale zelená petrželka s mátou jim kupodivu nevadila :-) Citron dodal svěžest a celé to bylo strašně moc dobré :-)
Určitě budu opakovat při letním grilování, Aisho, díky :-)

Recept je z kategorií: Prsa

Nahlásit recept

  • 27.04.15 vloženo
  • 4645x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1h + příprava

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • Kuřecí prsa (podle počtu strávníků)
  • harissa (podle chuti)
  • řepkový olej (stačí dvě lžíce)
  • sůl.
  • Černá čočku s bulgurem:
  • 200ml černé čočky
  • 200ml XL bulgur
  • 1 velká cibule
  • masový vývar dle potřeby
  • olivový olej
  • sůl.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

daduuja 27.04.15 14:38

Uvaření se již líbí 7 labužníkům

Diskuse k receptu Kouřový kuřecí steak z pánve

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
jolana
5065 příspěvků 01.05.15 10:57

…nie, nieeee..to sa nemoze stat, sme naspat vsetky a v plnej krase :lol: :mrgreen: a kazda uz aj doma.. :mrgreen: :mavam:

 
ziko
36 příspěvků 30.04.15 18:47
:mavam:
 
daduuja
1140 příspěvků 30.04.15 18:37

@ziko nesmutni :-), Koukej, Jolana ti poslala svoji oblíbenou písničku a ona se umí vykrúcat :-) a v komentářích máš spoustu smajlíků smějících se, ber to z lidštější stránky, dnes bude magická noc a my se možná z Petrových kamenů nevrátíme a pak tu bude hej :-)

A proto ti musím naposled říct - ten recept, co jsi právě vložil, tu je aspon 3× a od Jolany je lepší :P :mavam: :lol:

 
jolana
5065 příspěvků 30.04.15 18:10

@ziko., aaale no taaak..prave naopak, a ze sme si zgustli vsetky…aj ty, neztlkaj! :lol:

https://www.youtube.com/watch?…

:mavam:

@dauuuja, pokial ich nezjem ked ich umyvam a odtekaju, tak salaty a to aj cestvinove, alebo len tak podusit na cesnaku a cibulke–to take postne jedlo tuna… :mavam:

 
ziko
36 příspěvků 30.04.15 17:45

Vidím že srandě skoro žádný z vás nerozumí, a to je mi líto 8o

 
daduuja
1140 příspěvků 30.04.15 17:33

@ziko možná, že právě tvoje - ale rozhodně vím toho strašně moc - by se mohlo ukázat v něčem novém, ale zatím všechno, co jsi tu sdělil, tu máme léta, možná trochu v obměnách, ale je to tu:-)
A co je na tvé tahini za tajemství jsem taky nepochopila :-)

No nic, jdu něco dělat, za chvíli se začne šeřit…  :mavam:

Jolano, a co s nima děláš? Mx s nima krmili králíky, proběhlá pampeliška králíkem zaručuje jemné křehké králičí maso, tak mám pampelišky moc ráda :-)

 
jolana
5065 příspěvků 30.04.15 17:16

@Hippo rozmyslam, ako a preco si myslis ze tu dakto dakoho pasuje ci sa citi za odbornika na daco :think:…zvlastne.., :roll:,,,mimochodom recept na Freekeh je tu uz predlhe roky…
Zmienka frike od @ziko a debata so @ziko a se vsim vsudy super, aj sa clovek zo srdca usmial a nasmial, aj sa naucil, aj debatil..a tak to je dobre..krajsie a tak to ma byt… :lol:

@daduuuja,si mila… neviem vsetko, neskryvam to, Lab.je toho dokazom, a co neviem a mam moznost preskumam, opytam sa…som zvedava, bavi ma to,,jedlo a vsetko co sa toho tyka je sucast kultury zivota cloveka a narodov a zaklad dokonca aj ich natury/charakteru a temperamentu, toho aki su, co vsetko dokazu, dokonca aj stavby tela, a odraz ich krajiny a zeme kde ziju, cim sa zivia, co im ich zem dava… :mavam:

@birkano, koprivy nemam ale pampelisky ano.. na rozdiel od dandy ich mame radi, velmi.. :mavam:

 
ziko
36 příspěvků 30.04.15 17:11

Daduuja, nedělám srandu možná že si nerozumíme, ale je to tak jak píšu, sice je to dávno co jsme to dělali v Jordánsku, ale nemyslím si že postup na jedno se změnil.
a abys neřekla že něco tajím tak tahinu smícháš s citron. šťávu a solí a postupně přidáváš vodu(ale ne moc)pak přidáš na drobno nakrájenou petrželku.
kdybych na něco zapomněl tak sorry. Mimochodem nejsu odborník, ale rozhodně vím toho strašně moc

 
birkana
1674 příspěvků 30.04.15 16:48

@daduuja, molekulárku už jsem teoreticky „proběhla“; něco by se zakomponovat do běžné kuchyně dalo, ale není to můj šálek kávy :think:. Nicméně je to zajímavý gastronomický směr.

 
daduuja
1140 příspěvků 30.04.15 16:21

@hippolyta Jolana není ustanovený odborník, to jsem neřekla, ale je to člověk, který o těch kuchyních opravdu ví a hlavně, ví, protože tam léta žije a dokáže popsat jak vaření, tak život a nedělá ciráty se zveřejněním jakéhokoliv receptu nebo postupu. Proto je pro mne odborník, narozdíl od zika.

@birkana máš kliku, že mi kopřiva nechutná a pampelišky ti moji dva odmítli jíst :-), určitě bych ti konkurovala nebo se aspon snažila :P, ale ještě chvíli a já zas nebudu mít konkurenci v molekulárce, asi ::) Takže, kdo si rozdělí, ten má :-)

 
birkana
1674 příspěvků 30.04.15 16:09

@hippolyta, jediný odborník na cokoliv tu není, protože například já nemám konkurenci coby odborník přes kopřivy a pampelišku (momentálně) :jazyk:

 
hippolyta
394 příspěvků 30.04.15 15:54

No jo, uz chapu, debata vazna nebyla. Proc se musi ustanovit jeden jediny odbornik na cokoliv, to mi ale opravdu neni jasne. Ale uz si dam pokoj, nejak mam pocit, ze bez sledovani Labuznika je mi lip. Ale cas od casu si to asi musim potvrdit.

 
daduuja
1140 příspěvků 30.04.15 15:41

@hippolyta to co píšeš všichni víme, teda až na to, že se nesklizí zrna pšenice, třeba :-)
Jolana přidala autentické video, takže i ten kdo nevěděl už ví :-)
Možná, že ziko není až takový odborník na Jordánsko a celý Blízký východ, aspon pro mne tím kdo opravdu ví, je Jolana :-)

 
hippolyta
394 příspěvků 30.04.15 15:12

Nevim, jak moc vazna je tady ta debata, ale frikeh (freekeh, frik, farik) se pripravi tak, ze zrna psenice se sklidi jeste pred dosazenim zralosti, zelena, susi se asi dve hodiny na slunci, pak se promichaji se slamou z jecmene a vse se zapali primo na zemi. Obcas se se zrny zamicha vidlema, nebo hrabickama, aby vsechny byly stejnomerne liznute plamenem, kdyz dohori, nechaji se znovu osychat na slunci, nekolik hodin. Pak se zrna drti, zbavi ohorele slupky a pouzivaji se podobne jako bulgur. Maji jemne kourovou chut, ktera ne kazdemu vyhovuje.

 
daduuja
1140 příspěvků 30.04.15 14:32

@ziko, kůra ze stromu? hm, i při normálním domácím uzení ji loupeme a malý, a to velmi, ohýnek? A pšenice jako pšenice? Ječmen by nešel, třeba?
Mám pocit, že mě houpeš? :think:

Příspěvek upraven 30.04.15 v 15:04

 
jolana
5065 příspěvků 30.04.15 14:10

@ziko to bolo takto?..hm?

https://www.youtube.com/watch?…

:lol:
 
ziko
36 příspěvků 30.04.15 13:10

Daduuja, já tomu říkám uzená, ale ono se to neudí(klasicky),na velmi malém ohni(třeba kůra ze stromu nebo tenké větve)lehce spálíš pšen. klasy(pozdější mléční období)pak oddělíš pšen. zrnka od ostatního osušíš a pak drtíš(ale nemusíš drtit).
může se používat čs. pšenice, pšenice jako pšenice. jinák to se dá koupit hotové

 
daduuja
1140 příspěvků 30.04.15 10:21

@ziko jsem z toho jelen - uzená nebo spálená? Ty si ji tak připravuješ doma (udíš-pálíš), pokud ano, JAK, na čem, při jaké teplotě? Dá se použít česká pšenice z pole? a kdy ji trhat?

 
ziko
36 příspěvků 30.04.15 08:25

Nene original Frikeh je na velmi malém ohni spálená, pak drcena.
Jsou i jiné varianty.

 
 
glaama
11 příspěvků 29.04.15 22:56

@jolana Asi moc sluníčka ;-) ;)

 
jolana
5065 příspěvků 29.04.15 22:44

..moznoze opalena :mrgreen:

 
daduuja
1140 příspěvků 29.04.15 22:08

@ziko spíš pražená :-)

 
ziko
36 příspěvků 29.04.15 21:52

Ano pšenice, ale hlavně uzená

 
jolana
5065 příspěvků 29.04.15 21:25

.. psenica…?

 
daduuja
1140 příspěvků 29.04.15 20:26

@ziko pokud mluvíš o mléčné pšenici, tak je to ta stejná věc.

 
ziko
36 příspěvků 29.04.15 18:21

A mimo jiné Fríke s bramborama neznám, a doufám že mluvíme o stejné věci :?:

 
ziko
36 příspěvků 29.04.15 18:18

Fríke, samostatně uvařená není žádné umění, prostě ji uvaříš skoro jako rýže, ale ve vývaru z masa. Horší budou jiné varianty vaření :dance:

 
daduuja
1140 příspěvků 29.04.15 14:40

@ziko a recept na Frike doufám tak tajný není? Fakt by mne zajímal.

 
daduuja
1140 příspěvků 28.04.15 22:07

@ziko Beluga má trošku jinou chuť, bulgur s ní byl výborný.
Frike s bramborama nebo bez?

 
ziko
36 příspěvků 28.04.15 21:20

Recept je zajímavý, a příloha mi připomíná Mzdaddara s bulgurem, stejně by se hodilo Frike.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Šamorínský rožeň

Nejlepší recepty

Mrkvový salát Mrkvový salát
Mandle s čokoládou Mandle s čokoládou
Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz