Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Bento Řecká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail
U susedov kazdu nedelu rozvoniava pecenim tychto tradicnych Vianocnych greckych rozkov. Jej muz bol dlho vazne chory, tak mu ich piekla, aj ked su len na sviatocne prilezitosti. George zomrel, ale ich stale pecie a nosi do starobinca… Ja mam velmi rad nase domace vanilkove rozky, ale tieto s mandlami su naozaj velmi dobre. Len jediny problem, ja ich musim otriasat z toho cukru lebo su tradicne uplne utopene v cukre. Ja nie som pekar, to som opisal a prepisal u nich v kuchyni a vzorka je od nich.
1-Cerstvo oprazene mandle nasekame na kusky 2-3 mm. Maslo dame do izbovej teploty zmaknut. Prelozime do mixera, miesame a pridavame cukor, az dosiahneme lahku bledu konzistenciu. Pridame vajicko a vanilkovu esenciu a spetku soli a poriadne premixujeme.
2-Preosiatu hladku muku zmiesame s praskom do peciva. A pomaly pridavame do maslovej zmesy. A vmiesame drvene mandle (suseda tvrdi, ze odkedy to robi, nie su take ako ked ich robila rukami, ale uz nevladzel). Cesto vyberieme a dame na cistu dosku a „postrasime“ brandy a premiesame v rukach. Z cesta spravime valcek a zrolujeme do priesvitnej folie a odlozime do ladnicky na hodinu. (Ked je zima to nerobi, ale tu je vacsinou velmi teplo).
3-Suseda robi z cesta podobne ako nase rozky len su trochu vacsie. Jedna vacsia polievkova lyzica (robi aj inych tvarov). Kladie ich na 2 plechy s papierom na pecenie (treba mat rozostup) do truby na 170°C tak max 20 minut. Kontroluje, aby jej nezhorel spodok. Plus otaca. Ona ich robi tradicne, ked su este horuce, tak ich hned opatrne obaluje v praskovom cukre. Vela ludi ich da vychladnut a potom ich obali. No klasicky sa odkladaju tak, ze na spodok nadoby sa cukor vrstva rostekov, zasype sa cukrom a pokracuje sa dalej a vzducho tesno zavrie. Vydrzia niekolko tyzdnov… teoreticky.
Recept je z kategorií: Rohlíčky a kuličky
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Tento je presne ako vanilkove rozky u nas doma , ktore su lepsie az za par dni.Lenze tie cerstvo pecene a drvene mandle davaju taku extra vybornu chut.
Asi preto tak nakladali do cukru ked nemali ladnicky tak vydrzali pomerne dlho len tak zavrete v nadobe v chladnejsej miestnosti.
5065 příspěvků 18.02.11 22:27
Bento, naozaj su dobre. U nas sa robia inak. Recept rodinny zo Saloniki. Len maslo, cukor a mandle. A robia sa do takych tvarov ako male bochanky podobne ako nase medvedie labky. teplotou v rure maju7 len prejst. Nie do zlatava. Cukruju to ano , ja ale nie.Neposypam cukrom nic. Ani nase vanilkove rohlicky.
Ked su robene rucne tak sa rozpustaju v puse. Doslova a do pismena. V tom je ten rozdiel.
Pekny vecer
Robi viac druhov tychto greckych „biscuit“ ,aj s ruzovou vodou ci s madom zmiesanym pomarancovym juice ale tieto s mandlami mi chutia najviac .
Chcel som pridat tradicny grecky kvietok muskat ale odkvitly tak aspon take daco exoticke.
„Megaskepasma erythrochlamys Lindau“ co to je v cestine nemam ani sajnu