Recept Kotojedské vdolky

spiser Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Zapracujte máslo do mouky a vytvorte první "testo". Do mísy dejte mírne ohráté mléko, rozpustte v nem cukr a rozdrobte drozdí. Nechte je trochu kynout, pridejte vsechny ingredience a vypracujte testo. Do tohoto druhého testa zabalte první testo a dobre rozválejte. Slozte a rozválejte jeste jednou. Rozválené výsledné testo slozte do bochnícku, vlozte do mikrotenového sácku a dejte kynout do chladnicky na nejméne 12 hodin. Testo rozválejte, vykrajujte ctverecky, naplnte tvarohovou náplní, posypejte posýpátkem a pecte v troube vyhráté na 150-170 stupnu C asi 25 minut. Recept laskavě poskytla paní Iva Vrbecká z Kroměříže - Kotojed.

Recept je z kategorií: Moučníky

Nahlásit recept

  • 17.10.06 vloženo
  • 6773x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2 hodiny + kynutÄ

Počet porcí

  • 10 porcí

Ingredience

  • První testo:
  • 500 g másla
  • 250 g hladké mouky
  • Druhé testo:
  • 250 ml mléka
  • 1 vejce
  • 2 zloutky
  • 60 g drozdí
  • 50 g cukru
  • hladká mouka podle potreby (asi 500 g)
  • Nápln:
  • 750 g tvarohu
  • 3 vejce
  • rozinky
  • cukr podle libosti
  • Posýpátko:
  • 50g polohrubé mouky
  • 50 g mletého cukru
  • 60 g másla

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Kotojedské vdolky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Kotojedské vdolky

kvetunka
7 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kotojedské vdolky.

nevím proč se dohadujete.Podle mě jde o plundrové těsto,ze kterého já dělám škvarkové placky.Mouku dávám míchanou hladkou s polohrubou.Je to bomba,jen mám pořád nedostatek škvarků,protože nestačím škvařit sádlo.Podotýkám že nejsme obézní,jíme tak jako moji rodiče a táta se dožil 90 let.K plackám dělám bramborovou polévku (většinou v sobotu),moje práce advokátky mi bohužel nedává víc času.

Labužník handula02
634 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kotojedské vdolky.

Omlouvám se všem - hlavně bedle - že jsem nepřispěla do dikuze ohledně receptu, ale napadla jsem bedlu. Prosím nekamenujte mě, já to příště neudělám…

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Kotojedské vdolky.

Není zač. Hezký den.

spiser
717 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kotojedské vdolky.

OK, Bedlo! Tohle beru a mej moje díky za odpoved!

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Kotojedské vdolky.

oprava: „přiblížením dalšího skutečného receptu“, protože v diskuzi jsou recepty nehmatatelné, jen se o nich povídá, snad jsem to konečně napsala správně. Pokud jsem to opět napsala špatně, napiš prosím do deníčku, každý to asi chápeme jinak.

spiser
717 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kotojedské vdolky.

Mýlís se, Manku. Nehodlám nic diskutovat - at skutecne, nebo neskutecne. Jen se mi nelíbí kdyz se písí nevecné komentáre jen proto aby se komentovalo.

Labužník handula02
634 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kotojedské vdolky.

Ajajaj, bedla se ukázala jako správný zrozenec panny - ty mají vždycky pravdu. Mluví za mě zkušenost, mám je v rodině…

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Kotojedské vdolky.

manku, nerozjede…protože…jsem to uvedla na správnou míru…zdravím

manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Kotojedské vdolky.

A jéje… Zase se rozjíždí neskutečná diskuze. :-(

Ať tak, či jinak, mám uložené a někdy vyzkouším, protože to vypadá velmi jedle! :-)

spiser
717 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kotojedské vdolky.

OK. Aniz bych slovíckaril, nevím co myslís „priblízením skutecného receptu“. Je snad tento recept neskutecný?

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Kotojedské vdolky.

Zřejmě jsem to špatně napsala, chtěla jsem jen přiblížit skutečný recept, který se zpracovává touto technikou. A také to, že se z tohoto těsta nedělají jen vdolky, koláče, ale i závin, toť vše.

spiser
717 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kotojedské vdolky.

Nemám co promíjet, Bedlo, ale nemyslím si ze Tvoje tvrzení ze se jedná o obdobu receptu který jsi získala uz v roce 1982, je správné. Kdybychom to takhle meli brát, potom bychom museli priznat, ze kazdý recept je fakticky obdobou jiného, podobného receptu. V tom pípade by stacilo do kazdé kategorie Labuzníka dát pár základních receptu a pripsat poznámku: „Ostatní recepty jsou obdobou techto receptu“. Usetrili bychom si cas a práci.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Kotojedské vdolky.

Spiser promine, něco podobného jsem uváděla v rcpt. č. 19385 - Jablečný závin - kynutý, listový. Je to zřejmě další obdoba receptu, který jsem získala v roce 1982.

spiser
717 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kotojedské vdolky.

Díky za upozornení. Upravoval jsem recept a zapomnel mouku. Uz je tam. Omlouvám se!

vlastibulka
81 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kotojedské vdolky.

Ahoj Spiser,
mne v tom druhom ceste akosi chýba múka …, :-(

MilenaD
126 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kotojedské vdolky.

Jo jo, máš pravdu, Manku, oráč nebo také rolník, jinak, ona se ta ves jmenuje Rataje, mně vypadlo í! Holt byla ruka rychlejší myšlénky . . .

manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Kotojedské vdolky. MilenoD

je to hanácká záležitost, máš pravdu. Rataj znamenalo oráč, takže vlastně Oráče… :-)

MilenaD
126 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kotojedské vdolky.

To je tak zvané převalované kynuté těsto - dělávala je moje babička (a já se to od ní naučila), byla z Rataj, vesnice nedaleko od Kroměříže - takže název je zřejmě hanácká záležitost. Dělají se z něho i tzv. pouťové koláče, ty jsou asi o průměru 15 - 20 cm, plní se a nahoře zdobí tak trochu jako koláče z Domažlic . . . Těch variant využití je strašně moc, a pečivo je vynikající. Jen upozornění; tuková vložka by neměla proniknout druhým těstem. Jo, a babička ho převalovala i třikrát, jako listové . . . Opravdu to tak trochu listuje, ovšem v rámci možností kynutého těsta.

DanaJ
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kotojedské vdolky - spiser

A to pak nějak listuje? ..nebo proč se to tak dělá s tím těstem..

Labužník handula02
634 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kotojedské vdolky.

och,och,och, to musí být dobré:)))

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...
Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz