Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
gegina Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Vypracujeme těsto a necháme kynout. Po zdvojnásobení jeho objemu vyválíme nebo jen roztáhneme rukama do placky velikosti asi 30x40 cm. (Já udělala placku o rozměrech asi 25x60 cm. Níže uvedu důvod.) Takto připravené těsto pomažeme rozpuštěným máslem, posypeme cukrem, skořicí, ořechama a hrozinkama. Lze vše vmíchat do másla a rozetřít. Smotáme do závinu po delší straně, dobře zamačkáme konce a vložíme do pouze vymazané bábovkové formy nebo do formy dortové se středem na bábovku. Protože já použila celokovový hrnec bez středu, udělala jsem si závin delší. V tom případě se pak zavine do šneka a přenese do nádoby. Hrnec či formu dáme do NEVYHŘÁTÉ trouby a zapneme na 180 °C. Pečeme od doby vložení do trouby asi 50-60 minut. Někdy je třeba v půlce pečení přikrýt alobalem a dopéci střed buchty. Vychladlé mírně pocukrujeme a podáváme. Foto v deníčku. Zdroj: Venda1
Recept je z kategorií: Moučníky
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Korutanská specialita
31 příspěvků 25.1.09 03:43
paní gegina bych chtěla upozornit, že Zdroj: není Venda1
Zdroj je
domacipekarny.dama.cz
kde najdete recept 0713.Kärntner Reindling - Korutanská specialitka od Venda1
Je to upravený recept pro domácí pekárnu podle originálu z Korutan
740 příspěvků 25.1.09 03:43
Tak som kolacik dnes upiekla a ochutnala
To cesto je krasne vlacne a makkucke. Mne sa
zdalo ale privela hrozienok, nabuduce dam urcite polovicu, pripadne ziadne a
o to viac orechov
. Uvidim, ci do zajtra kolac neztvrdne, ako pisu
ostatne labuznicky. Pre istotu dam hned dnes dve casti do mraznicky
Manzel tiez pochvalil
A este k peceniu, piekla som v elektrickej
rure, bez pouzitia horkovzdusneho ohrevu pri 170°C asi 70 minut, pricom asi po
40 minutach som kolac prikryla alobalom.
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
Ja som piekla presne podľa návodu, ale ako betón to do rána rozhodne nebolo, decká si pochutnávali ešte na raňajky. Od večera do rána to bolo v plastovej dóze s vekom. Namiesto masla som dala margarín, tých 200 g tuku na 500 g múky sa mi zdá OK a po upečení som to ešte potrela maslom. To je moja skúsenosť. /Trochu som to pripiekla, ako som už spomenula./
A.
245 příspěvků 25.1.09 03:43
Normální těsto vydrží déle vláčné, když ho po vytažení z trouby potřeme máslem s cukrem a alkoholem, ovšem tohle se potírá už během pečení, tak nevím.
Asi bych ho zavřela do plechovky s kusem jablka.
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
Housenko, nikde asi chyba nebola-toto cesto ma tendenciu tvrdnut.Zvlast ze je tam skorica, orechy a maslo a pecie sa dost dlho. Este trosinku teple zabalit do folie. Pred podavanim zahriat v mikrovlnke alebo v rure. Ak vymenine maslo v ceste za olej tak sa to trochu! zmierni ale nie moc.
Mozno dakto bude vediet viac ale tot moj postreh.
1254 příspěvků 25.1.09 03:43
chyba byla to, zes to nesnědla hned
609 příspěvků 25.1.09 03:43
Nevím kde jsem udělala chybu, ale nám tento moučník do rána dokonale ztvrdl. Těsto bylo krásně nadýchané, skvěle se sním pracovalo, po upečení to bylo též prudce jedlé, přes noc jsem to vychladlé přikryla mikrotenovým sáčkem a do rána z toho byl beton. Ani náš pes to nežral a že ten od buchetek sežere úplně všechno.
Kde jsem tedy udělala chybu? Poradíte mi?
358 příspěvků 25.1.09 03:43
upraveno
)
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
ešte som ťa chcela poprosiť, či by si v recepte nezmenila množstvo škorice. Ja škoricu používam málo, raz som to s ňou prešvihla a odvtedy som s ňou opatrná. Teda, pre spomalených ako som ja, radšej napíš 3 PL alebo 3 KL. Ako som to chystala, normálne som uvažovala, ako si to myslela, dala som dve mierne kopcovité polievkové a mohla som aj trochu viac. Ja viem, trocha je tu medzi nami aj tá malá jazyková bariéra…
/Si šikovná holka, aj do voza aj do koča…/
358 příspěvků 25.1.09 03:43
Moc děkuju za taková slova chvály! Recept jsem vyšťourala kdesi už před časem, ale až s pekárnou zkouším buchty a koláče z kynutých těst… A chystám se vložit další
))
Moc zdravím a pěkný den!
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
neviem, odkiaľ máš recept, ale je skvelý. Moja dcéra nie je veľmi na sladké a zahlásila, že tak dobrý koláč ešte nejedla…Spravodlivo som ho rozdelila a každý chválil! Trochu som to síce pripiekla, ale bála som sa znižovať teplotu, predsa len to bolo vysoké cesto. Najbližšie budem lepšie striehnuť.
Tiež som použila domácu pekáreň, ktorú mám zo dňa na deň radšej, cesto bolo fakt „ako períčko“! S tou pekárňou je to aj jednoduché a bezprácne.
Tak Ťa všetci pozdravujeme, nielen iba my dvaja a ďakujem za receptík!
A tým, ktorí tento koláč nepoznajú a majú chuť na niečo sladké, vrele odporúčam!
A.
740 příspěvků 25.1.09 03:43
Gegina, tak toto vyzera skvele
, obrazok v dennicku ma presvedcil to skusit
. Navyse milujem kysnute cesto, skoricu, orechy,
maslo.....mnaaaam, uz citim tu vonu.
358 příspěvků 25.1.09 03:43
a ty to určitě nekazily, co. To musela být dobrota. A skořice se nebojte, klidně tam frkněte 1 lžíci navíc. ;o) Ale opravdu jen jednu!
… ti tedy pěkně děkuju… U nás se může vše, z čeho je jen trochu cítit skořice. Taktak jsem ubránila kousek pro sebe
Ořechy jsem nedala, nikdo je nechtěl louskat. Za to jsem dala k hrozinkám trochu sušených brusinek.
1642 příspěvků 25.1.09 03:43
Díky gegino, brzy přijde na řadu
.
Gegino díky moc, já jen až se budu pokoušet, aby to nepřišlo vniveč. Moje babička i mamka byly na tyhle kynuté a nadívané … já tomu říkám kroucánky, jen jsem změnila typ trouby, proto má otázka.
358 příspěvků 25.1.09 03:43
normální elektrická, ale já si zapla horkovzduch a v polovině pečení ubrala na 160 °C, vrátila jen na elektrickou a přikryla alobalem
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
..ze ma mas na svedomi gegino..o)
…uz daavno som to nepiekla tak som uz dopiekla
(s mandlami).....rozvoniava do siroka do daleka…dik..:)
Gegino, jedná se prosím o troubu elektrickou, horkovzdušnou či plynovou? Díky.
490 příspěvků 25.1.09 03:43
Děkuji velmi, korutanská specialita již je v oblíbených, má přijet dcera s vnoučaty, takže už vím co jim na přivítanou upeču. Ještě jednou díky za skvělý recept.Zdraví Libuše.