Recept Korutanská specialita

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Vypracujeme těsto a necháme kynout. Po zdvojnásobení jeho objemu vyválíme nebo jen roztáhneme rukama do placky velikosti asi 30×40 cm. (Já udělala placku o rozměrech asi 25×60 cm. Níže uvedu důvod.) Takto připravené těsto pomažeme rozpuštěným máslem, posypeme cukrem, skořicí, ořechama a hrozinkama. Lze vše vmíchat do másla a rozetřít. Smotáme do závinu po delší straně, dobře zamačkáme konce a vložíme do pouze vymazané bábovkové formy nebo do formy dortové se středem na bábovku. Protože já použila celokovový hrnec bez středu, udělala jsem si závin delší. V tom případě se pak zavine do šneka a přenese do nádoby.
Hrnec či formu dáme do NEVYHŘÁTÉ trouby a zapneme na 180 °C. Pečeme od doby vložení do trouby asi 50-60 minut. Někdy je třeba v půlce pečení přikrýt alobalem a dopéci střed buchty. Vychladlé mírně pocukrujeme a podáváme.

Foto v deníčku.

Zdroj: Venda1

Recept je z kategorií: Moučníky


Reklama

Nahlásit recept

  • 04.05.08 vloženo
  • 4358x zobrazeno

Čas přípravy

  • 3 hodiny

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 250 ml vlažného mléka
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 500 g hladké mouky
  • 40 g cukru
  • špetka soli
  • 1/4 čerstvého nebo 1 lžička sušeného droždí
  • náplň:
  • 100 g másla
  • 200 g cukru
  • 3 PL skořice
  • 240 g hrozinek
  • 150 g mletých ořechů

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Korutanská specialita

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
anndy
31 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Korutanská specialita

paní gegina bych chtěla upozornit, že Zdroj: není Venda1
Zdroj je
domacipekarny­.dama.cz
kde najdete recept 0713.Kärntner Reindling - Korutanská specialitka od Venda1
Je to upravený recept pro domácí pekárnu podle originálu z Korutan

 
gaburiatko
739 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Korutanská specialita

Tak som kolacik dnes upiekla a ochutnala :) To cesto je krasne vlacne a makkucke. Mne sa zdalo ale privela hrozienok, nabuduce dam urcite polovicu, pripadne ziadne a o to viac orechov :). Uvidim, ci do zajtra kolac neztvrdne, ako pisu ostatne labuznicky. Pre istotu dam hned dnes dve casti do mraznicky :) Manzel tiez pochvalil :) A este k peceniu, piekla som v elektrickej rure, bez pouzitia horkovzdusneho ohrevu pri 170°C asi 70 minut, pricom asi po 40 minutach som kolac prikryla alobalom.

 
anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Korutanská specialita

Ja som piekla presne podľa návodu, ale ako betón to do rána rozhodne nebolo, decká si pochutnávali ešte na raňajky. Od večera do rána to bolo v plastovej dóze s vekom. Namiesto masla som dala margarín, tých 200 g tuku na 500 g múky sa mi zdá OK a po upečení som to ešte potrela maslom. To je moja skúsenosť. /Trochu som to pripiekla, ako som už spomenula./
 A.

 
gemma
245 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Korutanská specialita

Normální těsto vydrží déle vláčné, když ho po vytažení z trouby potřeme máslem s cukrem a alkoholem, ovšem tohle se potírá už během pečení, tak nevím.
Asi bych ho zavřela do plechovky s kusem jablka.

 
jolana
5064 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Korutanská specialita

Housenko, nikde asi chyba nebola-toto cesto ma tendenciu tvrdnut.Zvlast ze je tam skorica, orechy a maslo a pecie sa dost dlho. Este trosinku teple zabalit do folie. Pred podavanim zahriat v mikrovlnke alebo v rure. Ak vymenine maslo v ceste za olej tak sa to trochu! zmierni ale nie moc.
Mozno dakto bude vediet viac ale tot moj postreh. :)

 
Bali
1254 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Korutanská specialita housenko

chyba byla to, zes to nesnědla hned ;-)

 
Labužník housenka02
609 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Korutanská specialita

Nevím kde jsem udělala chybu, ale nám tento moučník do rána dokonale ztvrdl. Těsto bylo krásně nadýchané, skvěle se sním pracovalo, po upečení to bylo též prudce jedlé, přes noc jsem to vychladlé přikryla mikrotenovým sáčkem a do rána z toho byl beton. Ani náš pes to nežral a že ten od buchetek sežere úplně všechno.

Kde jsem tedy udělala chybu? Poradíte mi?

 
gegina
358 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Korutanská specialita, Aničko!

upraveno :o)

 
anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Korutanská specialita, Gegi,

ešte som ťa chcela poprosiť, či by si v recepte nezmenila množstvo škorice. Ja škoricu používam málo, raz som to s ňou prešvihla a odvtedy som s ňou opatrná. Teda, pre spomalených ako som ja, radšej napíš 3 PL alebo 3 KL. Ako som to chystala, normálne som uvažovala, ako si to myslela, dala som dve mierne kopcovité polievkové a mohla som aj trochu viac. Ja viem, trocha je tu medzi nami aj tá malá jazyková bariéra…
/Si šikovná holka, aj do voza aj do koča…/

 
gegina
358 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Korutanská specialita, Aničko!

Moc děkuju za taková slova chvály! Recept jsem vyšťourala kdesi už před časem, ale až s pekárnou zkouším buchty a koláče z kynutých těst… A chystám se vložit další :o))

Moc zdravím a pěkný den!

 
anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Korutanská...Ahoj Gegina,

neviem, odkiaľ máš recept, ale je skvelý. Moja dcéra nie je veľmi na sladké a zahlásila, že tak dobrý koláč ešte nejedla…Spravodlivo som ho rozdelila a každý chválil! Trochu som to síce pripiekla, ale bála som sa znižovať teplotu, predsa len to bolo vysoké cesto. Najbližšie budem lepšie striehnuť.
Tiež som použila domácu pekáreň, ktorú mám zo dňa na deň radšej, cesto bolo fakt „ako períčko“! S tou pekárňou je to aj jednoduché a bezprácne.
Tak Ťa všetci pozdravujeme, nielen iba my dvaja a ďakujem za receptík!

A tým, ktorí tento koláč nepoznajú a majú chuť na niečo sladké, vrele odporúčam!
 A.

 
gaburiatko
739 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Korutanská specialita

Gegina, tak toto vyzera skvele :), obrazok v dennicku ma presvedcil to skusit :). Navyse milujem kysnute cesto, skoricu, orechy, maslo.....mnaaaam, uz citim tu vonu.

 
gegina
358 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Korutanská specialita, Ivo

a ty to určitě nekazily, co. To musela být dobrota. A skořice se nebojte, klidně tam frkněte 1 lžíci navíc. ;o) Ale opravdu jen jednu!

 
iva  25.01.09 03:43
Re: Korutanská specialita

… ti tedy pěkně děkuju… U nás se může vše, z čeho je jen trochu cítit skořice. Taktak jsem ubránila kousek pro sebe :))
Ořechy jsem nedala, nikdo je nechtěl louskat. Za to jsem dala k hrozinkám trochu sušených brusinek.

 
marmelada
1643 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Korutanská specialita

Díky gegino, brzy přijde na řadu :)).

 
bedla  25.01.09 03:43
Re: Korutanská specialita

Gegino díky moc, já jen až se budu pokoušet, aby to nepřišlo vniveč. Moje babička i mamka byly na tyhle kynuté a nadívané … já tomu říkám kroucánky, jen jsem změnila typ trouby, proto má otázka.

 
gegina
358 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Korutanská specialita, bedli

normální elektrická, ale já si zapla horkovzduch a v polovině pečení ubrala na 160 °C, vrátila jen na elektrickou a přikryla alobalem

 
jolana
5064 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Korutanská specialita

..ze ma mas na svedomi gegino..o) :-)…uz daavno som to nepiekla tak som uz dopiekla (s mandlami).­....rozvoniava do siroka do daleka…dik..:)

 
bedla  25.01.09 03:43
Re: Korutanská specialita

Gegino, jedná se prosím o troubu elektrickou, horkovzdušnou či plynovou? Díky.

 
sivakova
489 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Korutanská specialita - Gegina.

Děkuji velmi, korutanská specialita již je v oblíbených, má přijet dcera s vnoučaty, takže už vím co jim na přivítanou upeču. Ještě jednou díky za skvělý recept.Zdraví Libuše.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi
Vepřové s vejci a brambory Vepřové s vejci a brambory
Pečené papriky s česnekem Pečené papriky s česnekem
Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz