Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Ačraj Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Zeleninu na zimu ukládám nejraději do mrazáku, používám hlavně do polévek.
Na robotu nastrouhám zeleninu, ostatní pokrájím, naplním pytlíky, vysaju vzduch a vložím do mrazáku.
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
19.10.12 16:13
Kořenová zelenina sušená s pórkem na zimu.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 3 labužníkůmOdebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Kořenová zelenina na zimu
DanaJ, jsem ráda, že se Ti podařilo zvítězit nad pórkem, tento problém jsem nikdy neměla, záleží na velikosti mrazáku, dva pytlíky, specielně určené do mrazáku, musí být dostačující, rozhodně nebudu dávat pór do jednoho šuplíku se švestkama, já mám mrazáky dva, o to, to mám snadnější.
1136 příspěvků 7.11.12 10:26
@Ačraj Tady nejde o to, že by mi pórek sám o sobě smrděl, ale o to, že mi od něj všechno v mrazáku smrdí. Takže když se pak vyndaj třeba švestky a voněj po pórku, tak to asi nebude to pravý vořechový, když je chci dělat na sladko.
AKTUÁLNĚ to vypadá tak, že jsem nad smrádkem z pórku zvítězila. Takže zabalím do jednoho pytlíku, zamotám, ohnu a opět zamotám (jedno jestli drátkem nebo gumičkou). Dám do druhého pytlíku, zamotám, ohnu a zamotám. Hotovo.

Když byl jen jeden pytlík ohnutý a podruhé ne, tak to bylo pořád cítit. Ale když jsem ohnula i ten druhý, tak to z mrazáku vyčichlo.
PS: Krabičku jsem si nakonec nějakou vyštrachala, kterou bych obětovala, ale není třeba. Tak na příště.:-) Díky Zuzko.
Zuzko, já už vůbec nesledovala tvoji debatu s DanouJ ohledně kořen. zeleniny, až nyní, ten dělá to a ten zas tohle a všichni dohromady udělají…Já kořenovou zeleninu mrazím léta, tak jak jsem psala, některou i s paprikovým luskem, (ten dodá ten správný šmrnc), nebo s pórkem atd. Zeleninu do polévky dávám až ke konci. Enzymy urychlují a řídí všechny biochemické děje v organismu, proto se jim říká „biokatalyzátory“. Ideální je mražení, mražák je fantastický vynález, mražená zelenina si ve velké míře zachovává svou nutriční hodnotu, chuť i vzhled. Chce-li někdo zeleninu nejdříve blanšírovat a potom teprve do mrazáku, tak kořenovou zeleninu 4-7 minut, ale většinu zeleniny jen 2 minuty. Já blanšíruji pouze houby a špenát do mrazáku, jinou zeleninu né. Blanšírování zničí některé enzymy.Tak jsem z těch enzymů na větvi, ale už to více rozebírat nebudu, ať si to každý dělá tak, jak uzná za vhodné. Já jsem ráda, že už ji mám v mrazáku. Zuzko, to mám vyčtené zase z jiného ZDROJE.
Komu smrdí pór, tak ať ho nejí a má po starostech, nemusí řešit pytlíky, nebo krabičky, tím bych tuto debatu opět ukončila. Ahoj!
Příspěvek upraven 03.11.12 v 00:50
21 příspěvků 2.11.12 08:49
Já zamrazívám hlavně na svíčkovou a divočinu (máme kamaráda myslivce) ale bez papriky a porku.
Jejda… jaképak rady?
Jen jsem se pokusila být aspoň malinkato ku
pomoci… Mě zase kořen celere dost vadí na nos, ale když já ho mám moc
ráda… 
Krabičky se naštěstí vždy seženou, když dělala známá na hospodě, schovávala mi takové ty pěkné, litrové až dvoulitrové od zmrzlin, ony se běžně nekoupí, ty mám dodnes na mouku, cukr… vlastně skoro na vše ve špajzce. Přeji hezký večer
1136 příspěvků 29.10.12 18:26
Celer a petržel mi nesmrdí. Jen ten pórek mě týrá.
Zkusím se optat na krabičky a zkusím asi
i ten alobal, než budou krabičky. Moc díky za rady. 
Já už vím, komu o krabičky říct, u nás to kupuje jedna paní ve velkém pro vnoučata. Jedny z mála pěkně zapadají při zavření, ale stejně ještě pojišťuji vše sáčkem uvnitř. Mám v nich celer, petržel a v pohodě i po „čuchové“ stránce. Brávala jsem si od známých i krabičky od margarínů, ale už si je beru jen od kamarádky, co nakupuje tuším asi v Lidlu - ta mi nosí krabice od kilového balení a ty také dobře drží. Celkově už odmítám kulaté krabičky, beru jen hranaté. Ony jsou rádi, že se jich zbaví a já že je mám, protože u nás se margaríny neujaly, ani ne kvůli složení, ale prostě nám nechutnají…
1136 příspěvků 29.10.12 18:14
Já bych taky musela někde žebrat, páč nic takovýho nekupuju. ..ani zmrzky a ani ty ble margaríny. A přes tu krabičku Ti porek nepročichne?
Dano, ani nevím… pokaždé jinou značku, jen si hlídám na označení, aby byly vhodné k mražení, ale převážně si od známých vyškemrám krabice od toho „Míši“ (zmrzka), ty jdou krásně zavírat, pasujou nad sebe a když prasknou, letí do pytle na plasty…
1136 příspěvků 29.10.12 18:06
Taky jsem si říkal, že mám super duper plastovou krabičku, co se dá dát do mrazáku. Má těsnící gumu a ohejbací kraje. Ale to bych jí asi zničila, že by pak smrděla tím pórkem. Používám jí na přepravu potravin, tak mi její líto.
Jaké vlastně na to používáte pytlíky, jako značku? Já mám z DM Profissimo.
@DanaJ No, to je pravda
Škoda, že to není menší balení… Taky
jsem koukala, že používají krabice od mléka „převíčkované“ alobalem
a sáček pod tím jen zahnout…
1136 příspěvků 29.10.12 17:54
Mám toho „jeden kus“, tzv. krájené póry v jednom pytlíku a ten ještě v jednom. ..je toho 3 litry. Zkusím ten alobal, až polezu do mrazáku (abych ho zbytečně nevětrala). Ale zdá se mi to dost nepraktický. Už takhle než dobudu pór, tak otvírám dva pytle. S tím alobalem bych musela asi dávat pokaždý novej. ..teda nedokážu si představit, že bych to rozbalila bez roztržení
, když to pořádně zacuchtám, aby to
nepropouštělo pachy. 
@DanaJ Zkus tedy ty sáčky ještě pořádně obalit alobalem, to by mohlo pomoci…
1136 příspěvků 29.10.12 17:33
Dala jsem do dvou, co se dávaj do mrazáku (jak maj i okénka k popisu na datum, kdy se mrazilo a co) a jeden stáhla gumičkou a druhej tím drátkem. ..ten s gumičkou je zamotaný, pak přehlý a ještě jednou zamotaný.
A stejně je to cítit. 
Ale já mám hrozně citlivej nos.
Spařovat zeleninu do mrazáku? Tak to ani náhodou…
To není z mé hlavy, ale už mi to mnohokrát
pomohlo… Pokusím se sem stáhnout ofocený text z knihy: Konzervace a
ukládání potravin v domácnosti od p. Karla Půhoného, díky ní jsem se
lecos přiučila… Ono nejen spařit, ale dokonce i předvařit…
@Ačraj A proč?
EDIT: Pokusy stahnout foto, někdy mi to prostě nejde stáhnout na první pokus, musím i třeba desetkrát
Hlavně to neber jako rýpání, to rozhodně tak nemyslím… Já tu knihu koupila v Antíku (předchozí majitel/ka ji vyšperkoval/a těmi hvězdičkami a čáranci… ale nestydím se přiznat, že mnohé mi ta kniha přinesla nového. Do té doby jsem také znala jen postup: pokrájet, postrouhat, rovnou zmrazit…)
Proto jsem se Daně snažila poradit tak, jak jsem jí i poradila…
Já osobně používám mix všech druhů zmrazení: přímé, po pouhém spaření i to svaření. Na sáčky či krabičky si to poznamenám a vím pak, kam sáhnout…
Příspěvek upraven 29.10.12 v 15:16
DanaJ: Tak to mně překvapilo, já s pórkem nemám problémy, vysaju vzduch, sáček stačí jeden, na zeleninu mám zvlášť šuplík v mrazáku. Jaké sáčky používáš, doufám, že né ty obyčejné, do mrazáku kupuji specielně k tomu určené, obyčejné nepoužívám vůbec na nic, cokoliv jde do mrazáku, on to každý neví, že obyčejný pytlík propouští, to bude asi tvůj problém. Spařovat zeleninu do mrazáku? Tak to ani náhodou…
Já to s tím pórkem nezkoušela, jak jsem psala, ten moc nemrazím, jen trošku do směsi na polévky, ale u celere mi stačí ty kostičky nebo nudličky nechat pořádně okapat, aby tam voda nezbyla. Je mi jasné, že ten pórek je zapeklitější věc… zkusím podumat, to by bylo, abychom na něco nepřišly
1136 příspěvků 28.10.12 13:20
Mno, ale po spaření se to v sáčku hůř odděluje.
Dano, já některé druhy zeleniny před zmrazením spařím v sítu vařící vodou. Docela to funguje i na ten „čmuch“. Třeba u celere to pomůže hodně, pórek by to mělo zkrotit také, ten já moc nemrazím, mívám ho tak akorát na přímou spotřebu.
Ale to spaření by mělo u póru stačit.
Nebo já dávám třeba kopr do sáčku a ještě do krabičky od zmrzliny (Míša apod.), také to fungovalo, v jedné krabičce mám cca na 4 použití (více sáčků „splácnutých“ pěkně na sobě)
1136 příspěvků 28.10.12 11:54
Jediný, co mi vadí, že ten pór je cítit v mrazáku i přes dva pytle. Máte na to nějakou fintu, jak jinak pórek zabalit, aby všude nevoněl?

Z mrazáku a sušená, to má úplně jinou chuť. Teda já sušenou jen kupuju ve zdravý výživě, doma jsem ještě nezkoušela. Mražená je víc podobná čerstvé.
Také dělám různé balíčky zeleniny… Od jednodruhových po různě smíchané. Letos byla úroda obvzláště veliká, takže to u nás vypadá velice podobně
Tak to já ani vše nenafotila, pórek mám také ještě zvlášť, petrželovou a celerovou nať i ty tři druhy kořenové zeleniny na svíčkovou mám také, nyní jsem začala i sušit tuto zeleninu, neboť mrazák nejde nafouknout, připravuji to i pro synovu rodinu, která nemá svoji zahrádku, kde by si to mohli vypěstovat.
1136 příspěvků 20.10.12 15:48
Děláme doma jen mrkev, celer a petržel. To se pak dá použít i do svíčkové omáčky, pod králíka apod. Pórek a listovou dávám zvlášť.