Recept Koření z hub nebo zeleniny - domácí maggi Veg Pra

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Starší houby, tvrdé houbové nožičky a pod. ještě poslouží k výrobě koření vhodného jak do polévek, tak omáček.

Stejně tak poslouží odřezky zeleniny, košťály, mladší listy a pod.

Postup

Očištěné houby nakrájím na menší kousky a v osolené dusím nejprve ve vlastni šťávě. Vyvařenou šťávu sliji, přidám vodu a pomalu vařím.
Rozvařené houby prolisuji, nebo hodně rozmixuji a procedím sítkem. Přidám k původně slité šťávě a zahustím odvařením do konzistence sirupu. Houbovým sirupem naplním velmi malé skleničky a hodinu steriluji. Po dvou den sterilaci po dobu 30ti minut opakuji.


Podobně lze zužitkovat všechnu zeleninu. Používám košťály, listy, zelené konce pórku a pod. Vždy přidám rajské jablíčko. Kořením libečkem a petrželí. (Neosvědčilo se mi přidávat pažitku a cibuli.)
Zeleninu vařím v Papinově hrnci a po rozmixování míchám v kastrolu do zhoustnutí. Steriluji v malých skleničkách hodinu a za dva dny 30 minut

Letos jsem hodně hustou vyvařenou zeleninovou hmotu usušila v domácí elektrické sušárně a ke svému překvapení jsem zjistila, že mohu nakrájet polévkové kostičky.

Recept je z kategorií: Konzervace hub Konzervace zeleniny


Reklama

Nahlásit recept

  • 30.09.11 vloženo
  • 6986x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2 hod

Ingredience

  • 1 kg hub
  • 50 g soli
  • ---
  • 1 kg nakrájené zbytkové zeleniny
  • 50 g soli
  • rajské jablíčko

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Koření z hub nebo zeleniny - domácí maggi

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
listafka
14 příspěvků 04.10.11 02:02

Naprosto stejně zpracovávám odřezky hub a dělám tzv.houbový mišmaš, který přidávám do omáček, polévek atd. :potlesk:

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 03.10.11 19:00

dag, naopak, pod hrncem bylo stale horko, ta hmota krasne vonela ! Vystydlo jen zvolna pres noc, od rana se zase zahrivalo. Z tekutiny se stavala kase, ktera se pak pakla…dal fakt nevim, ale verim, ze i to bylo na chut vyborne !

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 03.10.11 16:49

Dag :lol: tak to jsem projela na celé čáře… Nepochopila… :oops:
Ale jsem ráda, že víš :-D
:mrgreen:

 
dag
539 příspěvků 03.10.11 16:35

Glamo, jistě jsi pochopila, že to bylo v žertu.
Já jsem si jenom tak představila toho Japončíka u těch velikánských kamen s tím velikánským hrncem a mladou Wydru,jak vyjeveně kouká na ten „kompost“.
Jinak ale vím, že to víš, jak je to doopravdy.

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 03.10.11 14:54

Dag..určitě to nebylo zkvašené, to ne…
Myslím že se to prostě jen nechávalo „táhnout“ tj. velmi pomalu tepelně upravovat, ale pod bodem varu.
Dneska se tak v kuchyních zužitkují zbytky také.. Na kamnech stojí kastrol a do něj jdou odřezky. A vaří se z nich silný vývar, ale tekutina prudce nevře, ten var je opravdu jen veeelmi mírný.. A slouží jako zdroj a základ pro omáčky, posílení šťáv apod.
Nevím, jak dlouho se přidává..netroufla bych si tvrdit, že několik dní..ale určitě se nechá táhnout třeba i dvanáct hodin..

Tohle Maggi se mi moc líbí a už jsem recept přeposlala dál, bratr má období sušení, tak se může vyřádit a zužitkovat úrodu ze zahrady, na kterou je veeelmi pyšný! :palec:
:mrgreen:

 
dag
539 příspěvků 03.10.11 14:35

Wydro, jestli se pod tím hrncem nevařilo, tak to muselo být zkvašený. Pro mne …no nazdar…ale pro Japonce jako sójová omáčka. Ale můj maggi je čisťoučký, český a docela dobrý.

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 02.10.11 08:42

Mozna jsem to uz nekde psala, ale sem se to take hodi. Mihala jsem se v dobach, kdy tady nic nebylo, v kuchyni, kde varil Japonec panickum na ambasade japonske. Meli tu i svu sporak (neco nevidaneho, vypadalo to jako velika kamna) a vzadu v rohu mel neustale velky hrnec do poloviny naplneny vodou. Do te hazele veskere okrojky . Spicky okurek, slupky z cibule, cesneku, flaxy z masa a ja uz nevim co vsechno . Je to hezkych par let nazpatek. V tech kamnech bylo stale teplo, tak se to nevarilo, ale bylo to na teple. P x dnech tu hustou kasi (zrejme) rozmixoval a dal do trouby pect a vyndal pekacek masoxu. Ovsem to je jen muj odhad. Co presne s tim delal a hazel do te vody nevim, ale zirala jsem, co to dela, proc tam ty zbytky hazi, vypadalo to jako kompost !
Tak asi takhle nejak se ten masox take da delat.

 
Roomanka
205 příspěvků 02.10.11 08:17

Jak říkám, špatně jsem to četla a v nadšení do hub přidala rajče! Houby jsem necedila, rozmajstrovala, a proto je to kaše. No, nevadí, i tak je to paráda. Mám další houby, jdu na sirup, teď už fakt. Díky, Dag!

 
dag
539 příspěvků 02.10.11 00:13

Roomanko, jsem malinko zmatená, ale možná, že jsem ten recept špatně napsala a neoddělila od sebe část houbovou a zeleninovou.
Houby se zpracovávají jenom se solí a s vodou. A že je cedím, no, to jsem odkoukala od předků.

Možná,že to co jsi uvařila Ty, je lepší.
Samozřejmě to musíš sterilovat a uchovávat po otevření v ledničce.

Co se týče té zeleniny.
Já jsem zahrádkářka - se střídavými úspěchy -, ale zeleninu mám vždy. A protože je chemicky nehnojená, snažím se jí do posledního kousku zužitkovat.
Nejprve jako přílohu,
potom vyrábím polévkové konzervičky.....To na oleji zpěním nastrouhanou mrkev,čímž celý výroběk dostane zlatavou barvu, pak přidám nastrouhaný celer, petržel, brokolici, květák, kedlu bnu a nakrájený porék, kapustičku, fazolky, kousek zelí, pár rajských a různé „jedlé listy“ a všechno to trochu osmažím a trochu podusím. Okořením libečkem a zelenou petželkou, solí, pepřem a kousíčkem nastrouhaného zázvoru.Někdy přidám trochu Podravky.
Ještě horké nacpu do skleniček a zasteriluju.
V zimě pak nenakupuju předraženou zeleninu, nemyju, neškrábu ale jen skleničku vyklopím do vody, povařím s kouskem masoxu, přidám něco čerstvého a mám polévku jako zvon.Nebo přidám brambory, výše popsaný houbový extrakt a bramboračka je jako dva zvony.

A co mně po tomto ze zeleniny ještě zbyde, z toho vytvářím tak zvané maggi, jak jsem popsala výše.
Dělám to tak proto, že už se to nehodí ani na tu polévkovou konzervičku a že je mně to líto vyhodit, protože jako koření to ještě udělá dobrou službu.
No a letos jsem zjistila…- neměla jsem dostatek skleniček…- že je možné hodně hustou zeleninovou hmotu usušit.

A po Tvém psaní ještě, že je možné k té zelenině přidat i nějakou tu houbu.

 
Roomanka
205 příspěvků 01.10.11 21:57

Dag, tak jsem to asi nějak „pozměnila“ jako vždy, když nepořádně čtu recept. Teď mám v kastrolu kaši, která báječně chutná, ale sirupu se to nepodobá.
Rozmajstrované houby ponorným mixerem s libečkem a rajčetem redukuji, už to stojí na vařečce, chutná to báječně. Ale asi to tak nemá být,že? Měla jsem houby rozmixovat a potom nechat vykapat přes sítko šťávku. Chjo, tak co s tím. Já to prostě dám do skleniček a zavařím, my jsme chutí nadšeni. Druhou várku procedím. Je to super recept, protože alespoň využiji ty nožičky z hub, které v octě nebo matjesech přímo nesnáším. Mám v koši na zeleninu cuketu, pórek, mrkev a dalších surovin nakoupených „v akci“, můžu to také využít na „Maggi“? Libečku mám dost na zahradě, určitě bych to štrejchla celerovou natí či petrželkou. Děkuji!

 
dag
539 příspěvků 30.09.11 12:22

Děkuji Glamo, opravila jsem

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 30.09.11 10:24

Cit: …zahustím do konzistence sirupu.

Znamená to zahuštění rozmixovanými houbami, nebo se ještě odvařuje..?

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Bramborový guláš s kabanosem Bramborový guláš s kabanosem
Mrkvový salát Mrkvový salát
Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem
Špagety s pečenou červenou paprikou Špagety s pečenou červenou...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz