Recept Kořeněná křupavá vložka do polévek

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Kořeněná křupavá vložka do polévek

Úvod

Máte rádi opečené kostičky pečiva do polévek? Správně česky croutons, ja vím. Když je dělám za stálého převracení na pánvi, rozlévá se vůkol nelibý puch, kousky nejsou rovnoměrně opečeny a na dně zůstává plno negroidních drobků. Kdybych se naučil pohazovat pánví, jako gastronomická celebrita s umaštěnou hřívou, pak možná… Nakrájel jsem čerstvý chleba (jiný nebyl), vložil do pánve ActiFry, víc už se nevešlo, přihodil lžíci sádla, nastavil patnáct minut a vrť se lopatko. Výsledek? Stejnoměrná krásná barva, křupavé a křehké kostky, jaké na pánvi nedovedu. Ani jeden spálený drobek.
Když uschne domácí chleba s kváskem, držel by v něm i šroub, proto se v polévkách nerozmočí tak snadno. Tousťák se rozpadá i v dechu křečka

Postup

Dva dny starý chleba jsem nakrájel a nechal schnout. Je mnohem rychleji hotov a přidané suroviny nejsou zbytečně ohřívány vysokou teplotou. Nijak jim to ze zdravotního hlediska nesvědčí. Rozdrtil jsem česnek na kaši, cvrknul špetku cukru a rozmíchal s půldeckou vody. Mixér je tady nanejvýš vhodný. Touto tekutinou jsem postříkl rozložený, nakrájený chleba, v druhém pokusu i bílé pečivo. Přidal lžíci sádla a opekl, jak výše uvedeno. Kořenící tekutinu lze ochutit i mletými bylinkami. Nesolíme, pečivo je slané dost a nemá převládat jedna chuť.
Tímto způsobem lze připravit i komerčně nabízené Bake rolls, ovšem s mnohem menším obsahem tuku.


Reklama

Nahlásit recept

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Wolfg 20.02.12 19:52

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Kořeněná křupavá vložka do polévek

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
2905
753 příspěvků 14.03.12 06:29

Landospandos, prozradíš víc k „udělátku“ do zásuvky, díky…

 
Wolfg
583 příspěvků 28.02.12 21:06

Landospandos, Ty moje papírová Lou, rád Tě vidím. Když stříhám papír, abych jím podestlal knedl vařený na pánvi, pravidelně vzpomenu na Tebe, dívko geniální.

 
Landospandos
256 příspěvků 28.02.12 20:31
Actifry

Tento přístroj vlastním, jsem spokojená. Hranolky bezva, opékáme i kousky masa, ke konci přípravy na chvíli zeleninu, žampiony a podobně. Používám konopný olej, je fantastický. Opékala jsem s kouskem másla nakrájená jablka, s pečením jsem to kapánek přehnala a byl z toho jablečný karamel, ale bylo to strašně dobré. Oceňuje ho nejvíc synátor, který by se vykašlal postávat u pánve a hodinu míchat, prohazovat a sledovat, kterak připravovaný pokrm zlátne. Naprostý souhlas s tím, že chybí minutka, to tedy soudruzi z NDR udělali opravdu chybu. Ale dnes se s tímto nedostatkem dá zcela teoreticky vypořádat minutkou do zásuvky. Český člověk si ví rady.

 
2905
753 příspěvků 26.02.12 03:08
Netřeba kalkulačky

protože mé počty byly myšleny trochu jinak. Mám v kuchyni pouze dva obvody, už teď dost využité, což dávají znát když zapomenu něco vypnout. Mašinku jsem prozkoumala když casino vložil obrázek k prvnímu povídání, umím si představit jak je šikovná. Horkovzdušný zázrak jsem si koupila už před lety, cca 10 - 15 let. Celý skleněný, bez lopatky na míchání, smažil, vařil, pekl celkem rychle. Zdravé smažení nyvydrželo dlouho, nad slovy „smažíš málo a ještě šidíš“ jsem se zamyslela a řízkům dopřála opět lázeň v tucích. Ostatní pečení jsem bohatě využívala do doby, než se povedlo rozbít spodní část. Zůstalo víko s ventilátorem, dnes prý slouží na prohřátí dolních končetin. Další úvahy - když budu připravovat krásné, zlatavé brambory /já je ráda, hranolky nemusím/, už se mi nevejdou třeba kuřecí paličky. Mohu předpřipravit na pánvi a pak pod gril do mikrovlnky, kterou mohu zapnout až po skončení brambor. No, mohla bych natahnout prodlužovačku, ale co ti, co šourají a nezvedají nohy… jako dárek pro synka nevhodné, nemá čudlík vypínací. Musím se obejít bez míchací lopatky, až budu ve své kuchyni, uvidím, třeba se dočkám i toho, že budou vychytány chyby, pak mi nebude vadit ani delší příprava.

 
esmeralda
4813 příspěvků 23.02.12 22:50

Alis, asi bude někde chyba ve výrobě. Nejspíše jsou předsmažené v oleji špatné (asi moc nízké) teploty a vcucnou do sebe toho oleje mnoho.
I já kupuji někdy hranolky v supermarketu, určené k pečení na plechu a olej po nich nezůstane.
Jediná nevýhoda je že se musí obrátit aby byly opečené rovnoměrně.

 
Alis
2617 příspěvků 23.02.12 22:08

Hranolky bez tuku???? Nebudou chutnat jako klasické, to určitě ne, Esmeralddo. Ale v něčem dokonce možná lépe.

Když koupíš (v Čechách) hranolky, koupíš něco, co je nehorázně mastné, co když pomalu opékáš v troubě na plechu, zbyde ti hora hnusného ztuhlého tuku… Tuhý ztužený tuk… Hnus.

Udělej na plechu vlastní, jako je děláme léta a pochutnáš si…

 
esmeralda
4813 příspěvků 23.02.12 21:54

Dík všem za vaše připomínky.
Ze všeho jsem usoudila že to ještě bez tohoto přístroje nějakou dobu vydržím. Nejsem přesvědčena že hranolky budou chutnat stejně jako klasické. Nerada bych koupila něco co nebudu často používat, neboť moje kuchyňka je malá a místem plýtvat nechci.
Wolfg, tady stojí okolo A$ 300,– což je bratru KČ 6014,–.

 
Alis
2617 příspěvků 23.02.12 21:03

Moc mě baví a těší, že se tu občas objeví někdo, kdo nepropaguje za peníze a není pitomec, co si musí stát za svým tvrzením. Je to úžasně osvěžující. Člověk, co má názor ale zároveň ho umí obhájit a nemá pocit, že když se mu nějaký výrobek (recept) líbí, nemůže mít výrobek (recept) chybu. Je jen málo lidí, co umí a chtějí být objektivní. Díky, Wolgu :-)

Nevím, co všechno výrobek zvládne, před (drahnými lety mě baba nepřesvědčila) -možná bych ho potřebovala jako vy na pár týdnů do testovací péče :-)

Mě ale prostě připadá nehorázně drahý… jako spousta jiných výrobků. Naposledy jsem viděla reklamu na „vařič čaje“ za skoro sedm litrů - prý umí nevídatelné - totiž uvařit vodu na požadovanou teplotu dle zadání :evil:

Zdravější způspb přípravy - u čehokoli - to přikývnu. ALE - mám za sebou dlouhou debatu s člověkem, co miluje smažené, co miluje jídlo a snaží se o zdravější způsob přípravy.

Řízky bez tuku? Hranolky bez tuku? Jo, já sama jich snědla spousty. Právě proto můžu z vlastní zlušenosti říct, že to chutná jinak. Stejně jako chutná jinak omeleta z bílků a karbanátky bez pojidel. Mě to osobně chutná, ale lidem, co nejsou zvyklí, těžko nabízet…

Mimochodem - další hezké téma na labu…

Příspěvek upraven 23.02.12 v 21:10

 
Wolfg
583 příspěvků 22.02.12 22:01

Nepropaguji Tefal. Je to firma stejně podivná jako mnoho jiných. Zaměstnává mladé manažery, zahleděné do vlastní dokonalosti, kterým je zřejmě fuk, kolik zboží prodají. Je to západní nafoukanost, která nás vždycky bude brát jako lidi horší kategorie, proto se ani neobtěžuje, aby cokoli vysvětlila a přitom kupní síla ubývá na celém světě a tyto firmy budou těžce bojovat o přežití. Jedno vysvětlení mě napadá. Tak jako mobil vyráběný v desetimiliónových sériích prodává výrobce za padesát kaček, i tato mašina na tom nebude jinak. Je sice těžší, obsahuje víc materiálu, ale výzkum nestál tolik. Je běžné, že hromadný výrobce spotřebního zboží musí dávat při odběru až 90% slevu, aby se udržel. Moje bývalá ekonomka říkala, že dvouprocentní zisk je taky zisk, ale musíš to valit po kamiónech. Obchod postavený na hlavu, že? Můžeme se těšit, že ceny zboží stoupat nebudou. Dosti potrhlé ekonomie.

Tato mašina je v principu přípravy pokrmů skutečně výjimečná a nezaslouží si povzdechy: dvakrát to zkusím a pak ji dám na půdu. Poněkud vám pokazím nadšení. Topné těleso je rozpálené do oranžového žáru, má tedy nad 800°C. Horký vzduch proudí mašinou gumovými kanály, opéká pokrm a vrací se přes dmychadlo k topnému tělesu. Každá nekovová hmota s teplotou stárne a mění vlastnosti. Uvnitř je příliš mnoho věcí, co se mohou pokazit teplotou. Sice ve městě existuje malý obchod, který má i náhradní díly, je však otázka jak dlouho. Musíme si výrobek koupit s vědomím, že může najednou odejít do kopru a spravedlnosti se nedočkáme. Horší bude, až si na něj zvykneme a další nebude. Jednu výhodu vysoká teplota má. Stroj je sterilní vždycky, ať je zas…ý jakkoli.

Smažit cokoli v obalu samozřejmě jde (dáma v Makru zřejmě zapomněla vyjmout lopatku, Alis), ale nedostaneme řízky lahodně nasáklé sádlem.
Povrch se postříkne omastkem a v tom je úspěch. Namastit a nepřemastit. Jenoféfa se ptala, zda jde smažit květák. Nevím, počkám až bude ten pěstovaný v půdě, nikoli na chemických přílivových záhonech, pak zkusím. Chuťově jiné, ale dobré jsou karbanátky. Kdo pekl mleté maso na kamenné desce, mohl by souhlasit.

Ale na co by mohly všechny přemýšlivé bytosti kývnout je zdravější způsob přípravy. Jistý můj pacoš je onkolog. Chodí si ke mně léčit duši, pošramocenou z nezáviděníhodné práce. Občas z něj vypadne, jak zběsilý je nárůst onkologických onemocnění. Stravy do sebe nacpeme tuny, bylo by podivné, kdyby neměla vliv…

 
Alis
2617 příspěvků 22.02.12 20:45

Hluboké smažení s minimálním množstvím oleje mi připadá jako obrovský protimluv. Jenže Wolfg není hloupá ovce a věřím mu, co napíše.

Proto napíšu jen svou zkušenost - před mnoha lety jsem v Makru zažila prezentaci stejného výrobku (pravda, vypadal tenkrát trochu jinak), ale dáma v něm smažila malé v trojobalu balené řízečky. Peklo. Lopatka je motala po pánvi a všechen obal byl dole. Maso bylo opečené dobře, ale řízky to nebyly…

To jen přípodotek k tomu, že blbá prezentace čehokoli vám výrobek neprodá… :-)

 
Sylvie
2302 příspěvků 22.02.12 17:29

I tak děkuji Wolfimu za tento recept, díky němu a dalším jsem se zase něčemu přiučila. Chléb se suší na plechu, asi upeču podle Wydry.

 
wydra  22.02.12 11:34

Uz davno je tu krasny recept od labuznice Ewy na krutonky, uz davno jsme delavali hranolky jen v troube pecene.

 
Wolfg
583 příspěvků 22.02.12 10:38
Nevím jak v OZ,

leč u nás aby komerční dobrotu se svící pohledal. Vařím rád pro lidi a proto nekupuji téměř nic, co mi připraví chemický průmysl. Jsou v tom ukryty dvě výhody. Dostanem kvalitní pokrm a stále jsou na světě lidé, kteří ocení, když se pro ně cokoli udělá, než když se to skvěle koupí.
Ad hranolky. Pokud myslíš tu úžasnou vůni rakovinotvorného akrylonitrilu a to myslím vážně, protože nic podobně nevoní, je i v těch nemastných. Jsou jen víc připečené na hranách. Určitě se od sebe rozpoznají, ale nejsou si na hony vzdálené. Ty z oleje, doma připravené znám, ani jiné nejím, i když zřídkakdy. A co že stojí hrnec u vás?

 
Wolfg
583 příspěvků 22.02.12 10:27
Opečený chleba

je jedna z mnoha možností, co lze v mašině připravit. Co se týká režie, stačí vzít čínskou kalkulačku a hned víme: 1,4 kW krát 10 minut krát 5 Kč/kWh je právě 1,18 Kč za několik porcí. Je to mnoho?

 
wydra  22.02.12 10:07

Jak jednoduche a dobre jsou chleby nebo bile pecivo pokrajene na kosticky , postriknute olejem a upecene v obycejne troube! Po minutach je prohodim, mam krasnou a krupavou jednu jak druhou. Do pytliku nalisuju cesnek (kdyz chci cesnekove nebo jinak ochucene), do toho nasypu opecene chlebicky, pytlik nafouknu, protrepu a vysledek je stejne dobry. Mivam krupave chlebicky na stole casto misto chipsu. Tu se daji do polevky, tu zobou samotne, nebo k nejake pomazance.

 
2905
753 příspěvků 22.02.12 03:58
Moc hezké krutonky

… a ne jen do polévky, ochucené česnekem bych zobala jen tak.

Esmeraldo, http://www.youtube.com/watch?… - zde je vidět příprava a výsledek, budou křupavé, ale srovnatelné s klasikou nebudou. Je vidět i budík. Synek prohlásil, že za tu dobu by ho chuť přešla :) Ač přístroj vypadá lákavě, nás odrazuje dlouhá příprava, spotřeba proudu a cena.

 
esmeralda
4813 příspěvků 22.02.12 01:28
Wolfg,

děkuji za odpověď, nicméně potřebuji objasnit pár bodů.

Nějak nerozumím pojmu komerční blaf. Prosím vysvětli o co se jedná.

Za druhé jsem chtěla jenom vědět zda se hranolky (samozřejmě se začíná syrovými brambory) z tohoto přístroje, tudíž s použitím velice malého množství oleje, dají srovnat s hranolky připravenými klasickou metodou, to znamená smaženými ve vysoké vrstvě oleje.

 
Wolfg
583 příspěvků 20.02.12 22:40
hotový krutony

já se picnu, za chvíli bude orgasmus v tubě

 
Wolfg
583 příspěvků 20.02.12 22:39

Firma, co patlá diety, mimochodem chutné akorát je toho málo, mě oslovila, abych přístroj zkusil a napsal o něm. Za dva tejdny jsem zmákl asi padesátku žvanců a mašina mi zůstala. Na přípravu zeleniny je nenahraditelný. Za deset minut připraví grilované cokoli horkým vzduchem bez kouře, aniž by pustilo vodu. Ty hnusný bledý rajský s cuketou, paprikama a cibulí se změní k nepoznání. To na žádné pánvi nejde. Hranolky, tedy krájené syrové brambory jsou skutečně dobré. Neporovnávej to s komerčním blafem. Samozřejmě lze opékat i vařené. Včera jsem jsem do pánve hodil šťouchaný s česnekem, jakože zbyly - a dobrý. Ještě se mi nepodařilo něco zkazit. Až na ten chybějící časovač je přístroj blbovzdornej. Zároveň je suprblbej. Nedotaženej a to je škoda. Nový model je pouze vylepšen, ale žádnej lumen nad ním nepřemejšlel. Starší typ se dá sehnat za 2800, nový za 5500.

 
casino
4463 příspěvků 20.02.12 22:24

http://www.labuznik.com/…tifry-43169/ :)

 
esmeralda
4813 příspěvků 20.02.12 22:18

ActiFry je předpokládám přístroj na „hluboké smažení“ s minimálním množstvím oleje.
Přemýšlela jsem o zakoupení, ale přístroj je velice drahý a recenze nebyla moc pozitivní, proto bych se ráda zeptala majitele jak mu z něj chutnají bramborové hranolky v porovnání s klasickou metodou. Stojí to za to?

Krutónky jsou kouzelné. U nás se ale konzumují tak sotva jednou do roka, tak si je již koupím hotové. Na to se mi tento stroj nevyplatí koupit.
Apropos, kolik stojí v ČR?

 
mrtvola
1394 příspěvků 20.02.12 21:54

No to je ale opravdu nádhera! Já chci taky. Jenom se bojím, že bych ho vytáhla dvakrát do roka a jinak by mi jen zabíral místo. Ale na to chroupaví mi kapou sliny. Fakt.

 
Wolfg
583 příspěvků 20.02.12 21:35

Též vlastním několik obstarožních modelů Remosky. Již byly několikrát opravovány a pečou skvěle. Jenže ty, o nichž píšeme, stály 150 Kčs, dnešní cena začíná na 2500 a zřejmě je to povedený nápad, když se dělá dodnes. Myslím, že ji táhl do Států i Drobek a to je co říct

Příspěvek upraven 20.02.12 v 21:39

 
dag
539 příspěvků 20.02.12 21:32
Wolfg

Raději jsem neměla to číst.

 
dag
539 příspěvků 20.02.12 21:28
glamě

Já mám také obstarožní model ale mám k němu tři nádoby, hlubokou, střední a mělkou, ve které se pěkně dělá pizza........nádoby se dají dokoupit....... no a v té mělké dělám krutonky. Zapnu remosku, než nakrájím housku, nebo chléb na kostičky, víko se mně ohřeje. Kostičky dám do mísy, přiklopím a za chvíli je hotovo. Když mně honí velká mlsná, kostičky chleba mírně pocákám olejem, nebo, když už jsou lehce opečené, zamíchám s trochou sádla a nechám dopéct.
Je to vyzkoušené. Já věřím na sílu česneku a v zimě a předjaří je česnečka s opečeným chlebem mým věrným průvodcem proti těm darebnostem, jako je mráz, chřipka, rýma, kašel a pod.

 
Wolfg
583 příspěvků 20.02.12 21:12
Závist Tě přejde,

jen co si přečteš http://www.labuznik.com/…tifry-43169/. Tefal už přišel na hlavní botu a odstranil ji v novém modelu, ovšem s patřičnou cenou. Ale počkej, ceny zbytných věcí klesají každým dnem

 
glama  20.02.12 21:10

Dag, to mě zaujalo, protože remosku miluju…normálně je tam upečeš??
Ale žádnou mělkou misku nemám, mám obstarožní model..

 
dag
539 příspěvků 20.02.12 21:00
krutony podle Wolfga

Nádherný přístroj. Závistí mně píchá v játrech.
Já, protože nemám tu nádheru, dělám něco podobného v mělké misce v Remosce.

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Koláč a la piňa colada


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky
Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...
Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s chřestem
Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...
Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz