Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
2905 Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Závin se připravoval v období kopřiv častěji. Dnes dvakrát za sezonu. Babička pekla i ze sušených kopřiv, zatím jsem nezkoušela.
Prý nám kopřiva předává svou odolnost a sílu.
Dochutit lze libovolně.
Nejdříve připravím "praženou krupici":https://www.labuznik.cz/recept/prazena-krupice/. Osprchované kopřivy nechám okapat, cedník překlopím na čistou utěrku, lehce promnu, vysypu do hrnce, zaleju horkou převařenou vodou, pod pokličkou nechám 10-15min. Odcedím, výluh nevylévám. U starších kopřiv je snažší, svážu stonky, ponořím do horké vody, vyjmu, oklepu, ostříhám použitelné části. Odvážím potřebné množství do mísy, dřevěným "drtítkem" z hmoždíře naruším žilky, stonky výhonků. Přileju cca deci výluhu, umixuji. Dle potřeby přidám výluh, konzistence je srovnatelná s rozmrzlým špenátem. Vmíchám žloutky, po částech mouku se špetkou soli. Našlehám bílky, metličkami prošlehám i kopřivy, jemně zapracuji sníh. Těsto lze částečně vylít na tukem potřený papír, gumovou stěrkou vyprázdním mísu, urovnám povrch, peču ve vyhřáté troubě 160C°, horkovzduchem 15-20 minut. Během pečení umíchám pomazánkové máslo s kys. smetanou. Lze použít žerve, tvaroh, tavený sýr... Test upečení - papír s těstem stahuji na hranu plechu, musí se oddělovat a dělají se vrásky, které po narovnaní zmizí. Druhým papírem překryju plech, otočím, stahnu původní papír a mohu potírat, plnit. Volila jsem jednuchou náplň bez uzenin, krupici máme rádi, nechala jsem se umluvit k mini kompromisu. Tři roky jsem plnila na přání, tentokrát plním přání své. Mrkev je vařená v osolené, okyselené vodě, použila jsem hlavně na uhlazení krupice místo válečku. Zavinu, snažím se pevně, zabalím zpět do papíru, chladím. Nakrojeno po dvou hodinách, ještě málo, ale chutná.
Recept je z kategorií: Bezmasá jídla Záviny
rajčata, může být opečená slanina
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Kopřivový závin
Ten zavin s koprivami, nebo spenatem vypada nesmirne chutne. Jani, to se ti povedlo
Závin z tohoto těsta jsem připravila i sladký, letos bude zas.
Tvaroh s bílou čokoládou, zabalit jahody, zamotat, stačí jen pocukrovat.
Do kopřiv špetku soli, na špičku nože bílého pepře.
Udělám, ukážu.