Recept Kopřivový závin Dia Veg Pra

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Kopřivový závin

Úvod

Závin se připravoval v období kopřiv častěji. Dnes dvakrát za sezonu. Babička pekla i ze sušených kopřiv, zatím jsem nezkoušela.

Prý nám kopřiva předává svou odolnost a sílu.

Dochutit lze libovolně.

Postup

Nejdříve připravím praženou krupici.

Osprchované kopřivy nechám okapat, cedník překlopím na čistou utěrku, lehce promnu, vysypu do hrnce, zaleju horkou převařenou vodou, pod pokličkou nechám 10-15min.

Odcedím, výluh nevylévám. U starších kopřiv je snažší, svážu stonky, ponořím do horké vody, vyjmu, oklepu, ostříhám použitelné části.
Odvážím potřebné množství do mísy, dřevěným „drtítkem“ z hmoždíře naruším žilky, stonky výhonků.

Přileju cca deci výluhu, umixuji. Dle potřeby přidám výluh, konzistence je srovnatelná s rozmrzlým špenátem. Vmíchám žloutky, po částech mouku se špetkou soli.

Našlehám bílky, metličkami prošlehám i kopřivy, jemně zapracuji sníh.
Těsto lze částečně vylít na tukem potřený papír, gumovou stěrkou vyprázdním mísu, urovnám povrch, peču ve vyhřáté troubě 160C°, horkovzduchem 15-20 minut.

Během pečení umíchám pomazánkové máslo s kys. smetanou.
Lze použít žerve, tvaroh, tavený sýr… Test upečení - papír s těstem stahuji na hranu plechu, musí se oddělovat a dělají se vrásky, které po narovnaní zmizí. Druhým papírem překryju plech, otočím, stahnu původní papír a mohu potírat, plnit.

Volila jsem jednuchou náplň bez uzenin, krupici máme rádi,
nechala jsem se umluvit k mini kompromisu.

Tři roky jsem plnila na přání, tentokrát plním přání své. Mrkev je vařená v osolené, okyselené vodě, použila jsem hlavně na uhlazení krupice místo válečku. Zavinu, snažím se pevně, zabalím zpět do papíru, chladím.

Nakrojeno po dvou hodinách, ještě málo, ale chutná.

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla Záviny

Nahlásit recept

  • 07.04.12 vloženo
  • 4991x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2 hod

Ingredience

Těsto:

  • 500-600 g spařených okapaných kopřiv
  • 90-130 g polohrubé mouky
  • 2 vejce velké domácí nebo 3 z konzumu
  • sůl
  • koření dle libosti
  • česnek - nemusí být

Náplň:

  • 250 g pražené krupice
  • 2 ks mrkve
  • 1 ks pomazánkové máslo
  • 2-4 lžíce kysané smetany
  • sůl
  • bílý pepř
  • 3-4 lžíce sýra Gran Moravia

Doporučená příloha

  • rajčata, může být opečená slanina

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

2905 07.04.12 02:56

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Diskuse k receptu Kopřivový závin

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
babi
6360 příspěvků 22.04.12 19:38

Ten zavin s koprivami, nebo spenatem vypada nesmirne chutne. Jani, to se ti povedlo :palec:

2905
753 příspěvků 07.04.12 03:16

Závin z tohoto těsta jsem připravila i sladký, letos bude zas.
Tvaroh s bílou čokoládou, zabalit jahody, zamotat, stačí jen pocukrovat.
Do kopřiv špetku soli, na špičku nože bílého pepře.
Udělám, ukážu.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka
Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...
Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz