Recept Kopřivový závin Dia Veg Pra

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Kopřivový závin

Úvod

Závin se připravoval v období kopřiv častěji. Dnes dvakrát za sezonu. Babička pekla i ze sušených kopřiv, zatím jsem nezkoušela.

Prý nám kopřiva předává svou odolnost a sílu.

Dochutit lze libovolně.

Postup

Nejdříve připravím praženou krupici.

Osprchované kopřivy nechám okapat, cedník překlopím na čistou utěrku, lehce promnu, vysypu do hrnce, zaleju horkou převařenou vodou, pod pokličkou nechám 10-15min.

Odcedím, výluh nevylévám. U starších kopřiv je snažší, svážu stonky, ponořím do horké vody, vyjmu, oklepu, ostříhám použitelné části.
Odvážím potřebné množství do mísy, dřevěným „drtítkem“ z hmoždíře naruším žilky, stonky výhonků.

Přileju cca deci výluhu, umixuji. Dle potřeby přidám výluh, konzistence je srovnatelná s rozmrzlým špenátem. Vmíchám žloutky, po částech mouku se špetkou soli.

Našlehám bílky, metličkami prošlehám i kopřivy, jemně zapracuji sníh.
Těsto lze částečně vylít na tukem potřený papír, gumovou stěrkou vyprázdním mísu, urovnám povrch, peču ve vyhřáté troubě 160C°, horkovzduchem 15-20 minut.

Během pečení umíchám pomazánkové máslo s kys. smetanou.
Lze použít žerve, tvaroh, tavený sýr… Test upečení - papír s těstem stahuji na hranu plechu, musí se oddělovat a dělají se vrásky, které po narovnaní zmizí. Druhým papírem překryju plech, otočím, stahnu původní papír a mohu potírat, plnit.

Volila jsem jednuchou náplň bez uzenin, krupici máme rádi,
nechala jsem se umluvit k mini kompromisu.

Tři roky jsem plnila na přání, tentokrát plním přání své. Mrkev je vařená v osolené, okyselené vodě, použila jsem hlavně na uhlazení krupice místo válečku. Zavinu, snažím se pevně, zabalím zpět do papíru, chladím.

Nakrojeno po dvou hodinách, ještě málo, ale chutná.

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla Záviny


Reklama

Nahlásit recept

  • 07.04.12 vloženo
  • 4757x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2 hod

Ingredience

Těsto:

  • 500-600 g spařených okapaných kopřiv
  • 90-130 g polohrubé mouky
  • 2 vejce velké domácí nebo 3 z konzumu
  • sůl
  • koření dle libosti
  • česnek - nemusí být

Náplň:

  • 250 g pražené krupice
  • 2 ks mrkve
  • 1 ks pomazánkové máslo
  • 2-4 lžíce kysané smetany
  • sůl
  • bílý pepř
  • 3-4 lžíce sýra Gran Moravia

Doporučená příloha

  • rajčata, může být opečená slanina

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

2905 07.04.12 02:56

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Diskuse k receptu Kopřivový závin

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
babi
6360 příspěvků 22.04.12 19:38

Ten zavin s koprivami, nebo spenatem vypada nesmirne chutne. Jani, to se ti povedlo :palec:

 
2905
753 příspěvků 07.04.12 03:16

Závin z tohoto těsta jsem připravila i sladký, letos bude zas.
Tvaroh s bílou čokoládou, zabalit jahody, zamotat, stačí jen pocukrovat.
Do kopřiv špetku soli, na špičku nože bílého pepře.
Udělám, ukážu.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Novoroční čočka s houbami Novoroční čočka s houbami
Vepřové s vejci a brambory Vepřové s vejci a brambory
Chilli con carne Chilli con carne
Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...
Pečené papriky s česnekem Pečené papriky s česnekem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz