Recept Kopřivové placičky se sýrem

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Kopřivové placičky se sýrem

Úvod

Dala jsem si za úkol vytvořit občerstvení vhodné ke sledování sportovních zápasů v TV, aby:

  1. se dalo podávat a konzumovat teplé i studené
  2. jej bylo možné připravit dopředu (abych nemusela od TV odejít a trávit mnoho času v kuchyni :mrgreen: ) a poté ohřát nebo ne
  3. se mohlo konzumovat bez přílohy i s ní
  4. bylo pro příp. hosty neobvyklé, neokoukané
  5. obsahovalo „něco zdravého“, nebylo příliš kořeněné, solené (o umělých ochucovadlech, konzervantech a barvivech nemluvě :cert: )
  6. nenáročné na výběr surovin


Vznikly tyto placičky; původně jsem chtěla tvarovat jako krokety, placičky nakonec zvítězily.

Z uvedeného množství ingrediencí jsem vytvarovala 21 kousků o průměru cca 8 cm a tloušťce asi 1 cm. Je to 3 – 5 porcí podle způsobu podávání a hladu strávníků :lol: .

Ihned po usmažení jsou placičky na povrchu křupavě vypečené, uvnitř měkce vláčné. Jako příloha se k nim hodí vařené brambůrky hojně sypané sekanou pažitkou. Po vystydnutí jsou kompaktnější, dají se jíst „jen tak“, nebo namáčet do různých omáček. Vyzkoušela jsem jednoduchou z tučného osoleného jogurtu s rozetřeným česnekem. A jako příloha opečený toustík.

Postup

Nejprve si připravíme mléčnou kaši. V kastrolu vyškvaříme slaninu nakrájenou na nudličky (asi 3×20 mm), přidáme sádlo, zasypeme hladkou moukou a umícháme velmi světlou jíšku. Tu pak zalijeme 400 ml mléka, prošleháme a vaříme do zhoustnutí. Necháme vychladit.

Mladé kopřivy spaříme vroucí vodou. Měkké stonky ponecháme, tužší odstraníme. Dobře vymačkáme přebytečnou vodu, která by těsto naředila (vodu z kopřiv nevyléváme; schladlou můžeme zalít květiny a nebo ji třeba použít na oplachování při mytí vlasů :think: ). Kopřivy přesekáme ne moc na jemno.

V míse smícháme připravené kopřivy, nastrouhané brambory, strouhaný sýr, mléčnou kaši, jedno vejce, prolisovaný česnek, nadrobno posekané s větviček sdrhnuté lístky tymiánu, jemně osolíme a opepříme. Promísíme a pokud se nám zdá hmota příliš řídká, velmi lehce dohustíme strouhankou.

Polévkovou lžící vykrajujeme kusy o velikosti mezi pingpongovým a tenisovým míčkem, poprášené strouhankou vytvarujeme do požadovaného tvaru, obalíme v rozšlehaných vejcích s mlékem (na jedno vejce 2 PL mléka) a znovu ve strouhance. Zvolna smažíme v oleji.

Podáváme teplé i studené s přílohou nebo bez (viz úvod).


Reklama

Nahlásit recept

  • 26.04.15 vloženo
  • 1833x zobrazeno

Ingredience

  • 250 – 300 g předem vařených brambor, zbavených slupek a nastrouhaných
  • 300 g mladých kopřiv – je jich vrchovatá mísa o průměru 26 cm!
  • 80 g slaniny + 1 PL sádla
  • 4 PL hladké mouky
  • asi 400 ml mléka + několik lžic navíc
  • 3 – 4 vejce (jedno do hmoty, 2 – 3 na obalení)
  • 200 g strouhaného tvrdého sýra – ementál a pod.
  • 3 stroužky česneku
  • 4 - 5 větviček čerstvého tymiánu
  • sůl
  • mletý pepř
  • strouhanka (docela dost)
  • olej nebo jiný vhodný tuk na smažení

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

birkana 26.04.15 10:20

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Kopřivové placičky se sýrem

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Těstovinový salát s kuřecím masem Těstovinový salát s kuřecím...
Vaječný salát s pomeranči a řeřichou Vaječný salát s pomeranči a...
Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
Karbanátky Karbanátky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz