Recept Kopřivové placičky se sýrem

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Kopřivové placičky se sýrem

Úvod

Dala jsem si za úkol vytvořit občerstvení vhodné ke sledování sportovních zápasů v TV, aby:

  1. se dalo podávat a konzumovat teplé i studené
  2. jej bylo možné připravit dopředu (abych nemusela od TV odejít a trávit mnoho času v kuchyni :mrgreen: ) a poté ohřát nebo ne
  3. se mohlo konzumovat bez přílohy i s ní
  4. bylo pro příp. hosty neobvyklé, neokoukané
  5. obsahovalo „něco zdravého“, nebylo příliš kořeněné, solené (o umělých ochucovadlech, konzervantech a barvivech nemluvě :cert: )
  6. nenáročné na výběr surovin


Vznikly tyto placičky; původně jsem chtěla tvarovat jako krokety, placičky nakonec zvítězily.

Z uvedeného množství ingrediencí jsem vytvarovala 21 kousků o průměru cca 8 cm a tloušťce asi 1 cm. Je to 3 – 5 porcí podle způsobu podávání a hladu strávníků :lol: .

Ihned po usmažení jsou placičky na povrchu křupavě vypečené, uvnitř měkce vláčné. Jako příloha se k nim hodí vařené brambůrky hojně sypané sekanou pažitkou. Po vystydnutí jsou kompaktnější, dají se jíst „jen tak“, nebo namáčet do různých omáček. Vyzkoušela jsem jednoduchou z tučného osoleného jogurtu s rozetřeným česnekem. A jako příloha opečený toustík.

Postup

Nejprve si připravíme mléčnou kaši. V kastrolu vyškvaříme slaninu nakrájenou na nudličky (asi 3×20 mm), přidáme sádlo, zasypeme hladkou moukou a umícháme velmi světlou jíšku. Tu pak zalijeme 400 ml mléka, prošleháme a vaříme do zhoustnutí. Necháme vychladit.

Mladé kopřivy spaříme vroucí vodou. Měkké stonky ponecháme, tužší odstraníme. Dobře vymačkáme přebytečnou vodu, která by těsto naředila (vodu z kopřiv nevyléváme; schladlou můžeme zalít květiny a nebo ji třeba použít na oplachování při mytí vlasů :think: ). Kopřivy přesekáme ne moc na jemno.

V míse smícháme připravené kopřivy, nastrouhané brambory, strouhaný sýr, mléčnou kaši, jedno vejce, prolisovaný česnek, nadrobno posekané s větviček sdrhnuté lístky tymiánu, jemně osolíme a opepříme. Promísíme a pokud se nám zdá hmota příliš řídká, velmi lehce dohustíme strouhankou.

Polévkovou lžící vykrajujeme kusy o velikosti mezi pingpongovým a tenisovým míčkem, poprášené strouhankou vytvarujeme do požadovaného tvaru, obalíme v rozšlehaných vejcích s mlékem (na jedno vejce 2 PL mléka) a znovu ve strouhance. Zvolna smažíme v oleji.

Podáváme teplé i studené s přílohou nebo bez (viz úvod).


Reklama

Nahlásit recept

  • 26.04.15 vloženo
  • 1786x zobrazeno

Ingredience

  • 250 – 300 g předem vařených brambor, zbavených slupek a nastrouhaných
  • 300 g mladých kopřiv – je jich vrchovatá mísa o průměru 26 cm!
  • 80 g slaniny + 1 PL sádla
  • 4 PL hladké mouky
  • asi 400 ml mléka + několik lžic navíc
  • 3 – 4 vejce (jedno do hmoty, 2 – 3 na obalení)
  • 200 g strouhaného tvrdého sýra – ementál a pod.
  • 3 stroužky česneku
  • 4 - 5 větviček čerstvého tymiánu
  • sůl
  • mletý pepř
  • strouhanka (docela dost)
  • olej nebo jiný vhodný tuk na smažení

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

birkana 26.04.15 10:20

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Kopřivové placičky se sýrem

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka
Bramborový guláš s kabanosem Bramborový guláš s kabanosem
Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz