Recept Konfitovaný králík

(Hodnoceno 3x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Konfitovaný králík

Úvod

Čas přípravy: 20 min Čas marinování: aspoň 3-4 hod Čas konfitování 2-3 hod
Podle - lidl.cz - paulus vs. ihnačák

Postup

Omytého králíka naporcujeme, vložíme do mísy a dostatečně osolíme ( použijeme asi 50 g mořské soli ).
Přidáme 3 větvičky rozmarýnu, citronovou kůru, rozmačkané stroužky česneku z jedné hlavičky, 5 kuliček černého pepře a 5 kuliček nového koření.
Takto přiraveného králíka překryjeme folii a necháme marinovat v lednici minimálně 3-4 hod ( ideálně přes noc ).
Potom maso opláchneme, aby nebylo příliš slané a přendáme do pekáče.
Králíka znovu ochutíme - přidáme 3 větvičky rozmarýnu, 5 kuliček černého pepře, 5 kuliček nového koření, 3 bobkové listy a celé stroužky česneku z jedné hlavičky ( vřele doporučuji, po upečené je skvělý ).
Vše zalijeme rostlinným olejem a olivovým olejem ( stačí z pokrutin ),
přikryjeme pokličkou a vložíme do trouby předehřáté na 130°C.
Necháme konfitovat asi 2-3 hodiny ( podle velikosti králika )
Nemusite jej kotrolovat, stačí po určené době přímo servirovat.
Já jej konfitovala 2 1/2 hod a byl to nejlahodnější králík jakého rodina jedla.
Fotky dodám později, neboť jsem netušila výsledek a potom již bylo pozdě.

Recept je z kategorií: Králík


Reklama

Nahlásit recept

  • 16.05.14 vloženo
  • 26985x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2-3 hodiny

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1 králík
  • 50 g mořské soli
  • 6 větviček čerstvého rozmarýnu
  • citronová kůra z 1 citronu
  • 2 hlavičky česneku
  • asi 10 kuliček nového koření
  • asi 10 kuliček černého pepře
  • 3 bobkové listy
  • 500 ml olivoveho oleje
  • 500 ml rostlinného oleje.

Doporučená příloha

  • Orestovaný špenát a bramborové noky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

LudvíkD 31.12.17 14:19

Konfitovali jsme asi tří hodiny. Neměli jsme olivový olej, tak jsem dal do konfitu zelené olivy - asi hrst. Naprostá špička. Jemná chuť po olivách a česneku. Šťavnaté maso. Moc to všem chutnalo, fotky jsem nestihl pořídit. Rodina byla rychlejší a rozebrali mi to, hned po vytažení z trouby.

Odkaz na uvaření

van.Thomas 18.10.17 18:18

Králíka jsem marinoval klasicky, tedy s trochou oleje, rozemletým kořením a přiměřenou dávkou soli. Upečené v oleji je to skvělé, maso není vysušené a zbylý olej má fantastickou vůni.

Odkaz na uvaření

netrabasty 12.05.15 19:46

Králíček vynikající a ten pečený česnek…

Odkaz na uvaření

casino 09.06.14 00:49

.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

hippolyta 22.05.14 22:54

Dovolila jsem si přidat fotku, i když je to králíček konfitovaný loni v létě. Dělám ho totiž úplně stejnou metodou, jen přidávám místo zmíněného koření jenom dva proužky citrónové kůry a citrónový tymián, velký svazek. Plus ten česnek, co nejvíc. Porce taky nejdřív opeču, aby měly barvu. Výborný recept.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Konfitovaný králík

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
hippolyta
394 příspěvků 24.03.17 14:59

Rozhodně to není špatně. A jestli jste to nepochopil, tak to zkuste, napsané to tam je víc, než jasně :-). Já třeba zas nevím, co je přenašeč chuti a přesto mi to funguje.

 
van.Thomas
190 příspěvků 24.03.17 12:57
Není něco špatně?

Já to asi nepochopil, ale nerozumím tomu začátku. Jaký smysl má naházet na králíka pár kuliček pepře a nového koření a zavřít ho s ním do ledničky, když se to ničím nezalije? To přece není žádné marinování. Tam není žádný přenašeč chuti a na toho králíka to nemůže mít žádný vliv. :think:

 
Roomanka
205 příspěvků 19.06.14 23:47

Kuřecí kostry mají na sobě hodně kůže. Tu sloupnu a škvařím. Z kostí s masem pak vařím polévku.

 
casino
4466 příspěvků 19.06.14 22:43
Patrně si najmu editora, dyž mi furt není rozumět!

:mavam:
@Dadooa @birkana
To kuře (kuřecí stehna) dělané společně s králíkem v oliváči z pokrutin NEMĚLO CHIIIBU!!!
A kachní sádlo, pokud ho nevyslopu jen tak z mlsnosti, schraňuju a používám na smažení 3× balelého kapra. Také to nemá chybu :palec:

 
Dadooa
268 příspěvků 19.06.14 21:43

@casino Zkus konfitovat kure v kachnim nebo husim sadle ;-) TO nema chybu! ;-)

@Roomanka „Koupím pět kilo skeletů, oberu kůži, nakrájím na kousky a uškvařím…“ By mi zajimalo, jak to dokazes, kde se na skeletu nachazi kuze..? Protoze skelety asi neskvaris, ne?

 
birkana
1665 příspěvků 18.06.14 19:10

@hippolyta, @exczech, @casino, nedá mi to a musím reagovat. Není kuře jako kuře 8o Věřte, že chlazené kuře z marketu - nejen to obyčejné, ale i žluťoučký „kukuřičný“ brojler má maso naprosto jiné konzistence než to zdánlivě hubené, co běhá po dvoře :potlesk:

Ta moje kuřata jsou zatím mladá na porážku. Jakmile nastane jejich čas, vytřídím kohoutky a pak některý z nich bude poctěn tím, že jej upravím jako konfitovaného :srdce: V každém případě maso domácích kuřat je mnohem pevnější, ne tolik vodnaté a měkké jako to z velkochovů. Konfitovat budu ve slunečnicovém oleji :kytka:

 
hippolyta
394 příspěvků 18.06.14 16:32

Tak asi je to jako se vším - někomu konfitované kuře chutná, někomu ne. Mně ne. Zdá se mi chuti mdlé, přes jakékoliv ochucení, mladé kuřecí maso se mi zdá pro tento způsob úpravy nevhodné, a tak ho nědělám. Dělám raději, dokonce nejraději, králíka, protože má maso pevné a schopné nasát jemnou vůni bylinek, citrónu a česneku. Ale nejlepší je si to vyzkoušet.

 
Roomanka
205 příspěvků 18.06.14 14:29

Zdravím labužníky! Co se týká kuřecího tuku, mám ho vždy tak litřík v zásobě. Koupím pět kilo skeletů, oberu kůži, nakrájím na kousky a uškvařím. Sádlo je zlaté jako přepuštěné máslo a nádherně voní, ráda na něm smažím. O škvarcích ani nemluvím, to je prostě báseň stejně
jako vývar z koster tažený přes noc. :-) zkusím to s tím kuřetem a dám vědět.

 
exczech
297 příspěvků 18.06.14 04:11

@casino Asi mate pravdu, ja to nikdy nezkousel. Pokud by clovek mel dostatek kureciho tuku, tak pri pomalem konfitovani i to kure by muselo byt dobre. Zalezi asi na tom co se tam vsechno prida. Ale delat to v oleji jsem nikdy nezkousel.

 
casino
4466 příspěvků 17.06.14 23:43
Kuře konfitovati ano či ne?

@exczech
Pane kolego, šedá je teorie, zelený strom života :) Zkuste to s kuřetem a pak hodnoťte!
Mě by spíše zajímalo hodnocení konfitovaného kuřete od @di a @hippolyta, protože ty o tom patrně cosi vědí. Tedy alespoň @di, soudě podle toho, že to vyzkoušela.

@birkana
„Kuře konfitovati ano či ne?“
Klidně a bez obav ANO! :palec:
Pokud bych to srovnal s kuřetem pečeným, pak rozdíl tam nebyl markantní, ale byl a mně to konfitované chutnalo víc. Chuť je koncentrovanější (nebo vzato opačně: maso bylo míň „vyvařené“). A nějaké obavy, že se maso tukem „nacucá“ nejsou opodstatněné: použil jsem 1000ml oleje a po konfitování ho zbylo 960ml. Krásně voní a používám ho např. k pomašlování baklažánu před grilováním = strašná dobrota :palec:

Příspěvek upraven 17.06.14 v 23:44

 
exczech
297 příspěvků 16.06.14 15:28

@birkana Kure je asi trochu suche, nejvhodnejsi na konfitovani je kachna nebo husa s dostatkem svojeho vlastniho tuku, ktery se rozpousti a potom se v nem konfituje. Delali jsme v jedne z nasich restauraci „Duck confit“ a bylo to velmi chutne a stavnate.

Příspěvek upraven 16.06.14 v 15:43

 
birkana
1665 příspěvků 09.06.14 07:24

@casino, hezky jsi to napsalo :kytka: Jen není objasněno, zda kuře konfitovati ano či ne. Tedy co se týče vhodnosti x nevhodnosti, jak se podotýká v příspěvcích níže :idea:

 
casino
4466 příspěvků 09.06.14 00:48
Evidentně jsem zanedbalo výchovu dítek v rodině...

… protože nikdo z mančaftu neznal konfitování! :evil:
Dosud jsem párkrát úspěšně topilo pod, v tuku utopenýni, vrubozobími ze dvora :palec:
Byv opakovaně varováno (viz níže) že koupat v horkém oleji kura domácího z marketu je bohapusté plýtvání surovinami, muselo jsem to stejně vyzkoušet, protože takové jsem já :)
Ke králičím nožičkám a hřbítku jsem přikoupilo i kuřecí nožiska (4ks hmotnily skoro 2kg). Pro strýčka příhodu (že aby se všechno nevyhodilo) jsem dvě kuřecí nohy dalo po marinování péci do remosky.
Dále jsem zkusilo ověřit vliv způsobu konfitování: Jednu nohu jsem společně s králíkem vložilo do studené trouby a druhou nohu jsem přidalo až teplota lázně vystoupila na v rcp uvedených 130°C
HODNOCENÍ:
Mně chutnalo více maso konfitované, ale 66% mančaftu dalo hlas masu z remosky!!! Až z pozdější diskuse vyplynulo, že jim chutnalo více proto, že bylo méně aromatické než maso konfitované :think:
Pro úplnost musím zmínit:
Mořskou sůl bych nepoužilo ani omylem!
Použilo jsem CELÝ, na kousky pokrájený citron.
Maso bylo v marinádě skoro 2 dny a po marinování jsem maso neodsolovalo a k tepelné úpravě jsem použilo vše, v čem bylo maso naložené.
Maso jsem nazávěr „pozlatilo“ pod grilem.
Konfitování trvalo skoro 3 hodiny a rozdíl u masa vloženého až do horkého oleje jsem nepoznalo, oboje šlo přímo do ledvin :palec:

Příloha byla LISTOVÝ ŠPENÁT a CELEROVÉ JULIENNE

Tož tak :mavam:

 
casino
4466 příspěvků 07.06.14 10:50
V předposlední větě ...

@reladis vůůůbec nepřehání :potlesk:
Je před polednem.
Mám už navaříno…, zbývá akorát maso pozlatit.
Mančaft se má ukázat až po 12.
Bože, stůj při nich a dej ať jim mám co nabídnout! :P :nevim:

 
hippolyta
394 příspěvků 24.05.14 18:13

Jakej hype? Vždyť je to jen jedna z běžných a letitých úprav masa. Některé se k tomu hodí, jiné ne. Do králičího masa se při dodržení postupu žádný tuk nenasákne. Já ho nedělám v troubě, ale v litinovém kastrolu na sporáku, maso úplně potopené v obyčejném olivovém oleji se jakoby vaří, po skončení maso vyndáte, olej přecedíte a máte krásně ovoněný základ pro další pokrmy. K masu si uděláte třeba lilkový kaviár a je to úplně dietní. Kuře se na konfitování opravdu nehodí, za to žádný hype nemůže. Poznámce s překladem nerozumím.

 
di
2451 příspěvků 24.05.14 16:31

Aha, škoda. Možná jsem to totiž právě zjistila (už jsem ochutnala). ;-) Dobré to je, to ano, ale to množství tuku, opravdu nevím, co s ním. Většinou totiž vařím/peču/dusím dost netučně (ale s máslem, ne s nějakými náhražkami) a z tohohle jsem kapku překvapená. Moje chyba, měla jsem se zeptat dřív.
P. S. Musím se jako naprostý kuchařský ignorant a neznalec současných trendů vaření i haute cuisine přiznat, že jsem nikdy ten „hype“ kolem konfitování (už to slovo mi vadí, resp. asi jeho nesprávný český překlad, vlastně kalk) nepochopila.

 
hippolyta
394 příspěvků 24.05.14 15:41

Nevim, jestli to nebude zklamani, kure se podle me na tuhle upravu nehodi.

 
di
2451 příspěvků 24.05.14 13:56

Tenhle recept obhlížím už od chvíle, kdy se tu objevil, a dneska jsem se konečně odhodlala. Už se to cca hodinu a půl peče, jsem zvědavá na výsledek.
P. S. Bohužel to dělám jen z kuřete, králíka jsem nesehnala.

Příspěvek upraven 24.05.14 v 13:56

 
reladis
73 příspěvků 23.05.14 08:01

Ahoj, dekuji za fotku, jak jsem napsala, kralik byl snedeny drive, nez jsem vytahla fotak :lol: Barva se me po tech 3 hodinach udelala sama. Ja osobne mam rada bobkovy list a nove koreni, ale je jasne, ze si to kazdy muze prizpusobit sve chuti. Ale ten cesnek je bezkonkurencni. Trochu jsem napoprve setrila, ale priste ho dam vic.

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Sluneční skvrny s broskvemi


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Pečené papriky s česnekem Pečené papriky s česnekem
Ořechový koláč Ořechový koláč
Tagliatelle s rukolou a sušenou šunkou Tagliatelle s rukolou a...
Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...
Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz