Recept Koňaková vosí hnízda

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Hnízda nebo úly, jak chcete. Už tu jsou, ale tahle ne. Jsou trošku pracná, ale když čtu, co některé, či někteří dokážou a je mi jasné, co je pro vás motorem, zvládnete to. U některých cukroví v naší kuchařce je výrazná poznámka „nikdo nežral, nedělat“, u hnízd je připsáno: dvojitou dávku

Postup

Sypké hmoty promícháme, jako když se dělá beton, přidáme vejce a zpracujeme těsto. Známým způsobem vtlačíme do formiček, aby vznikla dutina. Stěna má být tenká, ale nesmí mít dírky. Z dávky je cca 46 kousků. Necháme zaschnout několik dnů. Připravíme něco, kam můžeme hnízda vkládat špičkou dolů, používám obrácenou krabici s dírami o průměru 2 cm Hnízda vychladíme. Rozehřejeme čokoládu ve vodní lázni, zředíme mírně tukem. Lžičkou nalejeme čokoládu do dutiny hnízda, otáčením a nakláněním vytvoříme tenkou krustu po celé dutině Máslo necháme změknout do pastovité konzistence, utřeme s cukrem a přidáváme vaječňák až vznikne hladký, líně tekoucí krém. Krémem naplníme pistoli a do každého hnízda vtlačíme dávku, aby hladinka byla malý kousek pod okrajem. Pistole je bezva věc, zabrání zapatlání cukroví a na slepování marmeládou je úplně nejlepší, ale co budu poučovat... Naplněná hnízda vychladíme. Nabereme lžičkou rozehřátou čokoládu, kápneme do krému a rozpatláme po něm vrstvu, coby nepropustné víčko. Necháme ztuhnout. Dámy v jemném kostýmku pastelové barvy, varujeme před potřísněním, ještě než zakousnou. Tento nápad vznikl u známých hnízd, posazených na piškoty. V originálním starém receptu se pekla kolečka z křehkého těsta, jako podstavy. I tato zůstávala hostům v rukách s trapným pohledem, "kam s ním, když ta špička byla mnohem lepší"

Recept je z kategorií: Cukroví nepečené

Nahlásit recept

  • 08.12.09 vloženo
  • 30153x zobrazeno

Čas přípravy

  • nepočítám

Ingredience

  • 15 dkg mletých ořechů
  • 5 dkg mletých piškotů
  • 10 dkg práškového cukru
  • 1 vejce
  • Náplň:
  • 20 dkg dobré hořké čokolády
  • 6 dkg másla
  • 5 dkg práškového cukru
  • 150 ml vaječného koňaku

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

hankakr 24.12.10 01:15

delala jsem napln podle vaseho navodu a uplne se mi to zdrcnulo ;( zamichane maslo s cukrem, pak vajecnak, a hruza, zkoncilo to v zachode. je tam neco extra co neni napsano v postupu? nevim co jsem udelala spatne ;(

Diskuse k receptu Koňaková vosí hnízda

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
daduuja
1144 příspěvků 21.12.16 21:04

Musela jsem to zkusit taky :-)
Vosáky jsem dělala včera podle receptu http://www.labuznik.cz/…vosi-hnizda/, protože jsou Zuzkou vyzkoušené a jsou fakt dobré.

Dnes byl největší zádrhel, do čeho postavit 36 korpusků?, manžel poradil, ať si vystříhám kolečka do kartonu, ani jsem to nekomentovala :-)
Nakonec jsem jich 12 našišato umístila do formy na pralinky.

Vyšlehala jsem máslo s cukrem, přesně odvážené podle receptu, vaječňák z Božkova jsem přidávala po 50ml a ještě každého panáka nadvakrát.
Všechno mělo stejnou teplotu.
Fungovalo to do 125ml, pak se to srazilo.
Po nahřátí v mikrovlnce se z krému stalo nesražené tekoucí, po zchlazení se opět srazilo.
Nakonec jsem našlehala ještě jednou máslo s cukrem a tu sraženinu po lžičkách přidávala, dokonce se tam vešel ještě i panák rumu :-)
Krém nebyl líně tekoucí, ale byl lehký, nadýchaný.
Plnila jsem cukrářským sáčkem, ke konci se krém, zahřátý teplem ruk, choval skoro předpisově podle receptu :-)

Zdá se mi, že na 150ml vaječného likéru je moc málo másla s cukrem. Nevím.

Až budu mít udělátko, kam postavit korpusky, tak určitě vyzkouším i těsto. Ten uzávěr pouze z čokolády je skvělý :-)

Jimmicek
2 příspěvky 20.12.16 22:17

Stalo se mi s krémem to samé, ve fázi přidávání vajecnaku se po chvilce zdrznul a je na vyhozeni. Nahřátí pomohlo, ale při chladnutí se opět začala oddělovat tekutina od zbytku. Achjo :,(

Sylvie
2302 příspěvků 16.12.13 10:33

Zítra jdu na ně, díky Wolfímu jsemsesem vrátila, ale jenom ukrást tuto dobrotu a padám.

Kralda
17 příspěvků 14.12.13 23:55

8o tak tohle už je snad i na Nobelovu cenu ;)

casino
4487 příspěvků 14.12.13 21:56
Jste mi rozhodil harmonogram pečení, grrr...

…úly byly na pořadu až těsně před Svátky :)
Jsem v šoku! Nééé z toho syrového vajíčka (akorát jsem pojedl syrové salsiccia) ale hledal jsem těsto bez vajíčka a váš rcp je asi jeden ze dvou v celé galaxii, který obsahuje OŘECHY!!! Já netušil, že hnízda (úly) jsou ze všeho nemožného, jen ne z jádrovin :evil:
Ale k vaší vychytávce:
Použito bylo udělátko z TESCOMY. Dělená forma nemá chybu :palec:
Do tvořítka se vejde 11g hmoty; rychlejší než uždibovat PŘESNÉ kousky, je vsázku navážit :palec:
Před vložením do formy je dobré těsto vytvarovat trošku do kužele, pak jím ďubnot do separátoru a ve formě přimáčknout a pak vtlačit kužel
Jako separátor byl použit písek nebo moučka. Písek je lepší :palec:
Výlisek lze odebrat buď z formy, nebo z kužele.
Zde v rcp uvedená dávka stačí na malý včelín o třiceti úlech.

Příspěvek upraven 14.12.13 v 22:01

Wolfg
583 příspěvků 14.12.13 18:33
Laboratoř zahájila první pokusy

A zde jsou výsledky: voda jako separátor je cesta nevhodná a odpovědný vědec byl pohnán před kárnou komisi.
Vyzkoušený postup. Odměřený díl těsta se lehce poválí v moučkovém cukru a vloží do formičky. Druhý, tedy vnitřní díl formy se slabě potře olejem a ihned se přikročí k lisování. Vnitřní formou se poněkud pootočí, tím se uvolní a druhou částí s hotovým hnízdem praštíme o prkno. Po třetí ráně dojde většinou k uvolnění. Ve vnitřní dutině hnízda vzniká podtlak, který brání vyjmutí vnitřku. Proto zasedla vědecká rada a shodla se na vypálení malé odvzdušňovací díry ve vrcholu vnitřní formy. K tomu účelu byl rozžhaven špendlík, neb dílna je o patro níž a kdo by tam chodil…
Po třech zkušebních kusech byla zahájena hromadná výroba.
Jmenovitý objem těsta: (my technologové říkáme předkovek) pokud zvolíme objem menší, hnízdu bude chybět kraj, pak stačí přidat do formy malý kousek a dolisovat, ovšem tento postup zdržuje pásovou výrobu a produktivita klesá. Pokud vezmeme kousek větší, přebytečný objem vylézá na dolním okraji hnízda a vzniklý, odborně řečeno výronek, lze snadno odříznout. Příliš velký kus nedovolí formu uzavřít a vzniká hnízdo s nestandardně tlustou stěnou.
Vnitřní formu není třeba opakovaně mazat, neb těsto je dostatečně mastné a na celém povrchu se vytvoří film z ořechového oleje.
Výsledkem výzkumu jsou hnízda „jedno jako druhý“. Oproti výrobku Tescoma má tato forma středící nákružek, který zajišťuje přesnou vzájemnou polohu obou částí a tedy tloušťka stěny je konstantní po celém obvodu.

Wolfg
583 příspěvků 13.12.13 08:51
Vosje, určitě ano,

Ale dostanete něco zcela jiného, i když též prudce jedlého. Tedy normální mandlovou hmotu, vyplácnout hnízdo a naplnit. Mandlová hmota se dobře snáší s čokoládou. Mandle se nemelou jako ořechy, ale drtí na hladkou kaši v nejobyčejnějším kávomlýnku. A jak to, že nejsou ořechy? Tady jsme je brali hráběma, ale to loupání, fuj! Jinak jsou k mání za 340-399 Kč, což dokládá tu zlodějnu, když uvážíme cenu kešu, která je pod 300 a ty se hráběma rozhodně neschraňují

vosje
4 příspěvky 13.12.13 01:50

S ořechama je to letos bída, myslíte, že by se to dalo úspěšně spáchat i z mandlí?

Příspěvek upraven 13.12.13 v 02:00

di
2451 příspěvků 12.12.13 19:31

Casino: jo, to je ono, zakoupila jsem vloni, měli to v místním Albertu v akci.

casino
4487 příspěvků 12.12.13 17:20
di, díky
:)
di
2451 příspěvků 11.12.13 13:24

Formičku na hnízda/úlky před časem začala prodávat Tescoma - zde jen formička, zde včetně dvoupatrového stojánku.

Příspěvek upraven 11.12.13 v 13:26

casino
4487 příspěvků 11.12.13 12:29
Vyšší chlapecká škola

Koukám kolega svařeč…, já skončil u autonárazníků :)

Separátor voda?… :nevim:, :nevim:! Bude to jak mucholapka (cukr). Buď oválet v ořeších, nebo pořídit dělenou formu :)

Čtu znovu váš rcp…
Bych ta hnízda mlsounům podával bez těch čoko-víček, samozřejmě dnem vzhůru. A protože by to nemělo dno, tak vzhůru nohama :P Nakonec, jmenuje se to „vosí hnízda“ a vosy stavěj hnízda hlavou dolů, že? :mrgreen:

Wolfg
583 příspěvků 11.12.13 11:41
Vyšší chlapecká škola

Děsně mě, jak to jen správně vyjádřit… hněte, když se musí prstem vytlačovat hnízda do formičky, každý je jiný a práce nijak neodsejpá. Kdybych byl pilná včela, nevymyslím nic. Ánžto mě zvou lenochem, občas mi to přemejšlí, jak si práci ulehčit. Nebudu sem tahat obšírnou teorii zápustkového kování, ale postup na to sedí. Vzal jsem dvě stejné formičky a na jednu navařil plastový kroužek o výšce 8mm. A postup? Do originální formy se dá přesný objem těsta (nutno vyzkoušet), třeba tak, že se udělá dlouhý váleček a nakrájí na stejné délky. Upravená formička se pak do první zatlačí a vznikne výlisek se stěnou asi 2mm silnou. Ještě bádám nad separátorem a napadá mi postříknout obě formy vodní mlhou z rozstřikovací flašky. Hnízda se stejně dávají sušit, tak co…

casino
4487 příspěvků 24.12.10 11:25

…možná nebyly suroviny temperovány na stejnou teplotu :?:
Když už se to přinastane, obvykle stačí nepodarek trochu nahřát a znovu umíchat (našlehat)
No, Vy už to ale asi nezachráníte, že :mrgreen:

hankakr
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 24.12.10 01:15

delala jsem napln podle vaseho navodu a uplne se mi to zdrcnulo ;( zamichane maslo s cukrem, pak vajecnak, a hruza, zkoncilo to v zachode. je tam neco extra co neni napsano v postupu? nevim co jsem udelala spatne ;(

anickav
2904 příspěvků 11.12.09 21:04
Re: Koňaková vosí hnízda

Pekařka určite baletí v kuchyni, jej výrobky som mala možnosť osobne vidieť aj ochutnať…
Ja som netušila, ako sa ten koňak dostane do úlikov. Takže ďakujem za informácie i recept.

pekarka
410 příspěvků 11.12.09 16:18
Re: Koňaková vosí hnízda

No a dnes jsem se v televizi dozvěděla, že vaječný koňak se zahuštuje i sušeným mlékem. Což mi víc vyhovuje, já se furt učím. krásný den

Wolfg
583 příspěvků 11.12.09 04:45
Re: Koňaková vosí hnízda, pekařko

už klikám na Tvé receptíky, tančit po kuchyňce a ještě k tomu láskyplně…hmm…spr­ávná kombinace

pekarka
410 příspěvků 11.12.09 04:29
Re: Koňaková vosí hnízda

Cha chá, tak smysl života v kuchyni zase nevidím ale je pravda, že mě pečení baví a je to můj velký kůň a v kuchyni trávím opravdu dost času. Ale dobaré jídlo miluju taky. Já jsem chtěla jen říct, že je zbytečné investovat do pistole, i když ji mám taky, ale jsem zvyklá na sáček, páč v rukáchmám víc citu, toť vše

Bobozh
23 příspěvků 10.12.09 22:35
Re: Koňaková vosí hnízda

nantaali nemusíš schánět žádnou pistoli ,snadná rada,já vezmu igelitový sáček od říznu špičku a mám sáček na plnění a třeba i na zdobení perničku a podobne nemu
sím nic čistit prostě ho vyhodím.Přeji hezké svátky vánoční a nový rok.

huspeninka
5 příspěvků 10.12.09 18:28
Re: Koňaková vosí hnízda

Wolfi, to neznáš Pekařku, pro tu je kuchyň, cukroví a vše, co se ho týká, přímo smyslem života a nejmilejším potěšením :-)!

Wolfg
583 příspěvků 10.12.09 18:17
Re: Koňaková vosí hnízda

Pistole vyvine vyšší tlak a lze s ní dávkovat tužší hmoty. Je to normální cukrářská pumpička, mám plastovou už léta a ještě nepraskla. Slepované cukroví, když se nanese pěkná housenka na jednu sušenku pěkně dokola a druhá se jen mírně přitlačí, vypadá skutečně profi. A práce je rychlejší. Přece nejsme na světě proto, abychom trávili nejlepší léta v kuchyni, třeba ten ušetřený čas, někdo milý ocení......

pekarka
410 příspěvků 10.12.09 18:09
Re: Koňaková vosí hnízda

Nantaali, to nemusíš shánět pistoli, stáčí cukrářský sáček se špičkou. Wolfe díky, zrovna jsem řešila jestli ke koňaku přidat krém a vidím že jo, chci dělat špičky ale tohle mě taky zaujalo.

nantaali
18 příspěvků 10.12.09 16:05
Re: Koňaková vosí hnízda

zni to dobre, jak jsem tak neco od wolfga zkousela, tak to nemelo chybu.Je videt, ze to mas vyzkousene a nejsi jen prastenej teoretik. Ale , co je „pistole“? Kdese da koupit?

Sylvie
2302 příspěvků 09.12.09 20:44
Re: Koňaková vosí hnízda

A bez piškotových koleček. Konečně!!! „Kam s ním“ řeším odmala. :-)

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Hermelín ve víně

Nejlepší recepty

Vepřové s vejci a brambory Vepřové s vejci a brambory
Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...
Krůtí nudličky s feferonkami Krůtí nudličky s feferonkami
Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*
Slané zapékané hrušky se slaninou a parmazánem Slané zapékané hrušky se...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz