Recept Kolaczki

babi Polská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Kolaczki

Postup

Předehřát troubu na 200°C. Vyložit 2 plechy pečícím papírem. Smíchat kyselé mléko s kvasnicema. Nachat stát po 10min., až jsou kvasnice trochu krémové. Pomocí gumové škrabky zamíchat dovnitř vejce do hladka. Dát stranou. Pomocí dvou nožů rozsekat máslo do mouky a potom rukou rozemnout tak jako na drobenku. Zamíchat dovnitř směs z kyselé smatany, až se těsto spojí. Na trochu pomoučeném vále, vyválet těsto na 3/4cm. Pomocí kulaté formičky velokosti 6cm vykrájet kolečka. Přendat je na plechy asi 4cm od sebe. Přikrýt čistou utěrkou a nechat stát po 15min. Do každého středu koláčku udělat důlek pomocí palce a ten naplnit 1 lžičkou zavařeniny. Péct po 12-15 min. do zlatova a rotovat plech uprostřed doby pečení. Vyjmout plech, položit ho na mřížku a nechat chladnout po 5min. Potom přendat koláčky na mřížku a dokud jsou ještě teplé, pokapat je cikcak glazůrou. Glazůra: V misce smíchat cukr a máslo. Přidat med a dobře promíchat. Přikapávat dovnitř mléko za stálého míchání, až je glazůra trochu tekutá. Ihned upotřebit. Připravuji koláčky tak 4 cm velikosti, takže jich je víc. Odřezky těsta se mohou dát opět dohromady a znovu upotřebit.

Recept je z kategorií: Cukroví vykrajované

Nahlásit recept

  • 17.11.02 vloženo
  • 6607x zobrazeno

Ingredience

  • Asi 2 tucty:
  • 1/4 hrnku kyselého mléka, pokojové teploty
  • 1 sáček suchých kvasnic (2 1/4 lžičky)
  • 1 velké vejce lehce našlehané
  • 220g másla, nakrájeného na malé kousky
  • 2 hrnky polohrubé mouky + trochu na vál
  • 1/2 hrnku meruňkové zavařeniny
  • Cukrová glazůra:
  • 1 hrnek pudrového cukru
  • 2 lžíce změklého másla
  • 2 lžičky světlého medu
  • 2 1/2 lžic mléka

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Kolaczki

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Kolaczki

goralka
272 příspěvků 10.4.13 16:29

Linky som opravila a už len dodám, rada tu chodím, rada vás čítam a budem aj naďalej. :hug:

Příspěvek upraven 10.04.13 v 16:32

casino
4497 příspěvků 9.4.13 11:20
Myslím si, že jste se uklikla...

… je to však má spekulace, takže reaguji na to, co vás zajímá:
Co je špatného na tom, že jsem se ptal na kyselé mléko???
U nás, když přišlo mléko v konvičce z mlíííkárny, tak se hned dalo uvařit, že aby dýl vydrželo. Někdy se uvařit nedalo (ne že by se nadalo vařit, ale neuvařilo se, anóbrž se zdrclo – dokonce i když se přidala kostka cukru) a to potom máti, ač nábožensky založená dáma, klela jak neznaboh, že mlíčko bylo kyselé! U nás se stavu oné bílé tekutiny, mezi mlékem (sladkým) a kyškou říkalo zkyslé, nebo kyselé mlíííko… a Františka mi to vysvětlila :hug:
Tož tak :)

Technická:
odkazy ve vašem komentáři jsou nefunkční

goralka
272 příspěvků 9.4.13 02:24
Je mi smutno

Ak pod dobrým receptom nájdem čudné príspevky napadajúce autora receptu.
Viem, že labužníkom záleží na pravopise, mne tiež, ale neprekážajú mi ani nárečové výrazy a pod. a už vôbec sa nepohoršujem nad tým, ak sa tu píše aj dvojjazyčne aby sme receptom dobre rozumeli.
Nevšimla som si, že by sme boli zato kritizovaní.
Prečo je potom kritizovaná za neúmyselnú chybu akurát babi? Tomu už vôbec nerozumiem.

Myslela som si si, že pri kyslom mlieku nemôže dôjsť k nedorozumeniu
Domácí výroba másla
Kyška je v slovenčine nárečový výraz…
To, čoho by sa casino nenapil, je tiež nárečovo obzlé mlieko…

a ešte reakcia na gmp: Žeby sa mýlili? Marta Steward

oprava vložených linkov

Příspěvek upraven 10.04.13 v 16:26

babi
6360 příspěvků 9.4.13 01:10

Miino, opozdene, avsak nemene s velkymi diky za tak mily komentar. Nejsem si jista, ze si jej zaslouzim, avsak nesmirne me potesil! Vis, tak rada bych se bavila pouze o receptech a vareni, coz je mym konickem od mych 14-ti let. Za tu dobu jsem toho navarila a napekla… mela jsem nesmirnou vyhodu, ze pozdeji nejenom muj manzel, ale i deti byly mymi vdecnymi stravniky a hlavne muj manzel mne umoznil v kuchyni experimentovat. Nahlednuti do cosmopolitni kuchyne take pomohlo.
Se srdecnym pozdravem!

babi
6360 příspěvků 9.4.13 00:51

Sice nemam co vysvetlovat tobe, avsak pro ty co jsou zde kratkou dobu… Labuznik se behem dvanacti let hodne zmenil, vcetne psani receptu a vkladani obrazku. Tento recept jsem pridala pred jedenacti lety. V tu dobu se neuvadel ani zdroj receptu, ani pripadne fotografie. Nove zmeny o psani receptu a vkladani obrazku vznikly s novymi majiteli webovych stranek…

babi
6360 příspěvků 9.4.13 00:36

Zde mate ten ocet
http://www.google.ca/search?…

Příspěvek upraven 09.04.13 v 00:38

babi
6360 příspěvků 9.4.13 00:18

… „hloupost a nesnášenlivost, kterou tu rozsévá plnými hrstmi“, to jsi napsal o mne, ktera dodnes na vsechny tvoje urazky mlcela. Vetsina tvych vulgarnich komentaru byla drive smazana… Musim rict, ze pro me lide jako jsi ty neexistuji. Davam prednost gentlemanum.
Polak z Ostravy, ktery pise recepty od Polaka z Anglie, se podivuje nad mnou uvedenymi recepty svetozname multimedialni osobnosti polskeho puvodu z USA.

DanaS
38 příspěvků 21.2.13 17:10

Tak k tomuto příspěvku se musím přidat! Zdá se, že Casino jiného koníčka než rýpání do všech a do všeho nemá. Měl by si každý den číst motto ve svém profilu.

Miina
43 příspěvků 21.2.13 08:54
Dík, Zebulon,

…to je milé. Vaření je moje vášeň, ale nejsem trpělivý člověk. Sem by mělo chodit víc lidí podobných tobě.

di
2452 příspěvků 20.2.13 16:18

Úplně zjednodušené členění mléčných výrobků je tady: http://eagri.cz/…0112137.html

Příspěvek upraven 20.02.13 v 16:19

casino
4497 příspěvků 20.2.13 15:45
Františka, díky!

Nenapadlo mi hledat v kuchařkách :twisted:
V Sandtnerce nenalezeno,,, ale KNV píše: Mléko kyselé, kterému se někde říká sedlé nebo kyška, se po domácku připravuje samovolným zkysáním sladkého mléka…
Díky :hug:

Frantiska
927 příspěvků 20.2.13 14:30

A kysele mleko je termin ve starych kucharkach :) dlouho mi trvalo nez jsem se zbavila predstavy zkazeneho mleka :) stejne jako me zaujal termin dobre mleko

di
2452 příspěvků 20.2.13 14:14

Lydia, dík za odkaz, česky se tomu říká kvasný ocet, viz zde: http://eagri.cz/…0055949.html a zde: http://dspace.k.utb.cz/…_2011_bp.pdf?…

Příspěvek upraven 20.02.13 v 14:15

lydia
1227 příspěvků 20.2.13 13:36

Kyselé mléko nebo kyselá smetana někdy říkám taky. Asi je to tím, že překládám z němčiny Sauermilch nebo Sauerrahm. Kyška jsme doma nikdy neříkali, ale kysané mlého. Do kynutého těsta, doma jsme říkali kysané těsto, dávám někdy podmáslí nebo šlehačku.
A destilovaný ocet? Casino u nás se dostane koupit Branntweinessig. Branntwein je destilát, pálenka. Možná by se mělo říkat destilátový ocet. :lol:
Povídání je tady: http://de.wikipedia.org/…nntweinessig

Zuzka1973
2364 příspěvků 20.2.13 13:23

8o A to se jenom bielda zeptal na kyselé mléko… :zed:

zébulon
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 20.2.13 13:16

Ha, Miino, to ne, jen sem nejaky recept zase dej! Mne od vcerejsiho vecera doma prekapava jogurt a az prijdu domu, chci se pustit do chleba! Tesim se na to. Presunu se k relevantnimu receptu…

di
2452 příspěvků 20.2.13 12:21

http://www.marthastewart.com/…olish-pastry :-)
Poté, co gmp podstatně zeditoval svůj příspěvek, ten můj jaksi pozbývá významu, no škoda, přeberte si to každý, jak chcete…

Příspěvek upraven 20.02.13 v 13:08

Miina
43 příspěvků 20.2.13 12:10
Babi, musím říct, ...

… že vy jste pro mě autorkou nejlepších a nejspolehlivějších receptů zde. Rejpání zdejších pýýýsmákůůůů a chrličů smajlíkových příběhů mě přesvědčilo, že už sem nebudu recepty v dobré víře dávat, protože si svého času příliš považuji, než abych ho utrácela na reakce na pošetilé komentáře. Vážím si vašich příspěvků, budu si sem chodit převážně pro ně, a tím končím. Velmi vás zdravím a přeju všechno dobré.

gmp
1603 příspěvků 20.2.13 11:03
- toto není reakce na autorku,

Ale na hloupost a nesnášenlivost, kterou tu rozsévá plnými hrstmi. Nestojí mi to za to.

Smazal jsem, co jsem chtěl i co jsem neměl, příspěvek Di ztratil smysl. Oprava:
http://en.wikipedia.org/…elen_Kostyra

Rodilá Polka jako poleno.

Příspěvek upraven 20.02.13 v 16:04

babi
6360 příspěvků 20.2.13 06:13

Gmp je nekdo, kdo pro me od urcite doby neexistuje… pripomnel jste ho Vy!

Za chyby na ceskych webovych strankach nemohu, dokazovala jsem pouze existenci octa s nazvem destilovany. Co se tyce jeho zavadejiciho jmena a jak se vyrabi, to uz je neco jineho. To jsem na ceskem webu nenasla a ani nehledala avsak o to mi neslo. Jestli Vas to vsak zajima, tak v kostce, destilovany ocet se vyrabi fermentaci destilovaneho alkoholu, ktera je redena na 5%-8% octove kyseliny ve vode. Podrobnosti si muzete vyhledat sam!

Je-li nekdo, kdo by se mel konecne jednou omluvit za naustale napadani, jste to zajiste Vy!

casino
4497 příspěvků 20.2.13 00:36
Ó babi, babi, nevím proč se otíráte o gmp?

Zůstaňme u mé blamáže a toho "destilovaného octa“ :P
Ano, "destilovaného octa“ je plný internet! :twisted:
Tady vám Google moc platný nebude! Občas někdo napíše pitomost a další pitomci to pak už jen opisují. Nemyslím, že je to přímo váš případ, vy jste patrně použila (jak se vám to občas přihodí) blbý překlad. A aby toho nebylo málo, v tom vašem odkazu se vyskytuje „kyselina acetonová“, další zářný příklad debilního překladu „acidum aceticum“ :twisted:
No nic, nebudu vás koupat v destilovaném octu :) zkuste ještě zapátrat (zakopaný pes je v překladu z angličtiny) a stačí, když pak napíšete „omlouvám se, spletla jsem se“.
Jsme omylní a každému se může stát, že se správně netrefí. Ale když se chce někdo vyhrabat z jámy, prvním krokem musí být přestat kopat!!! :mavam:

babi
6360 příspěvků 19.2.13 21:42

To mam ovsem vzdy problem podle Vas, nebo zmineneho gmp! Nevim, proc si napred veci neoverite, nez se zacnete blamovat…
http://www.srecepty.cz/…ilovany-ocet a zde je popis ruznych octu http://www.prokrasnetelo.cz/…t-jako-ocet/?…

Recept je polsky, pro zajimavost od Martha Stewart-Kostyra se svou matkou Martha Ruszkowski Kostyra. Damy zajiste znaji polskou kuchyni, prave tak jako Martha Stewart zna neco o kulinarskem svete oproti gmp, ktery toho zna nesmirne mizive. Vam vsak nemusim nic ospravedlnovat, vy jednoduse napadate me a mnou napsane recepty, coz je mi ovsem uprimne a naprosto suma fuk!

babi
6360 příspěvků 19.2.13 20:55

Dobra otazka, na kterou Ti vyborne odpovedela Zuzka. Ano, bezny nazev kysele mleko http://www.kaloricketabulky.cz/…o-s-1--tuku/ zahrnuje nekolik ruznych vyrobku, ktere jsou kazdopadne zdravi blahodarne http://ona.idnes.cz/…/zdravi.aspx?… . Osobne vesmes pouzivam kysku, ktere se take s velkou chuti dobre vychlazene rada napiju a dokonce vlastnim dreveny „sprudlak“ po babicce na „rosprudlovani“ kysky do hladka…

Příspěvek upraven 19.02.13 v 20:56

casino
4497 příspěvků 15.2.13 19:19
Fffčíl jsem si fffšimlo, že recept je od babi...

…a babi mívala občas problémy s překladem (např. destilovaný ocet) ;)
Poský recept je to? Možná kolega gmp by také mohl vědít… :nevim:

Zuzka1973
2364 příspěvků 15.2.13 19:11

@casino Já do těst používám dost často cokoli z níže napsaného… vždy to dopadlo dobře, těstu je to vážně fuk, zatím se mi ještě nikdy nestalo, aby se buchta nepovedla… :D
Ale já jsem taky huba mlsná a na přímou spotřebu jen kyšku nebo kefír… Taky pěkně vychlazené… :palec:
di ať klidně přidá svoji zkušenost, já napsala jen to, co má odzkoušeno já… :mavam:

casino
4497 příspěvků 15.2.13 19:04
No, já neříkám tak ani tak, ale...

…počkám si, až co řekne di :)
Kyselé mléko?
Hmmm, to je když mléko zkysne. Znám úchyla, co to pije vychlazené… ;)
To já si počkám, až se kyselé mléko dostane do stadia kyšky, tu já tůůůze rádo jen tak postudenu, nebo i vařenou,,, ale to už je jiná pohádka :mrgreen:
Ale buchtám, buchtám je asi šumafuk co se tam naleje… :) :D :mrgreen:

Zuzka1973
2364 příspěvků 15.2.13 18:33

@bielda Kefír, kyška, acidofilní mléko… :mavam:

bielda
1 příspěvek 15.2.13 18:19
kyselé mléko

Co se bere jako kyselé mléko jeslti se smím zeptat? :)

pepicek
1309 příspěvků 25.1.09 03:43
Přidán obrázek

k tomuto receptu

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Jožka...

koláčky jsou víc jako pagáčiky, trochu nafouknuté (znám jenom Oškvarkove pagáčiky¨), než třebas ploché linecké cukroví. Doufám, že jsem dostatečně odpověděla. Dovidenia,

rastoba
492 příspěvků 25.1.09 03:43
Babi

Tie koláčky sú hrubé asi ako pagáčiky? Alebo tenké?

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka
Jahodový pohár Jahodový pohár
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz