Recept Koláčky pro "starou matku, mrtvé tělo"

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Koláčky pro

Úvod

Pečuji a snažím se vařit dle doporučení dietologů. Nejde to, jedno vylučuje druhé. Vymyslela jsem tyhle „koláčky“ a pekla je ve formě na muffiny jako obrácený koláč.
Budete se divit, ale je to velmi dobré. Pokud to zkusíte a žádný diabetes a jiné choroby vám v tom nebrání, šlehejte žloutek s cukrem (jako u klasického piškotu), nebo použijte 3 vejce a dejte jednu, nebo dvě lžíce strouhaného perníku navíc. Ze dvou vajíček nejsou ty koláčky moc vysoké.
Pekla jsem ve vodní lázni, ale myslím, že vzhledem k rychlosti pečení, to není nutné.
Perníková vrstva se uležením (přes noc) stává velmi vláčnou.
Jolaně děkuji za inspiraci.

Postup

V pánvi rozpustíme máslo, přidáme cukr, lehce jej zkaramelizujeme, pak přilijeme červené víno. Jablíčka nakrájíme na asi 1 cm silné plátky a vložíme je do vína. Chvíli zprudka dusíme (jednou obrátíme), jablíčka musejí zůstat ještě pevná. Pánev stáhneme z ohně a necháme vše trochu zchladnout.
Mezitím si vymažeme a perníkem vysypeme formu na muffiny. Plátky jablek vyjmeme z pánve a vložíme do formiček. Červené víno poté v pánvi redukujeme téměř do pastovita.
Oddělíme žloutky od bílků. Bílky se špetičkou soli vyšleháme do tuha.
Poté šleháme samotné žloutky, když trochu zbělí, vešleháme 1 lžící opravdu vařící vody.
Do žloutků vmícháme nastrouhaný perník a špetku prášku do pečiva. Tuto směs zlehka vmícháme do ušlehaných bílků.
Těsto rozdělíme na jablíčka ve formě a celé vložíme do chladnější trouby.
Ledva se trouba stihne rozpálit na 200°C, máme upečeno.
Koláčky vyklopíme na mřížku a jen co stihnou trochu vychladnout, ozdobíme je věnečkem mascarpone, do kterého jsme zašlehali vinnou redukci.
Posypeme brusinkami a plátky mandlí (nejlépe opraženými).

Recept je z kategorií: Moučníky


Reklama

Nahlásit recept

  • 11.10.13 vloženo
  • 2141x zobrazeno

Čas přípravy

  • 45 minut

Počet porcí

  • 12 porcí

Ingredience

  • Dušená a lehce karamelizovaná jablíčka:
  • 12 koleček z malých jablíček (se slupkou)
  • 1 dl červeného vína
  • 1 rovná pol. lžíce třtinového cukru
  • 1 čajová lžička másla
  • celá skořice a hřebíček dle obliby
  • Těsto:
  • 2 vejce
  • 1 pol. lžíce vařící vody
  • 4 pol. lžíce strouhaného perníku
  • 1 špetka prášku do pečiva
  • 1 špetička soli
  • Paráda:
  • 1 kelímek mascarpone
  • redukce z červeného vína (až vytáhneme jablíčka)
  • brusinky a plátky mandlí

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

tlustá bába 11.10.13 21:55

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Koláčky pro "starou matku, mrtvé tělo"

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
tlustá bába
1202 příspěvků 12.10.13 19:14
+

Na stupnici namrzlé, zmrzlé, permafrost?
V tom případě jsem pytel značně namrzlých brambor.
Leč nezoufej! Dej si hrášek s koprem a nad všechny chmůůry budeš silně povznesen!

 
gmp
1603 příspěvků 12.10.13 10:22
-

Tady je to jednoduché - Starej vyskákanej kozel, beran, houser, dědek… Nepoživatelné a neužitečné, povětšině silně zapáchající. Rovnou zakopat.

Příspěvek upraven 12.10.13 v 10:23

 
tlustá bába
1202 příspěvků 12.10.13 10:08
?

Tolik k masu. Jak je to, když rovnou zakopat = pohřbít? :think:

 
gmp
1603 příspěvků 12.10.13 10:02
+

Ledově chladné - mrtvé, vhodné k uložení pro další zpracování, za specifických podmínek.
chladné - mrtvé, vhodné k dalšímu zpracování
chladnější - nechat viset
:think: :lol:

 
tlustá bába
1202 příspěvků 12.10.13 09:37
  1. rčení používané v naší rodině nejm. 20, 30 let - znamená, že ta, jež se tak označila, je velmi unavena;


b) PL a KL jsou, milé Casino, malichernosti, které mě ponechávají ledově chladnou;
c) klasický piškot vkládám do studené trouby, kterou zapínám současně s vkládáním - jelikož toto není piškotem klasickým, nejprve jsem troubu zapnula a vzápětí vložila, možná jsem mohla napsat - do vlažné trouby, ale pak se tu zase budeme dohadovat o tom, co je vlažné a co už teplé; teplotu mi trouba neukazuje, bohužel;
Vidím to, milé badatelské Casino, jako úkol pro nich: vyzkoumat stav, konzistenci a výslednou kvalitu těsta v závislosti na vstupní teplotě prostředí, teplotě vody ve vodní lázni (přidávám informaci, že jsem formu vložila do vodní lázně teplé přibližně 60°C, což je teplota na výstupu deklarovaná výrobcem ohřívače vody) a stav, konzistenci a výslednou kvalitu těsta pečeného bez vodní lázně. Vše za podmínky, že ve víně topené a posléze pečené jablko, zůstane v kompaktním stavu.
Jistě nemusím připomínat, že výsledky bádání, realizovaného v troubě u Casinů, by měly být zevšeobecněny pro tisíce domácností s mnoha druhy pečících trub, s přihlédnutím k výkonu a stavu opotřebovanosti týchž.
Víno lze doporučiti portské.
Přeji radostné bádání. :mavam:

 
casino
4463 příspěvků 12.10.13 00:06
Koláčky pro "starou matku, mrtvé tělo"

Zajímavý název pro recept… ;)
Už Pepicek zde zavedl PL, KL,… ;)
…a celé vložíme do chladnější trouby Dumám, o kolik je taková trouba chladnější než chladná :nevim: ;) :mrgreen: Ale třeba jsem trouba :P

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...
Zelí s jablečným cidrem Zelí s jablečným cidrem
Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině
Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz