Recept Koláčky pro "starou matku, mrtvé tělo"

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Koláčky pro

Úvod

Pečuji a snažím se vařit dle doporučení dietologů. Nejde to, jedno vylučuje druhé. Vymyslela jsem tyhle „koláčky“ a pekla je ve formě na muffiny jako obrácený koláč.
Budete se divit, ale je to velmi dobré. Pokud to zkusíte a žádný diabetes a jiné choroby vám v tom nebrání, šlehejte žloutek s cukrem (jako u klasického piškotu), nebo použijte 3 vejce a dejte jednu, nebo dvě lžíce strouhaného perníku navíc. Ze dvou vajíček nejsou ty koláčky moc vysoké.
Pekla jsem ve vodní lázni, ale myslím, že vzhledem k rychlosti pečení, to není nutné.
Perníková vrstva se uležením (přes noc) stává velmi vláčnou.
Jolaně děkuji za inspiraci.

Postup

V pánvi rozpustíme máslo, přidáme cukr, lehce jej zkaramelizujeme, pak přilijeme červené víno. Jablíčka nakrájíme na asi 1 cm silné plátky a vložíme je do vína. Chvíli zprudka dusíme (jednou obrátíme), jablíčka musejí zůstat ještě pevná. Pánev stáhneme z ohně a necháme vše trochu zchladnout. Mezitím si vymažeme a perníkem vysypeme formu na muffiny. Plátky jablek vyjmeme z pánve a vložíme do formiček. Červené víno poté v pánvi redukujeme téměř do pastovita. Oddělíme žloutky od bílků. Bílky se špetičkou soli vyšleháme do tuha. Poté šleháme samotné žloutky, když trochu zbělí, vešleháme 1 lžící opravdu vařící vody. Do žloutků vmícháme nastrouhaný perník a špetku prášku do pečiva. Tuto směs zlehka vmícháme do ušlehaných bílků. Těsto rozdělíme na jablíčka ve formě a celé vložíme do chladnější trouby. Ledva se trouba stihne rozpálit na 200°C, máme upečeno. Koláčky vyklopíme na mřížku a jen co stihnou trochu vychladnout, ozdobíme je věnečkem mascarpone, do kterého jsme zašlehali vinnou redukci. Posypeme brusinkami a plátky mandlí (nejlépe opraženými).

Recept je z kategorií: Moučníky

Nahlásit recept

  • 11.10.13 vloženo
  • 2376x zobrazeno

Čas přípravy

  • 45 minut

Počet porcí

  • 12 porcí

Ingredience

  • Dušená a lehce karamelizovaná jablíčka:
  • 12 koleček z malých jablíček (se slupkou)
  • 1 dl červeného vína
  • 1 rovná pol. lžíce třtinového cukru
  • 1 čajová lžička másla
  • celá skořice a hřebíček dle obliby
  • Těsto:
  • 2 vejce
  • 1 pol. lžíce vařící vody
  • 4 pol. lžíce strouhaného perníku
  • 1 špetka prášku do pečiva
  • 1 špetička soli
  • Paráda:
  • 1 kelímek mascarpone
  • redukce z červeného vína (až vytáhneme jablíčka)
  • brusinky a plátky mandlí

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

tlustá bába 11.10.13 21:55

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Koláčky pro "starou matku, mrtvé tělo"

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
tlustá bába
1212 příspěvků 12.10.13 19:14
+

Na stupnici namrzlé, zmrzlé, permafrost?
V tom případě jsem pytel značně namrzlých brambor.
Leč nezoufej! Dej si hrášek s koprem a nad všechny chmůůry budeš silně povznesen!

gmp
1603 příspěvků 12.10.13 10:22
-

Tady je to jednoduché - Starej vyskákanej kozel, beran, houser, dědek… Nepoživatelné a neužitečné, povětšině silně zapáchající. Rovnou zakopat.

Příspěvek upraven 12.10.13 v 10:23

tlustá bába
1212 příspěvků 12.10.13 10:08
?

Tolik k masu. Jak je to, když rovnou zakopat = pohřbít? :think:

gmp
1603 příspěvků 12.10.13 10:02
+

Ledově chladné - mrtvé, vhodné k uložení pro další zpracování, za specifických podmínek.
chladné - mrtvé, vhodné k dalšímu zpracování
chladnější - nechat viset
:think: :lol:

tlustá bába
1212 příspěvků 12.10.13 09:37
  1. rčení používané v naší rodině nejm. 20, 30 let - znamená, že ta, jež se tak označila, je velmi unavena;


b) PL a KL jsou, milé Casino, malichernosti, které mě ponechávají ledově chladnou;
c) klasický piškot vkládám do studené trouby, kterou zapínám současně s vkládáním - jelikož toto není piškotem klasickým, nejprve jsem troubu zapnula a vzápětí vložila, možná jsem mohla napsat - do vlažné trouby, ale pak se tu zase budeme dohadovat o tom, co je vlažné a co už teplé; teplotu mi trouba neukazuje, bohužel;
Vidím to, milé badatelské Casino, jako úkol pro nich: vyzkoumat stav, konzistenci a výslednou kvalitu těsta v závislosti na vstupní teplotě prostředí, teplotě vody ve vodní lázni (přidávám informaci, že jsem formu vložila do vodní lázně teplé přibližně 60°C, což je teplota na výstupu deklarovaná výrobcem ohřívače vody) a stav, konzistenci a výslednou kvalitu těsta pečeného bez vodní lázně. Vše za podmínky, že ve víně topené a posléze pečené jablko, zůstane v kompaktním stavu.
Jistě nemusím připomínat, že výsledky bádání, realizovaného v troubě u Casinů, by měly být zevšeobecněny pro tisíce domácností s mnoha druhy pečících trub, s přihlédnutím k výkonu a stavu opotřebovanosti týchž.
Víno lze doporučiti portské.
Přeji radostné bádání. :mavam:

casino
4488 příspěvků 12.10.13 00:06
Koláčky pro "starou matku, mrtvé tělo"

Zajímavý název pro recept… ;)
Už Pepicek zde zavedl PL, KL,… ;)
…a celé vložíme do chladnější trouby Dumám, o kolik je taková trouba chladnější než chladná :nevim: ;) :mrgreen: Ale třeba jsem trouba :P

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Hruškový koláč Hruškový koláč
Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz